Per locatie nieuws

De spin die het te druk had op De Woelige Hoek

Deze week wordt er op De Woelige Hoek gestart met het thema: De spin die het te druk had n.a.v. een het boek geschreven door Eric Carle. We gaan spelen in de Spinnenhoek, hier wonen heel veel spinnen, maar veel spinnen hebben geen web. Misschien kunnen de kinderen helpen. Ook moet de spin natuurlijk eten, wat zouden spinnen lusten? We laten de kinderen volop fantaseren en voegen af en toe zelf dingen toe.


-- Lees verder --

Een hoed voor Rosie op de Bolderkoare

Vorige week is op peuterspeelzaal De Bolderkoare een nieuw thema gestart: Een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden:

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

De peuters van Ons Heuksken in de werkplaats

Binnenkort gaan we binnen op peuterspeelzaal Ons Heuksken van start met het thema waarbij techniek de boventoon voert. De beroepen de timmerman en de metselaar zullen het meest naar voren komen.


Tijdens dit thema zal een boek speciaal aandacht krijgen. Kasper en Flip in de werkplaats Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.
-- Lees verder --

Wie heeft er op mijn kop gepoept? op ‘t Stekkie

Binnenkort start op de peuterspeelzaal ‘t Stekkie het thema Wie heeft er op mijn kop gepoept? gebaseerd op het boek ‘Over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’:
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader..

De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
We stimuleren met dit thema de zelfstandigheid van de kinderen. En proberen iedereen enthousiast te maken om naar de wc of het potje te gaan.
Ook is het voor de kinderen belangrijk sympathie te tonen naar andere kinderen in wat ze kunnen en al doen. 
-- Lees verder --

Kasper, Flip en de peuters van ‘t Kelderke in de werkplaats

We gaan binnenkort op peuterspeelzaal ‘t Kelderke van start met het thema waarbij techniek de boventoon voort: Kasper en Flip in de werkplaats.
We maken een themahoek heuse werkplaats waar getimmerd en gebouwd kan worden en natuurlijk lezen we het themaboek Kasper en Flip in de werkplaats:

Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.

-- Lees verder --

Bouwsteen in het Kabouterbos

Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: Het Kabouterbos
Later in het thema komt de Herfst ook om de hoek kijken.

Het thema wordt geïntroduceerd met een boek over groot en klein, reuzen en kabouters.
Dit boek gaat over kabouter Bim en zijn avonturen.

-- Lees verder --

Klein Duimpje gaat JONGleren in het verkeer

De komende weken werken wij in samen met de basisschool aan het thema: JONGLeren in het verkeer. Wat is verkeer? Wat zie je allemaal? Waar moet je op letten?
JONGLeren in het verkeer is een educatief programma voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar én hun (professionele) opvoeders.
In de groep lezen we het prentenboek: Stoeprand stop! Van Dick Bruna

-- Lees verder --

Het kabouterbos op peuterspeelzaal De Petteflet

Vandaag schijnt de zon in het bos, tussen de grote bomen en op de kleine paddenstoel. Kijk eens naar die ene paddenstoel met witte stippen…….
Er zit een deurtje in en een kabouter komt naar buiten.

We beginnen op de Petteflet met het thema ‘het Kabouterbos’

-- Lees verder --

‘DIT BEN IK’ op peuterspeelzaal Woezel

Het thema waar we op peuterspeelzaal Woezel nu mee werken is “Dit ben ik”. Kleine Leon van top tot teen is ons themaboek.
Met behulp van dit boekje benoemen we van alles wat er aan het lichaam zit; ogen, oren, armen, etc.
We gaan de kinderen nog wegen en opmeten. Hierbij komen ook de termen groot/klein, zwaar en licht aan bod.

-- Lees verder --

Zomer op BSO de Bulte

Bso de Bulte in Vragender werd afgelopen zomervakantie omgetoverd tot een heuse  camping, met een echte receptie, tenten, luie stoelen en koffers. Er waren wegwijzers waar je naar het terras kon, het restaurant, de wc en soms was de camping zelfs “vol”!
Iedere week stond een ander vakantieland centraal: Holland, Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Er waren in deze weken leuke spelletjes, lekkere hapjes en toffe speurtochten alles in het teken van het land van de week.
Zo mochten de kinderen op z’n Grieks hun bord kapot gooien na het eten, Italiaans schepijs proeven, Spaanse siësta houden in de hangmat, Hollandse polonaise hossen, verkleden als echte Franse monsieurs en mademoiselles en Engelse drop proeven!
Wat een top zomervakantie!


JONGleren in het verkeer op de Woelige Hoek

Op peuterspeelzaal de Woelige Hoek is er een nieuw thema gestart in samenwerking met de basisschool Jozefschool in Zieuwent: Jongleren in het verkeer.
We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen en verkeerssituaties.

En hierbij zullen op speelse wijze de volgende ontwikkelingsgebieden voorbij komen:

Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel
buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Lucky Luke in de regen

De zomervakantie zit er weer op!  We hopen dat jullie allemaal een fijne tijd hebben gehad samen! En hoewel wij natuurlijk allemaal hopen op nog prachtig weer gaan wij het wel hebben over een Eendje in de regen.

De titel van ons thema is afkomstig van dit boek:              
‘Voetjes nat?vraagt opa.
Ja zegt Kiki.
Je neus ook?
Ja, opa. Bah!
Zit er modder aan je tenen?
Nou! zegt Kiki. Moet je zien!

Wat heeft Kiki toch een hekel aan de regen! Papa en mama begrijpen er niks van. Maar opa neemt Kiki mee naar zolder en daar ligt de oplossing..
We gaan het voornamelijk hebben over het seizoen; Herfst en de daarbij de behorende attributen zoals; Bladeren, regen, wind, herfstvruchten zoals; dennenappels, eikels en beukennootjes.
-- Lees verder --

Atelier Ukkepuk geopend

Vanaf volgende week start peuterspeelzaal Ukkepuk met een nieuw thema naar aanleiding van het boek: “Kikker is boos”.
Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!


-- Lees verder --

De Kinderopvang gaat kamperen met Fien en Milo

In de zomervakantie start er een nieuw thema bij ons op de Parel en de Bouwsteen: Kamperen met Fien en Milo

Zo komt er een tent in de themahoek te staan en toveren we de groepen om tot (net) echte campings.
De koffer kan ingepakt worden, ‘Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie?’. We gaan ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed en bij warm weer gaat de sproeier aan of nemen we een plons in het zwembad!
-- Lees verder --

Thema Een hoed voor Rosie op ‘t Kelderke

Wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Er staat een winkeljuffrouwtje of een winkelmeneertje om de hoeden te gaan verkopen. Daar heb je munten voor nodig om deze te kunnen betalen.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

Boer Boris viert vakantie op peuterspeelzaal Lucky Luke

Wat fijn dat de peuters weer mogen komen! Daar hebben wij naar uit gekeken! Vanaf week 23 beginnen we met het thema: Boer Boris heeft vakantie!
Het thema is gebaseerd op het boek Boer Boris gaat naar zee.

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken zoekt een Hoed voor Rosie
Vanaf 26 mei tot en met 2 juli gaan wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”
-- Lees verder --

 Woeste Willem op peuterspeelzaal Klein Duimpje

Op peuterspeelzaal Klein Duimpje in Zwolle begint deze week het thema Woeste Willem, naar het gelijknamige boek.
Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij zijn avonturen uit de tijd dat hij nog zeerover was. Over zijn schip, de schatkaart en de schat, het zeemonster met zeven armen, de waterman en de zeemeermin. Ze bouwen samen een schip, maar als ze willen gaan varen……

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
in de kring praten we over het boek, ben jij ook wel eens boos? Wanneer ben jij bang? Ben jij stoer? Samen gaan we de groep inrichten en kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Samen spelen: de zandbak delen en de schatten zoeken die onder het zand liggen.
-- Lees verder --

‘De mooiste vis van de zee’ zwemt naar de Woelige Hoek

We starten met het laatste thema van dit school jaar: De mooiste vis van de zee (een boek geschreven door Marcus Pfister)

We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring. Dit is in grote lijnen waar het boek en dus ook het thema over gaat. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben, dan om de mooiste te zijn!
Er zullen 2 goudvissen op de peuterspeelzaal komen en het kind van de dag mag de visjes voeren.
-- Lees verder --

De Petteflet aan de slag met Kunst!
Heerlijk dat we met z’n allen weer gestart zijn op De Petteflet.
Deze week gaan we starten met het thema “Kikker is boos”.
Het boek van Max Velthuijs gaat over Kikker ………
die een schilderij wil maken van Eend.
Maar het wordt niet zoals hij wil.
En dan ziet varkentje ook nog niet wat het voorstelt!!
Kikker wordt boos!! Niet op Varkentje, niet op Eend maar op zichzelf.
Waarom lukt het nou niet?
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ‘t Stekkie: Ik wil die!

We gaan ons van 27 mei tot en met 3 juli bezig houden met het thema de schoenenwinkel.
In de huishoek zullen verschillende schoenen uitgestald worden. Peuters kunnen deze kopen met een muntje en aandoen. Het is bijzonder om te ervaren of je inderdaad deze schoenen aan kunt krijgen en passen of dat je op deze schoenen kunt lopen. Kleine schoenen, grote schoenen, schoenen met hakken, zonder hakken, gymschoenen, gekleurde schoenen en noem maar op.
Er zal ook een caissière in de winkel aanwezig zijn om deze te gaan verkopen en om geld in ontvangst te kunnen nemen. Maar kunnen de verschillende schoenen ook in de verschillende dozen? We gaan dus echt passen en meten binnen dit thema.
Het boek “Ik wil die!” is het themaboek en gaat over Ella.
De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?

-- Lees verder --

Het Circus is begonnen op peuterspeelzaal Woezel!
We zijn begonnen met een nieuw thema, Circus!
Veel kinderen zouden graag in het circus willen werken. Moeilijke kunstjes doen en veel bewegen. De komende weken staat ons lokaal in het teken van het circus. Een leuk thema omdat we het ook kunnen combineren met het bewegen buiten.
We wilden graag een voorstelling geven aan het einde van ons thema maar we gaan jullie nu op de hoogte houden via de app. Dussss…….laat jullie verrassen.Ontwikkelingen waar we aan gaan werken:
-- Lees verder --

Raad eens hoeveel ik van je hou…..peuterspeelzaal Ukkepuk

Wat fijn om de meesten van jullie weer in goede gezondheid terug te zien!We zitten door het coronavirus in een bijzondere en spannende periode en we hebben een gekke fase achter de rug. Ineens niet meer naar de Ukkepuk. Wat hebben we jullie gemist!
We hebben genoten van jullie beelden en berichten over het ‘thuis spelen en leren’.
Na de meivakantie hebben we de draad weer opgepakt, ‘de 1,5 meter maatschappij’.
We schudden geen handen meer en wassen ze volop. We passen extra op voor de kwetsbare onder ons, bijvoorbeeld opa of oma. We kunnen niet meer ongestoord knuffelen of kussen. Op welke manier kan je dan laten zien dat je van elkaar houd? Kun je het raden?
In ons laatste thema stoppen we vooral veel liefde.

Het laatste thema van dit schooljaar heet dan ook Raad eens hoeveel ik van je hou? Naar het gelijknamige prentenboek.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden:

-- Lees verder --

Meivakantie op de BSO

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake-jes gebakken.
We hadden mooi weer en konden buiten met water en zand in de modder knoeien en spelen met de auto’s, trekkers en graven in de zandbak.
Ook hebben we buiten het “Ren-je-rot-Spel” gespeeld, met quizvragen en dan zo snel mogelijk in een A-B-C vak rennen, super fanatiek.
Er ontstonden super leuke spontane creatieve spellen, die we hebben uitgeprobeerd, zoals elastieken, angrybirds en mission impossible.
De foto’s laten het zien, we hebben een gezellige vakantie gehad!