Klein Duimpje…Krokuskriebels


Deze week zijn we gestart met het thema Krokuskriebels.We hebben een bijzondere start, want we krijgen bezoek van een lammetje. Bij Rimke op de boerderij zijn lammetjes geboren en er mag een lammetje mee naar de peuterspeelzaal, zodat de peuters in hun vertrouwde omgeving kennis kunnen maken met nieuw leven in de lente. Dit is Zwolle op z’n best! Binnen het thema zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen:
Taalontwikkeling: De woordenschat wordt uitgebreid: de bloembollen van de hyacint, krokus, narcis, blauwe druifjes ( zie bijgevoegde woordenlijst) We hebben kringgesprekken over de bloemen, het lammetje, de paashaas en de kip met de eieren. We lezen voor uit: Blij uit het ei van Onderwijsstudio is er ook als digitaal prentenboek op YouTube.
Sociaal – emotionele ontwikkeling: In de groep komt een lammetje: samen gaan we ervoor zorgen dat iedereen het een fijn moment vindt: als je niet durft is dat niet erg, want iedereen mag genieten op zijn eigen manier. Kijk eens naar de ander: de oudste peuters helpen de jongsten met verstoppen en opzoeken? We gaan op de basisschool kuikentjes kijken.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Als de paashaas de eitjes verstopt heeft gaan wij die zoeken. Wie wil dan de paashaas zijn?Fijne motoriek: tuinkers zaaien, plantjes in de tuin zetten. We knutselen bloemen, lammetjes en bakken bloemenkoekjes. Donderdags voor Pasen gaan we samen brunchen.
Zintuiglijke ontwikkeling:We zien, horen, voelen en ruiken het lammetje en de kuikentjes We zien de verschillende voorjaarsbloemen en ruiken ze ook. We proeven onze zelf gebakken koekjes en de eieren bij de Paasbrunch. Wie wil kan geschminkt worden als een paashaas.
Rekenkundige ontwikkeling:Waar moet je verstoppen en zoeken: achter, voor, onder, naast, boven. De kip legt eieren: erbij en eraf: het besef dat het er eentje meer of eentje minder wordt. Noemen van de telwoorden bij het tellen van de hoeveelheden: hoeveel eieren zijn er? Herkennen van groepjes van 2 en 3 zonder te tellen: 2 of 3 paaseitjes kun je ook zonder te tellen weten dat die drie er meer zijn dan twee?