Lucky Luke, Ons Heuksken en ’t Stekkie spelen rondom het thema ‘Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde’
Vanaf 14 januari tot aan de voorjaarsvakantie houden wij ons bezig met het thema ‘ Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde’. De vormen en kleuren komen aan bod maar ook de emoties blij, boos, verdrietig en verbaasd. Het verhaal speelt zich af in het circus. Hier hoort dan natuurlijk ook bij of wij net zo goed zijn in kunstjes doen als de clown. Het thema sluit ook mooi aan bij carnaval. De kinderen mogen zich gaan verkleden als echte clowns of misschien wel als circus directeur.
Clown Tito is de ster van het Circus Rondo. Elke dag treedt hij op. Tito rent, Tito danst, Tito springt… De mensen vindt het prachtig. Maar op een dag gebeurt er iets vreemds. Tito speelt zijn neus kwijt!
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Tijdens kring activiteiten kijken we naar elkaar en gaan wij proberen emoties te raden van elkaar. Kijkt het kind naast jou nu boos, verdrietig of heel blij? En hoe zie je dit dan? Zo leren wij van elkaar wat de emoties zijn. Ook gaan we in de spiegel kijken en proberen of we de emoties bij onszelf kunnen herkennen. We proberen de kinderen hierin te stimuleren om oefeningen te doen in de kring, dit kan soms best spannend zijn. We proberen samen de grens te verlengen, maar ook te accepteren als een kind het niet wil. De verkleedkleren zullen dit thema ook op de groep aanwezig zijn, waardoor de kinderen samen in de rol kunnen kruipen van bijvoorbeeld een prinses of een piraat.
Taalontwikkeling:
Tijdens dit thema zijn er in de bieb de nationale voorleesdagen. Wij gaan met de kinderen op bezoek bij de bieb. Ze gaan ons het boek ‘Rinus’ voorlezen. Een stukje over het boek ‘’ Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen. Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!’’
Rekenontwikkeling:
We gaan kijken of we bij de vormen ook kunnen tellen. Samen gaan we de hoeken van een vierkant tellen en van een driehoek. Het proberen herkennen van de vormen in een kringactiviteit en in spelvorm zoals hamertje tik. In de ochtend mag het hulpje de kinderen in de kring gaan tellen. Met een gekleurd blokje kunnen we straks niet alleen de kleur en vorm herkennen, maar kunnen wij het blokje ook boven-onder, voor-achter, naast-opzij van onszelf neerleggen.
Motorische ontwikkeling:
Voor het carnaval mogen wij een optreden doen voor alle kinderen van de basisschool. Dit optreden zullen wij samen gaan oefenen op de groep. In het thema boek werk Tito als clown in het circus. We gaan in de gymzaal ook kijken of wij net zoals Tito circus kunstjes kunnen doen. Hierbij kun je denken aan gericht een bal rollen of gooien en over een bank lopen dan lijkt het net alsof wij aan het koorddansen zijn. Buiten kunnen we gebruik maken van de klimrekken en van de fietsen.
Thema Circus op peuterspeelzaal de Woelige Hoek en ’t Kelderke
Vanaf 20 januari beginnen wij met het nieuwe thema ‘Tito is zijn neus kwijt!’. Dit thema is gebaseerd op het boek wat in dit thema centraal zal staan ‘Hoe Tito zijn neus kwijtspeelt’ van Guido van Genechten.”
Tito de clown raakt tijdens zijn optreden in het circus zijn rode neus kwijt en probeert een nieuwe te kopen. In de neuzenwinkel lukt dat niet, maar tijdens het ballennummer krijgt Tito toch nog zijn neus terug
In dit thema zal het circus centraal staan en zullen wij hier spelenderwijs kennismaken met verschillende kleuren en vormen.
Iedere week zal er een andere circusact centraal staan. Er komen clowns, leeuwen, acrobaten
en nog veel meer!
Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk
bijvoorbeeld aan:
-- Lees verder --
Sociaal emotionele ontwikkeling: Iedere week gaan we in de kring circusacts oefenen. We zullen hier leren dat we op onze beurt
moeten wachten, dat we heel veel zelf kunnen doen en hier ook plezier aan beleven en dat we
niet alles kunnen, maar dat we ook kunnen proberen zelf ‘problemen’ op te lossen.
Motorische ontwikkeling:
Bij het thema Circus kan het natuurlijk niet anders dan dat wij de grove motoriek goed gaan
oefenen met de circusacts naspelen. De fijne motoriek zullen wij oefenen door bijvoorbeeld te
gaan stempelen, verven en te prikken
Taalontwikkeling: Een van de leerdoelen die wij bij de taalontwikkeling gaan behandelen is: het op gepaste wijze
hulp kunnen vragen. We kunnen natuurlijk niet alles zelf, maar hoe moet je dat nou netjes
vragen?
Rekenkundige ontwikkeling: Bij de rekenkundige ontwikkeling gaan wij onder andere werken aan het tellen. We gaan
doormiddel van een leuk nieuw liedje tellen tot 10! We gaan dus ontdekken dat de telrij een
vaste volgorde heeft. Ook gaan we sorteren op vormen en kleuren.
BSO de Bulte en BSO de Daltons hadden een kleurige Herfstvakantie
Thema: Kleuren Magie
Een beetje griezelige, spannende en kleurige week met Halloween. We hebben een verkleedpartij gehouden en potjes geverfd in pompoenen, spoken en Frankenstein! Met een waxinelichtje een prachtig effect. Veel geknutseld: gekleurd zand gemaakt, ge-ministeckt, veel gekleurde motieven met strijkkralen gemaakt, gekleurde spinnenwebben gewikkeld met een kastanje als spin en touw als web, iets moois gekleid, geverfd en met de lichttafel mooie gekleurde tekeningen gemaakt. In een gekleurd proefje met smarties een mooie regenboog getoverd.
Buiten fanatiek fietsen en met gekleurd stoepkrijt een verkeersplein getekend. De jongens hebben een speurtocht met opdrachten uitgezet en de meiden hebben deze uitgevoerd. Goede samenwerking.
We hebben gezellig veel gezelschapsspelletjes gespeeld. De kinderen hadden met kastanjes een leuk spel geleerd bij de Slag om Grol en dat hebben wij weer van hen geleerd. Ook hebben we sfeervol gedanst, lekker gechilld en hutten gebouwd.
De innerlijke mens is niet vergeten, zelf brood gebakken, heerlijke pompoensoep, tomatensoep en knakworsten hebben we gegeten.
Al met al een supergezellige week, vol met Kleuren Magie!
Kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Het Gele Park spelen samen in het Kabouterbos
Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, en kabouters zoeken, of misschien kun jij een paddenstoel vinden. We wegen en tellen met kastanjes en eikels, noten ,dennenappels.
We praten over het weer; koud, warm, nat droog. Wat trek je dan aan?
In de herfst zie je ook allerlei dieren, zoals de spin, de egel, de eekhoorn of de slak.
We gaan genieten van dit seizoen!
Zoals altijd komen de verschillende ontwikkelingsgebieden weer aan bod. Hieronder leest u kort hoe we dat zoal doen!
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Er is veel aandacht voor samenspelen en delen. We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Hoe kijkt de kabouter als hij een reus tegenkomt? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan?
-- Lees verder --
’t Stekkie en Ons Heuksken vieren Sint en Kerst
Vanaf 11 november tot aan de kerstvakantie gaan we ons bezig houden met het thema Sint en Kerst. Sint is dan nog niet in het land en beginnen we met de voorbereiding dat Sint en Piet komen. Als Sinterklaas is gearriveerd in Nederland gaan we Liedjes zingen en pepernoten bakken. Verkleden als Sint en Piet en we gaan cadeautjes inpakken en door de schoorsteen laten vallen. Met de kinderen houden we gesprekjes over het Sinterklaasfeest. Het pieten huis komt in de klas met de verschillende pietjes om er lekker mee te spelen. We gaan allerlei knutsel opdrachten aanbieden en misschien kunnen we nog een schoen of laars zetten op de PSZ. Het prentenboek die voorgelezen wordt is Dikkie Dik viert Sinterklaas. Dikkie Dik(knuffel) zal ook op de PSZ zijn.
Sinterklaas vieren we klein, zonder Sint of Piet op de groep maar we maken er een leuk feestje van! Misschien heeft de Sint nog een cadeautje voor de lieve kinderen.
Als de lieve Sint en Pieten weer vertrokken zijn naar Spanje gaan we samen de kerstboom zetten.
-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan gesprekken voeren met de kinderen, bijv: over wat de peuter in de schoen heeft gekregen. Hierdoor stimuleer je dat ze vertellen: Ik heb ……………gekregen. Bewegingen uitproberen bij Pietengym en Yoga. We willen de peuters ruimte geven om naar andere kinderen te kijken, daar leren ze enorm van. En tevens eenvoudige gevoelens van een ander inschatten. Is de peuter naast mij blij of is de peuter verdrietig of boos?
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. Uitbreiding woordenschat (zie woordenlijst). Gesprekjes voeren met elkaar en kunnen we dan duidelijk en verstaanbaar iets vertellen. Het themaboek voorlezen en na laten vertellen. Liedjes zingen en dansen. Als iets niet lukt stimuleren we om op gepaste wijze hulp te vragen.
Rekenontwikkeling:
Ervaren van meetkundige begrippen in relatie tot jezelf. Kun je tijdens de pietengym op één been staan? Of de handen in je zij enz. We gaan in de huishoek verschillende maten en vormen dozen, rolletjes, blokken, sponzen inpakken. Hoeveel papier knip je af? De cadeaus stapelen en meten of ze door de schoorsteen passen? We gaan tellen hoeveel pieten er in het pietenhuis wonen en draagt iedere piet een andere kleur pietenmuts? Passen de mini cadeaus door de schoorsteen van het pietenhuis?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: zingen en dansen, pietengym en yoga. Kunnen we cadeaus aan elkaar doorgeven in de gymzaal en op een schoorsteen klimmen? En hoe komen we beneden? Tijdens de yoga kunnen we rustige oefeningen doen, zoals een cadeau; voor je leggen, opzij, achter je, op je rug. En hoe leuk is het om in de huishoek zelf cadeaus in te pakken en pepernoten maken.
Zintuiglijke ontwikkeling: We gaan bij dit thema voelen aan cadeaus, zijn ze zacht of hard? We gaan ze bekijken, welke vorm hebben ze? Rond, vierkant een rechthoek. Raden wat erin kan zitten. Ook gaan we de pieten uit het pietenhuis onder een doek verstoppen en halen we er één of meerdere weg. Welke kleuren hebben we weggehaald? We gaan naar verhalen en liedjes luisteren. Hoe smaken de pepernoten en hoe smaken de gezonde gerechtjes tijdens de kerstbrunch? We gaan in de laatste week voor de kerstvakantie de kerstgroep in de kerk bewonderen.
Paardje Ozosnel komt op de Woelige Hoek en ’t Kelderke
Vanaf 16 november is Sinterklaas met zijn Pieten weer in ons land en zal ook op de peuterpeelzaal alles in het teken van dit grote feest staan. Natuurlijk worden de peuters vanaf 18 november al op veel manieren voorbereid op de verjaardag van de Sint. Zo kunnen ze zich verkleden als Sint of piet en paardje Ozosnel kan worden verzorgd. Natuurlijk mogen de kinderen zelf cadeautjes inpakken en in de schoorsteen gooien. Ook gaan we gymmen als echte pieten, worden er boekjes voorgelezen, heel veel sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken en zelfs de juffen kunnen zich als Sint of piet verkleden.
Vanaf 9 december toveren we de peuterspeelzaal weer geheel om in kerstsfeer. Natuurlijk mogen de kinderen ons hierbij helpen versieren.
Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk bijvoorbeeld aan:
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan een bezoekje brengen aan de logeerkamer van de Sint, waar we de kinderen ruimte geven om intuïtief te reageren. Wat zie je en wat hoor je?
In de themahoek stimuleren we om met andere kinderen te spelen en hier plezier te beleven aan verkleden, cadeautjes inpakken en het paardje Ozosnel te verzorgen.
Ook mogen ze met piet aan de telefoon praten en leren we grenzen te verleggen, dingen die spannend, maar vooral leuk zijn, te doen. Controle over zichzelf krijgen en eigen grenzen leren kennen.
Met kerst mogen de kinderen helpen de boom te versieren maar er komt ook een doos met een kleine kerstboom en versiersel waarmee de kinderen zelf aan de slag mogen. Zo zullen ze ontdekken dat ze nog niet alles even goed kunnen.
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling: We gaan gymmen als echte pieten en misschien krijgen de kinderen wel een pietendiploma. We gooien pakjes in de grote zelf gebouwde schoorsteen.
We gooien pittenzakken door een grote kerstboom met gaten.
Zintuigelijke ontwikkeling: We gaan echte pepernoten bakken en proeven en genieten van de kerstbrunch.
Taalontwikkeling: Er zullen weer veel nieuwe woorden spelenderwijs worden geleerd doordat de leidsters veel boekjes voorlezen zowel met sint als met kerst. Ook zal de leidster zich verkleden als sint en hierbij vooral aandacht schenken op het duidelijke uitspreken van woorden. We laten de kinderen ontdekken dat je iets op kunt schrijven en laten de kinderen eigen verlanglijstjes schrijven/krabbelen.
Rekenkundige ontwikkeling:We gooien pakjes in de juiste zak met een duidelijke 1 of 2 erop.
Liedje aanleren: Sinterklaas had 7 pieten, 7 pieten had Sinterklaas en ze aten niet en ze dronken niet, maar ze deden allemaal zo. Steeds een ander kunstje.
De Sinterklaaszakken vullen met cadeautjes welke zak is heel zwaar en welke heel licht? Zo maken we kennis tillen en wegen.
Als de kerstboom staat kijken we wie er het grootst is, de boom, de juf of het kind. Als je op tafel staat is de kerstboom dan nog steeds het grootst?
Fijne motoriek: Er komen veel knutselactiviteiten aan bod: Een sint of pietenmuts maken, een schoorsteen waar een pietje uitkomt, pepernoten bakken een kerstboom verven en ook maken we nog een mooie kerstkrans.
Lucky Luke gaat op stap naar het Kabouterfeest
Vanaf 5 november tot aan de kerstvakantie gaan we ons bezig houden met het thema herfst. De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Brrr … het wordt koud en nat. De wind waait en de gekleurde blaadjes vallen van de bomen. De herfst is begonnen! In de groep gaan we werken met dit thema. We leren over de herfst, het vallen van de bladeren, kastanjes en eikels. We gaan het hebben over de wind en de regen! Ook gaan we weer naar een periode met veel feestdagen. We zullen aandacht besteden aan sinterklaas en de kerstperiode.
Een vrolijk verhaal over grote vriendschappen met kleine vriendjes. Voor heksenvriendjes vanaf 3 jaar. Heksje Mimi maakt een herfstwandeling door het bos. Plots ziet ze een klein mannetje, heen en weer wippend op een paddenstoel. Het kaboutertje is de weg naar zijn huis kwijt. Heksje Mimi besluit te helpen.
-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling: We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan? Bovendien gaan we proberen om tijdens het spelen het speelgoed te delen ook al vind je dat soms moeilijk.
Taalontwikkeling:We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. Mocht je thuis samen met je peuter een filmpje over dit thema willen bekijken ga dan naar YouTube digitaal prentenboek herfst. Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar; ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen; hoeveel eikels liggen er op tafel? En als ik er een weg wordt gehaald hoeveel blijven er dan nog liggen? Bij de getalkaarten met cijfers 1 tot en met 4 in combinatie met stippen mogen de peuters kaboutertjes plaatsen. We gaan kabouterhuisjes bouwen van bv duplo of nopper maar dit kan ook van houten blokjes zijn. En wat is het leuk om in de huishoek met bladeren, eikels, dennenappels te koken? Welk receptje zullen ze gaan maken?
Motorische ontwikkeling:We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen, gymmen/yoga in de gymzaal als het regent en bladeren vegen op het plein. We gaan wapperen met het parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar bladeren op leggen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.
Tring Tring, daar komen de peuters van de Bolderkoare aan!
Het schooljaar is weer van start gegaan en daar hoort ook een nieuw thema bij.
We starten hiermee na de kermis. We hebben eerst twee weken om lekker te spelen. Een thema over verkeer. We hopen dat de peuters heel veel gaan spelen en leren hierover, wellicht gaan jullie dat zeker terugzien, tijdens wandel-of fietstochtjes. Waar is de stoeprand en waar de weg? Hoe steek ik over? Wat zit er allemaal aan mijn fiets, de fietsbel is om te waarschuwen als iemand me niet ziet aankomen…! Vandaar de titel van ons thema en natuurlijk nog veel meer.
Er komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod in dit thema:
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:Binnen dit thema kunnen best veel dingen ook heel spannend zijn. Grote voertuigen, harde
geluiden…We stimuleren de kinderen om deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en te
laten zien dat het ook leuk kan zijn. We proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze
voelen. Veel belevenissen! Buiten een rondje lopen in de buurt, wat zien we en wat is
spannend?
Taalontwikkeling:Voor dit thema krijgen we van de bieb weer een aantal mooie boeken om samen voor te lezen.
We stimuleren kinderen om te vertellen over wat ze in de boekjes zien. Hebben papa en mama
ook een fiets of auto? Hoe zien die eruit. Welke onderdelen zitten er aan onze fiets ?(woordenschat uitbreiden) Ook hangen we logo’s op, wat hoort er bij het plaatje?
Rekenontwikkeling:Auto’s in lange rijen zetten en tellen. Hoeveel wielen hebben auto’s en hoeveel een fiets? Met
behulp van de picto’s vertellen hoe je op de peuterspeelzaal kwam. Hoeveel kinderen met de
fiets en hoeveel lopend of met de auto? We veel gaan bouwen, zoals een autogarage.
Motorische ontwikkeling:In dit thema komen fietsen, rijden, steppen en andere manieren van voortbewegen aan bod. We gaan dat ook veel buiten doen. Op uitgetekende circuitjes bijvoorbeeld. Binnen gaan we aan de slag met
zand en auto’s, om te kijken welke sporen ze maken. Natuurlijk gaan we weer leuke knutsels maken, waaronder een grote auto gemaakt van een hele grote doos! Ook hebben we een speelmat waarover kan
worden gereden met kleine autootjes.
Zintuigelijke ontwikkeling:Er valt van alles te ontdekken binnen dit thema. Hoe ruikt een auto? Bah vies? Welke geluiden maken voertuigen? Kijken kijken en nog eens kijken voordat je oversteekt met papa of mama.
Op de Woelige Hoek en ’t Kelderke heeft iets op mol zijn hoofd gepoept!
In de kring verschijnt een lief, vriendelijk molletje, maar wat heeft hij op het hoofd? Oh nee, een drolletje. Het boekje: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth/Wolf Erlbruch, wordt voorgelezen met behulp van het kleine molletje. We gaan de aankomende weken spelen in de themahoek waar een grote molshoop staat, dieren en allerlei verschillende poepjes. Na een paar weken gaan we over naar het poepje en plasje van de mens, naar aanleiding van het boekje op het potje, van Alona Frankel. In de huishoek komen potjes, poppen, luiers enz.
Hieronder kunt u lezen wat er zoal aanbod komt:
-- Lees verder --
Sociaal emotionele ontwikkeling:De mol vertelt aan de kinderen, wie hij is en we stimuleren de kinderen om te zeggen Ik ben….. Stimuleren zichzelf te benoemen als ‘ik’ We geven de kinderen ruimte om naar andere kinderen te kijken en zorgen dat de kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en helpen ze om speelgoed te leren delen.
We laten kinderen helpen met opruimen. We stimuleren kinderen om dingen zelfstandig te doen, bijvoorbeeld zelf de tas uitpakken, oudere kinderen zelfstandig naar de wc te laten gaan.
Spelontwikkeling:We maken een themahoek met een grote molshoop, gemaakt van een cementkuip met gaten. Hierin woont de mol, maar ook de andere dieren die voorkomen in het boekje zoals de duif, het paard, het konijn, de koe, het varken, de bromvlieg en de hond met bijbehorende poepjes worden toegevoegd.
Daarnaast maken we een themahoek met poppen, commode, potje, luiers enzovoort.
Motorische ontwikkeling:Om te fijne motoriek te ontwikkelen zullen we een kleurplaat maken van een mol die uit zijn molshoop kruipt, we gaan poepjes kleien, een molshoop plakken met zelf geknipte of gescheurde snippers bruin papier, spelen met scheerschuim met een beetje bruine verf (ieh, het zal toch geen poepje zijn?!). We zullen ieder kind op een behangrol omtrekken en zichzelf daarna laten verven met een dikke kwast, zo kunnen we de behangpop een echte luier omdoen. Ook zullen we een ketting rijgen, waar het plas/poepdiploma aan komt. De grove motoriek wordt uitgedaagd, door te lopen als een kikker, hond, paard, leeuw of olifant. Ook gaan we een parcours lopen met een nep drol op ons hoofd. Het andere bewegingsspelletje dat aan bod komt is drolletje leggen (zakdoekje leggen).
Zintuigelijke ontwikkeling: We gaan poepjes kneden met ontbijtkoek en water, wie durft het te proeven? Hoe voelt dit aan je handen? Met scheerschuim met bruine verf, gaan we een drolletje op tafel toveren, hoe ruikt dit en hoe voelt dit? We gaan konijnenkeutels proeven (dropjes) en dierengeluiden raden (horen).
Taalontwikkeling:Tijdens het gehele thema wordt de mol ingezet als taalpoppetje. We laten de mol in de kring een opdrachtje geven aan de kinderen en als we in kleine groepjes spelen, gebruiken we de mol ook om het kind uit te dagen tot taal. Kan jij het poepje achter je leggen? Of welk dier vliegt in de lucht?
De kinderen krijgen ervaring met taalgrapjes, oeps wat hoor ik nou ppprrrtt, is dat een scheetje? Het geluid van een plasje pssssss. Voor de spiegel gaan we ons zelf mooi maken en bekijken en benoemen wat we zien.
Op Lucky Luke heeft juf iets in haar buik! Maar wat?
Dit thema zal in het teken staan van baby’s verzorgen. We gebruiken het boek; Wat zit er in je buik, mama? als themaboek voor de 6 komende weken. Dit boek gaat over een mama die een
verrassing heeft in haar buik.. het jongetje probeert te raden wat de verrassing zou kunnen zijn. Is het een
vlo? Of misschien een inktvis of toch een aapje? Het is een leuk flapjes boek waar de kinderen al gauw genoeg kunnen voorspellen wat de verrassing nou toch zou zijn!..
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:Met dit thema gaan we aan de slag met het helpen van elkaar.
Heeft er iemand hulp nodig met de rits van de jas of de schoenen, wie kan er helpen?
Ook praten we over wie er bij jullie thuis wonen. Papa, mama, mijn broertje of grote zus.
En stimuleren we het woordje ‘wij’ te begrijpen en te gebruiken.
Natuurlijk gaat er ook druk gespeeld worden in onze huishoek en zullen er mooie rollenspellen
ontstaan. Wie is de papa, de mama of de baby?
Taalontwikkeling:We lezen veel boeken over het thema en het themaboek wordt veelvuldig voorgelezen in de
kring. We leren de peuters om voorspellingen te doen over het boek, wat zou er nu in de buik
van mama zitten? Tijdens het kletsen in de kring of aan tafel tijdens het fruit eten, stimuleren we de peuters om woorden goed uit te spreken en te reageren op wat je hebt gehoord.
Ook maken we taalgrapjes!; we gaan rijmen op onze namen, kunnen de peuters misschien zelf
ook al iets bedenken?
Rekenontwikkeling:We laten de peuters weer kennismaken met verschillende begrippen zoals; meer/minder,
meeste/ minste, evenveel. Ook groot en klein, licht en zwaar komen aan bod.
Voordat wij fruit gaan eten of drinken zingen wij altijd een liedje maar voordat we kunnen gaan
zingen wordt er altijd geteld, het hulpje mag dan altijd kiezen tot hoever. Soms is het 1 en
soms 17! Zo komt het akoestisch tellen (meetellen met je vingers) elke dag goed aan bod.
Motorische ontwikkeling:Buiten kan er natuurlijk weer gefietst worden op het plein, muurtjes beklommen worden maar
we gaan ook wandelen met de kinderwagen. Waar gaan we heen? De supermarkt, het park of
de speeltuin.. Binnen in de gymzaal gaan we ervaren hoe het is om te gymmen met een “dikke” buik.
We gaan samen zwangerschapsgym doen. De kinderen krijgen onder hun shirt een bal of
kussen en zullen dan oefeningen na mogen doen. Is dit nog steeds makkelijk of wordt het dan
al iets lastiger..
Om ook de fijne motoriek te stimuleren zullen we gaan schilderen, plakken en mogen ze helpen
met een fruithapje maken voor de baby.
‘Karel in de herfst’ op peuterspeelzaal Ons Heuksken in Vragender
Vanaf 10 september tot aan de herfstvakantie gaan we ons bezig houden met het thema herfst De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Brrr … het wordt koud en nat. De wind waait en de gekleurde blaadjes vallen van de bomen. De herfst begint bijna! In de groep gaan we werken met dit thema. We leren over de herfst, het vallen van de bladeren, kastanjes en eikels. We gaan het hebben over de wind en de regen! Met behulp van een paraplu gaan wij in de klas met een plantensproeier regen maken en voelen of we wel of niet nat worden Ook bekijken we andere nuttige dingen van de herfst, zoals de dieren die dan te vinden zijn. Tijdens een herfstwandeling of bij het kabouterpad in Ruurlo gaan wij kleine opdrachtjes ondernemen.
Het prentenboek die voorgelezen zal worden heet Karel in de herfst.
Hallo, ik ben Karel. Vandaag speel ik in de tuin en ga ik naar het bos. In de herfst is er buiten van alles te zien: mooie blaadjes, paddenstoelen, nootjes …
-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan? Bovendien gaan we proberen om tijdens het spelen het speelgoed te delen ook al vind je dat soms moeilijk.
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. We gaan samen ook via het digibord naar een filmpje kijken over de herfst. Mocht je thuis samen met je peuter een filmpje over dit thema willen bekijken ga dan naar youtube digitaal prentenboek herfst. Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar; ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:
We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen; hoeveel eikels liggen er op tafel? En als ik er een weg wordt gehaald hoeveel blijven er dan nog liggen? Bij de getalkaarten met cijfers 1 tot en met 4 in combinatie met stippen mogen de peuters kaboutertjes plaatsen. We gaan kabouterhuisjes bouwen van bv duplo of nopper maar dit kan ook van houten blokjes zijn. En wat is het leuk om in de huishoek met bladeren, eikels, dennenappels te koken? Welk receptje zullen ze gaan maken?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen, gymmen/yoga in de gymzaal als het regent en bladeren vegen op het plein. We gaan wapperen met het parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar bladeren op leggen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.
Thema ‘Op weg naar Het Gele Park’ voor alle peuters in HGP
Deze keer spelen en werken wij rondom het thema “Onderweg naar het Gele Park” uit. Daarbij is het hoofdonderwerp verkeer.
Hierbij draait het om herkenbaarheid voor de kinderen. Wat kom ik allemaal tegen als ik onderweg ben naar het Gele Park? Wat zie ik onderweg allemaal gebeuren en wat kom ik tegen op de weg? Hierbij komt van alles aan bod; auto’s, fietsen, bussen, oversteken, wachten etc.
Een boek dat centraal komt te staan is ‘Anna in het verkeer’ van Kathleen Amant.
Vandaag gaat Anna samen met mama naar de stad. Ze gaan met de fiets. Mama rijdt en Anna zit achterop. In de stad is het druk en er is veel lawaai. Anna en haar mama kijken altijd goed naar links en rechts, lopen op de stoep en steken over op het zebrapad.
Rond dit thema plannen wij een aantal leuke activiteiten om met de kinderen uit te voeren, zoals:
• Wandelen met de kinderen; wat zien wij allemaal onderweg? Vervoersmiddelen, mensen, tankstations etc.
• Buiten met de kinderen een wasstraat maken waar ze fietsjes en auto’s kunnen wassen.
• Knutselactiviteiten waarbij de motoriek en creativiteit wordt gestimuleerd.
• En nog veel meer leuke dingen!
-- Lees verder --
Zoals bij elk thema komen alle ontwikkelingsgebieden weer aan bod. Hieronder staat beschreven waar wij op letten.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Hierbij laten wij verschillende activiteiten voorbij komen, waarbij het voor kan komen dat kinderen op zijn of haar beurt moeten wachten. Bijvoorbeeld als ze in file staan of moeten oversteken. Daarnaast komt het ook voor dat kinderen een probleem tegen komen en deze zelf op kunnen lossen. In het geval dat het niet lukt, stimuleren wij de kinderen om hulp te vragen.
Taalontwikkeling:
Natuurlijk komt ook het stimuleren van de taalontwikkeling weer aan bod. Dit doen wij door bijvoorbeeld boekjes voor te lezen, maar ook bieden wij andere activiteiten aan die de woordenschat uitbreiden. Over het algemeen stimuleren wij kinderen altijd om duidelijk te spreken en een positieve luisterhouding aan te nemen als er voorgelezen wordt. Dit lukt natuurlijk niet altijd, vooral in het begin. Door middel van rollenspellen die ontstaan door hoeken en materiaal te veranderen, stimuleren wij kinderen om samen gesprekjes te beginnen. Zo leren de kinderen ook van elkaar en ontstaan er nieuwe situaties.
Reken/wiskundige ontwikkeling:
Ook bij dit thema komen verschillende meetkundige begrippen naar voren. Grote auto’s , kleine auto’s, kleuren benoemen, hoeveelheden, omgaan met geld, etc. Als je bijvoorbeeld met je auto door de wasstraat gaat, dan moet je geld betalen. Of als je met de auto naar de garage moet en er iets stuk is gegaan, dan moet de automonteur dit maken. Zo ontstaan door de rollenspellen een hoop situaties waarbij kinderen leren omgaan met geld en meetkundige vergelijkingen.
Motorische ontwikkeling:
Bij het thema verkeer denk je misschien al snel aan de grove motoriek. Fietsen, evenwicht, lopen over het zebrapad, in de auto rijden, auto’s wassen etc. Deze handelingen komen dan ook zeker voorbij, maar ook de fijne motoriek gaan wij stimuleren. Bijvoorbeeld het knutselen van een auto met gekleurd papier. Welke stappen moeten we doornemen? Waar beginnen we mee? De lijm op het grote papier aanbrengen of op het kleine stukje papier? Waar moet welk onderdeel geplakt worden? De lijm plakt aan je vingers, hoe ga je dit oplossen?
Peuterspeelzaal ’t Stekkie gaat met Heksje Mimi het bos in
Vanaf 9 september tot aan de herfstvakantie gaan we ons bezig houden met het thema herfst.
De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Brrr … het wordt koud en nat. De wind waait en de gekleurde blaadjes vallen van de bomen. De herfst begint bijna! In de groep gaan we werken met dit thema. We leren over de herfst, het vallen van de bladeren, kastanjes en eikels. We gaan het hebben over de wind en de regen! Met behulp van een paraplu gaan wij in de klas met een plantensproeier regen maken en voelen of we wel of niet nat worden Ook bekijken we andere nuttige dingen van de herfst, zoals de dieren die dan te vinden zijn. Tijdens een herfstwandeling op het pad naast de school of bij het kabouterpad in Ruurlo gaan wij kleine opdrachtjes ondernemen.
Het prentenboek die voorgelezen zal worden heet Heksje Mimi en de kabouter
-- Lees verder --
Een vrolijk verhaal over grote vriendschappen met kleine vriendjes. Voor heksenvriendjes vanaf 3 jaar. Heksje Mimi maakt een herfstwandeling door het bos. Plots ziet ze een klein mannetje, heen en weer wippend op een paddenstoel. Het kaboutertje is de weg naar zijn huis kwijt. Heksje Mimi besluit te helpen.
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan? Bovendien gaan we proberen om tijdens het spelen het speelgoed te delen ook al vind je dat soms moeilijk.
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. We gaan samen ook via het digibord naar een filmpje kijken over de herfst. Mocht je thuis samen met je peuter een filmpje over dit thema willen bekijken ga dan naar youtube ‘digitaal prentenboek herfst’. Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar; ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:
We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen; hoeveel eikels liggen er op tafel? En als ik er een weg wordt gehaald hoeveel blijven er dan nog liggen? Bij de getalkaarten met cijfers 1 tot en met 4 in combinatie met stippen mogen de peuters kaboutertjes plaatsen. We gaan kabouterhuisjes bouwen van bv duplo of nopper maar dit kan ook van houten blokjes zijn. En wat is het leuk om in de huishoek met bladeren, eikels, dennenappels te koken? Welk receptje zullen ze gaan maken?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen, gymmen/yoga in de gymzaal als het regent en bladeren vegen op het plein. We gaan wapperen met het parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar bladeren op leggen?
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.