De Schoenenwinkel centraal op ons kinderdagverblijf!


We introduceren dit thema aan de hand van het boekje: Ik wil die! van Imme Dros De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein? We maken een schoenenwinkel op de Parel en de Bouwsteen en zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod laten komen binnen dit thema.

Sociaal emotioneel: Wat vind jij mooi? Een eigen mening hebben, dingen zelf doen: aan/ uit trekken van je schoenen of elkaar hierbij helpen, blij zijn met nieuwe schoenen. We gaan in de winkel schoenen kopen en verkopen en als het heel druk is moet je op je beurt wachten.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Kun jij springen, lopen, dansen, stampen, op je tenen of je hakken lopen? Fijne motoriek: schoenen uit doen? Best lastig met ritsen, veters en klittenband. Sokken aan en uit. En weer aan doen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We kijken naar de schoenen: zijn het sneakers, pantoffels, laarzen? welke vorm of kleur hebben ze? Zijn ze groot of klein?. Voelen: Op blote voeten, warm, koud, water, zand. Horen: Hoe klinken de verschillende schoenen? Kun je het verschil horen?
Taalontwikkeling: Uitbreiden woordenschat door rollenspel in de schoenenwinkel. Voorlezen. Praten met elkaar. “Opschrijven” wat de schoenmaker moet repareren.
Rekenkundige ontwikkeling: Hoeveel schoenen heb je aan? Centraal staat het cijfer twee. Meten van verschillende schoenen/maat opnemen. We moeten betalen in de winkel.

Natuurlijk zit ook het sinterklaasfeest verweven in ons thema. We introduceren Sinterklaas aan de hand van een aantal boekjes: Nijntje zet haar schoen, de schoenen van Sinterklaas en Liselotje zet haar schoen. Op 5 december brengt Sinterklaas en zijn pieten een bezoek aan alle kinderen van de Bredeschool, dus ook aan de kinderen van de Parel en de Bouwsteen….spannend!