Boer Boris gaat naar zee;Peuterspeelzaal ‘t Kelderke

Van 27 mei tot en met 3 juli zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: BOER BORIS GAAT NAAR ZEE. geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman.
Wij gaan regelmatig het verhaal voorlezen en er over praten, om zo de taal een extra stimulans te geven
Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super VAKANTIE!
We maken werkjes die passen bij het thema, en leren verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf naspelen leren kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen wij regelmatig herhalen en benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.

De peuterspeelzaal wordt weer verandert in gezellig hoeken die betrekking hebben op het thema.In de leeshoek liggen boeken die over vakantie, zomer, zee gaan. Binnen dit thema werken wij ook aan alle ontwikkelingsdoelen. Hieronder wat voorbeelden.
De Taalontwikkeling: samen boekjes lezen, praten over vakantie. Wat is vakantie? Waar ga je naar toe in de vakantie? Hoe ga je op vakantie? Wat kun je doen in de vakantie? Wat neem je mee?( samen een koffer inpakken) Wij willen de kinderen stimuleren actief deel te nemen in een gesprekje en te reageren op wat er gezegd wordt.
Rekenontwikkeling: de kinderen stimuleren om een rollenspel te spelen waarbij ijsjes verkocht worden, Hoeveel bolletjes ijs? Hoe duur is het ijsje? Met nep geld leren de kinderen dat er betaald moet worden als er iets gekocht wordt. Ervaringen op doen: met blokken de boerderij bouwen van boer Boris, Zandtekenen, ijsblokjes bekijken en zien en voelen wat er gaat gebeuren.
Sociale ontwikkeling: Stimuleren elkaar te helpen en hulp te vragen; tijdens een spel, activiteiten.
Spelontwikkeling: puzzels maken, gezelschapsspelletjes doen, in de “ ijssalon” ijsjes maken en gezellig “opeten”, verkleden met zonnebrillen, zwembandjes.