Roversrol en Pirateneiland op de Woelige Hoek
Binnenkort start het nieuwe thema op de Woelige Hoek.
Er is een schat aan dingen te ontdekken in dit spannende zoekboek. Jonge kinderen zullen smullen van de kleurrijke illustraties terwijl ze op zoek gaan naar papegaaien, piraten, schepen en kisten met gestolen schatten.

Binnen het thema komen er veel verschillende doelen aan bod, hieronder leest u hoe we hiermee aan de slag gaan op de groep.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Ondersteunen zich op zijn/haar gemak te voelen in de eigen groep.
Plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Spel en fantasie ontwikkelen. Vrijspelen met zand en water. Elkaar leren begrijpen. Samen spelen met de waterbaan, in het “rovershol ’of op het ‘piratenschip’. Dramaspel voorspelen en samen met de kinderen naspelen.
-- Lees verder --
Spelontwikkeling
Samen het eiland van de piraten inrichten, buiten zand halen, schip bouwen. Verkleden als piraat of rover. Spelen met water en zand, samen spelen. Schat verstoppen. Rovershol maken van grote lakens.
Motorische ontwikkeling:
Klimmen en klauteren in het piratenschip of in het rovershol. Rennen, scheppen, en zand halen, een vlonder bouwen.
Fijne motoriek: knippen, plakken aan de schatkist. Rijgen; een ketting voor in de schatkist.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Ontdekken van water zand, wat kan ik er allemaal mee. Luisteren naar de sprekende papagaai en het ruisen van de zee.
Taalontwikkeling:
Stimuleren om te reageren op wat je hebt gehoord, met behulp van de sprekende papagaai van de piraat. Interactieve gesprekjes voeren samen. Stimuleren van het uitbreiden van de actieve basis en thema woordenschat.
Rekenkundige ontwikkeling:
Opzeggen van de tel rij vanaf 1 als liedje of versje (akoestisch tellen), Spelen met vormen in water en zand. Vormen vullen ,leeg gieten. Vol/leeg in/uit veel/weinig.
Bloemen maken (iedereen) blij op de Bolderkoare
Eekhoorn is zo blij. Het is lente en er bloeit een perfecte bloem. Eekhoorn heeft besloten dat het ZIJN bloem is. Na wat er in de herfst met de blaadjes is gebeurd (ZE WAREN ALLEMAAL WEG), neemt Eekhoorn geen ENKEL risico… Hij MOET zijn bloem beschermen, samen met zijn vriendje Vogel!

Wat zijn bloemen mooi! Wat wil je ze graag zaaien,
plukken en hebben! Wat ruiken ze lekker en hoe verzorg je ze? We gaan het allemaal doen, met een
echte bloemenwinkel in onze peuterspeelzaal.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan zeggen: “goedemorgen” wanneer er in de kring onze naam wordt genoemd. Ook gaan we de kinderen ruimte geven om dingen zelf te doen zoals je tas uitpakken, je jas uit en aandoen of jezelf zoveel
mogelijk te helpen bij de toiletgang. Bij het spelen in de bloemenwinkel leren we samen te spelen, op onze beurt te wachten of juist wanneer je een beetje moeite hebt om in dit spel deel te nemen, het samen met de juf te doen. Nieuwe dingen uitproberen en vooral het plezier beleven in deze nieuwe dingen is het belangrijkste item binnen deze ontwikkeling. Is alles voor jou? Of kun je samen delen met iets dat mooi is? Net zoals in het boek?
Spelontwikkeling:
We gaan met andere kinderen spelen in de bloemenwinkel. “Juffrouw of meneer mag ik die
mooie blauwe bloem van u/jou? En wat moet ik betalen” Het leren vragen en het antwoord
geven is een mooie aanvulling op het leren samen te spelen.
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk gieten en zaaien en planten. We moeten kleine bolletjes poten. We werken in de winkel met muntgeld en briefgeld(fijne motoriek). We pakken de bossen met bloemen in, in mooi papier!
Ook gaan wij knutselwerkjes maken van bloemen met verschillende technieken.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan kijken en ruiken aan echte bloemen. Vind je de geur lekker en welke bloem vind jij de
mooiste?
Taalontwikkeling:
We gaan het prentenboek voorlezen en veel woorden oefenen om zo onze woordenschat uit te
breiden. Daarvoor proberen we de woorden goed uit te spreken door ze in lettergrepen te gaan
klappen om zo ook te ervaren dat je letters gebruikt om iets te vertellen of om iets te lezen.
Ook gaan we een opdrachtje zelfstandig uitvoeren en leren we ze hulp gaan vragen wanneer
dit nodig is. Bovendien stimuleren we de kinderen om actief deel te nemen aan gesprekjes, eigen meningen en ideeën te geven en bewust te worden van het eigen taalgebruik.
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan liedjes zingen met telwoorden bv er zaten 1,2,3,4 bloemen in de trein. En wellicht zijn
er ook voorwerpen die we kunnen tellen die in het prentenboek of in het bloemenwinkeltje
staan. “Heb je veel bloemen gekocht, wie heeft de meeste en wie de minste of heeft iemand evenveel?”
We kunnen daarbij de getal kaarten laten zien zodat het zichtbaar wordt hoe de getallen 1 t/m 4 eruit
zien. Naast de bloemenwinkel, waar het kopen, betalen en het terug geven van geld een onderdeel
is, gaan we in de zandtafel bloembolletjes (ballen van het ballenbord) verstoppen. Ook zal de
waterbak aangeboden worden om gietertjes te vullen en te legen.
In de kring gaan wij een bloem kiezen om deze voor, achter, naast, boven en onder onze stoel te gaan leggen. Welke bloem is dezelfde? We laten zien dat de wijzers van de klok gaan verspringen waardoor het later wordt en benoemen de tijd daarbij. Misschien leuk om dit ook thuis te laten zien?
Kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Het Gele Park gaan op zoek naar wat zij later willen worden
Een nieuw seizoen een nieuw thema!
We gaan van start met het thema ‘Wat wil ik worden’. En het leuke is dat de hele benedenverdieping van Het Gele Park meedoet rondom dit thema. Ieder op eigen niveau natuurlijk.
Het thema draait om beroepen; wat doet papa, wat doet mama? En misschien wat wil je zelf later worden? De beroepen bakker, koning en politieagent worden uitgelicht.
Het thema is opgebouwd rondom het boek ‘Wat wil ik worden?’
Je kunt grote dromen hebben ook al ben je klein.
Als je in jezelf gelooft kun je alles zijn!
Een piraat, een dokter of technicus…
Waar je vandaag van droomt kun je later echt worden!

-- Lees verder --
Er staan al verschillende leuke activiteiten gepland rondom thema beroepen:
Rond Pasen gaan de kinderen naar de bakker om daar wat lekkers voor de Paasbrunch te kopen.
Er staat een bezoekje van een echte politieagent aan de groepen gepland.
Tijdens de week van Koningsdag staat het beroep Koning centraal, hoe toepasselijk!
Binnen dit thema komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod. Hieronder leest u welke en hoe ze naar voren komen:
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Op sociaal-emotioneel vlak geven we kinderen de ruimte om nieuwe dingen te ontdekken op eigen tempo en dat kijken naar wat andere kinderen doen ook prima is. We stimuleren de kinderen om te kijken naar verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en anderen; wat vind jij leuk, wat vind ik leuk?
We stimuleren bij kinderen ook het beleven van plezier bij het leren van nieuwe dingen; ze kunnen spannend zijn en dat is niet erg maar nieuwe dingen doen en leren is ook leuk!
Taalontwikkeling:
Bij ieder thema stimuleren we het uitbreiden van de woordenschat, zowel de actieve (zelf taal gebruiken) als de passieve woordenschat (aanwijzen van voorwerpen bijvoorbeeld).
Dit doen we uiteraard door veel boeken voor te lezen en samen boekjes te kijken, liedjes te zingen en veel te verwoorden wat we doen.
We stimuleren kinderen ook om duidelijk te spreken en om een positieve luisterhouding aan te nemen en te behouden als er bijvoorbeeld voorgelezen wordt. Best moeilijk in het begin.
Een ander doel binnen dit thema is dat we kinderen willen stimuleren om zelf gesprekjes te beginnen met de leidster of met andere kinderen, want ook dat kan best spannend zijn.
Reken/ wiskundige ontwikkeling:
Bij verschillende beroepen komen natuurlijk meetkundige begrippen voor; bijvoorbeeld de bakker bakt taartjes groot en klein. Dit gaan we in de zandtafel nabootsen, dit is gelijk een mooie sensomotorische activiteit.
De bouwvakker bouwt muren en gebouwen, dat doen we na in de bouwhoek met bijvoorbeeld duplo of houten blokken.
We bekijken onszelf in de spiegel; misschien wel mooi verkleed als een prinses, een brandweervrouw of politieagent. Wat zie je allemaal in de spiegel?
Motorische ontwikkeling:
Kinderen komen in aanraking met verschillende activiteiten die de fijne of de grove motoriek stimuleren; zo wordt er gerold met deegrollers door de verf; welk effect geeft dat? De verkleedkleding wordt aan- en uitgedaan, daar komen heel wat motorische handelingen bij kijken! Welke bewegingen maakt een de Koning? Of een danseres?
De politieagent schrijft een bekeuring uit, kunnen de kinderen dat ook? De bakker kneed in het deeg, kunnen de kinderen dit nadoen met klei of brooddeeg?
Dottie legt eieren op ’t Stekkie
Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Dottie’s eieren. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.

Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
-- Lees verder --
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.
In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik ( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal.
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling:
Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Rekenontwikkeling:
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen.
Bloemenwinkel Lucky Luke geopend!
Wij maken er op een groep ook een vrolijke boel van met onze eigen bloemenwinkel ‘Lucky Luke’.
Het themaboek dat we bij dit thema hebben gekozen is ‘Bloemen van Jules’
Op een dag krijgt Jules 10 zaadjes van buurman. Hij zaait ze op een zonnige plek in de tuin. Na enkele dagen staan er al piepkleine plantjes. Vol verwachting belooft Jules aan iedereen een mooie bloem …

Binnen dit thema schenken we aandacht aan diverse ontwikkelingsgebieden, hoe we dat doen lees je hieronder:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
In de bloemenwinkel moet je een ander helpen om een mooie plant of bosje bloemen uit te zoeken, wij gaan dus ook oefenen in het elkaar helpen (op vele manieren) Een doel vanuit de taalontwikkeling is dan weer hoe vraag je om hulp, wat zeg je dan?
-- Lees verder --
Ook op je beurt wachten is iets wat naar voren komt als je naar de winkel gaat, maar ook aan tafel moeten we soms even wachten op het fruit of in de kring als je heeeel graag iets wilt vertellen.
Uiteraard gaan we nog wat maken voor die ontzettend lieve moeders die we op Moederdag in het zonnetje gaan zetten, maar natuurlijk verklappen lekker nog niet wat!
Taalontwikkeling: We krijgen rondom een thema altijd een hele mooie collectie boeken die de bibliotheek voor ons samen stelt, daar zijn we heel blij mee. We lezen boekjes in de kring of in een klein groepje onder het vrij spelen. We kijken naar de plaatjes op de kaft, benoemen dat de blaadjes bladzijden heten en het boek een titel heeft. Dit thema haken we in op beleefdheidsvormen; dat past ook heel mooi binnen het thema. Alsjeblieft en dankjewel bijvoorbeeld. Ook maken de kinderen kennis met taal die je op kunt schrijven; een kaartje aan een boeket bijvoorbeeld of een kaartje om iemand fijne Pasen te wensen.
We stimuleren kinderen natuurlijk altijd om taal te gebruiken, te vertellen en spelenderwijs komen er heel veel woorden voorbij.
Rekenontwikkeling:
De doelen passend bij de rekenontwikkeling hebben veel te maken met tellen, maar ook met begrippen zoals vol/leeg, veel/weinig, groot/klein, lang/kort. Maar ook gaan we vergelijken; deze bloem is heel lang, en die bloem ook! Maar deze is heel klein en deze nog kleiner.
We spelen in de zandtafel met potgrond; kinderen mogen vormen vol en weer leeg maken, rommelen met het materiaal (binnen bepaalde afspraken natuurlijk) en vormen in de grond duwen. Schepjes, potjes van planten en vormpjes voegen we toe, dit passend bij het thema.
Motorische ontwikkeling:We schikken alle bloemen en planten in onze winkel netjes, zodat onze klanten ze graag willen kopen. Een enkele bloem pakken kan soms best lastig zijn en anders dan een hele bos. We moeten afrekenen bij de kassa, die munten of briefjes moeten gepakt worden en aan de bloemist gegeven worden. Spelen met zand is ook een motorische activiteit, die we natuurlijk ook buiten in de zandbak gaan doen. De bloemist heeft vaak een schort om, daar moet een strikje in… wie kan dat proberen?
Zintuiglijke ontwikkeling:
Zoals bij de rekenontwikkeling al benoemd spelen we met aarde in de zandtafel, dit is ook een activiteit die de zintuigen prikkelt; voelen van aarde, ruiken aan de aarde etc.
Natuurlijk gaan we ruiken aan de (echte) bloemen; wat ruik je? vind je het lekker ruiken?
We gaan een paasbakje maken met echte takjes groen uit de tuin, hoe voelen die aan je handen? En hoe ruiken ze? De oase waar ze in moeten is ook altijd zeer fijn en uitdagend materiaal 😉
Allemaal kunstenmakers op peuterspeelzaal Woezel!
Het thema waar we vanaf maandag 6 maart mee aan de slag gaan is ”De kunstenmakers”.
Het themaboek is Nijntje wordt kunstenaar.

Alle verschillende ontwikkelingsgebieden komen hierbij weer aan bod.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan kijken naar schilderijen en de kinderen mogen zeggen wat ze er van vinden; mooi,
niet mooi, lelijk! Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie
thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of
‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.
-- Lees verder --
Zintuigelijke ontwikkeling:We gaan kunstwerken maken met verf, verf op de handen en verf op de voeten. Ook gaan we
iets knutselen met klei en er wordt stoepkrijt geraspt.
Taalontwikkeling:We krijgen weer een leuke collectie boeken binnen van de bibliotheek, daar zijn we altijd heel
erg blij mee! We lezen natuurlijk het themaboek Nijntje wordt kunstenaar maar ook het blauwe
paard, Nijntje in het museum, Kikker is boos, ik ben kunstenaar en nog veel meer. Misschien
kunt u deze boeken via de bibliotheek lenen, zodat wat we op de psz doen thuis weer terug
komt. En we gaan natuurlijk onze kunstwerken signeren met onze eigen naam!
Motorische ontwikkeling:Bij een thema als dit wordt er natuurlijk heel veel geschilderd, gekleid, geknutseld en
geëxperimenteerd met materialen. Heerlijk freubelen, friemelen en kliederen. Dus als je peuter
een keer thuis komt met ietwat vieze kleding, alvast excuus! 😉
Rekenontwikkeling:Binnen de kunst zijn natuurlijk heel veel rekenbegrippen te vinden; alleen de kleuren al
bijvoorbeeld! Ook gaan we aan de slag met de vormen, als een echte Mondriaan.
Peuterspeelzaal ’t Kelderke leert alles over de lente met Boer Boris!
Het is Lente en we gaan doormiddel van het boek boer Boris en de eieren alles leren over de
lente. Zo gaan we alles leren over boerderijdieren en wat ze eten.
We gaan de geluiden van een dier leren herkennen zonder dat we ze zien. Welk dier denk jij
dat je hoort?
We krijgen in onze poppenhoek de keuken van een boerderij waar de boeren en boerinnen
even koffie kunnen drinken of een eitje kunnen bakken en eten voordat ze weer aan het werk
gaan.
We krijgen in de zandtafel tractors en schepjes waar de kinderen met mais etc. kunnen spelen.
Hier door wordt het sensomotorisch spel en de fijne motoriek geoefend.

-- Lees verder --
Ook in dit thema komende volgende ontwikkelingsgebieden aanbod
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan met dit thema, de zelfredzaamheid oefenen, maar ook dat als het dan echt niet lukt,
je ook een klasgenootje om hulp kan vragen en of kan helpen.
Taalontwikkeling:
We gaan stimuleren om taal te gebruiken om eigen mening en ervaringen te delen.
We gaan ze doormiddel van spel vragen of ze al wel eens op een boerderij zijn geweest, welke
dieren ze daar hebben gezien en welke zij het leukste vonden.
Rekenontwikkeling:
We gaan doormiddel van spel ervaren wat schaduwen zijn.
Wat voor een schaduw is dit? Waar van zou dat kunnen zijn? Ook gaan we de beginselen van rekenen oefenen door dieren erbij of eraf te doen en hier door ontdekken dat het
er eentje meer of minder wordt. We gaan ontdekken dat je met vingers hoeveelheden kunt weergeven. Hoe oud ben jij? Hoeveel eieren liggen er op tafel? en hoeveel nu?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk meerdere werkjes knutselen in dit
thema, zelfs vol al onze moeders!(sst!!!)
Jullie begrijpen natuurlijk wel dat we hier niet teveel over
kunnen uitweiden
Maar we gaan buiten ook de grove motoriek oefenen door met de kruiwagen en de nieuwe
tractors rond te rijden!
Op peuterspeelzaal Ons Heuksken krijgen ze er een geitje bij
Van 7 maart tot aan de meivakantie gaan we met het thema “lente” van start.
Een seizoen waar veel veranderingen plaatsvinden. De bloemen gaan weer bloeien, de bomen krijgen weer blaadjes en de vogeltjes komen weer tevoorschijn. De temperatuur gaat weer iets omhoog waardoor het leuker wordt om weer naar buiten te gaan. De babydiertjes worden geboren en voor sommige kinderen zal het voor het eerst zijn dat ze de overgang van winter naar lente bewust meemaken. Het blijft bijvoorbeeld langer licht wat misschien een beetje moeilijker zal zijn met naar bed gaan voor je peuter. De komende tijd gaan we aan de slag met dit thema. We zullen naar buiten toe gaan, kijken naar alle mooie bloemen die gaan bloeien en de vogeltjes die weer gaan fluiten. We zullen ook stil staan bij de boerderijdieren met hun jongen. Want hoe gaat dat eigenlijk met een kuikentje? Die zit bijvoorbeeld eerst in een ei voordat hij geboren wordt. Of hoe heten alle boerderijdieren met hun jongen? En hoe eten of drinken deze jongen?
Hier hoort een themaboek bij die tijdens dit thema in de kring wordt voorgelezen
“We hebben er een geitje bij”.

Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden moet hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
In de kleine kring gaan wij alle kindernamen noemen waarbij ze “ik ben er” mogen vertellen.
Daarnaast mag elke peuter in de themahoek maar ook in de andere hoeken bv met het samen leren bouwen van een muur ervaren wat hij zelf kan en nog niet kan. Hulp inroepen mag natuurlijk altijd. Alles hoeft natuurlijk niet perfect te gaan; het gaat om het leren ervaren en het plezier dat je er mee hebt.
Taalontwikkeling:
De themahoek gaan wij inrichten als een dierenverblijf. Hier komen bakken op een tafeltje te staan waarin de boerderijdieren worden geplaatst. De kippen mogen in het kippenhok. Ook kunnen er andere bakjes of hekken aan toegevoegd worden. Op een later moment is het de bedoeling om dit alles aan te vullen met bv overalls, harken, schepjes en emmertjes met voer. We proberen tijdens dit spelen de taal uit te lokken om zo alle boerderijdieren met hun jongen te leren kennen. Natuurlijk lezen wij het prentenboek “We hebben er een geitje bij” voor en we luisteren naar de geluidenkoker om te raden welk dier wij horen.
Rekenontwikkeling:
We gaan liedjes zingen waarin het tellen naar voren komt, we gaan kijken of het hulpje van die dag de bakken met fruit en drinken kan ophalen. Zijn deze zwaar of licht en kun je deze op de tafel neerzetten? We gaan heerlijk experimenteren bij de zandtafel met vormen om deze te vullen, te legen of te overgieten. We gaan kijken of er veel of weinig in een bakje met brokken zit of juist maar 1 of 2.
Motorische ontwikkeling:
We gaan heerlijk gymmen zoals jonge boerderijdieren dit doen door overal op te klimmen of af te springen, door een tunnel of onder bogen door te gaan. Ook gaan we lekker buiten fietsen of over het pad met het huisje lopen, huppelen of springen. De buitenzandbak en de waterbaan zullen met mooi weer ook gebruikt worden. Maar wij gaan ook knutselen van tekenen tot verven. Heerlijk om met zo’n thema bezig te zijn.
BSO de Bulte en BSO de Daltons – voorjaarsvakantie
Carnaval!
Op maandag en dinsdag mochten alle kinderen verkleed komen. We hebben de mooiste figuren voorbij zien komen, onder andere: “heksen, prinsessen, Elsa, Anna, Schietmannen uit het leger, Superman, Spiderman, Luigi, Batman, klusjesmannen, K3, zeemeerminnen”. Dit keer carnaval met traditionele Echte Brabantse Worstenbroodjes en dat vonden wij kei lekker!
We zijn de speelzaal ingedoken en hebben ballonen kapotgetrapt. Natuurlijk ook lekker kunnen voetballen, spinnenspel met touw als laserstralen, tikkertje, en radslag op de lange mat. Levend Cluedo gespeeld, we hebben flink moeten zoeken naar een persoon, locatie en voorwerp, maar we hebben het mysterie opgelost. Samen hebben we een taart gebakken en tosti’s gegeten. De box hebben we aangezet voor de leukste liedjes. Bovenal werd er heerlijk gespeeld, geknutseld en gebouwd.
BSO de Leeuw blikt terug op de voorjaarsvakantie
Voor ons gevoel begint het steeds meer te wennen dat wij in de vakanties op het Gele Park zijn, de
kinderen weten alles prima te vinden en zijn ook vrij om vragen te stellen aan de vaste pedagogisch
medewerkers van het Gele Park.
Ondanks dat het weer niet helemaal meezat hebben de kinderen wanneer het kon ook lekker buiten
gespeeld, de modder in de grote speeltuin sprak veel kinderen juist aan. Gelukkig hadden wat kinderen
laarzen mee genomen van thuis en viel de schade mee!

In de vakanties is BSO de Leeuw te vinden op Het Gele Park, zo ook in de voorjaarsvakantie.
De kinderen hebben op meerdere dagen een activiteit met Orbeez gedaan, dit zijn kleine balletjes die
wanneer ze in water gelegd worden steeds groter worden. Ze zijn heel zacht en veel kinderen vinden het
super fijn om ze door hun handen te laten gaan.
Ook blijven andere creatieve activiteiten zoals kunstwerken maken van strijkkralen en armbandjes van
loom bandjes erg populair.
Om tussen door even bij te komen van al die activiteiten hebben de kinderen tussen de middag soms
een stuk van een film gekeken, hier na waren de batterijen vaak weer opgeladen voor het resterende
deel van de dag.
Door dat het zeker donderdag zeer regenachtig was hebben de kinderen ook nog een tijd in de grote
gymzaal gespeeld, hier zijn onder ander veel bal spellen gedaan. De kinderen konden zich in team
verband heerlijk uitleven.
Op peuterspeelzaal Lucky Luke speelt Zaza doktertje
Vanaf aankomende week, dinsdag 17 januari zullen we starten met een nieuw thema:
Het Berenziekenhuis. We hebben het over ziek zijn en het themaboek voor de komende tijd zal dan ook
zijn;

Zaza speelt doktertje.
Vandaag liggen de knuffels van Zaza sipjes op de bank.
Zijn ze soms ziek? Zaza onderzoekt ze één voor één.
Bij Mo de slang plakt ze een pleister.
Maar nu willen de andere knuffels natuurlijk
ook een pleister van Zaza.. heeft ze er genoeg of
heeft ze nog andere ideeën om de knuffels te verzorgen.
-- Lees verder --
Ook met dit thema komen de verschillende ontwikkelingsgebieden weer aan bod, hier lees
je hoe we deze toepassen;
Taalontwikkeling;
Met dit thema doen we mee met Boekenpret.
Boekenpret is een methode van de bibliotheek om de taalontwikkeling te stimuleren en
achterstanden te voorkomen bij vooral jonge kinderen. Dit in het kader van de voor- en
vroegschoolse educatie (VVE). Door mee te doen aan Boekenpret kunnen alle peuters een prentenboek en een Speelontdekboek mee naar huis nemen om zo het thema ook thuis optimaal te kunnen
beleven. Overigens gaan we vrijdag 3 februari ook naar de bibliotheek voor de nationale
voorleesdagen. Hier wordt dan het verhaal ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’
Interactief voor gelezen.
Motorische ontwikkeling;
Wanneer we doktertje spelen zullen we vaak pleisters moeten plakken en “druk”verbandjes
leggen. Dit is een goede oefening voor de fijne motoriek, ook zullen we gebruik maken van
een pincet om tabletjes te sorteren. Voor de grove motoriek spelen we natuurlijk ook de komende tijd weer lekker buiten. We spelen dat we een ambulance zijn en dat we snel op de plek van het ongeluk moeten komen. Hierbij zetten we trapfietsen, loopfietsen en steppen in. Ook doen we ochtendgymnastiek in de groep om fit te blijven!
Rekenontwikkeling:
We ontdekken en onderzoeken voorwerpen op eigenschappen. We sorteren “tabletjes’ op kleur of grote en tellen hoeveel het er zijn. En we bouwen met blokken om een ziekenhuis of bed te bouwen.
Sociaal- emotionele ontwikkeling;
We stimuleren de kinderen om hulp te vragen wanneer dit nodig is, dit kan zijn met de jas
aantrekken of dicht doen van een rits of het openen van de drinkbeker tijdens het fruit eten.
Met dit thema komt ook zorgen voor een ander mooi naar voren, we stimuleren dan ook dat
kinderen elkaar duidelijk maken wat je wel maar ook juist niet wil tijdens het samen spelen.
Zintuigelijke ontwikkeling;
We luisteren naar de patiënt, moet hij hoesten? Zien we bloed aan zijn knie, of voelen we
misschien een bult op zijn hoofd? Misschien horen we wel een echte ambulance, politie of brandweerwagen.
Spelontwikkeling:
Op de groep hebben we weer een themahoek ingericht. We hebben een ziekenhuiskamer met een groot bed en doktersspulletjes. Hier kunnen de kinderen het rollenspel spelen van dokter en patiënt.
Er zijn knuffels om te verzorgen maar natuurlijk mogen ze bij elkaar ook verbandjes leggen.
Zeg eens AAAA op peuterspeelzaal Klein Duimpje
2023 starten we met het thema: Zeg ‘ns AAA
We lezen voor uit het boek: Boer Boris en het gebroken been. O jee, broer Berend is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken! Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als hij daar een nachtje moet blijven slapen, voelt hij zich wel heel alleen. De volgende dag komen Boris en zusje Sam gelukkig op bezoek. Maar ja, de béésten, die mist Berend toch het meeste. Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als hij daar geen oplossing voor wist: met een grote kraan hijst hij de boerderijdieren zó naar het raam van het ziekenhuis.

-- Lees verder --
De volgende de doelen komen aan bod in dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Spelenderwijs leren we emoties kennen bij de ander, want als je naar de dokter of het ziekenhuis gaat dan is dat spannend, heb je pijn. Wat mankeert de patiënt?: je moet goed luisteren en dan volgt de diagnose en de behandeling. Pleisters plakken, spuit geven, een medicijn voorschrijven, rust houden in bed. Het kan allemaal We stimuleren de kinderen om voor de ander te zorgen en elkaar te helpen.
Taalontwikkeling:
De woordenschat wordt uitgebreid ( zie woordenlijst) We lezen voor uit boeken die passen bij het thema, praten in de kring over de praatplaat: bij de dokter. Kun je vertellen waar het pijn doet en kan de ander goed luisteren. Wat zit er in de Eerste Hulpkoffer?
Wie was er al eens in het ziekenhuis en hoe gaat het daar?
Rekenontwikkeling:
We meten hoe lang we zijn: wie is het grootst? Met de weegschaal kunnen we ons gewicht wegen. Hoe heet alles aan je lijf en kun je het aanwijzen?
We bouwen met Duplo een ziekenhuis. Welke spuit is het grootste en hoeveel ”medicijn” kan erin?
We tellen de pilletjes voor de patiënt.
Motorische ontwikkeling:
We oefenen de fijne motoriek door een EHBO koffertje te knutselen.
We kleien pilletjes voor Jules, gipsen een been van de pop als ze een ongeluk krijgt.
Als het nodig is plakken we pleisters, geven een spuit en verbinden de patiënt en persen sinaasappels uit: goed voor de vitaminen
De grove motoriek oefenen we door te laten zien wat we allemaal kunnen met ons lijf: op één been staan, handen in je zij, klappen op de maat, springen, dansen.
Psz De Krekels en Kinderdagverblijf Het Gele Park bibberen wat af met thema Brrr wat is het koud!
In week 3, de week van 16 januari, beginnen we met het thema ‘Brrr, wat is het koud!’
We praten, lezen, zingen en werken over allerlei dingen die met de winter te maken hebben.
De kinderen kijken, voelen en beleven de winter. Het themaboek is Luuk en Lotje, het is winter!
De tweeling Luuk en Lotje gaat in de tuin spelen. Ze doen een warme jas, wanten, een sjaal en winterlaarzen aan. Samen gaan ze de vogeltjes eten en drinken geven. Maar hé, wat gebeurt er? Opeens vallen er witte vlokjes uit de lucht! Wat kunnen Luuk en Lotje nu spelen?

Binnen het thema komen er veel verschillende doelen aan bod, hieronder leest u hoe we hier op de groep vorm aan geven:
Sociale ontwikkeling:
We gaan het woord ‘wij’ leren begrijpen en gebruiken enkele namen van personen in de directe omgeving zoals papa/mama/broertje/zusje/opa/oma. We geven de kinderen de ruimte om te experimenteren en om nieuwe dingen uit te proberen door kennis te maken met sneeuw/ijs/het kleden van poppen of jezelf. Daarbij kan natuurlijk naar voren komen dat niet alles even goed kan gaan. En wanneer er zich kleine probleempjes voordoen dan proberen wij de kinderen zoveel mogelijk na te laten denken hoe je dit zou kunnen oplossen.
-- Lees verder --
Spelontwikkeling:
We gaan tijdens het voorlezen van het prentenboek kleine bewegingen uit het boek naspelen bijvoorbeeld lopen, stampen, wachten, kloppen met je handen op de zijkant van de rug om warm te worden. We gaan samen en elkaar helpen om lekkere warme kleding bij ons zelf of bij de poppen aan te gaan doen. Bovendien gaan wij van klei sneeuwpoppen/sneeuwballen maken. Maar ook gaan wij bij de sneeuwpop van een kartonnen doos die een gat in zijn buik of mond heeft de nepsneeuwballen in te gooien. Mikken maar!
Motorische ontwikkeling:
We gaan in de groep “schaatsen” , een sneeuwpop buiten te maken (grove motoriek) door met scheerschuim te tekenen of tijdens het knutselen bv wanten te versieren, vogelvoer te rijgen(fijne motoriek). Een leuke mondmotoriek-oefening is dat wij door een rietje watjes gaan wegblazen(kleine sneeuwballetjes)
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan het verschil voelen van warm en koud en van hard en zacht. Wat voelt het meest fijn?
Welke geluiden hoor je in de winter buiten? En binnen?
Taalontwikkeling:
We gaan het prentenboek voorlezen waarbij kinderen kunnen reageren wat ze hebben gehoord.
Daarnaast gaan wij de dagritmekaarten oefenen om mee te doen met de dagelijkse dingen die er binnen de groep worden aangeboden en om zo gesprekjes aan te moedigen. We gaan ervaren dat bepaalde woorden meerdere betekenissen hebben bv een schaatsbeweging maken en de schaatsen als voorwerp. We proberen om kleine stukjes vanuit het voorgelezen boek na te spelen bv ergens onder kruipen. Maar we kunnen ook zelf doen alsof wij gaan lezen. Misschien kunnen bepaalde kinderen al een regel per afbeelding vertellen of een mening geven, een conclusie trekken over iets dat in het boek voorkomt of wat er tijdens het spel naar voren komt. Komen er bv ook rijmwoorden voor? Hoe bijzonder kan dit al niet zijn!
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan de telrij oefenen door een liedje met getallen te zingen. Dit liedje staat hieronder genoemd.
We gaan rijtjes van de kralen op de kralenplank maken of stapels van de gekleurde blokken bouwen.
Uit een doos met verschillende voorwerpen mogen kinderen om de beurt iets uitpakken. In de doos zit bijv. een zakdoekje, naar aanleiding hiervan kan het gesprek over verdriet gaan of over een snottebel, maar ook of voorwerpen zwaar of licht zijn. Als er buiten sneeuw ligt, bekijken we of er veel of weinig ligt, en hoe dik is de sneeuwlaag? We kunnen dit meten door de vinger of een meetlat in de sneeuw te steken, tot hoever komt deze? Is sneeuw zwaar of licht? We hebben het koud, hoe krijgen we het warm? We bewegen, springen, klappen in de handen, slaan de armen om ons heen. Door sneeuw naar binnen te halen en op een schoteltje te leggen, bekijken we wat er gebeurt. We kopiëren een paar bladzijden van het prentenboek om te kijken of de kinderen deze in de goede volgorde kunnen leggen. Maar ook gaan we lekker vrij werken met scheerschuim en klei. Wat maak jij? Kun jij ook een vierkant, een cirkel of een driehoek maken?
Geopend: supermarkt ’t Kelderke!
Met dit thema gaan we er achter komen wat een supermarkt is, wat je daar kunt kopen en wat
er daar allemaal gebeurd.
Vanaf week 3 opent supermarkt t’ Kelderke haar deuren en gaan we ontdekken wat er allemaal
gedaan wordt in een supermarkt.
We gaan samen werken in de bakkerij, we gaan alle groente en fruit sorteren, tellen en klaar
leggen. Er kunnen flessen worden ingeleverd in onze flessenautomaat en al onze peuters gaan
ontdekken wat je moet doen bij een kassa en wat geld is.

Ook in dit thema komende volgende ontwikkelingsgebieden aanbod
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan bij dit thema vooral kijken wat we zelf allemaal al kunnen en dit ook ervaren.
maar ook wat kan een ander? Zou jij dat zelf misschien ook kunnen? Hoe kunnen we dit leren?
-- Lees verder --
Taalontwikkeling:
Bij dit thema gaan we ook de beleefdheidsvormen leren bij de kassa. Wat moet je zeggen bij
een kassa? Hoe kun je in de supermarkt om hulp vragen? Waarom moeten we netjes op elkaar wachten in een rij bij de kassa? We gaan ons eigen boodschappenlijstje maken en er daar door achter komen dat letters en cijfers ook nog ergens voor zijn.
Rekenontwikkeling:
We gaan de producten ontdekken en goed bestuderen, wat is groot? En wat is klein? Wat is licht? En wat is zwaar? Welke is er lang? En welke kort? Maar we gaan ook ontdekken wat geld is? Wat kun je daar mee?
Motorische ontwikkeling:
We gaan met dit thema onze fijne motoriek oefenen door ons eigen boodschappenlijstje te knippen en plakken. Wat wil jij graag een keer kopen in de supermarkt? Ook gaan we de fijne motoriek oefenen door gebakjes te maken van een spons, maar later ook van scheerschuim!
Brrrr wat is het koud op de Woelige Hoek
In week 3, de week van 16 januari, beginnen we met het thema ‘Brrr, wat is het koud!’
We praten, lezen, zingen en werken over allerlei dingen die met de winter te maken hebben.
De kinderen kijken, voelen en beleven de winter. Het themaboek is Luuk en Lotje, het is winter!

De tweeling Luuk en Lotje gaat in de tuin spelen. Ze doen een warme jas, wanten, een sjaal en winterlaarzen aan. Samen gaan ze de vogeltjes eten en drinken geven. Maar hé, wat gebeurt er? Opeens vallen er witte vlokjes uit de lucht! Wat kunnen Luuk en Lotje nu spelen?
-- Lees verder --
Binnen het thema komen er veel verschillende doelen aan bod, hieronder leest u hoe we hier op de groep vorm aan geven:
Sociale ontwikkeling:
We gaan het woord ‘wij’ leren begrijpen en gebruiken enkele namen van personen in de directe omgeving zoals papa/mama/broertje/zusje/opa/oma.
We geven de kinderen de ruimte om te experimenteren en om nieuwe dingen uit te proberen door kennis te maken met sneeuw/ijs/het kleden van poppen of jezelf. Daarbij kan natuurlijk naar voren komen dat niet alles even goed kan gaan. En wanneer er zich kleine probleempjes voordoen dan proberen wij de kinderen zoveel mogelijk na te laten denken hoe je dit zou kunnen oplossen.
Spelontwikkeling:
We gaan tijdens het voorlezen van het prentenboek kleine bewegingen uit het boek naspelen bijvoorbeeld lopen, stampen, wachten, kloppen met je handen op de zijkant van de rug om warm te worden.
We gaan samen en elkaar helpen om lekkere warme kleding bij ons zelf of bij de poppen aan te gaan doen. Bovendien gaan wij van klei sneeuwpoppen/sneeuwballen maken. Maar ook gaan wij bij de sneeuwpop van een kartonnen doos die een gat in zijn buik of mond heeft de nepsneeuwballen in te gooien. Mikken maar!
Motorische ontwikkeling:
We gaan in de groep “schaatsen” , een sneeuwpop buiten te maken (grove motoriek) door met scheerschuim te tekenen of tijdens het knutselen bv wanten te versieren, vogelvoer te rijgen(fijne motoriek). Een leuke mondmotoriek-oefening is dat wij door een rietje watjes gaan wegblazen(kleine sneeuwballetjes)
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan het verschil voelen van warm en koud en van hard en zacht. Wat voelt het meest fijn?
Welke geluiden hoor je in de winter buiten? En binnen?
Taalontwikkeling:
We gaan het prentenboek voorlezen waarbij kinderen kunnen reageren wat ze hebben gehoord.
Daarnaast gaan wij de dagritmekaarten oefenen om mee te doen met de dagelijkse dingen die er binnen de groep worden aangeboden en om zo gesprekjes aan te moedigen. We gaan ervaren dat bepaalde woorden meerdere betekenissen hebben bv een schaatsbeweging maken en de schaatsen als voorwerp. We proberen om kleine stukjes vanuit het voorgelezen boek na te spelen bv ergens onder kruipen. Maar we kunnen ook zelf doen alsof wij gaan lezen. Misschien kunnen bepaalde kinderen al een regel per afbeelding vertellen of een mening geven, een conclusie trekken over iets dat in het boek voorkomt of wat er tijdens het spel naar voren komt. Komen er bv ook rijmwoorden voor? Hoe bijzonder kan dit al niet zijn!
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan de telrij oefenen door een liedje met getallen te zingen. Dit liedje staat hieronder genoemd. We gaan rijtjes van de kralen op de kralenplank maken of stapels van de gekleurde blokken bouwen.
Uit een doos met verschillende voorwerpen mogen kinderen om de beurt iets uitpakken. In de doos zit bijv. een zakdoekje, naar aanleiding hiervan kan het gesprek over verdriet gaan of over een snottebel, maar ook of voorwerpen zwaar of licht zijn.
Als er buiten sneeuw ligt, bekijken we of er veel of weinig ligt, en hoe dik is de sneeuwlaag? We kunnen dit meten door de vinger of een meetlat in de sneeuw te steken, tot hoever komt deze? Is sneeuw zwaar of licht?
We hebben het koud, hoe krijgen we het warm? We bewegen, springen, klappen in de handen, slaan de armen om ons heen.
Terugblik december BSO de Bulte en BSO de Daltons
Thema in de Kerstvakantie was ‘Alles loopt op rolletjes’.
Er is veel geknutseld: kerstboompjes met een lampje erin, kerstboompjes met (te)veel glitter en glazen potjes beplakt met papier en nog meer glitter. Er zijn spelletjes gespeeld zoals escaperoom, ganzenbord, mastermind (het favoriete spel van menig kind) en set (een kaartspel waarbij je setjes van 3 maakt). In de gang lag een gym mat voor de kunstjes. In de gymzaal was een sportspeeltuin neergezet en we hebben gelasergamed in het licht en donker. Wat was dit superleuk! De gymzaal was omgetoverd tot een echte lasergame hal met veel matten, netten en lampen. Zo waren er genoeg mogelijkheden om te verstoppen De kinderen waren erg enthousiast en hebben heel veel gerend. Natuurlijk is het geen vakantie zonder schminken. In het nieuwe jaar hebben we geproost met (kinder-) champagne en lekkers gegeten zoals Surinaamse Eksiekoekie, kniepertjes, worstenbroodjes of kerststol.

Sam moet zo hoesten op peuterspeelzaal Ons Heuksken
Al spelende dat onze Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas namelijk een dokterstas met o.a. een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld.
Tijdens dit thema wordt het prentenboek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen.
Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?
-- Lees verder --
De volgende doelen komen aan bod binnen dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan experimenteren/ dingen uit proberen en daarbij ontdekken wat elke peuter wel of niet wil. Wil jij op de bank liggen en dat ik de dokter ben ? Waar doet het pijn? Hoe voelt het om een pleister op je arm, je been of je hand te krijgen? Hoe is het om met de stethoscoop te gaan luisteren?
Er mag natuurlijk met de thematas-attributen gespeeld worden. Maar ook mogen ze de beer of de poppen beter maken.
Taalontwikkeling:
In de kring gaan wij het prentenboek “Moet je zo hoesten Sam?” voorlezen en vragen of je al eens ziek bent geweest, moest je spugen, ben je naar de dokter geweest, ging je naar bed of mocht je op de bank liggen, heb je een drankje of een tabletje gehad? Daarbij gaan we duidelijk aangeven dat de prenten samen met de tekst een verhaal vertellen waarbij moeilijke woorden in lettergrepen worden geklapt.
Rekenontwikkeling:
We gaan ons oriënteren op ons lichaam door het aanwijzen en benoemen van lichaamsdelen. We doen dit in de kring om op een stoeltje met een gekleurd blok achter, voor, naast, boven, onder, opzij te oefenen evenals het blok op de verschillende lichaamsdelen te leggen. We kunnen ons zelf in de spiegel bekijken om daarbij de lichaamsdelen aan te gaan wijzen; waar zit je buik, je benen, je hoofd etc.?
Een strook papier zal op de deur geplakt worden om ieder kind te meten en bij de hoogte een sticker die ze zelf mogen uitzoeken te plakken. Zo kunnen zij later zien hoe groot zij zijn. En wie er groter of kleiner is.
Motorische ontwikkeling:
We gaan allerlei handelingen uitproberen tijdens de gym, het dansen, het knutselen en het buiten spelen.
Tito is zijn neus kwijt op peuterspeelzaal ’t Stekkie
Vanaf maandag 16 januari tot de voorjaarsvakantie gaan wij ons bezighouden met het thema Tito is zijn neus kwijt.
Tijdens dit thema zal er een prentenboek meerdere keren worden aangeboden, waardoor peuters meer woorden kunnen leren. En zal alles binnen de peuterspeelzaal in het teken staan van het leren van de kleuren rood, geel, groen, blauw en de eerste drie vormen te weten rond, vierkant en driehoek. Tijdens verschillende spelvormen zullen deze kleuren en vormen aan bod komen. Ook door het centrale prentenboek komen de verschillende vormen naar voren.

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballenact’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.
-- Lees verder --
Dit thema komen er verschillende doelen aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen mogen in de kring vertellen wat zij over het prentenboek willen en durven te vertellen. Ze kunnen bv iets vertellen over de prent die zij zien maar het kan ook iets zijn dat dit vanuit de thuissituatie naar voren komt.
De schminktafel gaan wij aanreiken waarbij de peuters zichzelf in de spiegel kunnen bekijken. Bekijken van jezelf tijdens het aankleden en het schminken; zie ik er boos, verdrietig of blij eruit? Kun je je zelf schminken of heb je hulp nodig? Mag een ander kind jou helpen? Hoe ziet iedereen eruit? Zie je verschil? Vind je het leuk dat je geschminkt bent en mag ik een foto maken?
Taalontwikkeling:
In de kring gaan wij het prentenboek Tito is zijn neus kwijt voorlezen. De volgorde van het verhaal is belangrijk om de woorden eerst en daarna aan te leren.
Daarna gaan wij een spelvorm aanbieden door alle peuters een gekleurd blok te geven waarbij de beleefdheidsvorm dankjewel wordt gevraagd en de kleuren worden benoemd. Bovendien leren wij nieuwe woorden door deze extra uit te leggen of door deze in lettergrepen te gaan klappen. Maar ook wordt de klok besproken. Wat gaan wij op welke tijd doen? En wij gaan graag gekke grapjes maken of bewust foute dingen aandragen. Hoe zullen de peuters reageren? Hebben ze dit in de gaten?
Het begrip dezelfde komt ook naar voren door halve plaatjes bij elkaar te zoeken, of door de vormen en kleuren in de juiste uitsparing te leggen/bij elkaar te leggen of ministeck in de bakjes te deponeren.
Rekenontwikkeling:
Wij gaan verschillende liedjes zingen waarbij de getallen en de kleuren naar voren komen zoals 1,2,3,4, hoedje van papier, klein rood autootje
Een gekleurd blok kan voor-achter, boven-onder, naast-opzij van jezelf neergelegd worden.
Ander aanbod is om zelf de kinderen het genoemde gekleurde blok uit de bak te gaan pakken om te kijken of hij /zij de kleuren al kennen en om deze in dezelfde kleur hoepel te leggen. Ook kun je daarna vragen om het genoemde gekleurde blok weer in de bak terug te leggen. De getallenkaarten 1 en 2 zullen hierbij aangeboden worden.
De vormen box gaan wij aanbieden waarbij dezelfde vormen bij elkaar gelegd kunnen worden en om dan bv van de 3 vormen steeds 1 weg te gaan halen om te raden hoeveel er over zijn.
We gaan vormen rond, vierkant en driehoek bekijken en benoemen en vragen wie van de peuters er een vorm op zijn kleding heeft zitten.
Daarnaast mogen ze zo zelfstandig mogelijk verschillende activiteiten ondernemen bv hamertje tik om bv dezelfde vormen op een rij te maken of een huis voor Tito van een vierkant en een driehoek, kralenplank met rijen van kleuren maken en de kleuren leren benoemen
We kunnen ook met klein rijdend materiaal op de afgebeelde wegen van de wegenmat
proberen te rijden.
Motorische ontwikkeling:
We gaan 1 keer in de maand gymmen waarbij er een rondje van de gymtoestellen zoals banken, hoepels, de brug, pionnen met stokken worden gebruikt. Zo ervaren de peuters wat ze wel of niet durven, waar ze hulp bij nodig hebben en vooral het plezier eraan beleven. Dit geldt ook voor het buiten spelen. Ze oefenen door de leren fietsen, om te gaan met de loopfiets of loopkar, te klimmen en te klauteren. Maar we gaan natuurlijk ook leuke knutselwerkjes maken.
Op peuterspeelzaal Woezel maken ze er een groot circus van!
Binnenkort start het thema ‘Wij maken er een groot circus van!’ Ons themaboek is: Anna in het circus.

Tot vrijdag 17 februari hebben wij het over het circus en de laatste week natuurlijk ook over
carnaval. We gaan allemaal kunstjes oefenen en ons evenwicht proberen te bewaren op een
koord, we gaan door hoepels met vlammen springen en nog veel meer.
Alle ouders zijn aan het einde van het thema welkom om onze dansjes en kunstjes te bekijken.
De volgende doelen staan centraal binnen dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Samen grapjes maken zoals de clowntjes dat doen, samen muziek maken en liedjes zingen. We
gaan natuurlijk moeilijke oefeningen doen en kijken wat de kinderen allemaal durven.
-- Lees verder --
Zintuigelijke ontwikkeling:We gaan ruiken hoe ruikt als we popcorn gaan maken. We gaan verschillende soorten proeven.
We proeven naturel popcorn en we doen er ook zout en suiker op. De kinderen mogen gaan
benoemen welke smaak ze proeven.
Taalontwikkeling:We lezen vrolijke boekjes voor en de kinderen mogen hun eigen ervaringen en ideeën over het
circus met ons delen. Ook gaan we binnen dit thema bij de Bibliotheek op bezoek in het kader van de Nationale Voorleesdagen.
Motorische ontwikkeling:We gaan allerlei acrobatische oefeningen doen zoals koorddansen, over banken lopen, met
hoepels rollen en er doorheen springen! Zwaaien met lintjes op muziek. We gaan elkaar nadoen
zoals een clown.
Rekenontwikkeling:We knutselen met verschillende vormen en benoemen bijvoorbeeld vierkant, driehoek en de
cirkel. We gaan hokken bouwen voor de dieren met kapla.
De Bolderkoare wenst Kleine Beer welterusten
Welterusten Kleine Beer zal gaan over slapen en alles wat daarbij komt kijken.
Jezelf omkleden, tanden poetsen en lekker ingestopt worden. Maar ook over donker van de nacht en het heldere van de sterren. Een thema dat heel dicht bij de leefwereld van een peuter staat.

De volgende ontwikkelingsgebieden komen aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Binnen dit thema gaan we de kinderen stimuleren om elkaar te helpen, maar ook om zelf dingen op te lossen. In het donker kan het natuurlijk best spannend zijn, ook dan kunnen we elkaar helpen. Een knuffel biedt natuurlijk veiligheid, hoe fijn is het dat deze in dit thema mee mag naar de peuterspeelzaal?
-- Lees verder --
Taalontwikkeling:
Natuurlijk gaan we veel lezen samen, waaronder het themaboek. We kijken naar de kaft, de titel en de bladzijden van een boek. We praten met elkaar over hoe het naar bed gaan gaat. Welk ritueel is er bij iedereen thuis met het naar bed gaan? We stimuleren kinderen daar over te vertellen. We maken ook een uitstapje naar de bieb in het kader van de nationale voorleesdagen. Maximilliaan, modderman: is het voorleesboek. Dit wordt interactief voorgelezen. Ook wij lezen interactief voor, met behulp van bewegingen en we beelden ook het verhaaltje uit, met de grote en kleine beer en lantaarntjes zoals in het boek.
Rekenontwikkeling:
We oefenen met de begrippen ochtend, middag, avond en nacht. Wanneer doe je wat en hoelaat? De kinderen kijken naar elkaars knuffel: welke is groot, welke klein. We vergelijken zwaar-licht. Veel en weinig. In de bouwhoek bouwen we bedden en huizen waar de knuffels in mogen slapen.
Motorische ontwikkeling en spelontwikkeling:
We klimmen en klauteren in het berenhol. We spelen buiten verstopspelletjes en binnen gymen we in de gymzaal. We maken een hoek waar een bedje komt, daar spelen we van alles na uit de werkelijkheid. Tandenpoetsen , pyama aandoen, kijken op de wekker. Jezelf omkleden, sokken schoenen aan en uitdoen.
Van Sinterklaas door naar de Kerstman
Sinterklaas is uitbundig uitgezwaaid en beetje bij beetje komen we steeds meer in de kerststemming.
BSO de Daltons was in de afgelopen periode omgebouwd tot een zeer geheime P.I.E.T.-school. Zo geheim dat je alleen naar binnen kon komen met een code en eruit met je handafdruk op een scanner. 😉
De kinderen kregen een “opleiding” om een hele speciale Piet te worden. Zo leerden ze flexibel te zijn, door “laserstralen” te ontwijken, wat morse is en om met morse-code je naam op een armbandje te schrijven. Er zijn diverse spelletjes gedaan om het geheugen te trainen. Verder was er nog een smakelijke pepernootspel voor de lekkere trek. En leerden de kinderen alles over Sinterklaas & Piet met het “Piet & Co -spel.” Om te slagen voor het examen op deze P.I.E.T.-school, kregen ze een hulpvraag van Sinterklaas. Daarbij moesten ze alles, wat ze de afgelopen periode hadden geleerd, gebruiken. Super hebben ze dit gedaan. Als beloning had Sinterklaas cadeautjes voor op de BSO. Helaas is dit thema weer voorbij. Maar echt erg is dit nou ook weer niet want de kinderen van de Daltons hebben een nieuwe thema voor de maand december. Ze hebben dit thema ‘Kerst-vibes’ genoemd. En zoals al wel te raden valt staat deze maand in het teken van gezelligheid. Om helemaal in de kerststemming te komen, zijn er allerlei leuke kerstfiguren die gemaakt kunnen worden van strijkkralen. Kun je op de BSO een kerstboompje maken met een echt werkende lampje als ster in de top. En mocht je trek krijgen in iets lekkers, dan kan er een kerst-snoep-huisje worden gemaakt. En zo zijn er nog meer gezellige dingen die we gaan doen.
In de kerstvakantie gaan de kinderen van BSO de Daltons, naar BSO de Bulte. Samen tellen ze de laatste dagen af en verwelkomen de kersverse dagen in het nieuwe jaar, met diverse leuke activiteiten.

Peuterspeelzaal Het Gele Park en het Kinderdagverblijf vieren feest!
Het thema feest start algemeen over het vieren van je verjaardag; wat hoort daar bij en hoe oud word je dan? Half november komt Sinterklaas weer in het land en op de groepen kunnen we hier natuurlijk niet omheen. Na Sinterklaas gaan we verder met het Kerstfeest en ook Oud & Nieuw omdat veel kinderen ook in de vakantieweken op het kinderdagverblijf zijn.
Tijdens het thema staat het boek ‘Nog 100 nachtjes slapen’ centraal. In het kort gaat het boek hierover:

Wachten op je verjaardag duurt lang. Nog honderd nachtjes? Dan maakt Dorus zelf wel een feestje! En mama heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen…
Overal ziet Dorus mooie lapjes. Knip knip, stukje uit het tafelkleed.
Knip knip in de jurk aan de waslijn.
Knip knip knip door de hele stad…
(Houd uw kind en de schaar dus extra goed in de gaten dit thema… 😉
-- Lees verder --
Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk bijvoorbeeld aan:
Sociale emotionele ontwikkeling:
We gaan heel veel samen doen; Samen de groep versieren, samen ballonnen opblazen, samen spelletjes doen, samen verkleden, samen schminken, samen cadeautjes in en uit pakken, samen cadeautjes zoeken, samen knutselen, samen sint/kerst/verjaardag liedjes zingen, samen dansen, samen een boek lezen, samen luisteren naar een verhaal, samen eten, samen pepernoten verstoppen, samen kerstballen ophangen, samen de schoen zetten op de groep, samen de themahoek ontdekken, maar vooral samen spelen en elkaar helpen!
Motorische ontwikkeling:
We dansen en verkleden samen op sinterklaas/kerst en verjaardag muziek, we doen pietengym in de gymzaal, we verstoppen en zoeken pepernoten buiten of op de groep, samen de polonaise lopen, maar ook heerlijk spelen in onze mooie tuin!
Zintuigelijke ontwikkeling:
Op de groep staat een zand/watertafel met daarin pepernoten en cadeautjes! We maken de baard van Sinterklaas met scheerschuim. We maken een mooie kerstster van zelf-hardende klei, maar ook proeven we natuurlijk onze eigen gemaakte pepernoten! En we maken heerlijk zandtaartjes in onze zandbak buiten!
Taalontwikkeling:
De taal ontwikkeling gaan we stimuleren door veel boekjes te lezen van de bieb, maar ook door kringgesprekken te voeren. ‘Wat hoort er allemaal bij een feestje?’ ‘Wat staat er op jouw verlanglijstje?’ ‘Wat heb jij in jouw schoen gekregen?’ Is bij jullie thuis al de kerstboom opgezet?’ We gaan hierbij de woordenschat uitbreiden door middel van nieuwe woorden aanleren: Feest, versieren, slingers, ballonnen, cadeautjes, Sinterklaas, Kerst. Ook bieden we veel knutselactiviteiten aan waarbij de taalontwikkeling aan bod komt!
Rekenkundige ontwikkeling:
Door middel van onze themahoek: De pakjeskamer, gaan we leren cadeautjes te tellen. ‘Hoeveel cadeautjes hebben we nog nodig?’ ‘Is dit cadeautje groter of kleiner?’ Maar ook door middel van onze zand/water tafel: ‘Is dat cadeautje lichter of zwaarder?’ Ook gaan we pepernoten verstoppen en tellen! Tijdens onze tafelmomenten bespreken we elke dag de dagritme kaarten: ‘Wat hebben we net gedaan?’ Wat gaan we daarna doen?’ En niet te vergeten te aftelkalender van Sinterklaas op de groep, want…. Hoeveel nachtjes slapen nog?
Fijne motoriek:
Er komen veel knutselactiviteiten aan bod:
Een pietenmuts maken, de baard van sinterklaas maken met scheerschuim, een kerstster maken van klei, een hand/voetafdruk van Rudolf het rendier, en een mooie lange vlaggenlijn op de groep gemaakt door alle kinderen!
Herfstvakantie bij BSO de Leeuw
Ook BSO de Leeuw heeft een fijne week beleefd in de herfstvakantie:
- De groep was samengevoegd met BSO op Het Gele Park
- Het Gele Park heeft een prachtige, grote, speeltuin, waar volop gespeeld is
- Donderdag was het scouting-dag; lekker spelen in het bos, hutten bouwen en marshmallow roosteren
- Binnen zijn er armbanden en kettingen geknutseld en is er gerelaxt bij een leuke film.
- Kortom een hele fijne, actieve en gezellige vakantieweek!

Platvoetje komt naar peuterspeelzaal Klein Duimpje
Het nieuwe thema: Platvoetje
We lezen voor uit het boek Platvoetje van Ingrid en Dieter Schubert.

Nikki vindt ’s ochtends op de wastafel een heksje zo groot als haar tandenborstel. Ze heet Platvoetje en heeft heel grote voeten. Daar wordt ze door de andere heksen zo mee geplaagd, dat ze niet meer huis wil. Maar de andere heksen zijn wel heel ongerust en ze voelen zich ook erg schuldig: ‘Hadden we Platvoetje maar niet zo uitgelachen.’
-- Lees verder --
Een volgend boek dat voor bij komt is Anton kan toveren van Ole Könnecke.
Anton heeft een toverhoed. Een echte. Nu kan Anton dus toveren. En wie het niet gelooft, die zal Anton heeft een toverhoed. Een echte. Nu kan Anton dus toveren. En wie het niet gelooft, die zal nog versteld staan. Anton is namelijk heel goed in het wegtoveren van dingen. En mensen..nog versteld staan. Anton is namelijk heel goed in het wegtoveren van dingen. En mensen…!

De diverse ontwikkelingsgebieden komen aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We stimuleren de fantasie: vliegende heksen op bezemstelen, spullen wegtoveren, een draak in het bos.
Verkleden: heksenhoeden en kaboutermutsen.
We werken aan nieuwe activiteiten: samen werken we de saaie schoenen van de juf die we prachtig gaan versieren. We drinken kabouterthee.
Taalontwikkeling:
Uitbreiding woordenschat n.a.v. de thema- woordenlijst
We zoeken uit welke toverspreuken er zijn, bedenken nieuwe en proberen welke het beste werkt. We praten in de groep over de herfst: welke kleuren zie je buiten?
Rekenontwikkeling:
We maken popcorn hoeveel kan er in jouw bakje?
Eikels, kastanjes in bakjes sorteren en leren begrippen als veel, weinig, vol, leeg, meer, minder
Motorische ontwikkeling:
We gaan bladeren zoeken op het speelplein die we gaan verven en afdrukken.
Lekker door de bladeren lopen, ze op een grote hoop gooien en samen in de kruiwagen laden en weggooien in het bos. We hanteren de toverstaf en proberen de juf weg te toveren. Een herfstwandeling maken en takken, bladeren, eikels en dennenappels zoeken. De spullen die we verzamelen mogen in het herfstkistje.
Thema feest op peuterspeelzaal de Woelige Hoek
Het thema feest start algemeen over het vieren van je verjaardag; wat hoort daar bij en hoe oud word je dan? Half november komt Sinterklaas weer in het land en op de groepen kunnen we hier natuurlijk niet omheen. Na Sinterklaas gaan we verder met het Kerstfeest en ook Oud & Nieuw omdat veel kinderen ook in de vakantieweken op het kinderdagverblijf zijn.

-- Lees verder --
Tijdens het thema staat het boek ‘Nog 100 nachtjes slapen’ centraal. In het kort gaat het boek hierover:
Wachten op je verjaardag duurt lang. Nog honderd nachtjes? Dan maakt Dorus zelf wel een feestje! En mama heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen…
Overal ziet Dorus mooie lapjes. Knip knip, stukje uit het tafelkleed.
Knip knip in de jurk aan de waslijn.
Knip knip knip door de hele stad…
(Houd uw kind en de schaar dus extra goed in de gaten dit thema… 😉
Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk bijvoorbeeld aan:
Sociale emotionele ontwikkeling:
We gaan heel veel samen doen; Samen de groep versieren, samen ballonnen opblazen, samen spelletjes doen, samen verkleden, samen schminken, samen cadeautjes in en uit pakken, samen cadeautjes zoeken, samen knutselen, samen sint/kerst/verjaardag liedjes zingen, samen dansen, samen een boek lezen, samen luisteren naar een verhaal, samen eten, samen pepernoten verstoppen, samen kerstballen ophangen, samen de schoen zetten op de groep, samen de themahoek ontdekken, maar vooral samen spelen en elkaar helpen!
Motorische ontwikkeling:
We dansen en verkleden samen op sinterklaas/kerst en verjaardag muziek, we doen pietengym in de gymzaal, we verstoppen en zoeken pepernoten buiten of op de groep, samen de polonaise lopen, maar ook heerlijk spelen in onze mooie tuin!
Zintuigelijke ontwikkeling:
Op de groep staat een zand/watertafel met daarin pepernoten en cadeautjes! We maken de baard van Sinterklaas met scheerschuim. We maken een mooie kerstster van zelf-hardende klei, maar ook proeven we natuurlijk onze eigen gemaakte pepernoten! En we maken heerlijk zandtaartjes in onze zandbak buiten!
Taalontwikkeling:
De taal ontwikkeling gaan we stimuleren door veel boekjes te lezen van de bieb, maar ook door kringgesprekken te voeren. ‘Wat hoort er allemaal bij een feestje?’ ‘Wat staat er op jouw verlanglijstje?’ ‘Wat heb jij in jouw schoen gekregen?’ Is bij jullie thuis al de kerstboom opgezet?’ We gaan hierbij de woordenschat uitbreiden door middel van nieuwe woorden aanleren: Feest, versieren, slingers, ballonnen, cadeautjes, Sinterklaas, Kerst. Ook bieden we veel knutselactiviteiten aan waarbij de taalontwikkeling aan bod komt!
Rekenkundige ontwikkeling:
Door middel van onze themahoek: De pakjeskamer, gaan we leren cadeautjes te tellen. ‘Hoeveel cadeautjes hebben we nog nodig?’ ‘Is dit cadeautje groter of kleiner?’ Maar ook door middel van onze zand/water tafel: ‘Is dat cadeautje lichter of zwaarder?’ Ook gaan we pepernoten verstoppen en tellen! Tijdens onze tafelmomenten bespreken we elke dag de dagritme kaarten: ‘Wat hebben we net gedaan?’ Wat gaan we daarna doen?’ En niet te vergeten te aftelkalender van Sinterklaas op de groep, want…. Hoeveel nachtjes slapen nog?
Fijne motoriek:
Er komen veel knutselactiviteiten aan bod:
Een pietenmuts maken, de baard van sinterklaas maken met scheerschuim, een kerstster maken van klei, een hand/voetafdruk van Rudolf het rendier, en een mooie lange vlaggenlijn op de groep gemaakt door alle kinderen!
De peuters van ’t Kelderke duiken samen met Karel de herfst in
Met dit thema komen we er achter hoe leuk de herfst is! Wat gebeurd er allemaal in de herfst? Wat gebeurd er met de bomen? En met de dieren? We gaan op onderzoek uit en gaan het ondervinden!
In de themahoek komt er een kabouter hutje waar we lekker kunnen spelen? Zal de kabouter thuis zijn?
We hebben 1 boekje wat centraal staat in dit thema. Dit boekje gaat over Karel en Karel gaat de tuin in en het bos in. Daar is van alles te zien: mooie blaadjes, paddenstoelen, kastanjes..

Ook in dit thema komende volgende ontwikkelingsgebieden aanbod
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan leren dat nee zeggen een reactie oplevert bij een ander.
Ook gaan we proberen zelf eerst onze problemen op te lossen. Lukt dit echt niet? Kan er dan een vriendje of een vriendinnetje helpen?
Taalontwikkeling:
Met dit thema gaan we iedere dag de tijd nemen om zelf een boek te proberen lezen.
Tuurlijk kunnen wij nog niet echt lezen, maar hoe houd je het boek vast? Weet je misschien al waar het verhaaltje over zal gaan door naar de plaatjes te kijken? Hoe zou het verhaaltje eindigen? We gaan iedere dag dit oefenen om de kinderen kennis te laten maken met letters/woorden en zelf te leren verzinnen waar een verhaal over gaat.
-- Lees verder --
Rekenontwikkeling:
We gaan op een speelse en leuke wijze leren tellen en kleine hoeveelheden leren herkennen. Dit zullen we doen doormiddel van een grote puzzel in het thema herfst die we samen in een groepsopdracht gaan doen. Hoeveel paddenstoelen zie je op het puzzelstukje? Zie je de 3 toevallig ook liggen? Door dit samen te doen, kunnen we nog wat van elkaar leren en de kinderen maken kennis met de symbolen van de cijfers.
Motorische ontwikkeling:
Met dit thema zullen we veel buiten zijn dus de grove motoriek komt veel aan bot. We gaan stampen in de plassen, uitwaaien op het schoolplein en eikels/kastanjes/ blaadjes rapen.
Binnen zullen we ook met de fijne motoriek aan de slag gaan door te plakken, met eikels en kastanjes spelen in de zandtafel. Ook gaan de fijne motoriek oefenen door te rijgen bij de herfstslinger
Heksje Mimi komt op avontuur bij peuterspeelzaal Ons Heuksken
Van 8 november tot en met 22 december zal Heksje Mimi binnen de peuterspeelzaal aangeboden worden. Heksje Mimi komt de eerste weken heksensoep maken waarbij er uit een potje heerlijke kruiden komen. Daar kan soep van gemaakt worden. Wanneer deze kruiden op de handen terecht komen kun je het warm wrijven en kunnen de peuters dit heel voorzichtig in de pan doen. Door om de beurt rustig te roeren krijg je heerlijke heksensoep en gaat het niet blubberen. Je kunt het niet zien maar wel proeven.
Na deze heerlijke soep gaat heksje Mimi ook nog heksendrank toveren. Er wordt een groen drankje geserveerd. Langzaam maar zeker ontdekt Heksje Mimi het pietenhuis en naar de kerststal.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We proberen ons op ons gemak te voelen om zo nieuwe dingen uit te gaan proberen of andere hoeken te gaan bekijken en om deze in deze hoeken zelfstandig activiteiten te gaan ondernemen. Daarnaast is het goed om andere kinderen duidelijk te gaan maken wat je wel en niet leuk vindt.
-- Lees verder --
Taalontwikkeling:
Wat kun je allemaal vertellen over heksen, heksendrankjes, heksensoep en toverspreuken. Kun je al een toverspreuk zeggen zodat je ook voorwerpen kan wegtoveren? Kun je dit ook allemaal al goed uitspreken of verwoorden?
Rekenontwikkeling:
Kun je al een grote/kleine stapel of juist een lange of korte rij van blokken maken? Waar zouden de meeste blokken zijn en waar de minste of wel de hoogte of laagste stapel?
We gaan ook heerlijk bij de binnen zandbak spelen om bakjes vol en leeg te maken. Wat een ervaring zal dit zijn! En wat nou heel erg leuk is om met een zaklamp op de vloer te schijnen om op het lamplicht te gaan stappen. Hierbij zullen de lampen in de klas uitgedaan worden om zo het lichtje op de vloer beter te kunnen zien.
Motorische ontwikkeling:
We gaan gymmen, dansen, bewegingen vanuit het prentenboek naspelen en natuurlijk gaan wij verschillende werkjes rondom dit thema knutselen. Maar kunnen wij ook heksensoep roeren, heksendrank tevoorschijn toveren?
Lucky Luke gaat feestvieren
Binnen dit thema zijn er heel veel kinderen jarig! Dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd op de groep! In december stappen we de feestmaand in, hoe toepasselijk is het dan om het thema ook zo feestelijk mogelijk te maken!?
We starten het thema over je verjaardag vieren, later in november breiden we dit uit naar Sinterklaas en na 6 december gaan we over naar Kerst.
In de eerste weken zullen we het veel over de verjaardagen hebben en zal het boekje ‘Mmmm een taart’ centraal staan. Het verhaal in een notendop:
Hier beneden staat de beer, hij heeft honger. Daar boven staat de taart, heerlijk zoet maar onbereikbaar. Maar dan komt het varken, en daarna de hond, de haas, de kip en de kikker. Een oud kunstje lijkt te werken: samen komen ze een heel eind. Maar als ze er bijna zijn, lijkt het toch hopeloos mis te gaan! Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek.

Zo’n feestperiode is natuurlijk ook altijd best spannend voor de jarige zelf, daar hebben we altijd extra oog voor. Maar ook als de Sint in het land komt is menig kind (en dus ook de peuters) een beetje meer gespannen… we willen daarom ook insteken op het leuke, maar ook praten over dat het spannend kan zijn en dat dat er ook bij hoort.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Een heel belangrijk ontwikkelingsgebied in deze periode. Kinderen zijn niet altijd helemaal zichzelf door de spannende tijd. We praten daar met elkaar over. We proberen de peuters die het spannend vinden hierbij te helpen door ze vooral veel ruimte te geven om te kijken wat er allemaal gebeurd. Een verjaardag is de uitgelezen moment om te oefenen met ‘ik’. Jonge kinderen benoemen zichzelf vaak eerst met de voornaam en later pas met ‘ik’, dit gaan we stimuleren.
Taalontwikkeling:
Uiteraard zijn boeken weer een groot deel van ons taalaanbod, maar daarnaast hebben we ook heel veel gesprekjes met de peuters. Het thema feest ligt daarin heel dicht bij de beleving van de kinderen en iedereen heeft het wel eens meegemaakt en kan er waarschijnlijk wel wat over vertellen. De decembermaand is ook heel geschikt om kinderen kennis te laten maken met rijmen. Best moeilijk, maar sommige oudste peuters kunnen dit al wel!
Rekenontwikkeling:
Ook leent het sinterklaasfeest zich heel goed voor rekenkundige activiteiten; tellen hoeveel pepernoten je hebt en eerlijk delen. We gaan oefenen met de telrij, ook dit is voor sommige kinderen nog best heel moeilijk, maar daarin passen we het aanbod aan aan wat ieder kind aan kan. We gaan vouwen met vouwblaadjes, een mooie sinterklaashoed versieren en ons zelf meten met een touwtje. Welk touwtje is het langst?
Motorische ontwikkeling:
We gaan dansen en zingen op de vrolijke feestmuziek en de sinterklaas- en kerstliedjes! We versieren de kerstboom en maken pepernoten van klei en in de zandbak. We geven Sinterklaas een baard van scheerschuim en gaan hier lekker mee experimenteren.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Heel veel activiteiten die passen bij de fijn-motorische ontwikkeling zijn ook goed voor de zintuigelijke ontwikkeling; zoals het experimenteren met scheerschuim. Daarnaast komen alle zintuigen aan bod; ruiken van pepernoten, luisteren naar belletjes met Kerst, voelen van harde en zachte cadeautjes en proeven van veel lekkers natuurlijk!
De peuters van ’t Stekkie gaan muziek maken!
Van 7 november tot aan de kerstvakantie gaan wij met het thema “Wij maken muziek” aan de gang. Wat gaan wij allemaal binnen dit thema doen? We gaan instrumenten bekijken, benoemen en naar ze luisteren. Natuurlijk gaan we zelf muziek maken met instrumenten en er zal een podium gebouwd worden om zo te proberen of je hier een instrument gaat bespelen of dat je een liedje gaat zingen. Je mag ook staan kijken naar andere kinderen die dit al durven.
Misschien ga jij dit ook een keertje proberen. Je mag het natuurlijk ook buiten het podium gaan proberen. Alles mag en dat is zo fijn. Vaak voel je door het zingen of het bespelen van een instrumentje helemaal blij worden. We luisteren dan ook naar verschillende soorten muziek; klassieke muziek, pop, kinderliedjes. En wat zou het super zijn om dan eens heerlijk daarbij te gaan dansen of juist de polonaise te lopen.
Kikker Kees en papa zijn op weg naar een kwaakconcert. Ze moeten wel doorlopen, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Maar Papa heeft haast en Kees is zo snel afgeleid… Dan ontdekt papa dat het juist heel leuk is om te letten op de mooie dingen om hen heen.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling: We kunnen ons op ons gemak voelen door te kijken, te luisteren en door liedjes te zingen of muziekinstrumentjes uit te proberen. Ga je mee in de polonaise? Of ga je mee dansen? En wanneer de muziek stopt kun je dan blijven staan? Zou dit lukken? Word je een beetje blij, boos, verdrietig of een beetje bang om dit allemaal uit te gaan proberen?
Taalontwikkeling:We gaan het prentenboek “kom mee Kees” voorlezen, muziekinstrument bekijken, naar ze luisteren en ze leren te benoemen. Ook gaan we leuke liedjes zingen die misschien samen met de instrumentjes opgepakt kunnen worden. Maar dit is wel super moeilijk hoor!
Daarnaast proberen wij iets te vertellen of jij de muziek of een liedje leuk of juist niet leuk vindt. Vind je juist klassieke muziek leuker of juist pop of kinderliedjes?
Rond Sinterklaas gaan we ook grapjes maken en de kist met rijmwoorden aanbieden. Dus mochten ze jullie voor de gek houden of juist je vragen om een rijmwoordje te geven op een woord dat zij aangeven dan weten jullie dat wij hiermee aan het oefenen zijn.
Rekenontwikkeling:We gaan de kikkertjes tellen die in het prentenboek naar voren komen. Bovendien gaan wij pepernoten kleien waarbij wij ze gaan tellen en aan het eind nog eens vragen hoeveel het er waren. Zo moeilijk om dit te leren onthouden!
Ook kunnen peuters in de binnen-zandbak nootjes met kleine lepeltjes in bakjes en bekertjes leggen. Hoeveel heb je nu in je bekertje gedaan? Daarbij kunnen de getal-kaarten 1 t/m 4 aangeboden worden.
Motorische ontwikkeling:We gaan heerlijk dansen, gekke bewegingen op muziek maken, vlug of langzaam stampen, klappen, springen, wiebelen en gymmen.
De Bolderkoare gaat naar het kabouterbos
Na de herfstvakantie spelen en leren wij met dit leuke thema. De kleuren zien we nu buiten terug in het bos. De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. En in dit bos daar staat een heel klein huisje met rood en witte stippen.. Ons volgende thema heet; Het kabouterbos!
Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. Kan jij een paddenstoel vinden?
We wegen en tellen met kastanjes en eikels. We praten over het weer; koud, warm, nat droog. Wat trek je dan aan? In de herfst zie je ook allerlei dieren, zoals de spin, de egel, de eekhoorn of de slak.

Binnen dit thema gaan we met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
We willen ook nog graag een herfstwandeling maken over het Hof en zoeken naar mooie bladeren en eikels, kastanjes en wat er maar te vinden is.
We willen jullie als ouders en de kinderen vragen om eigen gevonden eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes etc. mee te brengen voor in onze herfst-ontdekhoek.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Er is veel aandacht voor samenspelen en delen. Gezellig doen en zijn op de groep, knus vertoeven net als kabouters. Ook oefenen we beleefd zijn tegen elkaar, aandacht hebben voor elkaar en hoe voelt een ander zich?
Spelontwikkeling:
Er worden rollenspelletjes gedaan alsof we kabouters zijn…
Motorische ontwikkeling:
Op gebied van grove motoriek, wandelen we buiten en springen rennen en stampen we door de plassen. Ook gymmen we in de gymzaal.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan bladeren en takken eikels en we ruiken aan de herfstspulletjes. We horen herfstgeluiden , zoals wind en regen.
Taalontwikkeling:
Er worden rijmpjes en versjes geoefend. Woordenschat uitbreiding en het spontaan vertellen over iets wordt geoefend.
Reken- en wiskundige ontwikkeling:
Er komen aspecten van hoeveelheden, groot en klein en veel en weinig aan bod. Welke vormen hebben bladeren? Tijdsbesef wordt geoefend, Ochtend middag en avond, donker-licht etc.
Herfstvakantie bij BSO Het Gele Park
De herfstvakantie ligt al weer een week achter ons, graag nemen we jullie nog even mee in wat we allemaal gedaan hebben:
- Spelen in de grote gymzaal in Het Gele Park
- Lekkere appelflappen en appeltaart bakken en soep koken in de leerkeuken
- Knutselen, bouwen en kleuren
- Scouting-dag op donderdag 27 oktober; verstoppertje spelen, hutten bouwen en vuur maken
De peuters op Woezel van Top tot Teen!

“Kleine Leon van top tot teen”
Kleine Leon speelt een leuk spelletje.
Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond,
zijn buik, zijn oren en zijn handen.
Wat verstopt Leon achter zijn rug?
Tara! Daar zijn de handen van Leon!
Van 29 augustus tot de herfstvakantie gaan we ons bezighouden met thema: “dit ben ik”.
Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten aan mijn lichaam,
welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Alles rondom “ik” gaan we oefenen.
We zijn afgelopen week met de kinderen begonnen om een speciaal boekje te maken.
De kaft van het boekje hebben we gemaakt d.m.v. het verven van onze handen. Zo gaan we ‘ons’ boekje iedere week aanvullen. We gaan meten, wegen en kijken hoe groot onze voeten zijn.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkelingWe gaan ons grotendeels zelf redden bij het toilet, met je jas uit en aandoen en met je tas uit en in te
pakken. Daarnaast gaan we kijken of wij boos, blij, verdrietig of bang zijn dit kunnen we herkennen aan
Plaatje. Ook leren we om deze gevoelens te herkennen bij andere kinderen. En wat als een peuter “nee” zegt wat ga jij dan doen?
Rekenkundige ontwikkelingDe kinderen komen bij dit thema veel in aanraking met getallen. We gaan wegen en we hebben verschillende weegschaaltjes in de klas. Kijken wat is zwaarder/lichter. Hoe lang ben jij? Een groot vel papier wordt op de kastdeur geplakt om alle kinderen te kunnen meten. Buiten gaan we de omtrek tekenen van kinderen. Hoe groot is jouw voet, welke maat heb jij? Tellen van vingers. Wie zit er voor je en wie achter je? Zand laten we door onze hand glijden , hand of voetafdruk kun je in het zand maken. Hoe voelt dit aan? We maken dan ook een blote-voetenpad met lage bakken en verschillende materialen om te voelen of dit zal kriebelen, misschien een beetje hard of juist zacht aanvoelt.
TaalontwikkelingWe hopen plezier te beleven aan het voorlezen van een prentenboek. We laten kinderen kennis
maken met woorden met meerdere betekenissen zoals mijn neus-neus van de schoen, mijn oor-een
oor van een kopje, mijn rug-de rug van een boek. Ook gaan wij woorden in lettergrepen klappen om zo moeilijke woorden beter uit te kunnen spreken en te kunnen onthouden.
Motorische ontwikkelingWe gaan allerlei handelingen uitproberen: handjes wassen en afdrogen, afwassen en afdrogen van
kleine autootjes, met zand en met water spelen.
Zintuigelijke ontwikkelingWe gaan voelen, kijken, horen en ruiken tijdens de verschillende activiteiten
De peuters op ’t Stekkie helpen papa en mama
Met dit thema komen we erachter wat papa en mama toch allemaal doen. En hoe sterk, slim en grappig ze zijn. Welke klusjes in huis doet mama? En welke klusjes doet papa ? Kunnen wij dat ook ? .. Hier gaan we achter komen door het zelf te proberen! De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn en een wasmachine. En voor de handige peuters hebben we een ‘klusschuur’ met een werkbank en gereedschap! We hebben 2 boeken die centraal staan binnen dit thema; Beide boeken gaat over de klusjes die Anna mag doen met haar papa of mama.

-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan proberen om zelf de was in de wasmachine te stoppen en met wasknijper op te gaan hangen. Kan ik dit al zelf of kan ik hulp inroepen of juist dat een andere peuter mij gaat helpen? Hoe lukt dit met het hanteren van gereedschap en hoe kan ik deze gebruiken?
Kun je dit alles al even volhouden?
Taalontwikkeling:
We gaan veel praten over alles wat papa en mama doet door hierover te vertellen. Help je wel eens mee om de hond uit te laten, de poezenbak te verschonen of brokjes te geven of misschien hebben jullie vissen en geef je deze al eten? Weet je welk gereedschap papa in de schuur heeft en waarvoor dit gebruikt wordt?
Allemaal items die wij aanbieden om zo duidelijk uit te laten leggen, langere zinnen te gaan maken, vragen te leren stellen of juist een boodschappen/klussenbriefje te leren schrijven.
Wat zal dit een leuke uitdaging worden.
Rekenontwikkeling:
We gaan met getallen werken bv liedjes zingen of juist onze vingers op te steken hoeveel jaar we zijn. Tijdens het in groepjes werken gaan we de getallen 1,2,3,4 aanbieden om deze te leren herkennen, maar ook erbij en eraf zullen aan bod komen. We gaan het bij het bouwen van torens praten over kort – lang en hoog – laag
Motorische ontwikkeling:
Tijdens het werken in de themahoek mogen peuters proberen om de was met wasknijpers vast te gaan zetten. Maar ook wordt er gewerkt aan de werkbank. Kun je de schroeven in de gaatjes van de latjes draaien? We gaan natuurlijk ook gymmen en buitenspelen.
Ik zou wel een kindje lust op peuterspeelzaal Klein Duimpje
We beginnen het schooljaar met het thema: Ik zou wel een kindje lusten.
We lezen voor uit het boek: Ik zou wel een kindje lusten van van Silvaine Donnio en Dorothée de Monfreid.
Een klein krokodilletje eet altijd bananen, maar op een dag heeft hij trek in iets anders: hij zou wel eens een kindje lusten! Zijn ouders weten zich geen raad en proberen hem allerlei ander lekkers voor te schotelen. Maar het kleine krokodilletje is vastbesloten en gaat op zoek naar een kindje. Hij komt een meisje tegen, maar die laat zich niet zomaar opeten…

In het kader van ‘Geef een prentenboek cadeau’ dat als missie heeft alle kinderen te laten opgroeien tussen boeken hebben we boeken aangeschaft en krijgt iedere peuter van onze peuterspeelzaal het boek cadeau.
-- Lees verder --
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod:
Sociaal emotionele ontwikkeling;
We stimuleren het gebruik van elkaars naam. Ondersteunen de peuters om zich op hun gemak te voelen in de groep. We geven ze de ruimte om naar andere kinderen en hun spel te kijken en stimuleren ze om tijdens spel naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven.
Motorische ontwikkeling:
De fijne motoriek: knutselen, er zijn nieuwe puzzels binnen het thema, een balansspel met de krokodil. We gaan eten koken, koffie zetten, tafeldekken en spelen pannenkoekenrestaurantje. De grove motoriek oefenen we tijdens het buiten spelen: Springen over een denkbeeldige sloot van de krokodil, stoepkrijten en spelen tikkertje met de krokodil.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We proeven: bananenbrood, een broodje met worst en eten pannenkoeken. We verstoppen iets in de krokodillendoos en wie durft er te voelen wat erin zit?
Taalontwikkeling:
De woordenschat wordt uitgebreid ( zie de woordenlijst). We lezen voor uit verschillende boeken passend bij het thema. In de kring praten we over wat we lekker vinden en wat we nog niet lusten. We stimuleren een positieve luisterhouding en proberen of die langer vast te houden.
Rekenkundige ontwikkeling:
We oefenen de telrij op speelse wijze. Benoemen de cijfers en kijken of ze herkend worden. We proberen gebeurtenissen in de goede volgorde na te vertellen; eerst dit en daarna dat . We stimuleren het voorstellingsvermogen door te praten over dingen die niet zichtbaar aanwezig zijn: bijv. het boek dat je hebt gekregen en je nu thuis leest met papa of mama. We doen ervaringen op met de basisvormen: de ronde pannenkoek, de driehoekpuzzel met eten, de vierkanten van het memoryspel.
Tring Tring Thema verkeer op de Woelige Hoek
Het schooljaar is weer van start gegaan en daar hoort ook een nieuw thema bij. Tring tring, daar kom ik aan!

Een thema over verkeer. We hopen dat de peuters heel veel gaan spelen en leren hierover, wellicht gaan jullie dat zeker terugzien, tijdens wandel-of fietstochtjes. Waar is de stoeprand en waar de weg? Hoe steek ik over? Wat zit er allemaal aan mijn fiets, de fietsbel is om te waarschuwen als iemand me niet ziet aankomen…! Vandaar de titel van ons thema en natuurlijk nog veel meer.
Er komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod in dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Binnen dit thema kunnen best veel dingen ook heel spannend zijn. Grote voertuigen, harde geluiden…We stimuleren de kinderen om deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en te laten zien dat het ook leuk kan zijn. We proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze voelen. Veel belevenissen! Buiten een rondje lopen in de buurt, wat zien we en wat is spannend?
-- Lees verder --
Taalontwikkeling:Voor dit thema krijgen we van de bieb weer een aantal mooie boeken om samen voor te lezen. We stimuleren kinderen om te vertellen over wat ze in de boekjes zien. Hebben papa en mama ook een fiets of auto? Hoe zien die eruit. Welke onderdelen zitten er aan onze fiets ?( woordenschat uitbreiden) Ook hangen we logo’s op, wat hoort er bij het plaatje?
Rekenontwikkeling:Auto’s in lange rijen zetten en tellen. Hoeveel wielen hebben auto’s en hoeveel een fiets? Met behulp van de picto’s vertellen hoe je op de peuterspeelzaal kwam. Hoeveel kinderen met de fiets en hoeveel lopend of met de auto? Veel bouwen gaan we, van natuurlijk een autogarage.
Motorische ontwikkeling:In dit thema komen fietsen, rijden, steppen en andere manieren van voortbewegen aan bod. We gaan dat ook veel buiten doen. Op uitgetekende circuitjes bijvoorbeeld. Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s, om te kijken welke sporen ze maken. Natuurlijk gaan we weer leuke knutsels maken, waaronder een grote auto gemaakt van een hele grote doos! Ook hebben we een speelmat waarover kan worden gereden met kleine nieuwe autootjes.
Zintuigelijke ontwikkeling:Er valt van alles te ontdekken binnen dit thema. Hoe ruikt een auto? Bah vies? Welke geluiden maken voertuigen? Kijken kijken en nog eens kijken voordat je oversteekt met papa of mama.
Een Bloemenwinkel op peuterspeelzaal Ons Heuksken
Op een dag krijgt Jules 10 zaadjes van buurman. Hij zaait ze op een zonnige plek in de tuin. Na enkele dagen staan er al piepkleine plantjes. Vol verwachting belooft Jules aan iedereen een mooie bloem …

Sociale ontwikkeling:
We gaan zeggen “ik ben er” wanneer er in de kleine kring onze naam wordt genoemd. Ook gaan we de kinderen ruimte geven om dingen zelf te doen zoals je tas uitpakken, je jas uit en aandoen of jezelf zoveel mogelijk te helpen bij de toiletgang. Bij het spelen in de bloemenwinkel gaan we samen leren te spelen, op onze beurt te wachten of juist wanneer je een beetje moeite hebt om in dit spel deel te nemen samen met de juf te gaan. Nieuwe dingen uitproberen en vooral het plezier beleven in deze nieuwe dingen is het belangrijkste item binnen deze ontwikkeling.
-- Lees verder --
Spelontwikkeling:We gaan samen met andere kinderen spelen in de bloemenwinkel. “Juffrouw of meneer mag ik die mooie blauwe bloem van u/jou? En wat moet ik betalen” Het leren vragen en het antwoord geven is een mooie aanvulling op het leren samen te spelen.
Motorische ontwikkeling:We gaan lekker gymmen. Bij de start gaan wij eerst allemaal dieren nadoen. Een olifant die gaat stampen, een muis die gaat kruipen, een kikker die gaat springen, een aap die van boom naar boom gaat springen of gaat hardlopen, een vogel die gaat vliegen. Bij alle dieren worden er liedjes gezongen. Daarna zetten wij klim en klautertoestellen in een rondje waarbij wij eerst laag beginnen en langzaam de hoogte in gaan. Wat durft je al of waar heb je nog even wat hulp nodig?
Ook gaan wij knutselwerkjes maken van bloemen met verschillende technieken.
Zintuiglijke ontwikkeling:We gaan kijken en ruiken aan echte bloemen. Vind je de geur lekker en welke bloem vind jij de mooiste?
Taalontwikkeling:We gaan het prentenboek voorlezen en veel woorden oefenen om zo onze woordenschat uit te breiden. Daarvoor proberen we de woorden goed uit te spreken door ze in lettergrepen te gaan klappen om zo ook te ervaren dat je letters gebruikt om iets te vertellen of om iets te lezen. Ook gaan we een opdrachtje zelfstandig uitvoeren en leren we ze hulp gaan vragen wanneer dit nodig is.
Bovendien stimuleren we de kinderen om actief deel te nemen aan gesprekjes, eigen meningen en ideeën te geven en bewust te worden van het eigen taalgebruik.
Rekenkundige ontwikkeling:We gaan liedjes zingen met telwoorden bv er zaten 1,2,3,4 bloemen in de trein. En wellicht zijn er ook voorwerpen die we kunnen tellen die in het prentenboek of in het bloemenwinkeltje staan.
“Heb je veel bloemen gekocht, wie heeft de meeste en wie de minste of heeft iemand evenveel?”
We kunnen daarbij de getal kaarten laten zien zodat het zichtbaar wordt hoe de getallen 1 t/m 4 eruit zien. Naast de bloemenwinkel, waar het kopen, betalen en het terug geven van geld een onderdeel is, gaan we in de zandbak bloembolletjes (ballen van het ballenbord) verstoppen. Ook zal de waterbak aangeboden worden om gietertjes te vullen en te legen. In de kring gaan wij een bloem kiezen om deze voor, achter, naast, boven en onder onze stoel te gaan leggen. Welke bloem is dezelfde? We laten zien dat de wijzers van de klok gaan verspringen waardoor het later wordt en benoemen de tijd daarbij. Misschien leuk om dit ook thuis te laten zien? Wij gaan in de bouwhoek bouwen met duplo, kleine en grote blokken en met de treinbaan. We gaan op de grond een parcours met schilders tape maken waar kinderen met hun eigen gekozen voertuig achter elkaar aan kunnen gaan rijden.
Een huis voor Harry op het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Het Gele Park
Volgende week starten we met een nieuw thema: ‘Een huis voor Harry’. Dit thema is onlosmakelijk verbonden met het thema wonen. Een thema dat kinderen erg aanspreekt; waar woon jij? Met wie woon je daar? Hoe ziet jouw huis er uit? Het thema is afgeleid van het boek; Een huis voor Harry van Leo Timmers:
Het boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis!

Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij? Met wie woon je daar nog meer? Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een koffiezetapparaat? Waar staat het bed?
-- Lees verder --
Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek, maar ook in het klein met een poppenhuis. We werken actief aan het samen opruimen. Wat hoort waar? En wat als je geen zin hebt om op te ruimen…?
Motorische ontwikkeling:
We wandelen door onze buurt rondom Het Gele Park om eens goed te bekijken welke huizen er zijn. We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot. Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.
Om te knutselen zijn we nog op zoek naar verhuisdozen en woonmagazines waar we in mogen knippen. Heeft u wat voor ons? Heel graag!
Zintuigelijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het verhaal en oefenen om de aandacht langer vast te houden. We ervaren wat licht of zwaar is m.b.v. een verhuisdoos vol of leeg pakken. En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?Taalontwikkeling:
We leren dat letters een verhaal vertellen. We leren een verhaal te vertellen op een volgorde; eerst, daarna, dit a.d.h.v. illustraties. We stimuleren kinderen om te vertellen over hun eigen huis. Natuurlijk lezen we weer veel boeken, die veelal te maken hebben met het thema wonen. We stimuleren de woordenschat, welke woorden we aanbieden kunt u lezen in de themawoordenlijst, helemaal onderaan deze nieuwsbrief.
Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We leren huisnummers te herkennen en classificeren de huizen op grootte en basisvormen. Het dak is een driehoek, het raam is een vierkant, de deur een rechthoek etc. We vullen vormen met water en zand; vol en leeg. En natuurlijk gaan we zelf huizen bouwen van allerlei materialen!
Kleine muis zoekt zijn huis bij Lucky Luke
Vanaf aankomende week zullen we starten met een nieuw thema: Kleine muis zoekt een huis. Dit thema gaat over het gelijknamige boek en over het wonen en leven in je eigen huis en omgeving. Hieronder lees je een stukje over waar het boek over gaat;

Kleine Muis vindt een lekkere, grote appel. Maar die appel is zo groot dat hij niet in haar holletje past! Daarom gaat Kleine Muis op zoek naar een huis.
Ze vraagt aan al haar dierenvriendjes of ze bij hen kan wonen, maar niemand heeft plaats voor haar. Onderweg neemt ze ook af een toe een hapje van de appel, want je wordt erg hongerig van huizen zoeken. Net als ze de moed op wil geven vindt ze een prachtig holletje waar zij én haar appel precies in passen.
Voor wie komt dit holletje bekend voor..?
-- Lees verder --
Ook met dit thema komen de verschillende ontwikkelingsgebieden weer aan bod, hier lees je hoe we deze toepassen;
Taalontwikkeling;
We hebben bij dit thema naast het gewone themaboek ook een vertelkastje met grote platen van dit verhaal. Deze lenen we van de bibliotheek. Zo wordt het voorlezen nog leuker en interessanter gemaakt. We houden gesprekjes in de kring over; wie wonen er allemaal bij jou thuis, wat heb je allemaal in je slaapkamer staan, heb je buren, wat mag je thuis wel of misschien niet. Hierbij stimuleren we het begrijpelijk en verstaanbaar praten.
Motorische ontwikkeling;
We spelen fijn buiten op het plein maar gaan ook wandelen door de buurt om te kijken wat voor soort huizen er staan. We bouwen met blokken een huis en ook aan de fijne motoriek wordt gedacht, we gaan knippen, plakken en verven met sponzen.
Rekenontwikkeling:
We gaan ons voorstellingsvermogen gebruiken, door te praten over wat voor spullen we thuis hebben. Voorbeeld; waar ligt mijn speelgoedauto’? ligt deze in mijn slaapkamer, in de woonkamer, in een kast of toch in een mand? Ook sorteren we voorwerpen op basis van kenmerken en eigenschappen.
Sociaal- emotionele ontwikkeling;
Om de kinderen te laten zien dat iedereen in een ander huis woont, willen we graag een hoekje maken met foto’s van huizen van de peuters en ons leidsters. We kijken naar elkaars mee gebrachte foto’s, en luisteren naar wat we erover willen vertellen.
Hierbij leren we dat we soms even op onze beurt moeten wachten, voordat we zelf kunnen vertellen.
Zintuigelijke ontwikkeling;
We luisteren naar omgevingsgeluiden; hoor ik een stofzuiger, hoe klinkt de deurbel, staat de wasmachine aan? We voelen aan verschillende materialen en spelen met zand.
Spelontwikkeling:
Tijdens het vrijspelen wordt er natuurlijk veel in de huishoek gespeeld.
Hier spelen we rollenspel en spelen we de thuissituatie na zoals; wie komt er op visite, we gaan eten’ hoeveel borden hebben we nodig?, de baby moet naar bed enz. In de bouwhoek kan er flink aan de slag gegaan worden om huizen te bouwen met de verschillende bouwmaterialen zoals de grote blokken, kapla, duplo of de noppers.
Tring, Tring, daar komt de Bolderkoare aan!
De peuterspeelzaal is weer van start gegaan! En wat hebben we er weer zin in! De kinderen hebben alweer gespeeld alsof het een lieve lust is!
Week 36, starten we met ons nieuwe thema. Voor de komende periode is dit : Tring tring…daar kom ik aan! Een thema over verkeer. We hopen dat de peuters heel veel gaan spelen en leren hierover, wellicht gaan jullie dat zeker terugzien, tijdens wandel-of fietstochtjes. Waar is de stoeprand en waar de weg? Hoe steek ik over? Wat zit er allemaal aan mijn fiets, de fietsbel is om te waarschuwen als iemand me niet ziet aankomen…! Vandaar de titel van ons thema en natuurlijk nog veel meer.

Motorische ontwikkeling
In dit thema komen fietsen, rijden, steppen en andere manieren van voortbewegen aan bod. We gaan dat ook veel buiten doen. Op uitgetekende circuitjes bijvoorbeeld. Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s, om te kijken welke sporen ze maken.Natuurlijk gaan we weer leuke knutsels maken, waaronder een grote auto gemaakt van een hele grote doos! Ook hebben we een speelmat waarover kan worden gereden met kleine nieuwe autootjes.
-- Lees verder --
Taalontwikkeling
Voor dit thema krijgen we van de bieb weer een aantal mooie boeken om samen voor te lezen. We stimuleren kinderen om te vertellen over wat ze in de boekjes zien. Hebben papa en mama ook een fiets of auto? Hoe zien die eruit. Welke onderdelen zitten er aan onze fiets ?( woordenschat uitbreiden) Ook hangen we logo’s op, wat hoort er bij het plaatje?
Rekenontwikkeling
Auto’s in lange rijen zetten en tellen. Hoeveel wielen hebben auto’s en hoeveel een fiets? Met behulp van de picto’s vertellen hoe je op de peuterspeelzaal kwam. Hoeveel kinderen met de fiets en hoeveel lopend of met de auto? Veel bouwen gaan we, van natuurlijk een autogarage.
Zintuiglijke ontwikkeling
Er valt van alles te ontdekken binnen dit thema. Hoe ruikt een auto? Bah vies? Welke geluiden maken voertuigen? Kijken kijken en nog eens kijken voordat je oversteekt met papa of mama.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Binnen dit thema kunnen best veel dingen ook heel spannend zijn. Grote voertuigen, harde geluiden…We stimuleren de kinderen om deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en te laten zien dat het ook leuk kan zijn. We proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze voelen. Veel belevenissen! Buiten een rondje lopen in de buurt, wat zien we en wat is spannend?
De peuters op ’t Kelderke gaan samen met Bobbi naar de peuterspeelzaal
Met dit thema komen we er achter hoe leuk het is om naar de peuterspeelzaal te gaan en later misschien wel naar school! Wie brengt jou naar school? Wat neem je dan allemaal mee en wat gaan we nou allemaal doen op de peuterspeelzaal? Gaan er al misschien oudere broers en of zussen naar school? In de huishoek leren we hoe we alles moeten klaarmaken om met beertje Bobbi naar de peuterspeelzaal te gaan. Wat moet Bobbi nou gaan eten? En wat moet er in zijn schooltas mee?
in de themahoek is een klein klaslokaal, waar moet beertje Bobbi zitten? En wat doet een juf nou eigenlijk? We hebben 1 boekje wat centraal staat in dit thema dit boekje gaat over Bobbi beer die naar de
Peuterspeelzaal gaat en dat best een beetje spannend vindt.

-- Lees verder --
Ook in dit thema komende volgende ontwikkelingsgebieden aan bod
Sociaal-emotionele ontwikkeling: in de themahoek worden de rollen juffrouw/ meester en peuter gespeeld.
hier ondersteunen we de kinderen om zich zelf met ik aan te spreken(‘ik’ ga naar school) en leren we ons op ons gemak te voelen in de klas.
Taalontwikkeling:Wij ondersteunen de door ons gesproken taal door gebruik te maken van picto’s en logo’s. dit doen we dagelijks met de standaard dagritmekaarten die we gebruiken om aan de kinderen duidelijk te maken wat we die dag allemaal gaan doen.
Zo weten de kinderen wat er die schooldag allemaal gedaan wordt.
Ook stimuleren we de kinderen in de kring om te vertellen over thuis, de kinderen die dit al erg graag doen stimuleren we om langere en duidelijke zinnen te maken.
Rekenontwikkeling:We gaan ons klaslokaal beter bestuderen, wat staat er allemaal in een klas? Is dat zwaar? Of licht? Wat voor een vorm heeft het?
maar ook leren we met de dagritmekaarten wat meer over tijd, wat betekent straks? Of morgen?
Motorische ontwikkeling:Met dit thema zijn we veel bezig met onze handen! De fijne motoriek komt goed aan bod.
We smeren de boterhammen, snijden het fruit voor beertje Bobbi om mee naar de peuterspeelzaal te nemen en we verven op de peuterspeelzaal net als beertje Bobbi.
voor de grove motoriek brengen we Beertje Bobbi buiten op de fietsjes naar school, oei! Zie ons gaan!
Kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Het Gele Park gaan op vakantie met Bobbi
Het thema boek dat centraal staat binnen dit thema is ‘Bobbi op vakantie’. Een thema wat alle kinderen aanspreekt en waar de meeste kinderen een voorstelling bij kunnen maken. Dat is een van de voorwaarden bij een thema; dat het betekenis heeft voor jonge kinderen.
Het boek dat centraal staat is gelijknamig aan het thema Bobbi op vakantie
Blij rent Bobbi naar de auto,
en zijn rugzak sleept hij mee.
Hij roept: ,,Wij gaan op vakantie
naar een camping bij de zee!”

-- Lees verder --
Er valt weer van alles te leren en te ontdekken binnen dit thema;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Samen ijsjes verkopen in de ijskraam, samen picknicken, samen ontdekken van de zand/water tafel, samen de koffer inpakken voor op vakantie, samen waterspelletjes doen, samen liedjes zingen, samen verhalen delen over vakantie, samen zonnebrillen passen, samen knutselen, samen schelpen zoeken in het zand, maar vooral samen spelen en elkaar helpen!
Taalontwikkeling:
De taalontwikkeling gaan we stimuleren door veel boekjes te lezen van de bieb, maar ook door kringgesprekken te voeren. Ik ga op vakantie en ik neem mee? We gaan hierbij de woordenschat uitbreiden door middel van nieuwe woorden aanleren: Zwemmen, schelpen, zand, zon, zee, slippers, handdoek, schep, zonnebril. Ook bieden we veel knutselactiviteiten aan waarbij de taalontwikkeling aan bod komt!
Rekenontwikkeling:
Door middel van onze ijskraam op de groep gaan we leren geld te tellen. Hoeveel moet ik betalen? Wat is duurder 1 bolletje of 2 bolletjes? Hoeveel geld krijg ik terug? Is het bakje met ijs licht of zwaar? Heb ik een grote of kleine bol ijs? Tijdens ons tafelmoment gaan we het hebben over de verschillende seizoenen.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Op de groep spelen we met de zand/water tafel. We spelen met schelpen en laten de bootjes varen op het water. Hierbij kunnen de kinderen water en zand ontdekken! Ook gaan we verven met ijs, en ijs zelf proeven! Welke smaak ijs heb jij?
Motorische ontwikkeling:
We dansen samen op vakantiemuziek, we doen veel waterspelletjes, en we spelen samen in de speeltuin! Maar ook ontdekken we onze mooie tuin!
Er komen veel knutselactiviteiten aan bod:
Een ijsje plakken, spelen met scheerschuim en verf, een krab plakken met zand.
Sssssssttttt… ook zullen we bezig gaan met de Vaderdag cadeaus!
Terugblik Meivakantie – BSO’s
De meivakantie was een groot succes, door:
– 2 geweldige dagen bij de Scouting in Lichtenvoorde
– Prachtig weer in de vakantieweken
– Oud-Hollandse spelletjes op BSO de Bulte
– Een relaxweek op BSO de Daltons
– Lekker springen op het springkussen
– Spelen in de speeltuin
– Genieten van het mooie, nieuwe plein bij BSO de Bulte
– Hutten bouwen bij de scouting
– Een Freerun-les in de gymzaal van de Antoniusschool Vragender

De Bolderkoare gaat sporten!
Wij introduceren dit thema door het leuke boekje van schildpad en haas voor te lezen aan de kinderen. Schildpad en Haas houden een hardloopwedstrijd. Wie is het eerst bij de paardenbloemen aan het eind van het bospad? Alle dieren uit het bos komen kijken en helpen mee met de wedstrijd. Haas weet zeker dat hij het snelst is. Daarom kan hij best nog even een koprol maken en over een boomstam springen. Ondertussen kruipt Schildpad rustig verder … Een frisse nieuwe vertelling van een oude fabel. Met een verrassend einde! Wie is er het eerste bij de paardenbloemen aan het einde van het pad? Schildpad doet het op zijn dooie gemak en blijft maar doorgaan, terwijl Haas allerlei dingen tussendoor doet: koprollen maken en het gebruiken van fitnesstoestellen als boomstammen, rekstok en klimrek. Onderweg komen er steeds meer dieren bij die iets aan de wedstrijd willen bijdragen als EHBO’er, tijdmeter en verzorger.

-- Lees verder --
In de speelzaal zullen wekelijks nieuwe sporten voorbij komen.
Een touw om “touw te trekken”, tafelvoetbalspel, springen, turnen, dansen, vissen met water en hengels, kegelen, gewichtheffen enzovoort.
Maar natuurlijk gaan we de buitensporten ook niet vergeten, zoals voetballen, fietsen, tennissen, hopelijk zwemmen in buitenbadjes enzovoort. Daarnaast bouwen we samen een ere podium, waar alle kinderen vaak op mogen staan omdat ze een 1e, 2e of 3e prijs hebben behaald.
Ook in dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden weer aan bod;
Taal ontwikkeling:
Stimuleren om te reageren op wat je gehoord hebt. Stimuleren om een voorgelezen verhaal na te vertellen, met steun van illustraties.
Motorische ontwikkeling:
In de gymzaal: bal gooien, parcours maken om te klimmen en klauteren. Liedjes met opdrachtjes: schipper mag ik overvaren Liedjes als: Hoofd schouder, knie en teen.
Sociaal- emotionele ontwikkeling:
Stimuleren om van tijd tot tijd op zijn/ haar beurt te wachten. Dit kan bv tijdens een spel, in een rij wachten) Stimuleren te accepteren dat je niet alles even goed kan. Stimuleren hulp te vragen als die nodig is. Ervaren wat hij/ zij zelf al kan.
Rekenontwikkeling:
Het tillen en wegen van verschillende voorwerpen zoals gewichtheffen, touwtrekken.
De peuters van ’t Stekkie gaan naar het circus
Het thema waar we vanaf maandag 16 mei mee aan de slag gaan is ”Wij gaan naar het circus”. Ons themaboek zal zijn: “Anna in het circus”.

Het is circus in het dorp! Anna gaat samen met mama een kijkje nemen. De circusdirecteur heet hen welkom in de grote tent en dan kan de show beginnen. Anna en mama zien een grappige clown, twee handige jongleurs, een koorddanser, een meisje dat kunstjes doet op een paard…Anna kijkt er met grote ogen naar. Naar het circus gaan is dolle pret!
-- Lees verder --
Tot 1 juli hebben wij het over het circus:
Wie is er wel eens in het circus geweest? En wie weet wat er allemaal te zien is in het circus? Hoe heet de baas van het circus, de man die trucjes doet en de vrouw die op een koord kunstjes doet? En welke dieren zie je in het circus? Er is ook een man met gekleurde kleren en een hele rode neus. Wie zou dat zijn? Er zijn heel veel mensen mooi aangekleed en geschminkt. Willen de kinderen ook geschminkt worden en zich verkleden…? We gaan weer veel leuke spullen klaar leggen in de speelzaalzaal waar we mee kunnen spelen en verkleden! Ook gaan we naar de gymzaal om zelf mooie kunstjes te oefenen en ons evenwicht proberen te bewaren op een koord…
Tijdens dit thema komen deze ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Grapjes maken zoals de clowntjes dat doen, samen muziek maken en liedjes zingen, dieren nadoen in de piste enz.
Motorische ontwikkeling
In de gymzaal gaan we allerlei acrobatische oefeningen doen; zoals koorddansen, met hoepels rollen of door een hoepel springen! Met lintjes zwaaien tijdens het dansen, klimmen en klauteren als echte durfals en waaghalzen.Rekenontwikkeling
We knutselen met verschillende vormen en benoemen bijvoorbeeld de vierkant, driehoek en de cirkel. Maar we gaan ook hokken bouwen voor de dieren.
Taalontwikkeling
We gaan vrolijke boekjes voorlezen en de kinderen mogen hun eigen ervaringen en ideeën over het circus met ons delen.
Op Lucky Luke zijn alle peuters helemaal Fit-la-la!
Vanaf aankomende week, dinsdag 19 mei, zullen we starten met een nieuw thema.
Het thema; ‘Fit-la-la’. De titel van het thema is gebaseerd op een liedje van Kinderen voor Kinderen (voor wie het niet kent: https://www.youtube.com/watch?v=ho9CfacTxpA )
En het zal jullie niet verbazen… dit thema gaat over sporten en bewegen!
Vele soorten sporten en manieren van bewegen komen voorbij. We maken op de groep een echte sportschool waar gefietst kan worden, waar de peuters gewichten kunnen heffen en natuurlijk in de kantine een gezond vruchtendrankje kunnen kopen!
Ook ligt er op de groep verschillende soorten sportkleding die ze mogen passen en aandoen als ze gaan sporten. We gaan veel dansen op de muziek van Kinderen voor Kinderen, veel van deze liedjes zijn al bekend bij de peuters. Een van de boeken die centraal staat in de thema is ‘De wedstrijd van Schildpad en Haas’

Schildpad en Haas houden een hardloopwedstrijd. Wie is het eerst bij de paardenbloemen aan het eind van het bospad? Alle dieren uit het bos komen kijken en helpen mee met de wedstrijd. Haas weet zeker dat hij het snelst is. Daarom kan hij best nog even een koprol maken en over een boomstam springen. Ondertussen kruipt Schildpad rustig verder … wie is er het eerste bij de paardenbloemen aan het einde van het pad? Schildpad doet het op zijn dooie gemak en blijft maar doorgaan, terwijl Haas allerlei dingen tussendoor doet: koprollen maken en het gebruiken van fitnesstoestellen als boomstammen, rekstok en klimrek.
Natuurlijk staan er ook weer verschillende doelen centraal waar we weer leuke activiteiten bij bedacht hebben:
-- Lees verder --
Taalontwikkeling;We lezen uiteraard verschillende boeken voor met de kinderen. Deze krijgen we via de bibliotheek. We gaan bewegingen uit het boek uitbeelden, net als de juf! Maar we hebben ook gesprekjes met elkaar over hoe sterk de kinderen zelf wel niet zijn of hoe sterk papa is (Vaderdag).
We maken ook samen een spandoek; wat schrijf je daar op? En hoe moet dat?
Motorische ontwikkeling;Een beter thema voor de motorische ontwikkeling dan dit bestaat er niet! We gaan natuurlijk heel veel bewegingen uitproberen, elkaar na doen (kun jij wat hij doet?), maar ook fijn buiten spelen want we hopen dat het ook prachtig weer blijft de komende tijd.
De fijne-motoriek oefenen we ook door met zand en water te spelen, te knutselen, een hinkelblok te krijten, een potje blaasvoetbal te doen (voor de mondmotoriek!) en lekker te gymmen in de gymzaal.
Rekenontwikkeling; Als je gaat sporten krijg je vaak dorst. Gelukkig krijgen we ook een kantine in de klas, daar kunnen lekkere verfrissende drankjes gekocht worden. Wel eerst betalen natuurlijk! We gaan veel voelen; wat is licht, wat is zwaar. Cadeautje inpakken, past dat wel? Maar ook kijken naar je eigen lichaam en nadoen van bewegingen hoort bij de rekenontwikkeling. We maken zweetbandjes om al dat zweet af te poetsen, met een mooi patroontje er op.
Sociaal- emotionele ontwikkeling;Bij sporten hoort natuurlijk winnen en verliezen. Dat is niet altijd leuk en makkelijk…. Soms is het ook spannend om iets nieuws te proberen, kinderen krijgen de tijd om te kijken en te proberen.
Bij sporten horen ook regels; wat mag wel en wat mag niet? Hou je je daar ook aan?Ook het als-of spelen in de hoeken hoort bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Zintuigelijke ontwikkeling; Als het goed is wordt er flink gezweet, poeh! Hoe voelt dat? En wat doe je als het warm hebt?
Alle bewegingen die we gaan oefenen voelen weer anders, welke was leuk en fijn en welke minder?
We spelen fijn in de watertafel, daar kunnen de zintuigen op volle toeren draaien.
Op peuterspeelzaal ’t Kelderke gaan ze sporten!
Vanaf 16 mei beginnen wij op de peuterspeelzaal met een nieuw thema:
Sportschool ‘t Kelderke Dit n.a.v het boek Igor Stippelkampioen van Guido van Genechten. We starten op maandag, woensdag met een feestelijke opening en onthulling van de naam van onze sportschool. Deze is nog onbekend. De kinderen mogen de naam officieël onthullen!!

In de speelzaal zullen wekelijks nieuwe sporten voorbij komen.
Zo komt er een boksbal te hangen met bokshandschoenen, een touw om “touw te trekken”, tafelvoetbalspel, springen, turnen, dansen, vissen met water en hengels, kegelen, gewichtheffen enzovoort. Maar natuurlijk gaan we de buitensporten ook niet vergeten, zoals voetballen, fietsen, tennissen, hopelijk zwemmen in buitenbadjes enzovoort. Daarnaast bouwen we samen een ere podium, waar alle kinderen waarschijnlijk vaak op staan omdat ze een 1e, 2e of 3e prijs hebben behaald. In de boekenkast zijn boeken te vinden die over allerlei sporten gaan.
Zoals bij elk thema werken wij, samen met de kinderen aan doelen.
-- Lees verder --
Hieronder zijn enkele van de doelen.
Reken ontwikkeling: In betekenisvolle situaties tillen en wegen van verschillende voorwerpen zoals gewichtheffen, touwtrekken. Oriëntatie op je lijf door het imiteren van eenvoudige lichaamshoudingen en bewegingen: op 1 been, handen in de zij.
Taalontwikkeling: Stimuleren om te reageren op wat je gehoord hebt. Oriëntatie op boek en verhaal: Stimuleren om een voorgelezen verhaal na te vertellen, met steun van illustraties.
Sociaal emotioneel: Stimuleren on van tijd tot tijd op zijn/ haar beurt te wachten Dit tijdens een spel, in een rij wachten)
Stimuleren te accepteren dat het niet alles even goed kan.
Spelontwikkeling:
De kast met puzzels en gezelschapspelletjes wordt volledig aan het thema aangepast, leren winnen en verliezen. Bij peuters is de laatste plek ook heel goed. Wekelijks nieuw aanbod van materialen zoals, ballen, water, sporthoek met kegels, box materiaal enzovoort.
Zintuigelijke ontwikkeling: Voetbalspel aan tafel met rietjes watjes blazen in een goal. Kijken naar het sporten/ optreden van de andere kinderen. Luisteren naar sport opdrachtjes en boekjes over sport.
Motorische ontwikkeling:In de gymzaal: bal gooien, parcours maken om te klimmen en klauteren. Liedjes met opdrachtjes: schipper mag ik overvaren Liedjes als: Hoofd schouder, knie en teen. Dansen op verschillende muziekstijlen Buiten: voetballen, met water spelen, hoepels. Zelf medailles maken en aanrijgen aan een lint.
De Woelige Hoek gaat met Boer Boris naar zee
We starten 9 mei met alweer het laatste thema voor de zomervakantie: Boer Boris gaat naar zee (een boek geschreven door Ted van Lieshout).
De eerste paar weken staan in volledig teken van de boerderij, daarna gaat Boer Boris op vakantie. Wat neemt hij allemaal mee? Oh nee, zouden echt alle dieren meegaan op vakantie?

Er zullen weer veel leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen, zoals:
Rekenontwikkeling:
Opzeggen van de telrij als liedje/versje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, welk dier gaat Boer Boris een kusje geven?Herkennen van groepjes 2 of 3 zonder tellen. Hoeveel dieren zitten er bij Boer Boris in de wei of op de tractor? Erbij of eraf halen, zoals bij het liedje tien kleine visjes zwemmen in zee. Dit zullen we zingen en naspelen. Met de oudste kinderen herkennen van getal symbolen 1, 2 of 3 en hiermee bewegingsspelletjes doen. Door koffers een nummer te geven en zo snel mogelijk koffer 1, 2 of 3 te vullen. Ervaring opdoen met het meten van inhoud. Door dieren te voeren en water te geven kunnen de kinderen ervaring opdoen met woorden als vol, leeg, veel, weinig etc.
Sociaal Emotioneel:
In de huishoek komt een wasmachine, strijkplank en strijkijzer te staan. De kinderen krijgen de ruimte om zelfstandig te spelen en te ontdekken. Door eerst samen met de leidsters de zakdoeken en overalls van boer Boris te wassen en dit later steeds meer zelfstandig te doen.
-- Lees verder --
Taalontwikkeling:
Stimuleren om te redeneren en conclusies te trekken, bijvoorbeeld de koe heeft geen eten, zij heeft honger, wat moeten we nu doen? Of aan de verteltafel spelen en praten en er iets bij leggen dat er totaal niets mee te maken heeft en hierdoor reacties uitlokken. Er komen weer veel leuke liedjes en versjes voorbij, waarbij de taalontwikkeling op een speelse manier wordt gestimuleerd. Stimuleren om begrijpelijk en verstaanbaar te vertellen wat er gebeurd op de boerderij, wanneer de dieren verzorgd worden.
Zintuigelijke Ontwikkeling:
We luisteren en horen verschillende dierengeluiden. Kun jij het geluid van een koe nadoen? Proeven van melk, kaas, eieren. Lekker, of niet?
Op peuterspeelzaal Klein Duimpje zoeken ze uit hoe een koe een ei legt
Het thema voor de komende weken is; Legt een koe een ei?
We starten met het voorlezen van het boek : ‘De koe die een ei legde’ van Andy Cutbill.
Nellie de koe is verdrietig: ze kan niets bijzonders, zoals fietsen of op haar handen lopen. Ze wil zo graag iets bijzonders doen. De kippen besluiten haar te helpen en tot haar eigen verbazing ontdekt Nellie de volgende morgen dat ze een ei heeft gelegd. Een wit ei met zwarte vlekken: een echt koeien-ei dus! De pers wordt erbij gehaald en Nellie geniet van alle belangstelling, wat de andere koeien jaloers maakt. Als dan na een tijdje een bruin hoopje veren uit het ei kruipt, beschuldigen zij Nellie van bedrog. Maar dan heeft dat bruinige hoopje veren nog een verrassing in petto.

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
-- Lees verder --
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Naar aanleiding van het boek De koe die een ei legde praten we over wat we zelf kunnen: Kunnen we allemaal hetzelfde? Wat kan jij heel goed? Hoe kun je de ander helpen om dat ook te leren? Puzzelen, samen spelen, delen, verstoppen en opzoeken, opruimen. Het hoeft niet heel bijzonder te zijn, maar we zijn trots op wat we kunnen en leren. We stimuleren het delen, het helpen van de ander.
Motorische ontwikkeling:
We knutselen eieren, wat komt er uit jouw ei? we verstoppen eieren en dan gaan we ze opzoeken, gaan lekker buiten spelen, knutselen voor Moederdag.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Hoe ruiken de voorjaarsbloemen in de groep? We voelen de gladde eieren, de wol van het schaap. We proeven chocolade eitjes van de paashaas en kunnen van alles proeven bij de Paasbrunch. We luisteren buiten naar het kloppen van de specht en de vogels die zingen.
Taalontwikkeling:
Uitbreiding van de woordenschat door de boeken die we voorlezen en de gesprekken in de kring. Stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over dagelijkse gebeurtenissen.
Boer Boris en de eieren op Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf Het Gele Park
21 maart is een mooie dag om met een nieuw thema te starten! ‘Boer Boris en de eieren’
Het themaboek draagt dezelfde naam als het thema.
De kippen van Boer Boris hebben wel héél kleurrijke eieren gelegd. Help, zijn de kippen soms ziek? Welnee: het is Pasen! . De kippen hebben extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas.
Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren?

In dit thema komt alles wat met lente te maken heeft aan bod, ook na Pasen wordt er volop gespeeld rondom het boek.
Er valt weer van alles te leren en te ontdekken binnen dit thema;
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen, maar ook om een tijdig rustig te spelen of te werken. We gaan yoga doen met de kinderen, zo willen we ze helpen om meer controle over zichzelf te krijgen. Ook stimuleren we ze om naar andere kinderen duidelijk te maken wat je wel of niet wilt.
Taalontwikkeling:
We gaan natuurlijk het themaboek regelmatig lezen en andere boeken die passen bij kleuren en de lente. We laten kinderen zien dat plaatjes en tekst samen een verhaal vormen. Maar ook dat je letters kunt gebruiken om iets te vertellen of om te lezen. Picto’s en logo’s worden ingezet, deze plaatjes kunnen je namelijk ook veel vertellen.
We stimuleren kinderen om te reageren op dat wat je gehoord hebt, wat roept het op?
Rekenontwikkeling:
We gaan sorteren met de kinderen; dezelfde vormen bij elkaar of dezelfde kleuren bij elkaar leggen. We gaan ook vergelijken; welk dier is er groter, dikker of dunner? Ook de kleuren komen natuurlijk voorbij.
We gaan groepjes maken met de dieren in de themahoek. Getallen worden aangeboden d.m.v. getallenkaarten om zo de getal-beelden bij de kinderen onder de aandacht te brengen.
Er wordt ook gewogen; wat is zwaar en wat is licht?
We doen spelletjes met dieren; zet hem voor je, achter je of naast je.
Motorische ontwikkeling:
We hopen op prachtig weer om lekker veel buiten te spelen. Wanneer het weer minder mooi is kan er binnen in de zand/watertafel met mais gespeeld worden. Lekker voelen en scheppen met de mais. We gaan ook fijn spelen met scheerschuim; wol maken voor het schaap.
Ook wordt er geknutseld natuurlijk! En niet zomaar, maar iets moois voor al die lieve moeders! Sssstttt, niet verder vertellen
De Bolderkoare zoekt met Tito naar zijn neus

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballen act’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen mogen in de kring vertellen wat zij over het prentenboek willen en durven te vertellen. Ze kunnen bv iets vertellen over de prent die zij zien maar het kan ook iets zijn dat dit vanuit de thuissituatie naar voren komt. De schminktafel gaan wij aanreiken waarbij de peuters zichzelf in de spiegel kunnen bekijken. Bekijken van jezelf tijdens het aankleden en het schminken; zie ik er boos, verdrietig of blij eruit? Kun je je zelf schminken of heb je hulp nodig? Mag een ander kind jou helpen? Hoe ziet iedereen eruit? Zie je verschil? Vind je het leuk dat je geschminkt bent en mag ik een foto maken?
Taalontwikkeling:
In de kring gaan wij het prentenboek Tito is zijn neus kwijt voorlezen. De volgorde van het verhaal is belangrijk om de woorden eerst en daarna aan te leren.
Daarna gaan wij een spelvorm aanbieden door alle peuters een gekleurd blok te geven waarbij de beleefdheidsvorm dankjewel wordt gevraagd en de kleuren worden benoemd. Bovendien leren wij nieuwe woorden door deze extra uit te leggen of door deze in lettergrepen te gaan klappen. Maar ook wordt de klok besproken. Wat gaan wij op welke tijd doen? En wij gaan graag gekke grapjes maken of bewust foute dingen aandragen. Hoe zullen de peuters reageren? Hebben ze dit in de gaten?
Het begrip dezelfde komt ook naar voren door halve plaatjes bij elkaar te zoeken, of door de vormen en kleuren in de juiste uitsparing te leggen/bij elkaar te leggen of strijkkralen in de bakjes te deponeren.
Rekenontwikkeling:
Wij gaan verschillende liedjes zingen waarbij de getallen en de kleuren naar voren komen zoals 1,2,3,4, hoedje van papier, klein rood autootje. Een gekleurd blok kan voor-achter, boven-onder, naast-opzij van jezelf neergelegd worden.
Motorische ontwikkeling
We gymmen waarbij er een rondje van de gymtoestellen zoals banken, hoepels, de brug, pionnen met stokken worden gebruikt. Zo ervaren de peuters wat ze wel of niet durven, waar ze hulp bij nodig hebben en vooral het plezier eraan beleven. Dit geldt ook voor het buiten spelen. Ze oefenen door de leren fietsen, om te gaan met de loopfiets of loopkar, te klimmen en te klauteren. Maar we gaan natuurlijk ook leuke knutselwerkjes maken.
Thema Lente op peuterspeelzaal ’t Stekkie
Een seizoen waar veel veranderingen plaatsvinden. De bloemen gaan weer bloeien, de bomen krijgen weer blaadjes en de vogeltjes komen weer tevoorschijn. de temperatuur gaat weer iets omhoog waardoor het leuker wordt om naar buiten te gaan. De babydiertjes worden geboren en voor sommige kinderen zal het voor het eerst zijn dat ze de overgang van winter naar lente bewust meemaken. Het blijft bijvoorbeeld langer licht, wat misschien een beetje moeilijker zal zijn met naar bed gaan.
We zullen naar buiten toe gaan, kijken naar alle mooie bloemen die gaan bloeien en de vogeltjes die weer gaan fluiten. We zullen ook stilstaan bij de babydieren. Want hoe gaat dat eigenlijk met een kuikentje? Die zit bijvoorbeeld eerst in een ei voordat hij geboren wordt. Of met een rups? Die eerst een cocon wordt voordat hij een vlinder wordt. En kikkerdril wat een kikkervisje wordt en zich daarna ontwikkeld tot een kikker.
Op een dag krijgt Jules 10 zaadjes van de buurman. Hij zaait ze op een zonnige plek in de tuin. Na enkele dagen staan er al piepkleine plantjes. Vol verwachting belooft Jules aan iedereen een mooie bloem.

-- Lees verder --
Sociale ontwikkeling:We gaan zeggen “ik ben er” wanneer er in de kleine kring onze naam wordt genoemd. Ook gaan we de kinderen ruimte geven om dingen zelf te doen zoals je tas uitpakken, je jas uit en aandoen of jezelf zoveel mogelijk te helpen bij de toiletgang. Bij het spelen in de bloemenwinkel gaan we samen leren te spelen, op onze beurt te wachten of juist wanneer je een beetje moeite hebt om in dit spel deel te nemen samen met de juf te gaan. Nieuwe dingen uitproberen en vooral het plezier beleven in deze nieuwe dingen is het belangrijkste item binnen deze ontwikkeling.Spelontwikkeling:We gaan samen met andere kinderen spelen in de bloemenwinkel. “Juffrouw of meneer mag ik die mooie blauwe bloem van u/jou? En wat moet ik betalen” Het leren vragen en het antwoord geven is een mooie aanvulling op het leren samen te spelen. Motorische ontwikkeling:
We gaan lekker gymmen. Bij de start gaan wij eerst allemaal dieren nadoen. Een olifant die gaat stampen, een muis die gaat kruipen, een kikker die gaat springen, een aap die van boom naar boom gaat springen of gaat hardlopen, een vogel die gaat vliegen. Bij alle dieren worden er liedjes gezongen. Daarna zetten wij klim en klautertoestellen in een rondje waarbij wij eerst laag beginnen en langzaam de hoogte in gaan. Wat durft je al of waar heb je nog even wat hulp nodig? Ook gaan wij knutselwerkjes maken van bloemen met verschillende technieken maar ook een paaswerkje en het Moederdagcadeautje mag niet worden vergeten. Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan kijken en ruiken aan echte bloemen. Vind je de geur lekker en welke bloem vind jij de mooiste?Taalontwikkeling:
We gaan het prentenboek voorlezen en veel woorden oefenen om zo onze woordenschat uit te breiden. Daarvoor proberen we de woorden goed uit te spreken door ze in lettergrepen te gaan klappen om zo ook te ervaren dat je letters gebruikt om iets te vertellen of om iets te lezen. Ook gaan we een opdrachtje zelfstandig uitvoeren en leren we ze hulp gaan vragen wanneer dit nodig is. Bovendien stimuleren we de kinderen om actief deel te nemen aan gesprekjes, eigen meningen en ideeën te geven en bewust te worden van het eigen taalgebruik.Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan liedjes zingen met telwoorden bv er zaten 1,2,3,4 bloemen in de trein. En wellicht zijn er ook voorwerpen die we kunnen tellen die in het prentenboek of in het bloemenwinkeltje staan. “Heb je veel bloemen gekocht, wie heeft de meeste en wie de minste of heeft iemand evenveel?” We kunnen daarbij de getalkaarten laten zien zodat het zichtbaar wordt hoe de getallen 1 t/m 4 eruit zien. Naast de bloemenwinkel, waar het kopen, betalen en het terug geven van geld een onderdeel is, gaan we in de zandbak bloembolletjes (ballen van het ballenbord) verstoppen. Ook zal de waterbak aangeboden worden om gietertjes te vullen en te legen. In de kring gaan wij een bloem kiezen om deze voor, achter, naast, boven en onder onze stoel te gaan leggen. Welke bloem is dezelfde? We laten zien dat de wijzers van de klok gaan verspringen waardoor het later wordt en benoemen de tijd daarbij. Misschien leuk om dit ook thuis te laten zien?
Tito zoekt zijn neus op Ons Heuksken
Van 15 maart tot aan de meivakantie zal alles binnen de peuterspeelzaal in het teken staan van het leren van de kleuren rood, geel, groen, blauw en de eerste drie vormen te weten rond, vierkant en driehoek. Tijdens verschillende spelvormen zullen deze kleuren en vormen aan bod komen. Ook door het centrale prentenboek komen de verschillende vormen naar voren.

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballenact’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen mogen in de kring vertellen wat zij over het prentenboek willen en durven te vertellen. Ze kunnen bv iets vertellen over de prent die zij zien maar het kan ook iets zijn dat dit vanuit de thuissituatie naar voren komt. De schminktafel gaan wij aanreiken waarbij de peuters zichzelf in de spiegel kunnen bekijken. Bekijken van jezelf tijdens het aankleden en het schminken; zie ik er boos, verdrietig of blij eruit? Kun je je zelf schminken of heb je hulp nodig? Mag een ander kind jou helpen? Hoe ziet iedereen eruit? Zie je verschil? Vind je het leuk dat je geschminkt bent en mag ik een foto maken?
Taalontwikkeling:
In de kring gaan wij het prentenboek Tito is zijn neus kwijt voorlezen. De volgorde van het verhaal is belangrijk om de woorden eerst en daarna aan te leren. Daarna gaan wij een spelvorm aanbieden door alle peuters een gekleurd blok te geven waarbij de beleefdheidsvorm dankjewel wordt gevraagd en de kleuren worden benoemd. Bovendien leren wij nieuwe woorden door deze extra uit te leggen of door deze in lettergrepen te gaan klappen. Maar ook wordt de klok besproken. Wat gaan wij op welke tijd doen? En wij gaan graag gekke grapjes maken of bewust foute dingen aandragen. Hoe zullen de peuters reageren? Hebben ze dit in de gaten?
Het begrip dezelfde komt ook naar voren door halve plaatjes bij elkaar te zoeken, of door de vormen en kleuren in de juiste uitsparing te leggen/bij elkaar te leggen of ministeck in de bakjes te deponeren.
Rekenontwikkeling:
Wij gaan verschillende liedjes zingen waarbij de getallen en de kleuren naar voren komen zoals 1,2,3,4, hoedje van papier, klein rood autootje. Een gekleurd blok kan voor-achter, boven-onder, naast-opzij van jezelf neergelegd worden. Ander aanbod is om zelf de kinderen het genoemde gekleurde blok uit de bak te gaan pakken om te kijken of hij /zij de kleuren al kennen en om deze in dezelfde kleur hoepel te leggen. Ook kun je daarna vragen om het genoemde gekleurde blok weer in de bak terug te leggen. De getalkaarten 1 en 2 zullen hierbij aangeboden worden.
De vormenbox gaan wij aanbieden waarbij dezelfde vormen bij elkaar gelegd kunnen worden en om dan bv van de 3 vormen steeds 1 weg te gaan halen om te raden hoeveel er over zijn.
We gaan vormen rond, vierkant en driehoek bekijken en benoemen en vragen wie van de peuters er een vorm op zijn kleding heeft zitten.
Daarnaast mogen ze zo zelfstandig mogelijk verschillende activiteiten ondernemen bv hamertje tik om bv dezelfde vormen op een rij te maken of een huis voor Tito van een vierkant en een driehoek, kralenplank met rijen van kleuren maken en de kleuren leren benoemen. We kunnen ook met klein rijdend materiaal op de afgebeelde wegen van de wegenmat proberen te rijden.
Motorische ontwikkeling
We gaan 1 keer in de maand gymmen waarbij er een rondje van de gymtoestellen zoals banken, hoepels, de brug, pionnen met stokken worden gebruikt. Zo ervaren de peuters wat ze wel of niet durven, waar ze hulp bij nodig hebben en vooral het plezier eraan beleven. Dit geldt ook voor het buiten spelen. Ze oefenen door de leren fietsen, om te gaan met de loopfiets of loopkar, te klimmen en te klauteren. Maar we gaan natuurlijk ook leuke knutselwerkjes maken.
Carnavalsvakantie op BSO de Bulte
Thema Weer en wind!
We hadden prachtig weer, niet teveel wind ;-), we konden heerlijk buiten en binnen spelen en daarvan hebben we genoten. Het was natuurlijk carnaval dus de meeste gingen verkleed of hebben zich op de BSO verkleed, prachtige carnavalstekeningen zijn er gemaakt en we hebben geschminkt, gemake-uped en onze nagels gelakt. Met de vakantie is ook lekker de radio aangegaan waar de nodige carnaval hits op te horen waren, toch heerlijk zo. Met het buiten spelen gingen de jassen uit, dat kon wel met dat prachtige weer. Daar hebben we ook met vliegtuigen gespeeld, loopings en wat een lol hadden we er mee! In de buurt van de speeltuin hebben we jachtseizoen en pokémon GO gespeeld. Binnen hebben we boomhutten met ijslollystokjes gemaakt.
Het nieuwe planken pad aan de zijkant van de school mochten de kinderen uittesten van Juf Carla van de basisschool. Wij hebben met zijn alle een hele fijne vakantie gehad. Op naar de volgende!

Het kriebelt op peuterspeelzaal Lucky Luke
Op Lucky Luke wordt gestart met het thema Kriebelbeestjes met als themaboek ‘Het luie lieveheersbeestje’
Dit luie lieveheersbeestje houdt heel erg van slapen, ze weet niet hoe ze moet vliegen. Maar op een dag wilde ze graag op een ander plekje slapen.
Zo springt ze van het ene dier op het andere, maar nergens vindt ze een rustig plekje om te slapen.
Lukt het haar om een slaapplek te vinden of misschien wel om te vliegen?!
Hier gaan wij op de peuterzaal zeker achter komen!

Het thema gaat niet alleen over dit lieveheersbeestje maar gaat over alle kriebelbeestjes die we kennen uit onze eigen omgeving zoals in huis of in de tuin. Hieronder lezen jullie hoe dit aan bod zal komen;
Taalontwikkeling;
We lezen samen boeken en leren zo nieuwe woorden, we hebben plezier doordat we taalgrapjes maken en rijmpjes opzeggen. We hebben een handpop van een lieveheersbeestje die gezellig met ons mee doet in de kring. We stimuleren de kinderen om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over wat ze bijv. thuis hebben gevonden aan kriebelbeestjes.
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling;
We gaan de dieren die in het boek voorkomen na doen. Springen als een kangoeroe, zwaaien met onze krokodillen staart’, op onze borst kloppen als een aap, brullen als een tijger, krabben op onze rug als een beer en tetteren als een olifant! Voor de fijne motoriek kunnen de kinderen met pincetten aan de slag om de kriebelbeestjes tussen de plantjes, zand en gras weg te halen, in onze zandtafel.
Rekenontwikkeling;
We tellen hoeveel kevers, spinnen of wormen ieders heeft en proberen groepjes te herkennen van 2 of 3 insecten zonder te tellen. We vergelijken de insecten, Welke kunnen er vliegen, wie prikken er, en welke leven vooral onder de grond? En we spelen natuurlijk ons wel bekende toverspelletje, welk insecten toveren we dit thema weg?!
Sociaal- emotionele ontwikkeling;
We leren om goed te kijken naar elkaar om te zien of iemand het leuk, niet leuk of misschien wel spannend vindt. Want niet iedereen houdt tenslotte van spinnetjes of andere kriebelbeestjes!
Ook stimuleren we de kinderen om hulp te vragen aan elkaar of aan de leidsters, en zo te zorgen voor elkaar.
Zintuigelijke ontwikkeling;
Op de groep zal de zand/water tafel worden omgetoverd tot een bak vol met (speel) insecten die zich kunnen verstoppen onder het zand of tussen de plantjes. Bij deze tafel liggen dan ook vergrootglazen zodat de kinderen deze insecten goed kunnen bekijken.
Ook gaan we honing proeven want dat komt natuurlijk van het zoemende kriebelbeestje de BIJ!
Ook krijgen we echte koolwitjes op de groep, deze zijn afkomstig van de Vlinderstichting en wij mogen ze op de groep verzorgen en kunnen zo zien hoe ze groeien van eitje, naar rups, naar pop en vlinder!
Door weer een wind op BSO Het Gele Park
In de week van de voorjaarsvakantie zijn we weer druk geweest met allerlei verschillende activiteiten. We hebben op maandag en dinsdag nog een beetje carnaval gevierd met muziek en schmink. De kinderen mochten zelf bedenken wat ze wilde worden, de kinderen waren allemaal erg enthousiast.

We hebben regenboog cakejes gebakken en versierd. We hebben met ballonnen gespeeld in de gymzaal, wie kon er het langste ‘de wolk’ in de lucht hooghouden? Ook hebben we een leuke fotospeurtocht gedaan door de speeltuin aan de voorkant van het gebouw.
De kinderen hebben ook deze vakantie weer veel gebruik gemaakt van de mooie klimmuur, de gymzaal, de speeltuin en het speelplein.
Op het leerplein staan sinds twee weken ook nieuwe kasten, met nieuw speelmateriaal. De kinderen zijn deze week ook erg druk geweest met het ontdekken van de nieuwe spullen. Zo hebben wat kinderen een hele grote treinbaan gemaakt door de klas.
Om nog meer variatie te geven aan de kinderen, bieden we twee keer in de zes weken een activiteit aan. Dit zijn activiteiten met de volgende onderwerpen beweging, voeding, creatief en experiment.
Krokusvakantie op BSO de Leeuw
We zijn deze krokusvakantie alle dagen open geweest, dat wil zeggen maandag tot en met donderdag. Erg fijn om te zien dat de belangstelling voor BSO de Leeuw nog steeds groot is!

Het begin van de week stond nog deels in het teken van Carnaval, de kinderen hebben prachtige maskers gemaakt en konden zich verkleden om het plaatje helemaal af te maken.
Gezien de veelal onstuimige winter die we gehad hebben zijn we met het thema ‘Weer en wind’ gekomen, echter was het net deze week prachtige zonnig weer! Dit is natuurlijk ook onderdeel van het weer in Nederland. De kinderen hebben genoten van het weer door op het schoolplein hutten te bouwen, en lekker te ‘donderjagen’.
Zoals altijd hebben de kinderen hun fijne motoriek ook weer gebruikt bij het knutselen. Samen hebben we onder andere een bloem geknutseld waar op elk blad een naam van een kind staat. Daarnaast hebben we de ramen van onze BSO ruimte prachtig versierd met een zon, regendruppels en regenbogen.
Een bakactiviteit is geen uitzondering, in de vakanties, deze keer ook niet! We hebben heerlijke wafels met de kinderen gebakken, en daarnaast hebben de kinderen de uitnodiging om een ijsje te halen van harte aangenomen!
We hopen dat de kinderen op de BSO en natuurlijk naast de BSO een fijne krokusvakantie hebben gehad en weer uitgerust kunnen beginnen aan school.
Tito verliest zijn neus op ’t Kelderke
Van 15 maart tot aan de meivakantie zal alles binnen peuterspeelzaal ’t Kelderke in het teken staan van het leren van de kleuren rood, geel, groen, blauw en de eerste drie vormen te weten rond, vierkant en driehoek. Tijdens verschillende spelvormen zullen deze kleuren en vormen aan bod komen. Ook door het centrale prentenboek komen de verschillende vormen naar voren.

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballenact’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen mogen in de kring vertellen wat zij over het prentenboek willen en durven te vertellen. Ze kunnen bv iets vertellen over de prent die zij zien maar het kan ook iets zijn dat dit vanuit de thuissituatie naar voren komt. De schminktafel gaan wij aanreiken waarbij de peuters zichzelf in de spiegel kunnen bekijken. Bekijken van jezelf tijdens het aankleden en het schminken; zie ik er boos, verdrietig of blij eruit? Kun je je zelf schminken of heb je hulp nodig? Mag een ander kind jou helpen? Hoe ziet iedereen eruit? Zie je verschil? Vind je het leuk dat je geschminkt bent en mag ik een foto maken?
Taalontwikkeling:
In de kring gaan wij het prentenboek Tito is zijn neus kwijt voorlezen. De volgorde van het verhaal is belangrijk om de woorden eerst en daarna aan te leren. Daarna gaan wij een spelvorm aanbieden door alle peuters een gekleurd blok te geven waarbij de beleefdheidsvorm dankjewel wordt gevraagd en de kleuren worden benoemd. Bovendien leren wij nieuwe woorden door deze extra uit te leggen of door deze in lettergrepen te gaan klappen. Maar ook wordt de klok besproken. Wat gaan wij op welke tijd doen? En wij gaan graag gekke grapjes maken of bewust foute dingen aandragen. Hoe zullen de peuters reageren? Hebben ze dit in de gaten? Het begrip dezelfde komt ook naar voren door halve plaatjes bij elkaar te zoeken, of door de vormen en kleuren in de juiste uitsparing te leggen/bij elkaar te leggen of ministeck in de bakjes doen.
Rekenontwikkeling:
Wij gaan verschillende liedjes zingen waarbij de getallen en de kleuren naar voren komen zoals 1,2,3,4, hoedje van papier, klein rood autootje. Een gekleurd blok kan voor-achter, boven-onder, naast-opzij van jezelf neergelegd worden. De vormenstoof gaan wij aanbieden waarbij dezelfde vormen bij elkaar gelegd kunnen worden en om dan bv van de 3 vormen steeds 1 weg te gaan halen om te raden hoeveel er over zijn. We gaan vormen rond, vierkant en driehoek bekijken en benoemen en vragen wie van de peuters er een vorm op zijn kleding heeft zitten. Daarnaast mogen ze zo zelfstandig mogelijk verschillende activiteiten ondernemen bv hamertje tik om bv dezelfde vormen op een rij te maken of een huis voor Tito van een vierkant en een driehoek, kralenplank met rijen van kleuren maken en de kleuren leren benoemen.
Motorische ontwikkeling
We gaan 1 keer in de maand gymmen waarbij er een rondje van de gymtoestellen zoals banken, hoepels, de brug, pionnen met stokken worden gebruikt. Zo ervaren de peuters wat ze wel of niet durven, waar ze hulp bij nodig hebben en vooral het plezier eraan beleven. Dit geldt ook voor het buiten spelen. Ze oefenen door de leren fietsen, om te gaan met de loopfiets of loopkar, te klimmen en te klauteren. Maar we gaan natuurlijk ook leuke knutselwerkjes maken
Kunstgalerie de Woelige Hoek
Vanaf 7 maart begint peuterspeelzaal de Woelige Hoek met een nieuw thema:
Kunst bij de Woelige Hoek. Dit n.a.v het boek Kikker is boos van Max Velthuijs. We starten met knuffel kikker met een koffer en verfspullen in de kring. Kikker probeert van allerlei mooie dingen te maken, maar als dit niet lukt wordt hij boos. Na enkele weken komt de paashaas erbij en samen maken ze met de kinderen prachtige kunstwerken. Als afsluiting maken we een prachtig knutselwerkje voor moederdag.
Natuurlijk zullen er nog veel meer leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen.
Zoals:
Rekenontwikkeling:
Ervaringen opdoen met verschillende vormen cirkel, vierkant, driehoek. Kleuren leren benoemen en kleuren mengen. Wat is jou lievelingskleur? Kun je bijvoorbeeld de kleur groen toveren met blauw en geel door elkaar? Telliedje:
1,2,3,4 een schilderij, een schilderij
1,2,3,4, een schilderij van mij
Ik maak hem mooi, ik maak hem af,
Hij is zo mooi, ik sta paf!
1,2,3,4 een schilderij van mij!

-- Lees verder --
Sociaal Emotioneel:
We gaan kijken naar allerlei gemaakte kunstwerken en geven onze mening over de verschillende kunstwerken. Stimuleren om zichzelf met ik te benoemen. Wie heeft dit gemaakt? Kind zegt ‘ik heb dit gemaakt’ en niet zijn of haar naam. Stimuleren om zelfstandig te experimenteren in de knutselhoek, waar wekelijks nieuwe materialen worden toegevoegd. Resultaat staat op de laatste plaats, maar ontdekken is het belangrijkste.
Spelontwikkeling
Het boekje naspelen met de poppenkast poppen van kikker en zijn vriendjes. In de zandtafel spelen met verstopte eitjes.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Verf voelen en ruiken. (Verven met kwast, roller, vingers etc.) Eitjes in het zand verstoppen en voelen. Zelf handen wassen en afdrogen. Kijken wat vind ik mooi en wat vind ik niet zo mooi.
Taalontwikkeling:
We leren leuke nieuwe liedjes. Er komen weer veel leuke aangepaste themaboekjes in de leeshoek.
Grove motoriek:
Buiten op het plein zijn er verschillende gekleurde tegels, hier gaan we zeker gebruik van maken. Kunnen jullie op de rode, gele of blauwe tegel gaan staan? Ook gaan we als echte schilders op een trap staan en de muur verven (met water). In de gymzaal zetten we een parcours uit met allerlei benodigdheden van de paashaas.
Fijne Motoriek:
Met heel veel verschillende knutselmaterialen experimenteren. Sssst we gaan iets maken voor Moederdag.
Elmer op peuterspeelzaal Klein Duimpje
Deze week starten wij op Klein Duimpje met het thema: Elmer
We lezen voor van Elmer de olifant.
Elmer leeft in een kudde olifanten, oude en jonge, dikke en dunne, allemaal verschillend, maar allemaal grijs. Elmer is de enige veelkleurige olifant. Elmer houdt de andere olifanten graag voor de gek en maakt graag lol. Hij is de grapjas van de kudde. Op een dag heeft Elmer er genoeg van om anders te zijn dan de andere olifanten. “Geen wonder dat ze me uitlachen”. Met behulp van “olifantgrijze bessen” verft Elmer zich helemaal grijs zodat hij er net als de andere olifanten uitziet. De andere dieren en olifanten herkennen Elmer dan ook niet meer. Na een tijdje vindt Elmer het toch een beetje saai en hij besluit de andere olifanten te foppen. De olifanten kijken verdwaasd rond, “dat moet Elmer zijn”, zeggen ze. En terwijl ze opgewekt lachen, spoelt de regen de grijze kleur van Elmer af. “Zijn ware kleur komt weer tevoorschijn”. De olifanten besluiten ten slotte deze speciale dag te ieder jaar te vieren. Op deze dag beschilderen de olifanten zich in alle kleuren van de regenboog. En Elmer… die mag zich op deze dag vermommen door zichzelf grijs te verven.

-- Lees verder --
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan de orde:
De taalontwikkeling:
Uitbreiding van de woordenschat door voor te lezen uit verschillende boeken over Elmer: Elmer, De vrienden van Elmer, Elmer en de regenboog. Welke kleuren heeft Elmer? Kunnen we de kleuren benoemen? Welke kleur vind jij mooi?
De motorische ontwikkeling:
We gaan verven met knikkers, toveren met verf: geel en rood wordt ….? Gekleurde vierkantjes plakken op Elmer de olifant. We doen alsof we een slurf hebben en proberen dan iets te pakken. Kunnen we onszelf kriebelen op de rug als een olifant.
De zintuiglijke ontwikkeling:
We knuffelen met Elmer en de andere knuffeldieren. Wie herkent de diverse dierengeluiden en wie kan het nadoen? We proeven gele ananas, groene kiwi, oranje kaki, blauwe druiven, gele mango.
Spelontwikkeling/ sociaal emotionele ontwikkeling:
We delen de knuffels en de dieren. Soms is dat moeilijk, omdat je dan moet vragen of je mee mag doen of vragen of je het speelgoed mag hebben dat je ziet. Als de ander nee zegt moet je wachten of is samen spelen een goed idee? We begeleiden de peuters in vragen en samenspelen. Een positieve ervaring nodigt uit tot herhaling.
Rekenkundige ontwikkeling:
In het zoekboek van Elmer zoeken we: kikkers, dansende apen, baby nijlpaarden, groene vogels. Hoeveel vind jij er? We tellen de dieren en overleggen welke, de grootste, de dikste, de kleinste is. Welke vorm hebben de kleurtjes van Elmer? Zoek deze vorm in de groep. Kun je ronde vormen vinden?
Het is winter op ’t Stekkie
In onze groep gaan wij van 17 januari tot aan de voorjaarsvakantie aan het werk met het thema ’’Winter”.
We praten, lezen, zingen en werken over allerlei dingen die met de winter te maken hebben. De kinderen kijken, voelen en beleven de winter. We werken vanuit het prentenboek “ De verloren handschoen”.
Waar gaat het boek over?
Als de houthakker zijn wollen handschoen kwijtraakt in het bos, hebben de dieren die binnen de kortste keren gevonden. Een voor een kruipen ze erin om samen te schuilen voor de kou. Maar dan komt de houthakker terug om zijn handschoen op te halen. Zijn hondje jaagt de dieren zomaar uit hun mooie warme nestje. Wat nu?

We gaan het woord wij leren begrijpen en gebruiken enkele namen van personen in de directe omgeving zoals papa/mama/broertje/zusje/opa/oma.
We geven de kinderen de ruimte om te experimenteren om nieuwe dingen uit te proberen door kennis te maken met sneeuw/ijs/het kleden van poppen of jezelf. Daarbij kan natuurlijk naar voren komen dat niet alles even goed kan gaan. En wanneer er kleine probleempjes worden tegen gekomen dan proberen wij ze zoveel mogelijk na te laten denken hoe je dit zou kunnen oplossen.
-- Lees verder --
Spelontwikkeling:
We gaan tijdens het voorlezen van het prentenboek kleine oefeningen uit het boek naspelen bv lopen, stampen, wachten, kloppen met je handen op de zijkant van de rug om warm te worden.
We gaan samen en elkaar helpen om lekkere warme kleding bij ons zelf of bij de poppen aan te gaan doen. Bovendien gaan wij van klei sneeuwpoppen/sneeuwballen maken. Maar ook gaan wij bij de sneeuwpop die een gat in zijn buik of mond heeft de nepsneeuwballen in te gooien.
Motorische ontwikkeling:
We gaan in de klas “schaatsen” , een sneeuwpop buiten te maken (grove motoriek) met scheerschuim te tekenen of tijdens het knutselen bv wanten te versieren, vogelvoer te rijgen(fijne motoriek). Een leuke mondmotoriek-oefening is dat wij door een rietje watjes gaan wegblazen(kleine sneeuwballetjes)
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan het verschil voelen van warm en koud en van hard en zacht.
Taalontwikkeling:
We gaan het prentenboek voorlezen waarbij kinderen kunnen reageren wat ze hebben gehoord.
Daarnaast gaan wij de dagritmekaarten oefenen om mee te doen met de dagelijkse dingen die er binnen de peuterspeelzaal worden aangeboden en om zo gesprekjes aan te moedigen. We gaan ervaren dat bepaalde woorden meerdere betekenissen hebben bv een schaatsbeweging maken en de schaatsen als voorwerp. We proberen om kleine stukjes vanuit het voorgelezen boek na te spelen bv ergens onder kruipen. Maar we kunnen ook zelf doen alsof wij gaan lezen. Misschien kunnen bepaalde kinderen al een regel per afbeelding vertellen of een mening geven, een conclusie trekken over iets dat in het boek voorkomt of wat er tijdens het spel naar voren komt. Komen er bv ook rijmwoorden voor? Hoe bijzonder kan dit al niet zijn!
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan de telrij oefenen door een liedje met getallen te zingen. Zie hieronder aan de nieuwbrief.
We gaan rijtjes van de kralen op de kralenplank maken of stapels van de gekleurde blokken bouwen.
Uit een doos met verschillende voorwerpen mogen kinderen om de beurt iets uitpakken. In de doos zit bijv. een zakdoekje, naar aanleiding hiervan kan het gesprek over verdriet gaan of over een snotterbel, maar ook of voorwerpen zwaar of licht zijn.
Als er buiten sneeuw ligt, ligt er veel of weinig, hoe dik is de sneeuwlaag. We kunnen dit meten door de vinger of een meetlat in de sneeuw te steken, tot hoever komt deze? Is sneeuw zwaar of licht?
Veel helpende handen op peuterspeelzaal de Bolderkoare
In verband met het samenwerken van verschillende locaties werkt peuterspeelzaal de Bolderkoare ook met het thema ‘ik help papa en mama’.
De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn, stofzuiger en een wasmachine.
En voor de handige “Harries’ hebben we een ‘klusschuur’ met een werkbank en gereedschap!
De boeken die centraal staan dit thema zijn Anna en haar lieve papa en Anna en haar lieve mama.

Ook in dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden weer aan bod;
Taal ontwikkeling:
We ondersteunen de door ons gesproken taal door gebruik te maken van picto’s en logo’s. Dit doen we dagelijks met de standaard dagritmekaarten die we gebruiken maar in dit thema ook met nieuwe kaarten met klusjes die je in huis kunt doen!
Zo weten de kinderen welke klusjes er in de keuken horen en welke bijv. in werkschuur van papa! Ook stimuleren we de kinderen in de kring om te vertellen over thuis, de kinderen die dit al erg graag doen stimuleren we om langere en duidelijke zinnen te maken.
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling:
Met dit thema zijn we veel bezig met onze handen! De fijne motoriek komt goed aan bod. We hangen de was op met wasknijpers, we draaien moeren en bouten in en uit elkaar. We schrijven boodschappen/klussen lijstjes. En voor de grove motoriek wassen we af, vegen we de stoep of poetsen we onze fietsjes.
Sociaal- emotionele ontwikkeling:
In de huishoek worden de rollen papa, mama en kind gespeeld. Hier stimuleren we de kinderen om elkaar te helpen en proberen we ze op weg te helpen om in te schatten wanneer iemand boos of verdrietig is, of het juist leuk vind wat je doet.
Rekenontwikkeling:
We gaan weer lekker bouwen met constructie materiaal zoals; Kapla, duplo en de noppers.
We praten over voorwerpen die niet direct zichtbaar zijn; wat ligt er in de kast? of waar ligt jou speelgoed thuis?
We doen een sokken memorie en sorteren de juiste sokken bij elkaar.
Nieuws van BSO de Leeuw
We zijn deze kerstvakantie op de tweede maandag na alle dagen (maandag, dinsdag en donderdag) open geweest, alleen doordat het noodopvang was waren jammer genoeg niet alle kinderen er. In plaats van een witte kerst was het weer in de kerstvakantie relatief warm en onstuimig.
Door de lockdown waren de mogelijkheden tot uitjes wat beperkt maar de kinderen hebben zich desondanks goed vermaakt. Zo zijn we onder andere naar het survival bos in Harreveld geweest om ons lekker fysiek in te spannen. Het klimmen en klauteren was een groot succes.

Bij de tijd van het jaar horen natuurlijk ook kniepertjes en oliebollen. De oliebollen hebben we gehaald na een mooie wandeling door het centrum van Lichtenvoorde. Bij Kasper Paul stond een een tent waar de oliebollen vers gebakken werden!
-- Lees verder --
Daarnaast blijft spelen in de gymzaal nog altijd erg in trek, de kinderen bouwen prachtige bouwwerken en leven zich fanatiek uit. Prachtig om op sommige momenten de rode bezwete hoofden te zien.
Van Sinterklaas hebben de kinderen een Nintendo Switch en Lego gekregen. Beide zijn erg geliefd, en tot nu toe wordt er volop mee gespeeld. De kinderen zijn bij het spel Super Mario op de Switch echte racemonsters!
Het creatieve aspect is ook niet onderbelicht gebleven, de kinderen hebben bijvoorbeeld prachtig vuurwerk geknutseld. Het enige nadeel vonden ze dat het niet aangestoken kon worden…!
Aan het eind van de dag waren de kinderen soms even moe van al het spelen, toen hebben wij samen met de kinderen een stuk van een film gekeken met een winters thema.
Vanaf woensdag 12 januari gaat de BSO ook op de woensdag open! Onze nieuwe collega Liesbeth gaat deze woensdag opstarten, daarnaast komt ze de donderdag samen met Yannick te werken.