Kleine beer komt slapen op de Parel en de Bouwsteen
Brrrr wat is het koud hé? De winter is nu echt aangebroken, dat betekent dat alle beren fijn in hun warme holletje kruipen voor een lekkere winterslaap, tenminste… bíjna alle beren…
Deze week starten we met een nieuw thema: ‘Welterusten kleine beer’
Dit thema zal gaan over slapen en alles wat daar bij komt kijken; je omkleden, tanden poetsen, lekker ingestopt worden maar ook het donker van de nacht en het heldere van de sterren. Een thema die heel dicht bij de leefwereld van peuter staat.

-- Lees verder --
We besteden op de volgende wijze aandacht aan de verschillende ontwikkelingsgebieden:
Taalontwikkeling:
Natuurlijk gaan we veel lezen samen, waar onder uit het thema boek. We praten met elkaar over hoe het naar bed gaan ritueel bij een ieder thuis gaat en stimuleren kinderen om daar zelf over te vertellen en antwoord te geven op vragen. We maken ook een uitstapje dit thema, we zijn uitgenodigd in de Bibliotheek in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Daar zal het boek ‘Coco kan het’ op een interactieve manier voorgelezen worden. In de periode van 20 tot 30 januari.
Rekenontwikkeling:
Een hele voor de hand liggende link met dit thema zijn de begrippen; ochtend, middag, avond en nacht en wanneer doe je wat? Met dit thema mogen de kinderen hun eigen knuffel meenemen, we gaan de knuffels bekijken en sorteren; welke is groot? welke klein? zwaar? licht? Langste? Kortste? Hoeveel beren zijn er? In de bouwhoek gaan we bedden bouwen van de blokken of duplo waarin onze knuffels fijn kunnen slapen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wat betreft het ontwikkelingsgebied sociaal-emotioneel gaan we binnen dit thema in op het deel waarin we kinderen stimuleren elkaar te helpen, maar ook om zelf dingen proberen op te lossen.
In het donker kan het natuurlijk ook best wat spannend zijn, ook dan kunnen we elkaar helpen.
Spelontwikkeling:
Dit thema biedt veel mogelijkheden tot spelontwikkeling; veel naspelen van de dagelijkse situatie thuis; omkleden, voorlezen, tanden poetsen en naar bed! Er komt naast de huishoek ook een slaapkamer met een echt bed. Daarnaast maken we een echt berenhol, met van binnen prachtige schijnende sterren. Ook het poppenhuis komt weer op de groep te staan; de kinderen kunnen daar zelf de slaapkamer inrichten.
We sluiten dit gezellige thema af met een echte pyjama-party!
Bobbi doet boodschappen op peuterspeelzaal Lucky Luke
We starten dit jaar met het thema; Bobbi doet boodschappen Sommige kinderen komen misschien in deze tijd nog maar weinig in de supermarkt of in andere winkels, dus wij dachten dan halen we de supermarkt maar naar de peuterzaal! We gaan op de groep een hoek inrichten als supermarkt, hier kunnen de kinderen ‘de grote mensen wereld’ naspelen en boodschappen doen met een winkelwagentje en afrekenen bij de caissière. We verzamelen echte (lege) verpakkingen voor een uitgebreid assortiment.
Ons themaboek dit thema is: Bobbi doet Boodschappen.

Bobbi mag papa helpen met boodschappen doen, want ze gaan straks pannenkoeken bakken. Bobbi mag helpen met de producten uit de schappen pakken zoals de melk, de meel en de appels. Maar Bobbi weet dat er ook eieren gepakt moeten worden… maar oeps.. die vallen, boem op de grond! Papa is geschrokken maar gelukkig niet boos.
Gauw naar de kassa, want papa moet betalen!
-- Lees verder --
Verder komen de volgende ontwikkelingsgebieden en activiteiten aan bod binnen dit thema:
Motorische ontwikkeling:
We gaan aan de slag met propjes maken van crêpepapier, voor de meeste peuters vaak nog een lastige klus. Ook gaan we een toren bouwen van producten uit onze eigen supermarkt, wie kan de hoogste toren bouwen? En hoe moet de portemonnee eigenlijk open, om te betalen?
Sociaal emotionele ontwikkeling:
In de supermarkt spelen we natuurlijk de rollen van de caissière en de klant.
We gebruiken beleefdheidsvormen zoals; dankjewel, alstublieft, hallo mevrouw/ meneer en tot ziens! We stimuleren het wachten op je beurt in de rij bij de kassa of juist het wachten tot jij aan de beurt bent om met de kassa te spelen!
Taalontwikkeling:
Ook dit thema lezen we weer veel verschillende boeken. En zingen we extra vaak liedjes over eten, zoals het favoriete fruit liedje van de meeste kinderen; de grote banaan uit Afrika!
We stimuleren de kinderen om een eigen boodschappen-lijstjes te ‘schrijven’ en de kinderen doen ervaringen op met het herkennen van logo’s .
Rekenontwikkeling:
De kinderen spelen in de winkel met kopen en betalen. Hierdoor ervaren ze dat ze met munten en briefgeld geven daarvoor spullen ‘krijgen’. Maar natuurlijk word er ook veel gepind. In de kring zullen we sorteer, verdeel en vergelijk spelletjes spelen met behulp van de boodschappen en de eigen meegebrachte fruitbakjes.
Zintuiglijk ontwikkeling:
We zullen weer een ontdektafel hebben waar de kinderen kunnen spelen met kinetisch zand of met zout. Ook vieren we aan het eind van dit thema Carnaval en zal er wat lekkers gesnoept worden.
Thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’ op peuterspeelzaal Woezel
Binnenkort start het nieuwe thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’! De boeken die centraal zullen staan dit thema zijn: ‘Kas is ziek’ en ‘Anna is ziek’.


Spelontwikkeling:
Voor de spelontwikkeling thuis kunnen jullie een rollenspel gaan spelen bijv. Dat er iemand een arm of been bezeerd heeft. Hier moet naar gekeken worden en eventueel pleisters of verband om gedaan worden. Dit vinden de peuters altijd erg leuk om te doen. Jullie kunnen zogenaamd bellen, 1 is de dokter en 1 is de patient, om zo een gesprekje aan te gaan en taal uit te lokken. Je kunt apotheekje spelen waar de medicijnen gehaald en gemaakt moeten worden
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling:
Wat je thuis kunt gaan doen is bijv. propjes (pilletjes) maken en deze in medicijnen potjes stoppen, ook verschillende lichaamsdelen benoemen en aanwijzen is goed voor de ontwikkeling.. Liedje hoofd, schouders knie en teen.
Reken en wiskundige ontwikkeling:
De propjes (pilletjes) tellen. Bijvoorbeeld geef de beer maar 5 pilletjes en deze uit laten tellen.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Waar ruik je mee? Als je verkouden bent kun je dan ook ruiken?
Waar heb je pijn als je oor-, hoofd-, buikpijn hebt?
Beer Boris is ziek op peuterspeelzaal ‘t Stekkie
Al spelende dat Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl een dokterstas met oa een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf onze Boris de Beer beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.
Hierbij wordt het boek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen. Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?

-- Lees verder --
Ook zullen er bij dit thema spelletjes, liedjes en werkjes aangeboden worden. Peuters mogen een tissuedoos (dokterstas) beplakken met plakkertjes, rietjes rijgen voor een stethoscoop en een potje met rondje stickertjes verfraaien (tabletjes).
Wij dit thema op een leuke manier afsluiten. Daarbij mogen de kinderen allemaal hun knuffel meenemen. De knuffeldokter (juf) zal die morgen aanwezig zijn om alle knuffels beter te gaan maken.
De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan de kinderen de ruimte geven om te experimenteren/nieuwe dingen uit te proberen om zo hun grenzen te leren ontdekken. Bovendien mogen ze ontdekken wat de verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de ander zal zijn en door duidelijk te maken wat je wel of juist niet wil door thematas-attributen in de themahoek te leggen waar kinderen poppen of zichzelf beter kunnen maken. Ook door spuitjes met de waterbak en zeeppompjes met pillenpotjes aan te gaan bieden. We spelen in de kring in op de situatie dat de beer ziek is en dat de kinderen hem beter mogen maken. We zingen daarbij het liedje: dokter, dokter kom eens kijken want mijn keeltje doet zo pijn (buik, hand, arm etc) Daarnaast gaan wij ze stimuleren om zelf problemen op te gaan lossen tijdens het werken door aan tafel met hamertje tik dezelfde vormen in een rij te gaan timmeren (tabletjes) of door op de kralenplank dezelfde kleur tabletjes op een rij te gaan maken.
Taalontwikkeling:
We gaan kinderen vragen om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over zichzelf en door actief deel te nemen aan gesprekjes in een klein groepje en een grote groep door in de kring het prentenboek “Moet je zo hoesten Sam?” voor te lezen en te vragen of je al eens ziek bent geweest, moest je spugen, ben je naar de dokter geweest, ging je naar bed of mocht je op de bank liggen, heb je een drankje of een tabletje gehad? Daarbij gaan we duidelijk aangeven dat de prenten samen met de tekst een verhaal vertellen. Er is een thematas ziekzijn die wij aan gaan bieden om zo de woordenschat uit te gaan breiden en om bewust te worden van het eigen taalgebruik.
Door kinderen een klein opdrachtje te geven en door hun ideeën en hun meningen van anderen te respecteren gaan ze zelf pleisters plakken op de zieke pop of een andere peuter.
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan ons oriënteren op ons lichaam door het aanwijzen en benoemen van lichaamsdelen. We kunnen ons zelf in de spiegel bekijken en daarbij ook de lichaamsdelen aan te gaan wijzen; waar zit je buik, je benen, je hoofd etc.?
We noemen de getallen tot en met 10 door de raampjes van het ziekenhuis uit het prentenboek “Nijntje in het ziekenhuis” te gaan tellen.
De spuitjes/pillenpotje/tabletjes van klei mogen in bakjes gedaan worden. In groepjes van 2-3-4 kunnen ze ook verdeeld worden. Een strook papier zal op de deur geplakt worden om ieder kind te meten en bij de hoogte een sticker die ze zelf mogen uitzoeken te plakken. Zo kunnen zij later zien hoe groot zij zijn. En wie er groter of kleiner is. Ook gaan we van dichtbij de klok bekijken om te zien dat het door de rode secondewijzer het later wordt.
Spelontwikkeling
We leren omgaan met de verschillende materialen in de speelhoeken en met de verschillende kinderen. We proberen het speelgoed te delen.
Motorische ontwikkeling:
We gaan allerlei handelingen uitproberen tijdens de gym, het dansen, het knutselen en het buiten spelen.
Zintuiglijke ontwikkeling
Kinderen mogen kijken en luisteren wat anderen in de themahoek gaan ondernemen. Hoe voelt het om een pleister op je arm, je been of je hand te krijgen? Hoe is het om met de stethoscoop te gaan luisteren?
Peuterspeelzaal Ukkepuk: Coco kan het!
Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
Binnen dit staat elkaar helpen centraal. Wat kan jij al en waar heb jij nog hulp bij nodig? Wat heb je inmiddels al geleerd, wat je eerder toen jij een ‘jong vogeltje’ was nog niet kon? Wanneer je iets voor de eerste keer doet, heb je hier een bepaald gevoel bij. Wanneer vind jij iets spannend of ben jij bang?
Motorische ontwikkeling:
In de gymzaal oefenen we het klimmen. Hoe hoog durf jij? We kunnen net als de vogels gaan dansen; de vogeltjesdans. Kan jij ook vliegen? Bij dit thema werken we aan zelfredzaamheid. Kan jij al plassen en poepen op de wc? Kan jij je al zelf aan en uitkleden? We stellen ons behulpzaam op. Hoe help je elkaar?
Zintuigelijk ontwikkeling
Voelen; Hoe voelen de veren van Coco?
Zien; Hoe ziet vogelpoep eruit?
Proeven; Waar eet Coco mee? Coco eet graag wormpjes, vogelzaad en houdt ook van nootjes. Lust jij nootjes? We kunnen ook zelf vogelvoer maken, want in de winter is het voor de vogels soms lastig om eten te vinden.
Luisteren; Hoor jij buiten de vogels tsjilpen/ fluiten?
Taalontwikkeling:
Vanaf 20 januari t/m 30 januari zijn de Nationale Voorleesdagen, waarbij dit boek centraal staat. We worden voorgelezen en we doen leuke taalspelletjes rondom dit boek.
Rekenontwikkeling:
We oefenen van klein naar groot. We hebben het over hoogte en we tellen de vogeleieren en pinda’s. Dit thema valt in de winter, maar ook het begin van het voorjaar (geboorte van jonge dieren)
Beer Sam gaat lekker slapen op peuterspeelzaal de Petteflet
De komende weken staat het thema ‘En nu lekker slapen, Sam!’ centraal.
We maken een slaapkamer voor beer Sam op de Petteflet.
We hebben sloffen en een knuffel voor hem, een lekker bed en een pyjama.
We maken natuurlijk ontbijt en zingen slaapliedjes voor Sam.
Brengen allemaal onze allerliefste knuffel mee, knutselen en lezen allerlei leuke boeken over slapen. Kijken op de klok en naar de sterren en de maan. Doen nachtlampjes en lantaarns aan. Genoeg te beleven dus.

-- Lees verder --
Deze ontwikkelingsgebieden komen aan bod tijdens het thema:
Motorisch ontwikkeling
We doen ochtendgymnastiek, trekken een pyjama aan of helpen de ander met een pyjama aandoen. Knutselen en bouwen een bed voor beer in de bouwhoek.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
We helpen elkaar, en vragen anders om hulp . Stimuleren om voor anderen te zorgen en natuurlijk ook voor beer Sam. Laten elkaar onze allerliefste knuffel zien en vertellen er over. Ben jij bang in het donker? Heb jij een lampje op je kamer?
Rekenontwikkeling
Hoe laat ga jij naar bed? Kijken samen naar de cijfers op de klok.
Waar staat de wijzer nu?
Taalontwikkeling
Zingen samen liedjes over slapen, de maan, en wakker worden. Zingen samen voor beer Sam. Lezen boeken over slapen hierboven zie je er een paar. Praten over het verhaal in de kring. Zingen telliedjes, leren rijmpjes en versjes. Woorden leren van onze thema woordenlijst.
Slaap lekker allemaal!
Het kabouterhuis op peuterspeelzaal Ukkepuk
De kleuren zien we nu buiten terug in het bos. De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. En in dit bos daar staat een heel klein huisje met rood en witte stippen.. Ons volgende thema heet; Welkom in het kabouterhuis!
Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. Kan jij een paddenstoel vinden? We wegen en tellen met kastanjes en eikels. We praten over het weer; koud, warm, nat droog. Wat trek je dan aan? In de herfst zie je ook allerlei dieren, zoals de spin, de egel, de eekhoorn of de slak. We gaan genieten van dit seizoen!

-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Hoe kijkt de kabouter als hij een reus tegenkomt? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen, gymmen in de gymzaal als het regent en bladeren vegen op het plein. We gaan wapperen met het parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar bladeren op leggen?
Zintuigelijk ontwikkeling:
We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. We gaan samen ook naar het wepboek ‘Natte Voeten’ kijken. Via de volgende link kunt u die thuis ook bekijken met uw kind(eren) https://www.wepboek.nl/product/natte-voeten/ Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar; ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:
We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen; hoeveel eikels heeft.
Dikkie Dik viert FEEST op de Petteflet
We starten als afsluiting van dit jaar met het nieuwe thema: Feest!
Sinterklaas is natuurlijk in Nederland aangekomen, dus verkleden we ons als Sint of Piet. Bakken pepernoten, zingen liedjes. En zetten onze schoen.(die we zelf gaan maken) Ook komt Sint nog een cadeautje brengen voor ieder kind op de Petteflet.

Als de lieve Sint met zijn Pieten dan weer vertrokken is naar Spanje gaan we samen de kerstboom zetten. Het lokaal versieren. En eten we samen een heerlijke kerstlunch. Dus alweer Feest!!
-- Lees verder --
Binnen ons nieuwe thema FEEST! komen een aantal ontwikkelingsgebieden aan bod.
Sociaal -emotioneel:
Gesprekken voeren met de kinderen. Daarbij stimuleren dat ze zichzelf benoemen als ik. Wat zat er in je schoen? Wanneer mag je de schoen zetten? Heb je papa en mama geholpen met de kerstboom versieren? Bewegingen uitproberen bij de “Pietengym” goed voor het zelfvertrouwen. Ruimte geven te experimenteren/nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen leren te ontdekken.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Zien/voelen aantal, welke kleur, vorm, groot en klein van bijv. de cadeautjes, verschillende vormen, wat zou erin zitten? Is het hard of zacht? Proeven/ruiken Pepernoten, kerstlunch verschillende broodjes en beleg. Horen: liedjes zingen van Sint en Kerst, cd luisteren.
Taalontwikkeling:
Uitbreiding woordenschat, met behulp van de woordenlijst bij het thema. Boeken voorlezen, liedjes zingen. Stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over zichzelf. Stimuleren, ruimte geven om gesprekjes te beginnen met de leidster of andere kinderen.
Rekenontwikkeling:
We doen het spel wat is er weg? Door voorwerpen te verstoppen onder een doek en dan een voorwerp te laten verdwijnen. Als we een cadeautje inpakken kijken we welke vorm het heeft; rond, vierkant enz. Hoeveel cadeautjes hebben we?
Kortom dat wordt één groot FEEST!
Sint en Kerst op peuterspeelzaal De Woelige Hoek
Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land. Een spannende en hele leuke periode van het jaar!
Natuurlijk leven we samen met de peuters toe naar de verjaardag van de Sint. Zo kunnen ze zich verkleden als Sint of Piet, wordt er heuse Pietengym gedaan, worden er boekjes voorgelezen, heel veel sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken en zelfs de juffen kunnen zich als Sint of Piet verkleden.

In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling:
Er komen weer veel nieuwe woorden voorbij en deze zullen we spelenderwijs steeds gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het pepernoten bakken en cadeautjes inpakken.
-- Lees verder --
Ook stimuleren we de kinderen om te redeneren en conclusies te trekken, zowel met sint als met kerst leggen we de kinderen kleine probleempjes voor en mogen ze dit oplossen op hun eigen manier. We gaan de kinderen ook enkelvoudige opdrachtjes uit laten voeren, zoals je mag een kerstbal, ster, of kerstman in de boom hangen. Ook zullen er beleefdheidsvormen aanbod komen, de Woelige Hoek pietjes zullen alsjeblieft zeggen als ze een cadeautje geven en dankjewel wanneer ze iets krijgen. Daarnaast zullen we stimuleren om een eigen mening te mogen hebben. Bij dit thema komen ook veel rijmwoorden en versjes voorbij. We laten de kinderen ontdekken dat je iets kunt opschrijven en laten de kinderen eigen verlanglijstjes schrijven/krabbelen.
Rekenontwikkeling:
Verdelen van pepernoten, vergelijken van hoeveelheden, wie heeft er heel veel en wie juist het minste? Grote en kleine cadeaus in de schoorsteen stoppen. We zingen samen een telliedje over piet.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wij gaan nieuwe dingen uitproberen en ondersteunen hierbij, zodat uw peuter zich op het gemak voelt. Schminken als roetveegpiet. Stimuleren om sympathie voor andere kinderen te tonen, cadeautjes geven aan andere kinderen. We gaan om de kerstboom heen zitten en elk kind mag het kersthangertje met eigen foto zoeken om zo bewust te worden van zichzelf en de ander. Stimuleren om zichzelf ik te noemen.
Motorische ontwikkeling:
De motoriek gaan wij oefenen bij de pietengym, bij het buiten spelen en bij het knutselen van de verschillende hoeden, knutselwerkjes voor Sinterklaas of kerst.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Natuurlijk gaan wij pepernoten bakken en proeven tijdens de Sinterklaastijd en genieten van een heerlijke kerstbrunch.
Sint en Kerst met Dikkie Dik op de Parel en de Bouwsteen
Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: FEEST!
Dikkie Dik viert Sinterklaas en kerstmis, is het themaboek waarmee we gaan werken. Sinterklaas is weer bijna in het land en daar beginnen we dit thema ook mee. We hebben een echte sinterklaas stoel voor de kleine Sinterklazen onder ons. We gaan cadeautjes inpakken en lekker bewegen bij de pietengym.

Als Sinterklaas en zijn pieten weer zijn vertrokken gaan we verder met het kerstfeest. Er wordt een kerstboom versierd en we houden met de kinderen een kerstlunch. Met beide feesten gaan we mooie dingen knutselen, maar wat we gaan maken, houden we nog even voor ons 🙂
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
We voeren gesprekken met de kinderen. Daarmee proberen we te stimuleren dat de kinderen zichzelf als ik benoemen. Heb jij je schoen gezet? Wat heb je in je schoen gekregen? Heb je thuis ook een kerstboom? Heb je meegeholpen met de kerstboom versieren? Wat heb jij in de kerstboom gehangen? Ook gaan we bewegingen uitproberen met de pietengym, dat is goed voor het zelfvertrouwen!
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling:
De grove en fijne motoriek komen beide aan bod in dit thema. We gaan gymmen als pieten, bewegen en dansen op muziek, cadeautjes inpakken en verlanglijstjes maken. Waar bevind het cadeautje zich? Is het naast je? Boven of onder je? Voor je of achter je? En we moeten natuurlijk het papier vouwen om de cadeautjes in te pakken.
Zintuigelijk ontwikkeling:
We zien en voelen de cadeautjes. We horen en zingen de liedjes die bij de thema’s horen. We proeven en ruiken de pepernoten en de kerstlunch.
Taalontwikkeling:
We voeren gesprekjes met de kinderen en we stimuleren de kinderen om zelf gesprekjes te beginnen met de leidsters of andere kinderen. We lezen de boeken voor die we krijgen van de bibliotheek. En in de huishoek kunnen de kinderen zich verkleden om bijvoorbeeld stukjes uit het themaboek na te doen.
Rekenontwikkeling:
We gaan voorwerpen uit het thema verstoppen onder een doek en dan een voorwerp laten verdwijnen. Wat is er weg? En wat heeft het voor een vorm? Ook als we cadeautjes inpakken, kunnen we kijken wat voor vorm het cadeautje heeft gekregen? Is het rond? Is het vierkant?
Dat wordt een heel feestelijke thema!
Peuterspeelzaal Klein Duimpje; Lekker weertje koekepeertje!
We lezen voor uit het boek Anton en de blaadjes van Ole Könnecke.
Nog één blaadje, en dan heeft Anton alles op een grote hoop geharkt. Maar daar komt de wind. En die blaast net dat ene blaadje weg…
Een enkel blaadje te pakken krijgen, dat kan niet moeilijk zijn voor Anton. Maar eenvoudige klusjes zijn niet altijd zo eenvoudig als ze lijken, ontdekken Anton en zijn vrienden. Hun jacht op het eenzame blaadje wordt een avontuurlijke en grappige onderneming.

Anton en de blaadjes illustreert met welk geduld en volharding kinderen soms aan het werk gaan. De grootte of het belang van de taak speelt daarbij geen enkele rol. Ze kunnen zich – in tegenstelling tot ons volwassenen – zo verliezen in details, dat ze daarbij het grote geheel uit het oog verliezen.
We maken popcorn met de popcornmachine. Dat is net toveren, maiskorrels erin en dan wachten, wachten en plop dan springt de popcorn in de bak!
-- Lees verder --
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We stimuleren zichzelf te benoemen als ‘ik’. Ik ben ik en jij bent jij.
Stimuleren om voor andere kinderen te zorgen: helpen met de jas aandoen of andere peuters helpen de kleuren te zoeken als ze die nog niet zo goed kennen. Stimuleren belangstelling en sympathie te tonen voor andere kinderen: luisteren naar het verhaal van de ander en daar op reageren. Ruimte geven en stimuleren om dingen zelf te doen en als het niet lukt om hulp te vragen.
Rekenontwikkeling:
We doen ervaring op met de telrij in liedjes en versjes. We vergelijken en ordenen hoeveelheden en verdelen het over bakjes: iedereen evenveel popcorn. Herkennen we het getal 1? We gaan bladeren zoeken vergelijken de vorm, grote/kleine bladeren. Welke takken zijn het langste/kortste of dikste/dunste. We beleven/ervaren en vertellen over de verschillende seizoenen: de herfst: de wind, de regen, de blaadjes die neer dwarrelen, hoe ruikt de natuur? We praten over voorwerpen die niet direct zichtbaar zijn en stimuleren zo het voorstellingsvermogen: de eekhoorn en de egel in het bos, de spin in zijn web en de maan en de sterren in het donker.
Taalontwikkeling:
We stimuleren het uitbreiden van de woordenschat door de woorden van het thema herhaaldelijk te gebruiken.(Zie woordenlijst) In de kring lezen we voor uit de verschillende boeken over het thema, we kijken filmpjes, zingen liedjes. We stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over zichzelf. Ook om te reageren op wat je hebt gehoord, antwoord geven op vragen van anderen en op gepaste wijze hulp te vragen.
We praten over het weer: de regen, de wind, zien we de zon of zijn er mooie wolken?
We gaan wandelen en zoeken eikels, kastanjes, dennenappels en mooie blaadjes en takken. Zijn er spinnen en andere kriebelbeestjes?
In de groep gaan we in de kring bekijken wat we gevonden hebben, benoemen de verschillende vondsten en in een voeldoos voelen we het verschil tussen een gladde kastanje en een dennenappels.
De kleuren komen aan bod: de kleuren van de regenboog en de herfstkleuren.
Regenboogparaplu’s hangen we op en Elmer de olifant met al zijn kleuren helpt ons
De kabouters Puntinga op bezoek bij peuterspeelzaal Ons Heuksken
We beginnen met een nieuw thema: Het kabouterbos. Dit thema vloeit langzaam over op het Sinterklaasfeest en Kerstmis.
Het boek dat bij dit thema hoort is: ‘Het jaar rond met de kabouters Puntinga’ waarbij wij een bepaald hoofdstuk over de herfst gaan voorlezen. Er staan allemaal paddenstoelen in het bos die kunnen praten, lopen, dansen, zingen en kusjes kunnen geven.

Elk jaar wachten Ingrid, Herbert, Erik en Frederik op dit grote moment: het feest van paddenstoelenland! Na de herfstvakantie gaan ze naar school om weer van alles te leren. En dan komt de nieuwe buurvrouw egel ook even bij de familie Puntinga kennis maken. Een gezellige boel wordt dat.
Binnen dit thema gaan we veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
We willen jullie als ouders en de kinderen vragen om eigen gevonden eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes etc. mee te brengen voor in onze herfst-ontdekhoek.
-- Lees verder --
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Er is veel aandacht voor samenspelen en delen. Gezellig doen en er zijn op de groep, knus vertoeven net als kabouters. Ook oefenen we beleefd zijn tegen elkaar, aandacht hebben voor elkaar en hoe voelt een ander zich?Rekenkundige ontwikkeling:
Er komen aspecten van hoeveelheden, groot en klein en veel en weinig aan bod. Welke vormen hebben bladeren? Tijdsbesef wordt geoefend, ochtend, middag en avond, donker-licht etc.
Taalontwikkeling:
Er worden rijmpjes en versjes geoefend. Woordenschat uitbreiding en het spontaan vertellen over iets wordt geoefend.
Motorische ontwikkeling:
Op gebied van grove motoriek, wandelen we buiten en springen rennen en stampen we door de plassen. Ook gymmen we in de gymzaal.
Spelontwikkeling:
Er worden rollenspelletjes gedaan alsof we kabouters zijn…
Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan bladeren en takken eikels en we ruiken aan de herfstspulletjes. We horen herfstgeluiden , zoals wind en regen.
Kriebelbeestjes op peuterspeelzaal ‘t Stekkie
Op ‘t Stekkie wordt gestart met het thema Kriebelbeestjes.
Wat zijn kriebelbeestjes en welke zijn er allemaal? Van spin, lieveheersbeestje, kever, langpoot, duizendpoot en noem ze maar meer op. Ze komen allemaal in dit prentenboek naar voren. Misschien kun je er wat onder een steen of bij een boom vinden?
Het prentenboek dat voorgelezen zal worden is ‘Superworm’.
Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden te hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks: Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid.
-- Lees verder --
De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Hoe reageren wij op eigen gevoelens om een kriebelbeestje te zien? Zijn we een beetje bang of kijken wij vol bewondering daarnaar? We mogen natuurlijk lekker de ruimte krijgen om toe te kijken om al die gekke beestjes te zien. Durven wij ze ook aan te raken? Wanneer wij gaan spelen met duploblokjes om een huisje voor het kriebelbeestje te gaan maken proberen wij dan ook hulp in te roepen als je dit nodig hebt? Of mag een andere peuter jou helpen bij het handen wassen om de kraan open en dicht te draaien of om de rits van de jas dicht te doen? Al met al gaan wij nieuwe situaties ontdekken, meemaken en uitproberen.
Taalontwikkeling:
Wij gaan bij het voorlezen van het prentenboek moeilijke woorden klappen om zo meer woorden te leren. Ook proberen wij ze goed uit te spreken. Kunnen wij ook al een langere tijd de aandacht bij het kringgebeuren houden? Het luisteren naar het boek, liedjes meezingen en een dansje ondernemen. Wat zou het fijn zijn dat een peuter al mee kan doen aan kleine gesprekjes tijdens de dagelijkse routines. Denk daarbij aan het noemen van de naam, het aanbod van de dagritmekaarten. Kunnen ze al wat kaarten benoemen? Tijdens het werken in kleine groepjes komt het naar voren om een eigen mening te gaan geven. Wat heb jij gebouwd en vind je het hoog of laag, klein of groot? Mogen er kriebelbeestjes in jouw huis? Wat vind je van …. zijn of haar huis? Vind je die ook mooi? We gaan ontdekken dat je dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden. Denk daarbij aan kriebelbeestjes, maar dit kan ook met Sinterklaas of kerst te maken hebben. En zeker het rijmen gaan wij tijdens het Sinterklaasgebeuren aanbieden door middel van een spel met plaatjes die op elkaar rijmen.
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan het liedje: er zaten 1,2,3,4 spinnen in de trein zingen waarbij wij de vingers gaan gebruiken om het voor kinderen duidelijk te maken. We gaan leren tellen om groepjes van 2 en 3 van de kriebelbeestjes te gaan maken. Kunnen ze het verschil ook zien zonder te tellen? Ook gaan wij de getal kaarten aanbieden. Dit zijn kaarten met getal en stip die overeenkomen met elkaar. Cijfer 1 met 1 stip, cijfer 2 met 2 stippen etc. en wij gaan tot en met cijfer 4. In speelse situaties gaan wij kijken of iets hoog/laag, klein/groot, vol/leeg, dik/dun of licht/zwaar is. Dit komt voor in alle hoeken die binnen onze peuterspeelzaal zijn. Voorbeelden zijn bouwen met duplo of met grote gekleurde blokken, vervoeren met klein rijdend materiaal of eikels en kastanjes in bakjes deponeren. Daarbij komt ook naar voren of iets heel vol of juist heel leeg is. En een moeilijke factor is om “ik zie wat jij niet ziet” te spelen. Daarbij gaan we niet uit van de kleur maar van voorwerpen die kinderen niet direct kunnen zien. Deze staan bijvoorbeeld in een (afgesloten) kast. We zijn benieuwd hoe dit gaat. En tijdens het knutselen gaan wij vouwen met vouwblaadjes/papier, prikken, plakken, verven, kleien.
Spelontwikkeling:
We gaan iedereen de ruimte geven om aan activiteiten deel te nemen. Maar ook is het goed dat peuters onderling elkaar de ruimte te geven om van alles te gaan ontdekken.
De peuters op Lucky Luke moeten nog… nachtjes slapen!
Tijd voor een nieuw thema. Nog … nachtjes slapen is ons thema in november en december. Zoals de titel al zegt, er zijn in deze periode heel veel leuke feestje waar we voor aftellen. We starten het thema door te spelen en praten over een verjaardag vieren, later breiden we uit met Sinterklaas en daarna door naar Kerst.
Ons themaboek dit thema is heel toepasselijk:
‘Nog 100 nachtjes slapen’ Het boek gaat over Dorus die niet kan wáchten tot haar verjaardag. 100 nachtjes? Dat duurt veel te lang!

-- Lees verder --
Dit thema is er extra aandacht voor:
Motorische ontwikkeling:
Natuurlijk knippen! Maar we gaan ook een taart versieren en met klei kleine pepernoten draaien. Ook komt de pietengym aan bod, dat wordt fijn klimmen en klauteren! Op de groep vullen we de zand/watertafel met confetti, de peuters mogen hier fijn in rommelen; ook heel goed voor de motoriek.
Sociaal emotionele ontwikkeling: Een feestje vieren is erg leuk maar kan ook heel spannend zijn; hoe is het om in de belangstelling te staan? Wat voor cadeautje zou er zijn, lastig hoor om zo lang te wachten! En als ik mijn cadeautje eenmaal heb, wil mijn vriendje er ook mee spelen…. We willen de kinderen helpen en stimuleren om ook plezier te beleven aan dingen die nieuw zijn en dus soms ook een beetje spannend; het Sinterklaasfeest bijvoorbeeld.
Taalontwikkeling:
Uiteraard lezen we mooie boeken, we krijgen via de ‘Bibliotheek op school’ altijd een pakket met prachtige boeken die passen bij het thema. We stimuleren de kinderen om te blijven luisteren (en kijken) naar het boek. Natuurlijk zingen we veel liedjes die horen bij feest, Sinterklaas en Kerst. We oefenen met taalgrapjes, we zeggen bijvoorbeeld ‘Goeiemorgen juf Pynn’, wie bedoelen we dan? Ook gaan we veel praten met elkaar over feestjes, we stimuleren alle kinderen om iets te vertellen.
Rekenontwikkeling:
Hoeveel jaar ben je? Hoeveel vingers zijn dat? De getalsymbolen 1 en 2 (3) staan centraal. Misschien weten de peuters al wel welk getalsymbool bij hun leeftijd hoort. We gaan meten hoe lang iedereen is? Wie is het langst? Hoe groot zou Sinterklaas zijn? In de huishoek komt een klok te hangen, evenals slingers en ballonnen, want het is feest! Maar hoe laat komt de visite?
Zintuiglijk ontwikkeling:
Proeven; hoe smaakt de taart? En de pepernoten? Ruiken; het kaarsjes is uitgeblazen, hoe ruikt dat? En wat ruik ik voor lekkers… staat er een taart in de oven? Voelen; hoe voelt dat met je handen door de confetti? Wat hoor ik daar? Feestmuziek of een ballon die opgeblazen wordt!
We maken er een heel feestelijk thema van!
Peuterspeelzaal de Bolderkoare wordt omgetoverd tot Kabouterbos
Ons nieuwe onderkomen is een heerlijke en fijne speelzaal! Het samen buitenspelen met de basisschool is super en het elkaar treffen in de school maakt dat we echt deel van de basisschool uitmaken.

Het boek dat bij het thema Het Kabouterbos hoort is ‘Kabouter Thijm’. Met zijn rode muts en witte baard heeft Kabouter Thijm veel vrienden in het grote bos; zoals het konijn en het roodborstje. In de herfst zoekt hij allemaal herfstvruchten.
Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
-- Lees verder --
We willen ook nog graag een herfstwandeling maken over het Hof en zoeken naar mooie bladeren en eikels, kastanjes en wat er maar te vinden is.
Binnen dit thema staan centraal:
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Er is veel aandacht voor samenspelen en delen. Gezellig doen en zijn op de groep, knus vertoeven net als kabouters. Ook oefenen we beleefd zijn tegen elkaar, aandacht hebben voor elkaar en hoe voelt een ander zich?
Spelontwikkeling:
Er worden rollenspelletjes gedaan alsof we kabouters zijn…
Motorische ontwikkeling:
Op gebied van grove motoriek, wandelen we buiten en springen rennen en stampen we door de plassen. Ook gymmen we in de gymzaal.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan bladeren en takken eikels en we ruiken aan de herfst-spulletjes. We horen herfstgeluiden , zoals wind en regen.
Taalontwikkeling:
Er worden rijmpjes en versjes geoefend. Woordenschat uitbreiding en het spontaan vertellen over iets wordt geoefend.
Reken-en wiskundige ontwikkeling:
Er komen aspecten van hoeveelheden, groot en klein en veel en weinig aan bod. Welke vormen hebben bladeren? Tijdsbesef wordt geoefend, Ochtend middag en avond, donker-licht etc.
Op peuterspeelzaal Woezel lopen ze samen met Eendje in de regen
Inmiddels is het weer omgeslagen. De eerste regen en kou hebben we al gevoeld. Ons volgende thema heet; Eendje in de regen
Eendje Kiki heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt.
We zullen dit thema praten over het weer; koud, warm, nat en droog. Wat trek je dan aan? De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst.

-- Lees verder --
Ontwikkelingsgebieden waar wij op de peuterspeelzaal aan gaan werken zijn:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan met de kinderen in gesprek over hoe ze zich voelen als het feest is. Of ze bang zijn voor Sinterklaas of juist blij.
Taalontwikkeling:
We gaan praten over verschillen tussen de seizoenen. We gaan praten waarom de bladeren vallen en waar de regen vandaan komt.
Aan de hand van verschillende boekjes leren we nieuwe woorden. We stimuleren de peuters om een gesprekje te beginnen over bijv. Kerst.
Motorische ontwikkeling:
We gaan: Bladeren rijgen, lampion maken met verf, pietengym doen, cadeautjes inpakken en pepernoten maken.
Zintuigelijke ontwikkeling:
We gaan: over eikels, bladeren, zand en mos lopen, pepernoten bakken, ruikt dit lekker/vies?
Rekenontwikkeling:
Bladeren bij elkaar harken op een grote en een kleine hoop. Lange koorden rijgen met bladeren, wie heeft het langste koord? Inpakpapier meten, hoe groot moet het papier zijn voor de verschillende cadeautjes? Bij het pepernoten bakken kijken we naar grote en kleine pepernoten, pepernoten tellen.
We gaan genieten van dit seizoen!
Het Kabouterbos op peuterspeelzaal ‘t Kelderke
Deze week start er weer een nieuw thema op peuterspeelzaal ‘t Kelderke.
Jullie zijn van ons gewend dat er een prentenboek in het middelpunt staat van ons thema. Dit keer is het thema niet helemaal rond het boek opgezet maar hebben we wel een boek dat we regelmatig zullen lezen:
‘Kabouter Thijm’.
Kabouter Thijm met zijn rode muts en witte baard heeft veel vrienden in het grote bos. Hij maakt een praatje met konijn, het roodborstje zingt een lied voor hem, in de herfst raapt hij de eikels op.

Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel. Samen met de bassischool gaan we een kabouterwandeling lopen met verschillende opdrachten voor de kinderen.
-- Lees verder --
Er komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod binnen dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Er is veel aandacht voor samenspelen en delen. Gezellig doen en zijn op de groep, knus vertoeven net als kabouters. Ook oefenen we beleefd zijn tegen elkaar, aandacht hebben voor elkaar en hoe voelt een ander zich?
Spelontwikkeling:
Er worden rollenspelletjes gedaan alsof we kabouters zijn…
Motorische ontwikkeling:
Op gebied van grove motoriek, wandelen we buiten en springen rennen en stampen we door de plassen. Ook gymmen we in de gymzaal.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan bladeren en takken eikels en we ruiken aan de herfst-spulletjes. We horen herfstgeluiden , zoals wind en regen.
Taalontwikkeling:
Er worden rijmpjes en versjes geoefend. Woordenschat-uitbreiding en het spontaan vertellen over iets wordt geoefend.
Reken-en wiskundige ontwikkeling:
Er komen aspecten van hoeveelheden, groot en klein en veel en weinig aan bod. Welke vormen hebben bladeren? Tijdsbesef wordt geoefend, Ochtend middag en avond, donker-licht.
De spin die het te druk had op De Woelige Hoek
Deze week wordt er op De Woelige Hoek gestart met het thema: De spin die het te druk had n.a.v. een het boek geschreven door Eric Carle. We gaan spelen in de Spinnenhoek, hier wonen heel veel spinnen, maar veel spinnen hebben geen web. Misschien kunnen de kinderen helpen. Ook moet de spin natuurlijk eten, wat zouden spinnen lusten? We laten de kinderen volop fantaseren en voegen af en toe zelf dingen toe.

-- Lees verder --
Fijne motorische ontwikkeling: We knutselen spinnetjes in een web en maken ook nog een schattig egeltje.
Grove Motoriek: Buiten rennen in de waterplassen (u krijgt hiervan op het laatst een berichtje, als het regent, om laarzen mee te geven). Bij droog weer brengen we een bezoek aan het kabouterbos in Ruurlo.
Zintuigelijke ontwikkeling: Kijken naar de veranderingen van de natuur, gekleurde, vallende bladeren. Voelen in het zand op de herfsttafel hoe voelt een bolster van een kastanje, een eikel. Kun jij ze onder het zand zoeken?
Taalontwikkeling:Voor dit thema krijgen we van de bibliotheek weer een aantal mooie boeken om samen te lezen en voor te lezen. Bij dit thema schenken we ook aandacht aan het zelf laten raden waar een boekje over zou kunnen gaan en kinderen mogen zogenaamd zelf lezen. Ook de spinnenhandpop zal veel taal uitdagen en door grapjes te maken als kinderen iets niet goed uitspreken, stimuleren om het wel goed uit te spreken.
Versje van spin:
Er was eens een klein spinnetje, op zoek naar een vriendinnetje
Ze keek eens hier, ze keek eens daar (
Toen ging ze maar
Er was nog een klein spinnetje, op zoek naar een vriendinnetje
Ze keek eens hier, ze keek eens daar
Toen ging ze maar
Er waren eens twee spinnetjes, op zoek naar een vriendinnetje
Ze keken eens hier, ze keken eens daar
Toen vonden ze elkaar!
Een hoed voor Rosie op de Bolderkoare
Vorige week is op peuterspeelzaal De Bolderkoare een nieuw thema gestart: Een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden:
“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”


-- Lees verder --
In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling:
Met de taal gaan wij begrijpelijk over onszelf leren praten, een eigen mening geven over de hoed, vind ik deze mooi of juist niet mooi, gaan wij in prentenboeken kijken en doen wij net alsof wij gaan lezen, gaan wij een positieve luisterhouding aannemen en deze wat langere tijd vasthouden, proberen wij de picto’s of logo’s van een hoed, van blokken, van een boek, van gezichtjes met blij, boos, verdrietig en bang te herkennen en leren wij beleefd te zijn.
Rekenontwikkeling:
Met het rekenen gaan wij ons bezig houden met getallen, het leren tellen in het liedje 1,2,3,4, een hoedje van papier en steken daarbij onze vingers op, leren wij omgaan met geld het leren kopen en betalen met muntjes voor een gekozen hoed.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wij gaan nieuwe dingen uitproberen, wij beleven plezier aan het leren van nieuwe dingen en we hebben belangstelling voor wat andere kinderen doen en kunnen.
Motorische ontwikkeling:
De motoriek gaan wij oefenen bij het buiten spelen en bij het knutselen van de verschillende hoeden en aanverwante knutselwerkjes.
Taal:
Omdat taal zo belangrijk is en zeker ook voor uw peuter, willen wij u meer inzicht geven door per thema een woordenlijst toe te voegen. Zo kunt u zien welke woorden er spelenderwijs bij het thema aangeboden en geoefend zullen gaan worden. U zou spontaan ook een bijdrage kunnen leveren om bepaalde woorden te gaan benoemen en te herhalen. Door veel te herhalen leren peuters deze beter op te slaan en op de juiste manier te gebruiken. Zo wordt de wereld van woorden en de gesproken taal steeds groter
De peuters van Ons Heuksken in de werkplaats
Binnenkort gaan we binnen op peuterspeelzaal Ons Heuksken van start met het thema waarbij techniek de boventoon voert. De beroepen de timmerman en de metselaar zullen het meest naar voren komen.

Tijdens dit thema zal een boek speciaal aandacht krijgen. Kasper en Flip in de werkplaats Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.
-- Lees verder --
Tijdens de weken van dit thema komen er verschillende ontwikkelingsdoelen aan bod:
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Wij gaan samen in de werkplaats spelen en net doen of wij de timmerman of de metselaar zijn. Daarbij maken de peuters kennis van de materialen van deze beroepen. Durven en kunnen zij al een korte periode bezig zijn om een schroef of een spijker in latjes te gaan monteren of een muur van gekleurde blokken te gaan bouwen?
Rekenkundige ontwikkeling:
Wij gaan heerlijk werken met materialen zoals zand en klei. En we gaan ontdekken dat voorwerpen (heel) zwaar (heel) licht kunnen zijn door de bak met fruit en drinken op te gaan beuren. Daarnaast gaan wij ook gericht werken aan nieuwe situaties en kleine opdrachtjes.
Taalontwikkeling:
We gaan de kinderen stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk maar ook correct antwoord te geven over dagelijkse gebeurtenissen en we laten ze bewust kennis maken met klanken in de woorden door de nieuwe woorden in lettergrepen te gaan klappen waardoor kinderen deze beter kunnen onthouden. Bv hamer 2x klappen, boormachine 4x klappen
Maar wij vinden het ook belangrijk om hun mening en ideeën aan te horen door hun gerichte opdrachtje te laten beoordelen door andere kinderen, het leren ontdekken dat er een verschil is tussen lezen en schrijven door het opschrijven van een woord uit het themaboek of het navertellen van het prentenboek dmv de plaatjes.
Motorische ontwikkeling:
Buiten gaan wij fietsen, klimmen in het klimhuis en als het zand niet te nat is emmertjes vullen en legen.
Wie heeft er op mijn kop gepoept? op ‘t Stekkie
Binnenkort start op de peuterspeelzaal ‘t Stekkie het thema Wie heeft er op mijn kop gepoept? gebaseerd op het boek ‘Over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’:
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader..

De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We stimuleren met dit thema de zelfstandigheid van de kinderen. En proberen iedereen enthousiast te maken om naar de wc of het potje te gaan.
Ook is het voor de kinderen belangrijk sympathie te tonen naar andere kinderen in wat ze kunnen en al doen.
-- Lees verder --
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan poep maken van ontbijtkoek, drollen namaken met klei en spelen met scheerschuim.
Hoe voelt dit aan je handen. En hoe voelt scheerschuim aan je voeten?
We gaan er door heen lopen, is dit anders dan zand aan je voeten. Dat gaan we ervaren! De dieren maken natuurlijk ook geluiden, welke horen we en welke kennen we al? We gaan ook verschillende geuren ontdekken, van een nep drol tot misschien wel een echte drol.(van dieren) Wie stinkt er zo……Ook komt de zandtafel weer binnen te staan, waar we heerlijk ingraven kunnen. We gaan voelen en ruiken aan stro en hooi.
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan het ook hebben over de dieren die mol beschuldigd. We tellen, varkens, koeien en konijnen. We gaan kijken of we de benamingen weten van voor, achter, dichtbij en onder door middel van een kringspel. We bouwen met blokken een boerderij.
Taalontwikkeling:
We stimuleren de kinderen om non- verbale taal te begrijpen en te gebruiken.
Ook proberen we ze tijdens dagelijkse bezigheden, gepaste hulp te laten vragen wanneer ze die denken nodig hebben. En natuurlijk lezen we samen weer veel boeken, hierbij gaan we verhaaltjes navertellen en kunnen we hierdoor al voorspellen waar het boek over zal gaan? Hoe kunnen we gesprekjes voeren? Duidelijk en verstaanbaar. Onderaan deze themabrief vindt u de woordenlijst, deze woorden gebruiken wij om de woordenschat uit te breiden.
Motorische ontwikkeling:
We gaan weer genieten van het buiten spelen, we gaan dieren na doen; galopperen als een paard, hoppen als een haas en vliegen als een duif. Ook gaan we in de gymzaal net als de mol kruipen door een mollengang.
Op de groepen maken we een boerderijhoek als themahoek.
Hier zullen de verschillende dieren aan bod komen om mee te spelen en kunnen we een stal voor ze bouwen.
Kasper, Flip en de peuters van ‘t Kelderke in de werkplaats
We gaan binnenkort op peuterspeelzaal ‘t Kelderke van start met het thema waarbij techniek de boventoon voort: Kasper en Flip in de werkplaats.
We maken een themahoek heuse werkplaats waar getimmerd en gebouwd kan worden en natuurlijk lezen we het themaboek Kasper en Flip in de werkplaats:
Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.

-- Lees verder --
De volgende ontwikkelingsgebieden zullen aan bod komen:
Taalontwikkeling:
We gaan de kinderen stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk maar ook correct antwoord te geven over dagelijkse gebeurtenissen en we laten ze bewust kennis maken met klanken in de woorden door de nieuwe woorden in lettergrepen te gaan klappen waardoor kinderen deze beter kunnen onthouden. Bv hamer 2x klappen, boormachine 4x klappen.
Maar wij vinden het ook belangrijk om hun mening en ideeën aan te horen door hun gerichte opdrachtje te laten beoordelen door andere kinderen, het leren ontdekken dat er een verschil is tussen lezen en schrijven door het opschrijven van een woord uit het themaboek of het navertellen van het prentenboek dmv de plaatjes.
Rekenen:
Wij gaan heerlijk werken met materialen zoals zand en klei.
En we gaan ontdekken dat voorwerpen (heel) zwaar (heel) licht kunnen zijn door de bak met fruit en drinken op te gaan beuren. Daarnaast gaan wij ook gericht werken aan nieuwe situaties en kleine opdrachtjes.
Motorische ontwikkeling:
Buiten gaan wij fietsen, klimmen in het klimhuis en als het zand niet te nat is emmertjes vullen en legen.
Sociaal-emotioneel:
Wij gaan samen in de werkplaats spelen en net doen of wij de timmerman of de metselaar zijn. Daarbij maken de peuters kennis van de materialen van deze beroepen. Durven en kunnen zij al een korte periode bezig zijn om een schroef of een spijker in latjes te gaan monteren of een muur van gekleurde blokken te gaan bouwen ?
Bouwsteen in het Kabouterbos
Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: Het Kabouterbos
Later in het thema komt de Herfst ook om de hoek kijken.
Het thema wordt geïntroduceerd met een boek over groot en klein, reuzen en kabouters.
Dit boek gaat over kabouter Bim en zijn avonturen.

-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Hoe kijkt kabouter Bim als hij een reus tegenkomt? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt te staan?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen, gymmen in de gymzaal als het regent en bladeren vegen op het plein. We gaan wapperen met het parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar bladeren op leggen?
Zintuigelijk ontwikkeling:
We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de Bibliotheek. We gaan samen ook naar het wepboek ‘Natte Voeten’ kijken.
Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar; ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:
We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen; hoeveel eikels heeft de eekhoorn verzameld? We gaan onszelf bekijken in de spiegel? Zie je er dan anders uit?
Klein Duimpje gaat JONGleren in het verkeer
De komende weken werken wij in samen met de basisschool aan het thema: JONGLeren in het verkeer. Wat is verkeer? Wat zie je allemaal? Waar moet je op letten?
JONGLeren in het verkeer is een educatief programma voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar én hun (professionele) opvoeders.
In de groep lezen we het prentenboek: Stoeprand stop! Van Dick Bruna

-- Lees verder --
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We maken kennis met verkeersregels, we laten ervaren dat soms iets moet, zoals stoppen voor een rood verkeerslicht en een andere keer iets niet mag: lopen op de rijbaan. Ook dat je rekening moet houden met elkaar, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties en krijg je ongelukken. We spelen samen in de gele bus: we overleggen wie de chauffeur mag zijn, wie gaat er mee en waar gaat de reis naar toe?
Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: rijden op de fiets, de step en de tractor. Op tijd stoppen voor het stoplicht, tanken en wassen in de wasstraat. Wandelen en samen de straat oversteken.
Fijne motoriek:
een stratenplan bouwen, knutselen, het stoplicht bedienen.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Goed kijken is belangrijk in het verkeer, welke borden zien we? Welk geluid hoor je: een helikopter, een politie auto, een fietsbel?
Taalontwikkeling:
Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen en situaties na te spelen o.a. met het stratenplan. Als je politie bent mag je bekeuringen uitschrijven. Kun je vertellen wat je ziet als we gaan wandelen op de stoep? Overleggen met elkaar in het spel.
Rekenkundige ontwikkeling:
Welke vormen hebben de verkeersborden?: vierkant, cirkel en driehoek. Herken je de vormen en kun je ze benoemen? Hoeveel auto’s staan er in de file? Waar zijn de auto’s, fietsers? We gebruiken begrippen als: voor, naast, achter, opzij, links en rechts.
Het kabouterbos op peuterspeelzaal De Petteflet
Vandaag schijnt de zon in het bos, tussen de grote bomen en op de kleine paddenstoel. Kijk eens naar die ene paddenstoel met witte stippen…….
Er zit een deurtje in en een kabouter komt naar buiten.
We beginnen op de Petteflet met het thema ‘het Kabouterbos’

-- Lees verder --
Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal emotioneel:
We proberen de kinderen te stimuleren om non-verbaal, dus zonder te praten, hun gevoel te laten zien. Hoe kijk je blij? Hoe kijk je als je boos bent? Hoe kijkt kabouter Bim al hij een reus tegenkomt? Ook gaan we kabouterspelletjes doen in de kring, hoe is het om in het middelpunt van de belangstelling te staan?
Motorische ontwikkeling:
We gaan natuurlijk veel bewegen met dit thema: wandelen in het bos, stampen en springen in de plassen. Bladeren vegen. We gaan wapperen met het grote parachutedoek, hoe leuk zou het zijn als we daar een heleboel bladeren op leggen?
Zintuigelijke ontwikkeling:
We gaan bij dit thema voelen aan de bladeren, zijn ze nat? Kraken ze? Hoe voelt een tak uit het bos? We hopen op een beetje kabouterstorm want dan kunnen we luisteren naar de wind en voelen op onze wangen en het ritselen van de bladeren horen.
Taalontwikkeling:
We gaan veel lezen en krijgen weer mooie boeken via de bibliotheek. We gaan samen ook naar het wepboek “Natte voeten“ kijken. Ook gaan we gesprekjes voeren met elkaar: ben je wel eens in het bos geweest? Wat zag je daar? Wat kun je daar doen?
Rekenontwikkeling:
We gaan het natuurlijk hebben over groot en klein, groot als een reus, klein als een kabouter. Ook gaan we tellen, hoeveel eikels heeft de Eekhoorn verzameld? We gaan onszelf bekijken in de spiegel. Zie je er dan anders uit?
‘DIT BEN IK’ op peuterspeelzaal Woezel
Het thema waar we op peuterspeelzaal Woezel nu mee werken is “Dit ben ik”. Kleine Leon van top tot teen is ons themaboek.
Met behulp van dit boekje benoemen we van alles wat er aan het lichaam zit; ogen, oren, armen, etc.
We gaan de kinderen nog wegen en opmeten. Hierbij komen ook de termen groot/klein, zwaar en licht aan bod.

-- Lees verder --
Ontwikkelingsgebieden waaraan we deze periode mee gaan werken:
Sociaal emotionele ontwikkeling
Zichzelf te benoemen als ik. Uiten van emoties, bang, blij, boos, verdrietig.
Zich op zijn/haar gemak voelen in de groep, iedereen hoort erbij ook al zie je er anders uit.
Spelontwikkeling:
Bewegend actief zijn en alles aan je eigen lichaam leren kennen.
Rollenspel; Vadertje en moedertje spelen.
Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Dansen, hoofd schouders knie en teen.
Fijne motoriek: Handen en voeten verven, met scheerschuim figuren maken.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Kijken; Zichzelf en anderen in de spiegel zien.
Voelen: Harde en zachte materialen.
Horen: Luisteren naar verschillende geluiden.
Proeven: Verschillende smaken en structuren proeven.
Taalontwikkeling:
Luisteren en begrijpen: Vertellen over zichzelf en zijn/haar lichaam.
Gesprekjes voeren: Samen een boek lezen en deze navertellen. Lichaamsdelen benoemen.
Reken/ wiskundige ontwikkeling:
Tellen: Met de vingers laten zien hoe oud ze zijn.
Meten: Meten hoe lang je bent met een meetlint, wegen op de weegschaal
Zomer op BSO de Bulte
Bso de Bulte in Vragender werd afgelopen zomervakantie omgetoverd tot een heuse camping, met een echte receptie, tenten, luie stoelen en koffers. Er waren wegwijzers waar je naar het terras kon, het restaurant, de wc en soms was de camping zelfs “vol”!
Iedere week stond een ander vakantieland centraal: Holland, Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Er waren in deze weken leuke spelletjes, lekkere hapjes en toffe speurtochten alles in het teken van het land van de week.
Zo mochten de kinderen op z’n Grieks hun bord kapot gooien na het eten, Italiaans schepijs proeven, Spaanse siësta houden in de hangmat, Hollandse polonaise hossen, verkleden als echte Franse monsieurs en mademoiselles en Engelse drop proeven!
Wat een top zomervakantie!

JONGleren in het verkeer op de Woelige Hoek
Op peuterspeelzaal de Woelige Hoek is er een nieuw thema gestart in samenwerking met de basisschool Jozefschool in Zieuwent: Jongleren in het verkeer.
We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen en verkeerssituaties.
En hierbij zullen op speelse wijze de volgende ontwikkelingsgebieden voorbij komen:
Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel
buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

-- Lees verder --
Taalontwikkeling
Voor dit thema krijgen we van de bibliotheek weer een aantal mooie boeken om samen te lezen en voor te lezen. Waaronder het boek ‘piep wil oversteken’. Natuurlijk komen er weer veel nieuwe woorden voorbij en krijgt u de gebruikelijke woordenlijst van ons.
Rekenontwikkeling
Auto’s in lange rijen zette, welke peuter doet het niet? We gaan de voertuigen tellen, de wielen, de ramen etc. Ook mogen kinderen vertellen of laten zien door een pictogram hoe ze naar de peuterspeelzaal komen.
Natuurlijk gaan we ook veel bouwen; garages, treinbanen en van alles wat rijden kan! In de huishoek krijgen we een klok, zodat we kunnen zien hoe laat de trein vertrekt. Het thema sluiten we af met een echt wasserette! Maar daar moet natuurlijk ook voor betaald worden, wat kost dat?Zintuiglijke ontwikkeling
Er valt binnen dit thema veel te ontdekken. Hoe ruikt een auto? Bah vies! Op de groep kunnen de kinderen met een auto sporen door het zand maken. We gaan verschillende echte voertuigen op ons plein bekijken; wie durft er even aan of in te zitten?
Welke geluiden maken de verschillende voertuigen? Waar komt het geluid vandaan? Wat is het? Goed kijken en luisteren of er wat aan komt voordat je de straat oversteekt.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Binnen dit thema komen best veel dingen aan bod die ook heel spannend kunnen zijn; grote voertuigen, harde geluiden etc. We stimuleren kinderen deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en laten ze zien dat het ook heel leuk kan zijn en proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze voelen.
Peuterspeelzaal Lucky Luke in de regen
De zomervakantie zit er weer op! We hopen dat jullie allemaal een fijne tijd hebben gehad samen! En hoewel wij natuurlijk allemaal hopen op nog prachtig weer gaan wij het wel hebben over een Eendje in de regen.
De titel van ons thema is afkomstig van dit boek:
‘Voetjes nat?’ vraagt opa.
‘Ja’ zegt Kiki.
‘Je neus ook?’
‘Ja, opa. Bah!’
‘Zit er modder aan je tenen?’
‘Nou!’ zegt Kiki. ‘Moet je zien!’

Wat heeft Kiki toch een hekel aan de regen! Papa en mama begrijpen er niks van. Maar opa neemt Kiki mee naar zolder en daar ligt de oplossing..
We gaan het voornamelijk hebben over het seizoen; Herfst en de daarbij de behorende attributen zoals; Bladeren, regen, wind, herfstvruchten zoals; dennenappels, eikels en beukennootjes.
-- Lees verder --
Hieronder lezen jullie per ontwikkelingsgebied hoe we dat gaan doen;
Motorische ontwikkeling:
We stampen, rennen en springen voor onze grove motoriek en voor ons plezier door de regenplassen!
Voor de fijne motoriek sorteren we herfstvruchten, maar is er ook weer ruimte om te knippen, plakken en te verven.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We stimuleren de kinderen om anderen te helpen met bijvoorbeeld de schoenen aan en uit te trekken, of de rits van de jas dicht doen.
Maar ook voor de kinderen die dat zelf nog lastig vinden en dat heel vervelend vinden stimuleren we ze om te accepteren dat het niet alles even goed kan, maar dat we ze helpen door vaak te oefenen zodat ze het vanzelf gaan kunnen.
Taalontwikkeling:
We lezen natuurlijk samen weer heel veel leuke herfst boeken, hierbij laten we duidelijk zien dat een boek een kaft, bladzijde en een titel heeft.
Ook proberen we de kinderen te stimuleren om te reageren op wat ze hebben gehoord of antwoord te geven op vragen van de leidster of een ander kind.
Rekenontwikkeling:
We bekijken, spelen en experimenteren met schaduwen van onszelf of die van takken van de bomen. Ook laten we de kinderen kennismaken met het zogenoemde; leggen van de één- één relatie, door voorwerpen bij elkaar te leggen. Dit doen we bijvoorbeeld door te vragen; Leg bij elke waterplas een (bad)eendje, of geef elk kind 2 bladeren.
Zintuiglijk ontwikkeling:
We gaan veel naar buiten, hier zijn we bewust van onze zintuigen; we voelen de regen, we horen de wind, we zien de gekleurde bladeren en ruiken het natte gras.
Atelier Ukkepuk geopend
Vanaf volgende week start peuterspeelzaal Ukkepuk met een nieuw thema naar aanleiding van het boek: “Kikker is boos”.
Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!

-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling
We gaan kijken naar schilderijen en de kinderen mogen zeggen wat ze er van vinden; mooi, niet mooi, lelijk! Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of ‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.
Motorische ontwikkeling
Bij een thema als dit wordt er natuurlijk heel veel geschilderd, gekleid, geknutseld en geëxperimenteerd met materialen. Heerlijk freubelen, friemelen en kliederen. Dus als je peuter een keer thuis komt met ietwat vieze kleding, alvast excuus! 😉
Rekenontwikkeling
Binnen de kunst zijn natuurlijk heel veel rekenbegrippen te vinden; alleen de kleuren al bijvoorbeeld! Ook gaan we aan de slag met de vormen, als een echte Mondriaan.
Taalontwikkeling
We krijgen weer een leuke collectie boeken binnen van de bibliotheek, daar zijn we altijd heel erg blij mee! We lezen natuurlijk het themaboek ‘Kikker is boos’ maar ook ‘het blauwe paard’. Misschien kunt u deze boeken via de bibliotheek lenen, zodat wat we op de psz doen thuis weer terug komt.
En we gaan natuurlijk onze kunstweken signeren met onze eigen naam!
De Kinderopvang gaat kamperen met Fien en Milo
In de zomervakantie start er een nieuw thema bij ons op de Parel en de Bouwsteen: Kamperen met Fien en Milo

Zo komt er een tent in de themahoek te staan en toveren we de groepen om tot (net) echte campings.
De koffer kan ingepakt worden, ‘Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie?’. We gaan ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed en bij warm weer gaat de sproeier aan of nemen we een plons in het zwembad!
-- Lees verder --
We hopen dat de ouders weer vol enthousiasme meewerken aan dit thema. De kinderen mogen bijvoorbeeld foto’s meebrengen van de vakantie of voorwerpen van de vakantie; denk aan bijvoorbeeld schelpen of andere vakantievondsten. Alles rond dit thema is welkom en in de kring kunnen we dit uitgebreid bekijken en met elkaar over praten.
De volgende ontwikkelingsgebieden staan centraal binnen dit thema:
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan praten over waar gaan we op vakantie, met wie, wat neem je mee, hoe ga je erheen?
Hoe kun je elkaar helpen? Bijvoorbeeld met het helpen van de koffers inpakken, helpen met insmeren, helpen met op- en afruimen.
Wat mag je wel en niet op vakantie ? Mag je alleen in het diepe zwembad of alleen in de zee?
Motorische ontwikkeling:
Beweegspelletjes buiten zoals door de sproeier rennen, auto’s wassen en schaduw maken met je lichaam. Natuurlijk lekker rollen door het gras, fietsen als het mooi weer is en zandkastelen bouwen in de zandbak of zelfs op het strand.
Taalontwikkeling:
We praten met elkaar over de vakantie. We lezen onder andere boeken over de vakantie aan tafel en praten hierover met alle kinderen, we proberen dan iedereen te stimuleren om wat te vertellen. Soms vinden kinderen dat best spannend!
Rekenontwikkeling:
We gaan veel met water en zand spelen. We gaan dan bijvoorbeeld ook water overgieten, wat is nu meer/minder, vol/leeg en in groepjes verdelen.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Wij gaan met onze handen en blote voeten in het zand en water. Als we buiten zijn horen we misschien wel een vliegtuig? Ruiken we de barbecue al? Met de zaklamp in de donkere tent schijnen, spannend!
Een fijne zomer gewenst!
Thema Een hoed voor Rosie op ‘t Kelderke
Wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Er staat een winkeljuffrouwtje of een winkelmeneertje om de hoeden te gaan verkopen. Daar heb je munten voor nodig om deze te kunnen betalen.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.
“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --
In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling:
Met de taal gaan wij begrijpelijk over onszelf leren praten, een eigen mening geven over de hoed, vind ik deze mooi of juist niet mooi, gaan wij in prentenboeken kijken en doen wij net alsof wij gaan lezen, gaan wij een positieve luisterhouding aannemen en deze wat langere tijd vasthouden, proberen wij de picto’s of logo’s van een hoed, van blokken, van een boek, van gezichtjes met blij, boos, verdrietig en bang te herkennen en leren wij beleefd te zijn.
Rekenontwikkeling:
Met het rekenen gaan wij ons bezig houden met getallen, het leren tellen in het liedje 1,2,3,4, een hoedje van papier en steken daarbij onze vingers op, leren wij omgaan met geld het leren kopen en betalen met muntjes voor een gekozen hoed.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wij gaan nieuwe dingen uitproberen, wij beleven plezier aan het leren van nieuwe dingen en we hebben belangstelling voor wat andere kinderen doen en kunnen.
Motorische ontwikkeling:
De motoriek gaan wij oefenen bij het buiten spelen en bij het knutselen van de verschillende hoeden en aanverwante knutselwerkjes.
Boer Boris viert vakantie op peuterspeelzaal Lucky Luke
Wat fijn dat de peuters weer mogen komen! Daar hebben wij naar uit gekeken! Vanaf week 23 beginnen we met het thema: Boer Boris heeft vakantie!
Het thema is gebaseerd op het boek Boer Boris gaat naar zee.

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!
-- Lees verder --
Ontwikkelingsgebieden:
Tijdens dit thema komen alle ontwikkelingsgebieden weer aan bod. Hieronder leest u waar wij de komende tijd extra aandacht aan gaan besteden.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We stimuleren met dit thema de zelfstandigheid van de kinderen, om bijvoorbeeld even met een opdrachtje bezig te blijven; verven, bouwen. Ook gaan we oefenen met de kinderen om hun mening te geven, bijvoorbeeld over wat je er van vindt om op vakantie te gaan of wat je van papa vindt (Vaderdag!) maar ook om dan even naar de ander te luisteren (dat is best heel moeilijk!)
Zintuiglijke ontwikkeling:
We gaan natuurlijk heel veel spelen met zand en water. Zowel binnen in de zandtafel als buiten in de zandbak. Dan kunnen we natuurlijk fijn moddersoepjes maken als we er water bij gieten. En hoe voelt dat zand dan aan je voeten?
Rekenkundige ontwikkeling:
We gaan meten hoe lang we zijn! En stimuleren de kinderen om met hun vingers aan te geven hoe oud ze zijn. Ook zijn we bezig met het dagritme; eerst gaan we in de kring, daarna gaan we spelen en straks gaan we eten en drinken. We oefenen de telrij door het zingen van het liedje 1,2,3,4, hoedje van papier, we proberen ook een hoedje te vouwen.
Taalontwikkeling:
We krijgen weer mooie boeken van de bieb, die we samen gaan lezen. Ook gaan we proberen of we zelf briefjes kunnen verzinnen en ‘opschrijven’.
Motorische ontwikkeling:
We spelen natuurlijk veel buiten in de zandbak, met de ballen of fietsen over het plein. We gaan ijsjes maken van zand.
Spelontwikkeling:
Op de groep maken we een camping, met een tent en alles wat daar bij hoort. In de huishoek komt een ijssalon, waar we allerlei lekkere ijsjes kunnen bestellen én zogenaamd opsmikkelen. Welke smaken zouden er allemaal zijn en wat kosten ze?
Peuterspeelzaal Ons Heuksken zoekt een Hoed voor Rosie
Vanaf 26 mei tot en met 2 juli gaan wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”
-- Lees verder --
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Wij gaan nieuwe dingen uitproberen, wij beleven plezier aan het leren van nieuwe dingen en we hebben belangstelling voor wat andere kinderen doen en kunnen.
Rekenkundige ontwikkeling:
Met het rekenen gaan wij ons bezig houden met getallen, het leren tellen in het liedje 1,2,3,4, een hoedje van papier en steken daarbij onze vingers op, leren wij omgaan met geld het leren kopen en betalen met muntjes voor een gekozen hoed.
Taalontwikkeling:
Met de taal gaan wij begrijpelijk over onszelf leren praten, een eigen mening geven over de hoed, vind ik deze mooi of juist niet mooi, gaan wij in prentenboeken kijken en doen wij net alsof wij gaan lezen, gaan wij een positieve luisterhouding aannemen en deze wat langere tijd vasthouden, proberen wij de picto’s of logo’s van een hoed, van blokken, van een boek, van gezichtjes met blij, boos, verdrietig en bang te herkennen en leren wij beleefd te zijn.
Motorische ontwikkeling:
De motoriek gaan wij oefenen bij het buiten spelen en bij het knutselen van de verschillende hoeden en aanverwante knutselwerkjes.
Woeste Willem op peuterspeelzaal Klein Duimpje
Op peuterspeelzaal Klein Duimpje in Zwolle begint deze week het thema Woeste Willem, naar het gelijknamige boek.
Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij zijn avonturen uit de tijd dat hij nog zeerover was. Over zijn schip, de schatkaart en de schat, het zeemonster met zeven armen, de waterman en de zeemeermin. Ze bouwen samen een schip, maar als ze willen gaan varen……

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
in de kring praten we over het boek, ben jij ook wel eens boos? Wanneer ben jij bang? Ben jij stoer? Samen gaan we de groep inrichten en kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Samen spelen: de zandbak delen en de schatten zoeken die onder het zand liggen.
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling;
we gaan buiten spelen in de zandbak: schat graven, maken een schatkist, gaan vissen vangen met de hengel, droog roeien, sop maken en bellen blazen, spelen met waterballonnen en gaan samen de groep versieren met vissen, kwallen en wat we verder kunnen bedenken.
Zintuiglijke ervaring:
We ruiken en proeven vis. We luisteren naar geluiden van de zee: een scheepstoeter, de zeemeeuwen, de golven en de storm. We zitten met onze handen in het zand en maken modder.
Taalontwikkeling:
Uitbreiding van de woordenschat door de boeken die we voorlezen en de gesprekken in de kring. Stimuleren om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over dagelijkse gebeurtenissen. Ook zingen we liedjes zoals Berend Botje en visje, visje.
Rekenkundige ontwikkeling:
We doen ervaring op met:
Het omgaan met hoeveelheden, het noemen van de telwoorden bij het tellen van kleine hoeveelheden, tellen en aanwijzen van kleine hoeveelheden (synchroon tellen) Wie heeft er meer/minder/evenveel
We sorteren voorwerpen op basis van kenmerken en eigenschappen( classificeren) Welke schelpen heb jij? En ervaren dat voorwerpen niet altijd direct zichtbaar zijn: schatten in de zandbak en- spelen met vormen in water en zand: vormen, vullen. Volmaken, leeggooien vol/leeg, in/uit, veel/weinig.
‘De mooiste vis van de zee’ zwemt naar de Woelige Hoek
We starten met het laatste thema van dit school jaar: De mooiste vis van de zee (een boek geschreven door Marcus Pfister)

We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring. Dit is in grote lijnen waar het boek en dus ook het thema over gaat. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben, dan om de mooiste te zijn!
Er zullen 2 goudvissen op de peuterspeelzaal komen en het kind van de dag mag de visjes voeren.
-- Lees verder --
Natuurlijk zullen er nog veel meer leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen, zoals:
Rekenontwikkeling:
Opzeggen van de telrij als liedje/versje 10 kleine visjes die zwemmen in zee.
Mooie vis stempelen van patronen. Spelen met de schaduw van de zon, met stoepkrijt de schaduw omtrekken
Sociaal Emotioneel:
Met wie speel jij graag, vind jij het leuk als je niet mee mag doen?
Samen spelen in de waterbak, vissen en andere waterdieren vangen, hengelen. Beleefdheidsvormen spelenderwijs aanleren: Mag ik of alsjeblieft en dankjewel. Eerst juf en daarna kinderen gaan emoties uitbeelden in de kring.
Spelontwikkeling:
We gaan veel met water, zand, zeedieren en schelpen spelen. Een paar weken voor de vakantie komt er een ijssalon in de peuterspeelzaal
Taalontwikkeling:
Gesprekjes voeren tijdens het vissen aan de waterkant, wat nemen we mee, wat zit er in het water?
We zingen ook o.a. dit liedje :
Visje, visje in het water
Visje, visje in de kom
Visje, visje kan niet praten,
Visje, visje draai eens om.
We hopen op een gezellig, fleurig en nat thema!
De Petteflet aan de slag met Kunst!
Heerlijk dat we met z’n allen weer gestart zijn op De Petteflet.
Deze week gaan we starten met het thema “Kikker is boos”.
Het boek van Max Velthuijs gaat over Kikker ………
die een schilderij wil maken van Eend.
Maar het wordt niet zoals hij wil.
En dan ziet varkentje ook nog niet wat het voorstelt!!
Kikker wordt boos!! Niet op Varkentje, niet op Eend maar op zichzelf.
Waarom lukt het nou niet?
-- Lees verder --
Motorische ontwikkeling;
Wij gaan als ware “kunstenaars” aan de slag met verf en klei, knutselen en experimenteren met veel verschillende materialen. Dansen en bewegen op klassieke en moderne muziek.
Sociaal-emotionele ontwikkeling ;
We gaan kijken naar schilderijen. Muziek luisteren, klassiek,modern. Vind je het mooi, niet mooi, of zelfs lelijk! Ook het jezelf leren benoemen met “IK” gaan we stimuleren. Dit kunnen jullie natuurlijk ook thuis oefenen, door jezelf met “IK” te benoemen.
Rekenontwikkeling ;
Bij kunst zijn veel rekenbegrippen te vinden. Hoeveel verschillende kleuren zijn er wel niet? En werken we met veel verschillende vormen, als een echte Mondriaan.
Taalontwikkeling ;
Zingen,” Rood, rood ik heb geen rood” “Opgepast ik kom met de kwast en ik maak je helemaal………”
Wat denk je van al die leuke boeken uit de bibliotheek. En het boek waar we mee starten “Kikker is boos”.
Jullie kunnen natuurlijk ook zelf eens binnen lopen bij de bibliotheek.
We signeren ons kunstwerk met onze eigen naam.

Peuterspeelzaal ‘t Stekkie: Ik wil die!
We gaan ons van 27 mei tot en met 3 juli bezig houden met het thema de schoenenwinkel.
In de huishoek zullen verschillende schoenen uitgestald worden. Peuters kunnen deze kopen met een muntje en aandoen. Het is bijzonder om te ervaren of je inderdaad deze schoenen aan kunt krijgen en passen of dat je op deze schoenen kunt lopen. Kleine schoenen, grote schoenen, schoenen met hakken, zonder hakken, gymschoenen, gekleurde schoenen en noem maar op.
Er zal ook een caissière in de winkel aanwezig zijn om deze te gaan verkopen en om geld in ontvangst te kunnen nemen. Maar kunnen de verschillende schoenen ook in de verschillende dozen? We gaan dus echt passen en meten binnen dit thema.
Het boek “Ik wil die!” is het themaboek en gaat over Ella.
De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?

-- Lees verder --
Tijdens de weken van dit thema komen er verschillende ontwikkelingsdoelen aan bod:
Taalontwikkeling:
We gaan proberen om aan de hand van een omslag van het prentenboek, de inhoud van het boek een beetje te voorspellen. En we kunnen natuurlijk dit ook controleren of wij dit al een beetje kunnen door het prentenboek voor te gaan lezen. Ook gaan wij proberen om te reageren op wat je hebt gehoord. Bijvoorbeeld welke schoenen heb jij aan, heeft papa, mama ook schoenen. Zouden die even groot zijn als die van jou? We gaan ook ervaringen opdoen met woorden die meerdere betekenissen kunnen hebben bv de neus van een schoen -eigen neus, tong van de schoen-eigen tong, puntje van de schoen- puntje van je neus. Alles willen wij begrijpelijk in wat langere zinnen vertellen als dat tenminste mogelijk is. We worden ons dan bewust dat je kunt praten over de taal. Bij de schoenenwinkel willen wij ook briefjes schrijven over de reparatie van een schoen. En bij dit alles gaan we ontdekken dat er een relatie bestaat tussen klanken en letters door woorden in lettergrepen te gaan klappen.
Rekenontwikkeling:
We gaan tellen en aanwijzen van kleine hoeveelheden (synchroon tellen) door het liedje te zingen 1,2,3,4 schoenen in een schoenentrein. We kunnen ook schoenen in de kring gaan zetten om ze te gaan tellen of om dezelfde bij elkaar te gaan zoeken. Bovendien is het een geweldige situatie om te spelen met kopen en betalen met muntjes voor de schoenen die je wilt kopen. Hoeveel kosten die schoenen of hoe duur zijn deze?
Daarnaast gaan wij ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getalsymbolen iets met elkaar te maken hebben door het aantal schoenen bij een getalkaart te leggen (getallen 1 t/m 4 met de bijbehorende stippen).
Motorische ontwikkeling:
Heeft papa en mama grotere of kleinere schoenen of welke schoen past in welke doos? Kunnen wij ook gekke bewegingen maken door op 1 been te gaan staan of de handen in de zij te doen met de gekozen schoenen aan?
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan kijken of wij hulp kunnen vragen wanneer wij dit nodig hebben. En we proberen patronen te ontdekken in het eigen gedrag en het gedrag van anderen door te kijken of iemand blij, boos, verdrietig of misschien bang is. Ook gaan we proberen om een bekende opdracht die duidelijk is om deze zelfstandig uit te gaan voeren bijv bij een knutselwerkje.
Spelontwikkeling:
Wij gaan kijken hoe het is om in een schoenenwinkel als caissière of als klant te gaan spelen en of wij met elkaar kunnen omgaan, op de beurt kunnen wachten, de gevraagde muntjes kunnen betalen. En kunnen wij ook de schoenen poetsen of repareren?
Het Circus is begonnen op peuterspeelzaal Woezel!
We zijn begonnen met een nieuw thema, Circus!
Veel kinderen zouden graag in het circus willen werken. Moeilijke kunstjes doen en veel bewegen. De komende weken staat ons lokaal in het teken van het circus. Een leuk thema omdat we het ook kunnen combineren met het bewegen buiten.
We wilden graag een voorstelling geven aan het einde van ons thema maar we gaan jullie nu op de hoogte houden via de app. Dussss…….laat jullie verrassen.Ontwikkelingen waar we aan gaan werken:
-- Lees verder --
Taalontwikkeling; We gaan een kassa maken waar je kaartjes en popcorn kunt kopen voor de voorstelling.
Ook gaan gesprekjes voeren wat er allemaal in een circus is. Zo komen veel ‘moeilijke’ woorden aan bod zoals :jongleren, koorddansen, trapeze enz.
Sociaal emotionele ontwikkeling: We leren de kinderen om op hun beurt te wachten. Ze zijn niet allemaal tegelijk aan de beurt bij de circus voorstelling.
Ook gaan we de kinderen stimuleren om elkaar te helpen wanneer ze zien dat een ander iets nog niet zo goed kan.
We willen de kinderen ook meegeven dat het niet erg is wanneer iets niet gelijk lukt.
Spelontwikkeling: De kinderen kunnen in de circustent hun eigen spel spelen.
Motorische ontwikkeling: We gaan in dit thema natuurlijk heel veel kunstjes vertonen. We gaan jongleren, we gaan borden op een stokje laten draaien , we gaan gewichtheffen, koorddansen en nog veel meer.

Raad eens hoeveel ik van je hou…..peuterspeelzaal Ukkepuk
Wat fijn om de meesten van jullie weer in goede gezondheid terug te zien!We zitten door het coronavirus in een bijzondere en spannende periode en we hebben een gekke fase achter de rug. Ineens niet meer naar de Ukkepuk. Wat hebben we jullie gemist!
We hebben genoten van jullie beelden en berichten over het ‘thuis spelen en leren’.
Na de meivakantie hebben we de draad weer opgepakt, ‘de 1,5 meter maatschappij’.
We schudden geen handen meer en wassen ze volop. We passen extra op voor de kwetsbare onder ons, bijvoorbeeld opa of oma. We kunnen niet meer ongestoord knuffelen of kussen. Op welke manier kan je dan laten zien dat je van elkaar houd? Kun je het raden?
In ons laatste thema stoppen we vooral veel liefde.
Het laatste thema van dit schooljaar heet dan ook Raad eens hoeveel ik van je hou? Naar het gelijknamige prentenboek.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden:
-- Lees verder --
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
In dit thema richten we ons op het thema liefde en gevoelens.
We staan stil bij ons gevoel in de afgelopen periode. Van wie houd jij? En hoeveel?
Hoe kan je dit de ander laten weten? Denk aan complimentjes of iets maken voor de ander, zoals een kaartje en hoe laat je dit zien in je gezicht?
Konijn Hopla kan ons hier bij helpen.
Spelontwikkeling:
Wanneer je verliefd bent, zie je ‘de wereld door een roze bril’. Dat is een uitdrukking waarvan wij een spelletje maken. Neem jij je mooiste (zonne)bril mee naar Ukkepuk?
Dan zingen wij: ♫
Ik heb een brilletje al voor mijn ogen.
https://www.youtube.com/watch?v=RioYa4M2r-g
Aan het eind mag je iemand kiezen met wie je gaat dansen.
Motorische ontwikkeling:
In dit thema meten we a.d.h.v. ons lichaam. We doen de bewegingen mee met het boek. Denk aan uitstrekken van je armen of je hele lijf, zwaaien, huppelen, springen, rennen en weer bukken.We raken onze lichaamsdelen aan. Waar zit je hoofd, je armen, je toppen van je tenen en je staart??
Zintuigelijke ontwikkeling:
– Weet jij wat een haas het liefste eet? Nemen jullie een keer worteltjes mee om te proeven?
– We voelen aan de zachte vacht van een knuffelhaas of misschien ben of ken je iemand waar je een echt konijn kunt aaien.
– Spits je oren! Hoor jij het ritselen van de bladeren? Kun jij horen waar de haas gebleven is?
En welke lieve woorden worden er in je oor gefluisterd?
– Wanneer de zon schijnt of met behulp van een zaklamp kun je schaduwen zien en maken. Kun jij van je hand een haas maken? Kun jij de andere figuren raden?
Taalontwikkeling:
We lezen, zingen en praten over het thema. Zie themawoordenlijst
We kunnen een kaart of briefje maken en schrijven voor iemand die we lief vinden. Je kunt ook gebruik maken van symbolen/ emoticons. Teken een hartje, een blij of verdrietig gezichtje.
Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We gaan meten aan de hand van ons lichaam. We maken kennis met (trappen van) vergelijkingen en tegenstellingen; klein-groot. In het boek gaat het over raden. Kan jij raden hoeveel of waar is het meest/minst? Tevens gaan we aan de slag met voorzetsels. Haasje ging over de heuvel, naast de rivier, onder een boom liggen.
Meivakantie op de BSO
Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake
Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake-jes gebakken.
We hadden mooi weer en konden buiten met water en zand in de modder knoeien en spelen met de auto’s, trekkers en graven in de zandbak.
Ook hebben we buiten het “Ren-je-rot-Spel” gespeeld, met quizvragen en dan zo snel mogelijk in een A-B-C vak rennen, super fanatiek.
Er ontstonden super leuke spontane creatieve spellen, die we hebben uitgeprobeerd, zoals elastieken, angrybirds en mission impossible.
De foto’s laten het zien, we hebben een gezellige vakantie gehad!

