Per locatie nieuws

SINTERKERST op peuterspeelzaal de Bolderkoare

Zoals wij allemaal weten komt Sinterklaas 17 november in Lichtenvoorde. Het Sinterklaasfeest gaat dan echt beginnen voor veel kinderen. Op de peuterspeelzaal gaan wij dit ook zeker vieren.
Op dinsdag 19 november gaan wij beginnen met het thema “Sinterkerst” Dit gaat, zoals al blijkt uit de tekst over Sinterklaas en Kerst.

De speelzaal gaan wij versieren met alles wat te maken heeft met Sinterklaas. Er komt een bouwhoek om een boot te bouwen, de slaapkamer van Sinterklaas, waar kinderen zich kunnen verkleden in pieten – Sint kleding, er kunnen verlanglijstjes gemaakt worden, en lezen uit leuke boeken die over Sinterklaas gaan.
Tijdens de weken van dit thema komen er verschillende ontwikkelingsdoelen aan bod.
Sociale ontwikkeling: samen spelen in de verschillende hoeken, rollenspel “wie ben jij, wie ben ik?””( er zijn verkleedkleren voor de kinderen) maar ook leren luisteren naar elkaar als er gesprekjes zijn in de kring en leren op je beurt te wachten“ ik moet even wachten, dan mag ik wat zeggen”, Ook gaan wij werken aan de werkhouding en concentratie en maken we hier samen afspraken over. Bijvoorbeeld het samen rustig kerstbakjes maken, wij blijven aan tafel zitten tot wij klaar zijn.
Taalontwikkeling: stimuleren dat de kinderen het voorgelezen verhaal kunnen navertellen, maar ook oefenen om antwoord te geven aan een ander.( mondelinge vaardigheid)
Motorische ontwikkeling: in de gymzaal komt een parcours waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, springen en lopen net als de pieten.
Rekenkundige ontwikkeling: samen gaan de kinderen pepernoten bakken, deze worden eerlijk verdeeld, wij gaan de pepernoten tellen.

Rood met witte stippen op peuterspeelzaal de Petteflet.

Wij starten met ons herfst thema: Rood met witte stippen.
In de groep zien we overal rood met witte stippen: parapluutjes, gordijnen en paddenstoelen.

Tijdens dit thema lezen we het verhaal van Kabouter Bim, waarin de begrippen ‘Reus’ en ‘Kabouter’ duidelijk gemaakt worden. Het vriendje van kabouter Bim heeft geen tijd om met hem en de bal te spelen. Verdrietig zit kabouter Bim tegen een boom. Tot de boom begint te bewegen en het been van een reus blijkt te zijn. Heeft Kabouter Bim nu toch een vriend gevonden om mee te spelen?
Naar aanleiding van het verhaal gaan de kinderen aan de slag met de begrippen groot en klein. De inbreng van kinderen speelt een grote rol

We praten over het weer: de regen, de wind, zien we de zon of zijn er mooie wolken?
We gaan wandelen en zoeken eikels, kastanjes, dennenappels en mooie blaadjes en takken. Zijn er spinnen en andere kriebelbeestjes? We verzamelen en dan doen we het in de kruiwagen en is het van ons allemaal.
In de groep gaan we in de kring bekijken wat we gevonden hebben, benoemen de verschillende vondsten en in een voeldoos voelen we het verschil tussen een gladde kastanje en een dennenappels. We vergelijken de takken: dikke /dunne, lange korte. Kunnen we tellen of inschatten waar we het meeste of minste van gevonden hebben?

We knippen, plakken en verven paddenstoelen. We kunnen ons verkleden als een kabouter en de huishoek is ons kabouterhuisje en zingen Op een grote paddenstoel en mogen om de beurt kabouter Spillebeen zijn.

Een hoed voor Rosie ~ Thema op peuterspeelzaal ‘t Stekkie
Vanaf 13 november gaan wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de huishoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Er staat een winkeljuffrouwtje of een winkelmeneertje om de hoeden te gaan verkopen. Daar heb je munten voor nodig om deze te kunnen betalen.
Ook zal de Sinterklaasmijter en de Zwarte Pietenmutsen niet ontbreken.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling: Met de taal gaan wij begrijpelijk over onszelf leren praten, een eigen mening geven over de hoed, vind ik deze mooi of juist niet mooi, gaan wij in prentenboeken kijken en doen wij net alsof wij gaan lezen, gaan wij een positieve luisterhouding aannemen en deze wat langere tijd vasthouden, proberen wij de picto’s of logo’s van een hoed, van blokken, van een boek, van gezichtjes met blij, boos, verdrietig en bang te herkennen en leren wij beleefd te zijn.
Rekenontwikkeling: Met het rekenen gaan wij ons bezig houden met getallen, het leren tellen in het liedje 1,2,3,4, een hoedje van papier en steken daarbij onze vingers op, leren wij omgaan met geld het leren kopen en betalen met muntjes voor een gekozen hoed.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Wij gaan nieuwe dingen uitproberen, wij beleven plezier aan het leren van nieuwe dingen en we hebben belangstelling voor wat andere kinderen doen en kunnen.
Motorische ontwikkeling: De motoriek gaan wij oefenen bij de gym, bij het buiten spelen en bij het knutselen van de verschillende hoeden, knutselwerkjes voor Sinterklaas of kerst.
En natuurlijk gaan wij pepernoten, tijdens de Sinterklaastijd, (zintuiglijk) en een heerlijk kerstontbijtje proeven.

 

Thema Peuterspeelzaal Klein Duimpje: Waar is Eggel?
Deze week starten we met het herfstthema: Waar is de eggel?
Voor sommige peuters is de start op de peuterspeelzaal spannend, het is fijn om dan steun en troost te vinden bij je knuffel. Dat kan van alles zijn en als het een egel is hoor je ’s morgens: Waar is de eggel?
We lezen voor uit Het grote boek van Beer en Egel van Ingrid en Dieter Schubert.


Een bundel met vier eerder afzonderlijk uitgegeven prentenboeken over Beer en zijn vriend Egel.
In ‘Een gat in mijn emmer’ heeft Beer water nodig om zijn bloemen water te geven, maar heeft hij slechts een emmer met een gat. Egel brengt uitkomst.
In ‘Dat komt er nou van…’ besluit Beer op drie verlaten eieren te passen; hij broedt ze uit en leert van Egel hoe hij zijn gansjes moet verzorgen.
In ‘Samen kunnen we alles’ verzorgen Beer en Egel een bever die tijdens de bouw van zijn burcht gewond raakt.
En in ‘Er kan nog meer bij’ bouwt Bever een vlot waarop al zijn vrienden een plaatsje kunnen vinden, maar eens is de maat vol.

We gaan wandelen in het Zwolse bos: kijken omhoog naar de grote hoge bomen, gaan op zoek naar paddenstoelen, verzamelen eikels, takken, bladeren. Onder de blaadjes zoeken we beestjes als kevers en pissebedden. In de groep kijken we wat we gevonden hebben: dikke, korte, lange, dunne takken, welke is het langst, welke is het kortst? Is de tak dik of dun? Hoeveel eikels?

Buiten gaan we op zoek naar spinnen en spinnenwebben De spin Sebastiaan weeft met de peuters een web.

Thema kinderdagverblijf………Ik wil die!
We introduceren dit thema aan de hand van het boekje: Ik wil die! van Imme Dros De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein? We maken een schoenenwinkel op de Parel en de Bouwsteen en zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod laten komen binnen dit thema.

Sociaal emotioneel: wat vind jij mooi? Een eigen mening hebben, dingen zelf doen: aan/ uit trekken van je schoenen of elkaar hierbij helpen, blij zijn met nieuwe schoenen. We gaan in de winkel schoenen kopen en verkopen en als het heel druk is moet je op je beurt wachten.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Kun jij springen, lopen, dansen, stampen, op je tenen of je hakken lopen? Fijne motoriek: schoenen uit doen? Best lastig met ritsen, veters en klittenband. Sokken aan en uit. En weer aan doen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We kijken naar de schoenen: zijn het sneakers, pantoffels, laarzen? welke vorm of kleur hebben ze? Zijn ze groot of klein?. Voelen: Op blote voeten, warm, koud, water, zand. Horen: Hoe klinken de verschillende schoenen? Kun je het verschil horen?
Taalontwikkeling: Uitbreiden woordenschat door rollenspel in de schoenenwinkel. Voorlezen. Praten met elkaar. “Opschrijven” wat de schoenmaker moet repareren.
Rekenkundige ontwikkeling: Hoeveel schoenen heb je aan? Centraal staat het cijfer twee. Meten van verschillende schoenen/maat opnemen. We moeten betalen in de winkel.

Natuurlijk zit ook het Sinterklaasfeest verweven in ons thema. We introduceren de Sint aan de hand van een aantal boekjes: Nijntje zet haar schoen, de schoenen van Sinterklaas, en Liselotje zet haar schoen.Natuurlijk gaat we ook knutselen voor de Sint en komt hij langs op donderdag 5 december met zijn Pieten. Nader bericht volgt nog hierover.

Nieuwe laarzen, centraal op PSZ Lucky Luke

Nu de herfstvakantie voorbij is gaan we verder met een nieuw thema.
We starten in week 45 met het thema; Nieuwe laarzen.
Met dit thema staat dan ook het boek NIEUWE laarzen centraal.
We starten dit thema dan ook met dat Heleen Tijink van de
bibliotheek het boek ‘De schoenen van mama’ komt voorlezen
in het kader van Boekenpret.
Op vrijdag 8 november komt zij om 11 uur bij ons op de groep.
Één ouder of een opa/oma is hier bij van harte uitgenodigd.We maken op de groep een schoenenwinkel. Waar de kinderen
met verschillende dingen kunnen kennismaken zoals;

Motorische ontwikkeling:
In dit thema gaan we veel rennen, springen, stampen, dansen, klimmen en klauteren.
Ook in de schoenenwinkel worden er veel schoenen gepast. We stimuleren de kinderen dit zelf te doen of elkaar te helpen.

Sociaal emotionele ontwikkeling:
Soms is het nog lastig om de schoenen die je graag aan wilt passen, dicht te krijgen.
We stimuleren daarom de kinderen om hulp te vragen wanneer die nodig is. Ook geven we de kinderen ruimte om naar elkaar te kijken. In de kring doen we spelletjes zoals wie heeft er laarzen aan met stippels? Of schoenen met klittenband.Ook proberen we van tijd tot tijd op onze beurt te wachten in de schoenenwinkel.Bij de kassa om af te rekenen of om te ruilen van rol, nu ben jij de klant en ik de caissière.
Taalontwikkeling:
In de schoenenwinkel leren we beleefdheidsvormen te gebruiken zoals; alstublieft, dankjewel, goedemorgen, goedemiddag en tot ziens!
Natuurlijk zijn we ook bezig met sinterklaas die naar Nederland komt en dan willen we natuurlijk een verlanglijstje schrijven. Hierdoor laten we de kinderen ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
En door de vele liedjes die we zingen eveneens als over het thema als sinterklaas liedjes doen de kinderen veel ervaring op met rijmen.
Rekenontwikkeling:
Met dit thema doen de kinderen veel ervaring op met geld.
Wat kosten deze schoenen? Hoe moet ik betalen, met de pinpas of met contant geld?
In de themahoek liggen portemonnees klaar met munt en briefgeld om de
Zintuiglijk ontwikkeling:
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten schoenen, kunnen wij het verschil horen tussen hak schoenen en een platte schoen? Welke schoenen zijn allemaal rood en welke schoen is het grootste van de rij?
Ook gaan we natuurlijk pepernoten proeven.

 

Peuterspeelzaal De Woelige Hoek ~ Eendje in de regen

Inmiddels is het weer omgeslagen. De eerste regen en kou hebben we al gevoeld. Ons volgende thema heet; Eendje in de regen

Eendje Kiki heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt.

Dit boek zal op donderdag 17 oktober om 11.00 uur door Jannet Molendijk van de bibliotheek worden voorgelezen aan de kinderen én ouders . Dit in het kader van boekenpret.
Naderhand krijgen de kinderen een tas met   
Het speelwerkboek mogen jullie houden, de tas en het leesboek mag na twee weken weer terug naar de Woelige Hoek. Uiterlijk 4 november.

We zullen dit thema praten over het weer; koud, warm, nat en droog. Wat trek je dan aan? De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst.
We wegen en tellen met kastanjes en eikels.
We gaan genieten van dit seizoen!

 

 

Peuterspeelzaal Ukkepuk “Rupsje Nooitgenoeg”

De komende periode werken we aan het thema rupsje Nooitgenoeg.
Vanaf week 47 is Sinterklaas in het land. We zullen dit feest door dit thema heen laten lopen.
Rupsje Nooitgenoeg” is een prentenboek( van E Carle) waarin een rupsje zich door allerlei fruit (en andere lekkere dingen) heen eet en uiteindelijk een mooie vlinder wordt.

In dit thema zit het seizoen herfst verwerkt. We kijken naar het kriebelbeestje; De rups, en we staan stil bij het eten en drinken.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan actief aan de slag met delen. Zoals we al doen in de kring van een dienblad al ons meegebrachte fruit samen delen. Dit komt ook weer terug tijdens het spelen.
We werken in dit thema aan onze zelfstandigheid. Wat kan ik al zelf?

Spelontwikkeling:
We spelen het verhaal van rupsje Nooitgenoeg na. M.b.v een blik dat is omgetoverd naar de rups. Nu kunnen we rupsje Nooitgenoeg op dezelfde volgorde te eten geven.

Motorische ontwikkeling:
Kunnen wij ook kruipen als rupsje Nooitgenoeg,  of fladderen als een vlinder?  We spelen  het verhaal na door hetzelfde parcours op te zetten in het speellokaal.

Zintuigelijke ontwikkeling:
In dit thema komt vooral het proeven aan bod. Smaakt het zoet of juist zuur? En wat is nu zout of bitter? Welk gezicht trek je daar bij?

Taalontwikkeling:
We leren op volgorde te werken en te vertellen. Kun je aan de hand van de plaatjes vertellen wat rupsje Nooitgenoeg doet? Tijdens het thema leren kinderen veel nieuwe woorden (woordschatontwikkeling)

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We zingen telliedjes en versjes. We gaan sorteren op kleur en vergelijken.

Peuterspeelzaal ‘t Stekkie; Een huis voor Harry
In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: Een huis voor Harry.

Het boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis! Tijdens dit thema gaan wij een thematas met betrekking tot wonen spelenderwijs uitpakken.
Peuters mogen per keer een onderdeel uit de tas pakken om ze te leren benoemen. Deze attributen worden in de verschillende hoeken neergezet en hier kunnen de kinderen naar harte lust mee spelen.Er is binnen dit thema aandacht voor de verschillende ontwikkelingsgebieden.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij?Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een televisie? Waar staat het bed? We proberen tijdens het spelen het speelgoed te delen, anderen te helpen, duidelijk te zijn wat je wil of juist niet wil.
Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek/keuken, boekjes of televisie kijken in de leeshoek/woonkamer, in de bouwhoek/speelkamer gaan wij bouwen met de verschillende materialen, en in de slaapkamer gaan we lekker ‘slapen’. We werken actief aan het opruimen. Wat hoort waar?
Motorische ontwikkeling:
We wandelen door een buurt met huizen om eens goed te bekijken welke huizen er zijn.
We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot. Maar ook gaan wij gymmen.
Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.
Zintuigelijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het prentenboek.
En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?
Taalontwikkeling:
We leren meer woordjes en proberen deze goed uit te spreken, maken een kleine opdracht, we proberen een gesprekje met de juf te beginnen. Wat gebeurt er eerst en daarna? En we proberen op gepaste wijze hulp te vragen. We beleven veel plezier aan het voorlezen, laten ontdekken dat letters gebruikt worden om iets duidelijk te maken.
Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We leren huisnummers te herkennen en classificeren de huizen op grootte en basisvormen. Het dak is een driehoek. Het raam is een vierkant. De deur is een rechthoek etc.  En we spelen met zand en water; ervaringen opdoen met vol en leeg.

Kikker is Kikker op Klein Duimpje
Deze week starten we met ons nieuwe thema: Kikker
We lezen voor uit het boek Kikker is kikker van Dick Bruna.
Kikker bevindt zich in een identiteitscrisis. Hij mag dan wel mooi groen zijn (z’n lievelingskleur) en kunnen springen en zwemmen als de beste; toch zijn er een hoop dingen die hij niet kan en zijn vrienden wel. Eend kan vliegen, Varkentje kan taarten bakken, Haas kan lezen en Rat kan timmeren. Kikker voelt zich dom en verdrietig. Tot Haas hem ervan weet te overtuigen dat ze allemaal veel van hem houden, gewoon omdat hij Kikker is.
De peuters zullen het verhaal herkennen, want dit boek hebben we in april uitgedeeld als Prentenboek van het jaar. U ziet Kikker iedere morgen bij binnenkomst, want hij past op de bekers.
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod:
Sociaal emotionele ontwikkeling: We praten in de kring: het is goed zoals je bent, de één kan beter bouwen, de ander heel goed puzzelen, maar allemaal mogen we ons zelf zijn. We stimuleren de peuters om elkaar te helpen en te luisteren naar elkaar. In het begin van het schooljaar moeten we wennen en nu de oudste peuters naar de basisschool zijn, krijgen de peuters een andere plek in de groep: wie is er nu de oudste? Jonge peuters kunnen we helpen om zich snel op hun gemak te voelen.Verschillende boeken van Kikker lezen we voor: Kikker vindt een vriendje, Kikker is bang en Kikker is boos.
Motorische ontwikkeling: We maken een sloot, als we niet nat willen worden, moeten we erover heen springen: als een kikker. Kikker kan duiken, springen, zwemmen, kunnen wij dat ook? Laat maar eens zien wat je al kunt. Fijne motoriek: kikker heeft een roltong, kun jij dat ook? We maken groene verf en gaan verven en knutselen.
Zintuiglijke ontwikkeling: luisteren naar verschillende dierengeluiden, met de blote voeten over verschillende texturen lopen.
Taalontwikkeling: Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen, gesprekjes naar aanleiding van de verschillende boeken over Kikker.
Rekenkundige ontwikkeling: Er zwemmen eendjes in de sloot: de blauwe bij de blauwe, de rode bij de rode: kun jij dat uitzoeken? Hoeveel gele zijn er? Kun je ze naast of achter elkaar zetten? Welke rij is het langst?

Kinderopvang Stichting de Achthoek; Piep de muis wil oversteken…..

Vanaf 9 september starten we met het thema ‘Piep wil oversteken’. Dit thema gaat over alles wat met verkeer en vervoer te maken heeft. De eerste weken steken we in op het Bloemencorso in Lichtenvoorde. Voor de kinderen altijd een hele happening waar ze niet over uitgepraat raken!

Wat leuk is dat de kinderen van De Villa van Zozijn en de kleuters van de Ludgerusschool hetzelfde thema gaan doen!
Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

Taalontwikkeling
Voor dit thema krijgen we van de Bibliotheek weer een aantal mooie boeken om samen te lezen en voor te lezen. We stimuleren kinderen te vertellen wat ze zien in een boek en vragen te stellen. We nodigen kinderen uit te vertellen over wat ze allemaal met het bloemencorso hebben gezien en misschien welke wagen ze het mooist vonden. Ook kunnen jullie op de groep foto’s van logo’s van automerken vinden; grappig dat er een naam bij een plaatje hoort.
Rekenontwikkeling
Auto’s in lange rijen zetten… welke peuter doet het niet? We gaan de voertuigen tellen, de wielen, de ramen etc. Ook mogen kinderen vertellen of laten zien door een picto hoe ze naar de opvang komen. Komen dan de meeste kinderen met de fiets, auto of misschien het vliegtuig?Natuurlijk gaan we ook veel bouwen; garages, treinbanen en van alles wat rijden kan!
In de huishoek krijgen we een klok, zodat we kunnen zien hoe laat de trein vertrekt. Het thema sluiten we af met een echt wasserette! Maar daar moet natuurlijk ook voor betaald worden, wat kost dat?
Zintuiglijke ontwikkeling
In het begin van het thema gaan we ruiken en voelen aan de bloemen voor het corso. Later gaan we verschillende voertuigen voelen, er komen zelfs een paar echte grote voertuigen op ons plein; wie durft er even aan of in te zitten? Welke geluiden maken de verschillende voertuigen? Waar komt het geluid vandaan? Wat is het? Goed kijken en luisteren of er wat aan komt voordat je de straat oversteekt.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Binnen dit thema komen best veel dingen voor die ook heel spannend kunnen zijn; het bloemencorso met harde muziek en grote voertuigen. We stimuleren kinderen deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en laten ze zien dat het ook heel leuk kan zijn en proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze voelen.
Het wordt een thema vol belevenissen!

 

Nieuws van BSO de Bulte Vragender
De vakantie zit er weer op, maar wat hebben we leuke weken gehad op de BSO in de Antoniusschool in Vragender! Ieder week stond in het teken van een bepaald thema, met een divers aanbod van activiteiten. We zijn naar het Zwarte Cross terrein geweest om schatten te zoeken. Er was een escaperoom, wat was dat spannend! Het doolhof in Ruurlo was een hele uitdaging. We hebben gekookt en gebakken, een vuurtje gestookt en er was een springkussen. Waterspelletjes mocht niet ontbreken en zorgden voor aangename verkoeling op de warme dagen. De vakantie werd afgesloten met een zomerfeest. We kijken met grote tevredenheid terug op fantastische weken! 

Dierentuin centraal op peuterspeelzaal Ons Heuksken

We starten dit schooljaar met het thema:
Ga je mee naar de dierentuin?
Taalontwikkeling.
Meteen de eerste dag, van het thema, komt er in de kring een sprekende papegaai, die alles wat er tegen hem gezegd word nazegt. Dit zal de kinderen stimuleren om zelf terug te praten en d.m.v. de speelse wijze waarop de papegaai wordt aangeboden, worden de kinderen gestimuleerd om hun woordenschat zowel actief als passief uit te breiden.
Rekenontwikkeling.
In de dierentuin zullen in de loop van de weken steeds meer dieren tevoorschijn komen, ieder met eigen functies, zo gaan we tellen hoeveel vissen en andere waterdieren in het water zitten en als we er 1 uitscheppen met een netje zijn er dan echt minder vissen? Of in de vlindertuin met een vergrootglas hele kleine vlindertjes zoeken en misschien ergens achter hele grote vlinders zoeken.
Motorische ontwikkeling.
Kruipen, klimmen, sluipen en zwemmen zoals de dieren dat doen.
Sociaal –emotionele ontwikkeling.
Ook zullen de kinderen leren dat je soms even moet wachten, bijvoorbeeld bij de kassa of als iemand anders al met het vergrootglas of het fototoestel aan het spelen is, maar we hopen vooral dat we samen met uw peuter een fantastisch speeljaar tegemoet gaan.

De Petteflet…Kriebelbeestjes

Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Kriebelbeestjes
We introduceren het thema met het boek: Vlieg op dikke bromvlieg van Loes Riphagen. Vind jij bromvliegen ook zo vervelend? Zitten ze niet met hun vieze poten op je eten, dan botsen ze wel irritant zoemend tegen het raam. In Vlieg op, dikke bromvlieg! maak je kennis met een uiterst vervelend exemplaar van deze soort.
Binnen dit thema komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod.

Sociaal emotioneel: We maken kennis met allerlei kriebelbeestjes.Plezier beleven met elkaar. Soms vind je ze misschien een beetje eng of spannend. Ik durf dat wel , jij ook?
Spelontwikkeling: Samen beestjes zoeken, een ander de ruimte geven.
Motorische ontwikkeling: We knutselen bromvliegen en bijen, kriebelen, we toveren vlinders, bewegen op muziek en dansen de Maya dans
Zintuigelijke ontwikkeling: we proeven honing en zure bommen(van Rupsje Nooit Genoeg) kijken als een insect door een caleidoscoop, voelen verschillende texturen: harig of glad, hard of zacht.
Taalontwikkeling: stimuleren het uitbreiden van de passieve basis en themawoordenschat door gesprekjes te voeren: Welk beestje is dit? Hoe ziet het beestje eruit? : Heeft het pootjes? Kan het vliegen? Wat heeft dat beestje op z’n rug? Welke kleur heeft dit beestje? Positieve luisterhouding aannemen.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Omgaan met hoeveelheden, meten: lang, kort, groot, klein, dik of dun We tellen pootjes, vleugels en stippen.

 

De Bolderkoare; Thema: Ga je mee naar de dierentuin?

Het nieuwe schooljaar 2019/2020 is weer gestart.
Hopelijk heeft iedereen een goede vakantie gehad en weer
nieuwe energie opgedaan!
Wij hebben er weer zin in en hopelijk de peuters ook.
We starten dit schooljaar, de week na de kermis, als eerste
met het thema:  Ga je mee naar de dierentuin?
Taalontwikkeling.
Meteen de eerste dag, van het thema, komt er in de kring een sprekende papegaai, die alles wat er tegen hem gezegd word nazegt. Dit zal de kinderen stimuleren om zelf terug te praten en d.m.v. de speelse wijze waarop de papegaai wordt aangeboden, worden de kinderen gestimuleerd om hun woordenschat zowel actief als passief uit te breiden.
Rekenontwikkeling.
In de dierentuin zullen in de loop van de weken steeds meer dieren tevoorschijn komen, ieder met eigen functies, zo gaan we tellen hoeveel vissen en andere waterdieren in het water zitten en als we er 1 uitscheppen met een netje zijn er dan echt minder vissen? Of in de vlindertuin met een vergrootglas hele kleine vlindertjes zoeken en misschien ergens achter hele grote vlinders zoeken.
Motorische ontwikkeling.
Kruipen, klimmen, sluipen en zwemmen zoals de dieren dat doen.
Sociaal –emotionele ontwikkeling.
Ook zullen de kinderen leren dat je soms even moet wachten, bijvoorbeeld bij de kassa of als iemand anders al met het vergrootglas of het fototoestel aan het spelen is, maar we hopen vooral dat we samen met uw peuter een fantastisch speeljaar tegemoet gaan.

 

Woezel; Dit ben ik
We zijn weer begonnen op Woezel na een fijne vakantie.
De kinderen hadden verhalen over zwemmen, dierentuin, camping en de kermis. Het was ook even wennen, nieuwe gezichten en waar staat alles ook alweer?
Het thema waar we nu mee werken is “Dit ben ik”.
Kleine Leon van top tot teen is ons themaboek.
Met behulp van dit boekje benoemen we van alles wat er aan het lichaam zit; ogen, oren, armen, etc.
We zingen hierbij verschillende liedjes: – rikketikketik dit ben ik
– hoofd schouders knie en teen met de vingertjes
We gaan de kinderen nog wegen en opmeten. Hierbij komen ook de termen groot/klein, zwaar en licht etc. aan bod.
Ontwikkelingsgebieden waaraan we deze periode gaan werken:
Sociaal emotionele ontwikkeling

Zichzelf te benoemen als ik.
Uiten van emoties, bang, blij, boos, verdrietig.
Zich op zijn/haar gemak voelen in de groep, iedereen hoort erbij ook al zie je er anders uit.

Spelontwikkeling:
Bewegend actief zijn en alles aan je eigen lichaam leren kennen.
Rollenspel; Vadertje,moedertje

motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: dansen, hoofd schouders knie en teen.
Fijne motoriek: handen en voeten verven, met scheerschuim figuren maken.

Zintuiglijke ontwikkeling:
Kijken; zichzelf en anderen in de spiegel zien.
Voelen: harde en zachte materialen.
Horen: luisteren naar verschillende geluiden.
Proeven: verschillende smaken en structuren proeven.

Taalontwikkeling:
Luisteren en begrijpen: vertellen over zichzelf en zijn/haar lichaam.
Gesprekjes voeren: samen een boek lezen en deze navertellen. Lichaamsdelen benoemen.

Reken/ wiskundige ontwikkeling:
Tellen: met de vingers laten zien hoe oud ze zijn.
Meten: meten hoe lang je bent met een meetlint, wegen op de weegschaal.

Ukkepuk; Bobbie gaat verhuizen

Hebben jullie allemaal een fijne zomervakantie gehad? Wij in ieder geval wel, al hebben we de kinderen wel gemist.
We zijn maandag begonnen op een nieuwe locatie bij de Jozefschool. Alle kinderen, ouders en de juffen moesten eerst wennen. Alles was voor iedereen nieuw. Waar moeten we naar binnen? waar zijn de wc´s en waar moeten we onze jassen ophangen?
Fijn dat jullie er weer zijn! De eerste week van het nieuwe schooljaar zit er alweer bijna op.

Vanaf volgende week starten we met het thema “Bobbie gaat verhuizen”. In de themahoek staan dozen, tape/plakband, stickers/potloden en een verhuiswagen. De kinderen kunnen dozen vullen met spullen en dichtplakken.
Daarnaast gaan wij in de week van 11 t/m 13 september nog aandacht besteden aan de kermis van Lichtenvoorde. We gaan samen met de kinderen terug blikken op het bloemencorso. Wat is de kinderen opgevallen tijdens de kermis en samen kunnen we de film bekijken over de bloemencorso om er nog verder over door te kunnen praten.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan samen met de kinderen praten over of er iemand al wel eens verhuisd is en wat je toen voelde. Was je toen bang, boos, verdrietig of blij. Daarnaast is deze groep nu ook nieuw voor zowel de kinderen als de leiding en ook zijn er nieuwe kinderen, het is daarom belangrijk om hier samen weer een gezellige groep van te maken. Tijdens dit thema gaan we gericht met de volgende ontwikkelingsgebieden aan de slag;
Spelontwikkeling:
We spelen dat we echte verhuizers zijn en pakken dozen in en weer uit. We rijden in een verhuiswagen en doen alsof we ergens naar toe gaan.
Motorische ontwikkeling:
Met het inpakken van dozen en in de verhuiswagen stimuleren we de grove motoriek en tijdens de knutselwerkjes zullen de kinderen vooral bezig gaan met de fijne motoriek (knippen, plakken, schrijven).

Zintuigelijke ontwikkeling:
We voelen met onze handen in dozen en raden wat er in zit. Is het zacht of hard of juist heel groot of heel erg klein?

Taalontwikkeling:
We voeren gesprekjes met de kinderen over verhuizen, wat weten de kinderen er al over en wat nog niet? De kinderen mogen van huis een verhuiskaart meenemen en in de kring laten zien en erover praten.

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We doen ervaring op met de telrij tijdens het zingen van liedjes. Tijdens een knutsel activiteit doen we ervaring op met opereren van vormen. Ze leren de basisvormen te benoemen en te herkennen. Daarnaast gaan we met de kinderen spullen in de dozen pakken. Als de dozen dicht zitten kunnen we ze optillen en voelen hoe zwaar de dozen zijn (licht of juist heel zwaar). Waarna wij de dozen open maken en per attribuut kunnen gaan voelen wat er voor zorgde dat de ene doos zwaarder is dan de ander.

Lucky Luke, Verkeer en vervoer centraal……

Voor sommigen lijkt de zomervakantie al weer lang geleden, anderen hebben het nog tegoed. Hoe het ook zij; de peuterspeelzaal is weer van start gegaan! En wat hebben we er allemaal weer zin in! De eerste week zit er op en de kinderen hebben gespeeld alsof het een lieve lust is!

Een nieuw schooljaar betekent ook weer een nieuw thema. Voor de komende periode is dit ‘Ga je met me mee?’ een thema over verkeer en vervoer. We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen. We hopen ook nog een paar uitstapjes te gaan maken!
Wat leuk is aan het nieuwe thema is dat er per week een vervoermiddel centraal staat. Zo komen de auto, de fiets, de bus en de trein om de beurt voorbij.

Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel
buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

Taalontwikkeling
Voor dit thema krijgen we van de Bibliotheek weer een aantal mooie boeken om samen te lezen en voor te lezen. Waaronder het boek ‘piep wil oversteken’. We stimuleren kinderen te vertellen wat ze zien in een boek en vragen te stellen. We nodigen kinderen uit te vertellen over wat ze allemaal met het bloemencorso hebben gezien en misschien welke wagen ze het mooist vonden. Ook kunnen jullie op de groep foto’s van logo’s van automerken vinden; grappig dat er een naam bij een plaatje hoort.
Rekenontwikkeling
Auto’s in lange rijen zetten… welke peuter doet het niet? We gaan de voertuigen tellen, de wielen, de ramen etc. Ook mogen kinderen vertellen of laten zien door een pictogram hoe ze naar de peuterspeelzaal komen. Komen dan de meeste kinderen met de fiets, auto of misschien het vliegtuig?

Natuurlijk gaan we ook veel bouwen; garages, treinbanen en van alles wat rijden kan!
In de huishoek krijgen we een klok, zodat we kunnen zien hoe laat de trein vertrekt. Het thema sluiten we af met een echt wasserette! Maar daar moet natuurlijk ook voor betaald worden, wat kost dat?

Zintuiglijke ontwikkeling
Er valt binnen dit thema veel te ontdekken. Hoe ruikt de een auto? Bah vies! Op de groep kunnen de kinderen met een auto sporen door het zand maken. We gaan verschillende echte (grote?) voertuigen op ons plein bekijken; wie durft er even aan of in te zitten?
Welke geluiden maken de verschillende voertuigen? Waar komt het geluid vandaan? Wat is het? Goed kijken en luisteren of er wat aan komt voordat je de straat oversteekt.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Binnen dit thema komen best veel dingen voor die ook heel spannend kunnen zijn; grote voertuigen, harde geluiden… We stimuleren kinderen deel te nemen aan deze nieuwe activiteiten en laten ze zien dat het ook heel leuk kan zijn en proberen ze te helpen met het verwoorden van wat ze voelen.
Het wordt een thema vol belevenissen!

 

 

Anna in het verkeer peuterspeelzaal ‘t Kelderke 

Vanaf maandag 16 september tot en met 16 oktober gaan wij samen met de kinderen werken aan het thema “ Anna in het verkeer”, dit boek is geschreven door: Kathleen Amant
Samen met groep 1-2 van de de basisschool en het kinderdagverblijf “ de Kinderboerderij” willen wij dit thema gaan doen. 
Op de peuterspeelzaal wordt de ruimte weer ingericht in het teken van het thema met auto hoeken, bouwhoeken, leeshoek, zand en knutselplekken waar de kinderen weer heerlijk kunnen spelen en al spelenderwijs met het verkeer bezig zijn.

Tijdens dit thema word er ook gewerkt aan doelen:
Taalontwikkeling;
– Stimuleren om begrijpelijk iets te vertellen in langere zinnen.( antwoorden op vragen”” wat zie jij op straat, hoe ben je hier gekomen?”
– Praten over voorwerpen die niet zichtbaar zijn ( maar wel thuis bijv.). “ Wat heb jij thuis, waar is jouw speelgoed”
– Stimuleren een verhaal na te vertellen.
Tellen/ getalbegrip:
– tel en rekenliedjes, hoeveel auto’s zie jij, hoeveel rode fietsen zie jij?
Meer/ Minder:- waar staan de meeste auto’s, waar minder.
Meten:
-Leren sorteren van dezelfde voorwerpen/ kleuren/vormen
-Ervaring opdoen met:- construeren:klei, zand, brooddeeg
-Bouwen met duplo, kapla, lego, blokken.
-Ervaring opdoen met vormen en figuren:- driehoek, cirkel, vierkant ( zelf verkeersborden maken, tijdens een wandeling naar verkeersborden kijken en benoemen)
Ontwikkeling van zelfstandigheid:
– Ondersteunen zich op haar/ hem gemak te voelen in de groep, zelf dingen te gaan doen. ( met een ander een spel doen, zelf kiezen)
Sociale vaardigheid:
– Stimuleren met andere kinderen te delen,deel te nemen aan nieuwe situaties
– Stimuleren eenvoudige gevoelens bij andere kinderen te zien ( kindje is blij, boos), belangstelling te tonen naar een ander, maar ook te leren zeggen dat hij/zij iets niet wil, of juist wel.
Het thema wordt gezamenlijk, basisschool, ‘t Kelderke en KDV de Kinderboerderij, afgesloten met een verkeerscircuit. 

Wij hopen dat het gezellige en leerzame weken worden voor alle kinderen.

 

De Woelige Hoek Thema: Bobbi naar de speelzaal

Het nieuwe schooljaar 2019/2020 gaat weer starten. Hopelijk heeft iedereen een goede vakantie gehad en weer nieuwe energie opgedaan! Wij hebben er weer zin in en hopelijk de peuters ook. Op maandag 2 september staat ‘s morgens bij de inloop om 8.30 uur een kopje koffie of thee klaar: welkom in het nieuwe schooljaar!
We starten dit schooljaar met het thema: Bobbi naar de speelzaal
Meteen de eerste dag komt het grote blauwe boek in de kring, hier staan de namen in van alle kinderen en van de juffen. Maar hé dat is raar, ook van een beer. Het is beer Bobbi, maar waar is beer Bobbi? Hij zit in het fietsstoeltje bij juf voorop de fiets en wil ook graag naar de peuterspeelzaal. Samen met Bobbi gaan we de dagelijkse rituelen van de peuterspeelzaal leren kennen. We starten elke morgen met even vrij spelen met papa, mama, gastouder of een ander iemand die uw peuter komt brengen. Daarna gaan we in de goedemorgen kring, de namen van alle kinderen worden genoemd en ook de namen van de juffen en we zingen liedjes. 

Vervolgens mag het kind van de dag de dagritme kaarten benoemen (dit gaat per toerbeurt). Hierna gaan de kinderen spelen in de zelfgekozen of ietwat gestimuleerde hoeken. Zo kan er uitgebreid met Bobbi gespeeld worden in de huishoek en zullen er wekelijks nieuwe “echte” dingen toegevoegd worden, zoals speeldagritme kaarten en het blauwe boek met namen waar de kinderen zelf in mogen schrijven.
Om ongeveer 9.30 uur gaan we fruit eten in de grote kring, deze zal inhoudelijk over het dagritme van de peuterspeelzaal gaan, met als middelpunt Bobbi. Het kind van de dag mag zowel het fruit uitdelen, als aan het eind van de kring het drinken.
Na de kring gaan we met de peuters plassen en/of verschonen. Natuurlijk moet Bobbi ook plassen of misschien wel een schone luier aan.
Daarna gaan de kinderen buiten fietsen of in de zandbak spelen of bij slecht weer in de gymzaal uitleven.
Het laatste half uurtje gaan we in groepjes wisselend knutselen, lezen, dansspelletjes spelen, puzzelen of iets anders doen.
Sociaal emotioneel doel van een vast dagritme is dat kinderen zich veilig voelen en weten waar ze aan toe zijn. Wat komt er eerst, wat daarna. Kinderen leren keuzes maken met wie en met wat wil ik spelen. Ook zal er veel aandacht aan de zelfredzaamheid worden besteed zelf je jas ophangen, zindelijkheid, speelgoed pakken…..Er is aandacht voor de volgende ontwikkelingsgebieden;
Taalontwikkeling: Uitbreiden van de woordenschat.
Rekenontwikkeling: Hoeveel kinderen zijn er en hoeveel juffen. Wat komt er eerst en wat daarna.
Fijne Motorische ontwikkeling: Zowel vrij als begeleidt in aanraking komen met veel verschillende knutselmaterialen.
Grove Motorische ontwikkeling: Buiten spelen en in de gymzaal.

De kinderen van het kinderdagverblijf gaan kamperen!

Nu de vakantieperiode voor de deur staat gaan wij het hebben over het thema: ‘KAMPEREN!’ We willen een tent neerzetten in de themahoek. We toveren de groepen om tot een camping. De koffer kan ingepakt worden, ‘Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie?’. We gaan ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed en bij warm weer gaat de sproeier aan of nemen we een plons in het zwembad!
De volgende ontwikkelingsgebieden komen aan bod in dit thema:
Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan praten over waar gaan we op vakantie, met wie, wat neem je mee, hoe ga je erheen?
Hoe kun je elkaar helpen? Bijvoorbeeld met het helpen van de koffers inpakken, helpen met insmeren, helpen met op – afruimen.
Wat mag je wel en niet op vakantie ? Mag je alleen in het diepe zwembad of alleen in de zee?
Motorische ontwikkeling:
Beweegspelletjes buiten zoals door de sproeier rennen, auto’s wassen en schaduw maken met je lichaam.
Taalontwikkeling:
We praten met elkaar over de vakantie. We lezen onder andere boeken over de vakantie aan tafel en praten hierover met alle kinderen, we proberen dan iedereen te stimuleren om wat te vertellen. Soms vinden kinderen dat best spannend!
Rekenontwikkeling:
We gaan veel met water en zand spelen. We gaan dan bijvoorbeeld ook water overgieten, wat is nu meer/minder, vol/leeg en in groepjes verdelen.
Zintuigelijke ontwikkeling:
Wij gaan met onze handen en blote voeten in het zand en water. Als we buiten zijn horen we misschien wel een vliegtuig? Ruiken we de barbecue al? Met de zaklamp in de donkere tent schijnen, spannend!

Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie!

Ik help mama en papa op Woezel;
Na de meivakantie zijn we gestart met het thema “Ik help mama”
Kinderen vinden het leuk om hetzelfde te kunnen/mogen doen als hun ouders.
Waarschijnlijk herkent u dit wel; het mee willen helpen met poetsen, was ophangen, stofzuigen, enz.
Dit thema gaat later over in het thema”Ik help papa”.
Binnen ons aanbod worden alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan in de huishoek samen afwassen en afdrogen.
We gaan buiten samen zand scheppen en kruien.
We leren de peuters dingen aan elkaar te vragen.

Spelontwikkeling
We laten zien hoe je omgaat met verschillende materialen.
Schoonmaakmiddel, stofzuiger, poetsdoekjes

Motorische ontwikkeling
We gaan boodschappenbriefjes schrijven en naar de supermarkt lopen.
We gaan de ramen lappen.
We gaan de kasten poetsen.
We gaan was wassen en ophangen.
We gaan in de tuin werken

Zintuiglijke ontwikkeling
-Voelen (deeg kneden, schuim van het schoonmaakmiddel voelen en in de aarde wroeten.)
-Ruiken ( Schoonmaakmiddel, wasverzachter en wasmiddel
-Horen (Luisteren naar de wasmachine, de grasmaaier, enz. Er zijn harde en zachte geluiden.)

Taalontwikkeling
We gaan alle handelingen benoemen
We gaan gesprekjes in de kring en in de verschillende hoeken voeren.

Rekenontwikkeling
We gaan emmers vullen. We hebben grote en kleine emmers.
We vullen flessen/emmers vol, halfvol, ¾ kwart vol en kijken waar het meeste inzit of het minste.
Hebben we veel of weinig schoonmaakmiddel nodig.

 

Water en zand centraal op ‘t Stekkie

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek ‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister staat hierbij centraal. Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.

De sociaal emotionele ontwikkeling:

Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.

De spelontwikkeling:

Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.

Fijne motoriek: Zand en water voelen, spiegelen, kleien, tekenen, kleuren, verven, plakken, scheuren, knippen en prikken.

De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zee geluiden.

De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven.

De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.Als eindactiviteit willen we een ochtend vol met waterpret houden!

De boerderij centraal op Peuterspeelzaal de Woelige Hoek

Op de Woelige Hoek zijn we gestart met het laatste thema voor de zomervakantie; Boer Boris gaat naar zee (een boek geschreven door Ted van Lieshout).De eerste paar weken staan in volledig teken van de boerderij, daarna gaat Boer Boris op vakantie. Wat neemt hij allemaal mee? Oh nee, zouden echt alle dieren meegaan op vakantie?

Er zullen weer veel leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen.
Zoals:

Rekenontwikkeling:
– Opzeggen van de telrij als liedje/versje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, welk dier gaat Boer Boris een kusje geven?
– Herkennen van groepjes 2 of 3 zonder tellen. Hoeveel dieren zitten er bij Boer Boris in de wei of op de tractor?
– Spelen met de schaduw van de zon en met een zaklamp in een donkere tent.
– Met de oudste kinderen herkennen van getal symbolen 1, 2 of 3 en hiermee bewegingsspelletjes doen. Door koffers een nummer te geven en zo snel mogelijk koffer 1, 2 of 3 te vullen.
Sociaal Emotioneel:
– Op een positieve manier ontdekken dat er overeenkomsten en verschillen zijn tussen andere kinderen van de groep.
Taalontwikkeling:
Stimuleren om te redeneren en conclusies te trekken, bijvoorbeeld de koe heeft geen eten, zij heeft honger, wat moeten we nu doen? Of aan de verteltafel spelen en praten en er iets bij leggen dat er totaal niets mee te maken heeft en hierdoor reacties uitlokken.
– Er komen weer veel leuke liedjes en versjes voorbij, waarbij de kinderen o.a. in aanraking komen met rijmen.
Op de basisschool wordt ook gewerkt met het thema de Boerderij, de doorgaande lijn en samenwerking komt daardoor geheel tot zijn recht.

Wij maken kunst op peuterspeelzaal Lucky Luke

Na mei vakantie hebben we eerst genoten van onze opa en oma’s op de groep! De kinderen vonden het fantastisch, maar de grootouders ook!
We kregen van een paar ouders de opmerking dat de opa en oma’s het zo leuk vonden om te zien hoe hun kleinkind functioneert op de peuterspeelzaal en dat ze dat zelf nooit zien. Dus bij deze: vaders en moeders jullie zijn ook altijd van harte welkom om een keer een dagdeel mee te draaien!

Het thema waar we vanaf nu mee aan de slag gaan is ‘Kikker is boos’. Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!

Sociaal-emotionele ontwikkeling
We gaan kijken naar schilderijen en de kinderen mogen zeggen wat ze er van vinden; mooi, niet mooi, lelijk! Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of ‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.

Motorische ontwikkeling
Bij een thema als dit wordt er natuurlijk heel veel geschilderd, gekleid, geknutseld en geëxperimenteerd met materialen. Heerlijk fröbelen, friemelen en kliederen. Dus als je peuter een keer thuis komt met ietwat vieze kleding, alvast excuus! 😉

Rekenontwikkeling
Binnen de kunst zijn natuurlijk heel veel rekenbegrippen te vinden; alleen de kleuren al bijvoorbeeld! Ook gaan we aan de slag met de vormen, als een echte Mondriaan.

Taalontwikkeling
We krijgen weer een leuke collectie boeken binnen van de bibliotheek, daar zijn we altijd heel erg blij mee! We lezen natuurlijk het themaboek ‘Kikker is boos’ maar ook ‘het blauwe paard’. Misschien kunt u deze boeken via de bibliotheek lenen, zodat wat we op de psz doen thuis weer terug komt.
En we gaan natuurlijk onze kunstweken signeren met onze eigen naam!

Boer Boris gaat naar zee Peuterspeelzaal ‘t Kelderke 

Van 27 mei tot en met 3 juli zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: BOER BORIS GAAT NAAR ZEE. geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman.
Wij gaan regelmatig het verhaal voorlezen en er over praten, om zo de taal een extra stimulans te geven
Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super VAKANTIE!
We maken werkjes die passen bij het thema, en leren verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf naspelen leren kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen wij regelmatig herhalen en benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.

De peuterspeelzaal wordt weer verandert in gezellig hoeken die betrekking hebben op het thema.In de leeshoek liggen boeken die over vakantie, zomer, zee gaan. Binnen dit thema werken wij ook aan alle ontwikkelingsdoelen. Hieronder wat voorbeelden.
De Taalontwikkeling: samen boekjes lezen, praten over vakantie. Wat is vakantie? Waar ga je naar toe in de vakantie? Hoe ga je op vakantie? Wat kun je doen in de vakantie? Wat neem je mee?( samen een koffer inpakken) Wij willen de kinderen stimuleren actief deel te nemen in een gesprekje en te reageren op wat er gezegd wordt.
Rekenontwikkeling: de kinderen stimuleren om een rollenspel te spelen waarbij ijsjes verkocht worden, Hoeveel bolletjes ijs? Hoe duur is het ijsje? Met nep geld leren de kinderen dat er betaald moet worden als er iets gekocht wordt. Ervaringen op doen: met blokken de boerderij bouwen van boer Boris, Zandtekenen, ijsblokjes bekijken en zien en voelen wat er gaat gebeuren.
Sociale ontwikkeling: Stimuleren elkaar te helpen en hulp te vragen; tijdens een spel, activiteiten.
Spelontwikkeling: puzzels maken, gezelschapspelletjes doen, in de “ ijssalon” ijsjes maken en gezellig “opeten”, verkleden met zonnebrillen, zwembandjes.


Vroem, Vroem thema op Peuterspeelzaal Klein Duimpje

Deze week starten we met ons nieuwe thema: Vroem, Vroem, over het verkeer.
Annita Oonk van de bibliotheek komt in het kader van Boekenpret voorlezen uit het boek Tim op de tegels van Tjibbe Veldkamp. De peuters krijgen een voorleesboek en werkboek mee naar huis, zo kunt u thuis samen plezier beleven aan dit originele en humoristische prentenboek.

Tim wil graag naar buiten. Dat mag, maar hij moet van zijn vader op de stoeptegels blijven. ‘Omdat het gevaarlijk is om van de tegels te gaan.’ Zoals beloofd blijft Tim op de tegels, ook als die worden opgetild door stratenmakers, door een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en een hijskraan. Dit tot grote schrik van papa, die direct achter zijn zoon aan gaat. En papa doet daarbij alles wat gevaarlijk is.
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod.

Sociaal emotionele ontwikkeling: We maken kennis met verkeersregels, we laten ervaren dat soms iets moet, zoals stoppen voor een rood verkeerslicht en een andere keer iets niet mag: lopen op de rijbaan. Ook dat je rekening moet houden met elkaar, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties en krijg je ongelukken.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: rijden op de fiets, de step en de tractor. Op tijd stoppen voor het stoplicht, tanken en wassen in de wasstraat. Wandelen en samen de straat oversteken. Fijne motoriek: een stratenplan bouwen, knutselen, het stoplicht bedienen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Goed kijken is belangrijk in het verkeer, welke borden zien we? Welk geluid hoor je: een helikopter, een politie auto, een fietsbel?
Taalontwikkeling: Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen en situaties na te spelen o.a. met het stratenplan. Als je politie bent mag je bekeuringen uitschrijven. Kun je vertellen wat je ziet als we gaan wandelen op de stoep?
Rekenkundige ontwikkeling: : Welke vormen hebben de verkeersborden?: vierkant, cirkel en driehoek. Herken je de vormen en kun je ze benoemen? Hoeveel auto’s staan er in de file? Waar zijn de auto’s, fietsers? We gebruiken begrippen als: voor, naast, achter, opzij, links en rechts.
We zingen over het verkeer: De wielen van de bus, Klein, rood autootje en helikopter.

De Bolderkoare; Het mooiste visje van zee…..

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek “De mooiste vis van de zee” van Marcus Pfister staat hierbij centraal.
Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!
We gaan het verhaal voorlezen en erover praten. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.
Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.

De sociaal emotionele ontwikkeling:
Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.
De spelontwikkeling:
Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.
Fijne motoriek: Zand en water voelen, spiegelen, kleien, tekenen, kleuren, verven, plakken, scheuren, knippen en prikken.
De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zeegeluiden.
De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven.
De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.
Samenwerking met de basisschool;
Tijdens dit thema gaan we weer samenwerken met groep 1-2 van basisschool De Regenboog. We willen graag de gangen en de ramen hetzelfde versieren, zodat iedereen kan zien dat we werken aan hetzelfde thema. Ook hebben we veel dezelfde doelen wat betreft de ontwikkelingsgebieden. Elke groep van de peuterspeelzaal zal een keer een activiteit gaan doen met groep1-2. Hierdoor ontstaat er een mooie doorgaande lijn.

Thema verkeer op PSZ de Petteflet

Deze week starten we met ons nieuwe thema: Vroem, Vroem over het verkeer.We introduceren het thema aan de hand van boeken: Stoeprand… stop! Van Dick Bruna en Kaatje op de fiets van Liesbeth Slegers.
We maken een verkeerstafel met een stratenplan en de diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod.
Sociaal emotioneel: We maken kennis met verkeersregels, we laten ervaren dat soms iets moet, zoals stoppen voor een rood verkeerslicht en een andere keer iets niet mag: lopen op de rijbaan. Ook dat je rekening moet houden met elkaar, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties en krijg je ongelukken.

Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: rijden op de fiets, de step en de tractor. Op tijd stoppen voor het stoplicht, tanken en wassen in de wasstraat. Wandelen en samen de straat oversteken. Fijne motoriek: een stratenplan bouwen, knutselen, het stoplicht bedienen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Goed kijken is belangrijk in het verkeer, welke borden zien we? Welk geluid hoor je: een helikopter, een politie auto, een fietsbel?
Taalontwikkeling: Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen en situaties na te spelen o.a.met het stratenplan. Als je politie bent mag je bekeuringen uitschrijven. Kun je vertellen wat je ziet als we gaan wandelen op de stoep?
Rekenkundige ontwikkeling: : Welke vormen hebben de verkeersborden?: vierkant, cirkel en driehoek. Herken je de vormen en kun je ze benoemen? Hoeveel auto’s staan er in de file? Waar zijn de auto’s, fietsers? We gebruiken begrippen als: voor, naast, achter, opzij, links en rechts.
We zingen over het verkeer: De wielen van de bus, Klein, rood autootje en helikopter.

PSZ Ons Heuksken Vragender;Thema: De mooiste vis van zee

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek “De mooiste vis van de zee” van Marcus Pfister staat hierbij centraal.

Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

We gaan het verhaal voorlezen en erover praten. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.

Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.
De sociaal emotionele ontwikkeling:
Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.

De spelontwikkeling:
Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.

De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zeegeluiden.

De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven

De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.

Eindactiviteit:
Als eindactiviteit willen we een ochtend vol met waterpret houden! Op het whiteboard bij binnenkomst zal tegen die tijd verdere informatie volgen.

 

Meivakantie: BSO Sport Spektakel op BSO De Bulte!

We hebben weer veel leuke activiteiten gedaan in de meivakantie.
Op dinsdag en woensdag hadden we een springkussen op het bso-plein. Dit was meteen vakantiegevoel, lekker actief springen, rollen en bommetje/ ploffen in het kussen. We hebben een heuse bootcamp gedaan. Om de rand van de zandbak rennen en oefeningen doen, pfff…. Dat was wel even zweten. Ook zijn we naar de speeltuin geweest.
Op donderdag hadden we koningsspelen. Een versierde “oranje” ruimte, met slingers en allerlei oranje spullen om aan te doen. We hadden leuke koningsspellen voor groep 4+ en 7+. Eerst gezamenlijk natuurlijk de Pasapas gedanst, dat was nog best moeilijk, hoor!
De 4+ groep hadden estafette spelletjes. De groepen waren enthousiast en aan elkaar gewaagd! Ook de oranje vlag leggen in: ‘zakdoekje leggen’, ging er fanatiek aan toe. De 7+ kinderen werden met een been aan elkaar vastgemaakt en moesten dan een parcours afleggen. Dit ging er vrolijk aan toe! Het bleek nog niet zo gemakkelijk.
Natuurlijk tussen de middagen nog lekker gesmuld van tosti’s, soep, zelfgemaakte poffertjes en van heerlijke broodjes kwakworst.
Op donderdag zijn we naar de scouting geweest. De weersvoorspelling was niet zo goed, maar al met al viel het nog reuze mee. We hebben een foto speurtocht gedaan met wat opdrachten, hutten gebouwd en binnen in de open haard een vuurtje gemaakt en marshmallows aan een stok opgewarmd. Super lekker en gezellig bij de haard, met wat drinken en lekkers. Buiten nog “dieren gespot” en rond de Engelse Schans gerend. De dag was zo voorbij! We hebben ervan genoten!

 

Ukkepuk  “dit ben ik”
Na de meivakantie starten we met het thema “ dit ben ik”. We werken hierbij rondom je lijf. Hoeveel vingers, tenen en welke kleur haar heb ik. In de themahoek worden er verschillende materialen neergezet, waarmee je jezelf kunt wegen en meten.
Annita Oonk van de bibliotheek komt langs op dinsdag 14 mei 2019 om 08:45 om het thema boek ‘tien vingertjes en tien teentjes’ voor te lezen.
De ouders van de dinsdag/vrijdag groep zijn uitgenodigd om te blijven en om mee te luisteren naar het verhaal. Alle groepen krijgen een tas met het boek “dit ben ik” en een speelwerkboek mee. Dit hoort bij de methode boekenpret.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We leren om naar elkaar te kijken en te ontdekken over de overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Spelontwikkeling:
Bewegend actief zijn en alles van je eigen lichaam leren kennen. Bijv. met het liedje hoofd, schouders knie en teen.

Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: dansen, hoofd schouders knie en teen.
Fijne motoriek: we gaan onze handen en voeten verven.

Zintuiglijke ontwikkeling:
We horen met onze oren naar verschillende geluiden in de groep, we kijken met onze ogen, in de spiegel naar ons zelf, we ruiken met onze neus hoe het fruit ruikt en we proeven met onze mond hoe het fruit smaakt.

Taalontwikkeling:
Luisteren en begrijpen: vertellen over zichzelf en zijn/haar lichaam. Gesprekjes voeren: samen een boek lezen en deze navertellen..

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We tellen hoeveel vingers en tenen we hebben. Jezelf meten en wegen, hoelang en zwaar je bent. Elkaar vergelijken wie groter of kleiner is.

 

‘t Kelderke Voorjaarskriebels

Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;
De sociaal emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal. 
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen. 

 

Een huis voor Harry, op  peuterspeelzaal Woezel
Wij beginnen deze week met het thema ‘Een huis voor Harry’. Dit was het prentenboek dat centraal stond tijdens de nationale voorleesdagen.
Het onderwerp wonen staat in dit boek als thema centraal. 

Dit boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis!
Tijdens dit thema, stimuleren we spelenderwijs diverse ontwikkelingsgebieden;

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij?
Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een koffiezetapparaat? Waar staat het bed?

Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek, maar ook met het poppenhuis.
We werken actief aan het opruimen. Wat hoort waar?

Motorische ontwikkeling:
We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot.
Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.

Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het verhaal en oefenen om de aandacht langer vast te houden. We ervaren wat licht of zwaar is m.b.v. een verhuisdoos vol of leeg pakken.
En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?

Taalontwikkeling:
We leren dat letters een verhaal vertellen. We leren een verhaal te vertellen op een volgorde; eerst, daarna, dit a.d.h.v. illustraties.

Klein Duimpje…Krokuskriebels

Deze week zijn we gestart met het thema Krokuskriebels.
We hebben een bijzondere start, want we krijgen bezoek van een lammetje. Bij Rimke op de boerderij zijn lammetjes geboren en er mag een lammetje mee naar de peuterspeelzaal, zodat de peuters in hun vertrouwde omgeving kennis kunnen maken met nieuw leven in de lente. Dit is Zwolle op z’n best! Binnen het thema zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen:

Taalontwikkeling:
De woordenschat wordt uitgebreid: de bloembollen van de hyacint, krokus, narcis, blauwe druifjes ( zie bijgevoegde woordenlijst) We hebben kringgesprekken over de bloemen, het lammetje, de paashaas en de kip met de eieren. We lezen voor uit:
Blij uit het ei van Onderwijsstudio is er ook als digitaal prentenboek op YouTube.
Sociaal – emotionele ontwikkeling:
In de groep komt een lammetje: samen gaan we ervoor zorgen dat iedereen het een fijn moment vindt: als je niet durft is dat niet erg, want iedereen mag genieten op zijn eigen manier. Kijk eens naar de ander: de oudste peuters helpen de jongsten met verstoppen en opzoeken? We gaan op de basisschool kuikentjes kijken.
Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Als de paashaas de eitjes verstopt heeft gaan wij die zoeken. Wie wil dan de paashaas zijn?
Fijne motoriek: tuinkers zaaien, plantjes in de tuin zetten. We knutselen bloemen, lammetjes en bakken bloemenkoekjes. Donderdags voor Pasen gaan we samen brunchen.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We zien, horen, voelen en ruiken het lammetje en de kuikentjes We zien de verschillende voorjaarsbloemen en ruiken ze ook. We proeven onze zelf gebakken koekjes en de eieren bij de Paasbrunch. Wie wil kan geschminkt worden als een paashaas.
Rekenkundige ontwikkeling:
Waar moet je verstoppen en zoeken: achter, voor, onder, naast, boven. De kip legt eieren: erbij en eraf: het besef dat het er eentje meer of eentje minder wordt. Noemen van de telwoorden bij het tellen van de hoeveelheden: hoeveel eieren zijn er?
Herkennen van groepjes van 2 en 3 zonder te tellen: 2 of 3 paaseitjes kun je ook zonder te tellen weten dat die drie er meer zijn dan twee?

‘t Stekkie heeft er een Geitje bij!
Ons nieuwe thema staat weer voor de deur: ‘We hebben er een geitje bij’.
Natuurlijk gaat dit over het voorjaar, boerderijdieren en de geboorte van jonge dieren. Op de groep komt een echt weiland, waar de tractors door heen kunnen rijden en de dieren kunnen grazen. Er komt ook een boerderij op te staan met een stal waarin de dieren kunnen uitrusten na een dag door de wei rennen.Hieronder kun je lezen wat er per ontwikkelingsgebied aan bod komt:
– Sociaal emotionele ontwikkeling: Paas brunchen en op pad naar de (kinder)boerderij. De nadruk ligt op elkaar helpen en dingen zelfstandig doen.
Rekenontwikkeling: We gaan veel aan de slag met dieren. Termen die we o.a. gebruiken zijn: groot, klein, zwaar licht, vol, leeg, gelijk. Ook gaan we ook prachtige hokken bouwen voor de dieren, jullie zullen ze over een tijdje zien staan in de peuterspeelzaal.
Taalontwikkeling: Karin van de Dikkenberg komt het themaboek ‘We hebben er een geitje bij’ voorlezen op de groep. We gaan proberen te voorspellen hoe het boek gaat aflopen. Praten over dieren hoort ook bij dit thema. ‘Welke dieren vind je mooi? Welke dieren vind je misschien wel eng?’ Hierbij gebruiken we ook picto’s die passen bij verschillende emoties.
Motorische ontwikkeling: De gebruikelijke gymmomenten zullen gewoon doorgaan. We hopen natuurlijk ook nog op lekker lente weer zodat we fijn naar buiten kunnen.  Binnen gaan we verven en natuurlijk een cadeautje maken voor Moederdag.
Ook gaan we de zand/watertafel weer vullen met materiaal om fijn mee te spelen en te rommelen.

Peuterspeelzaal de Bolderkoare; Dotties eieren
Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;

De sociaal emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal.
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen.
Het lijkt ons leerzaam om verschillende jonge dieren te ontmoeten. Daarom willen wij samen met de kinderen na de meivakantie naar de kinderboerderij gaan en zo het thema gaan afsluiten.

 

Carnavalsvakantie BSO de Bulte in Vragender

We hebben weer veel leuke dingen gedaan. We hadden het thema feest, De dolle dagen.
Voor diegene die wilde mochten verkleed komen naar de BSO. Veel kinderen kwamen maandag dan ook verkleed of ze gingen zich op de BSO verkleden en zich zelf schminken of ze werden geschminkt door andere kinderen.
Helaas hadden we de hele week regen, waardoor we veel binnen waren en de vlaggen/pijlen tocht helaas niet uit hebben kunnen voeren. We hebben binnen in de gymzaal nog wel een mooi parcours gemaakt, zodat de kinderen hun energie kwijt konden. We hebben mooie kostuums gemaakt van vuilniszakken of met dozen. De kinderen mochten het versieren. Ze vonden dit erg leuk om te doen en ze waren erg creatief. Eén kindje heeft van de dozen een hele mooie robotkostuum gemaakt, hij kon er zelf in en er mee lopen. Hij was erg trots op wat hij had gemaakt. Van de dozen hebben we ook nog 3 laags taart gemaakt. Deze taart konden we helaas niet opeten, maar we hebben nog cakejes gemaakt en versierd. Gelukkig konden we deze cakes wel opeten. Ook hebben we geprobeerd om slijm te maken, maar dit is ging helaas niet zoals het moest. We kregen maar geen slijm. Het was een smerige boel en alles zat overal, maar de kinderen vonden het erg leuk om het te doen en ze hadden er erg veel plezier in.
Het was een gezellige week!

Lucky Luke; Hier woon ik!

Het thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’ was een groot succes! We hebben veel leuke verhalen van jullie terug gehoord; van peuters die thuis ook dokter speelden en vaders en moeders die ook ziek moesten zijn! Mooi voor ons om te horen, dan leeft een thema echt!

Het nieuwe thema staat letterlijk voor de deur, want we gaan het hebben over ‘Hier woon ik!’ Hieronder kunnen jullie lezen wat er zoal aan bod zal komen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Ieder kind mag een foto van zijn/haar eigen huis meebrengen; daar gaan we samen over praten. Ook hebben we het over ‘wij’, wie woont er bij jou in huis? Zelfstandigheid komt ook aan bod; wat kan je al zelf? Wat doe je bij jou thuis al zelf? Maar ook wat mag je wel of niet thuis? Wat mag wel en niet op de peuterspeelzaal. We kijken naar de dagelijkse patronen; wat doe je iedere dag? Wat gebeurt er als je een keer ondeugend bent?

Motorische ontwikkeling
We hopen natuurlijk ook prachtig mooi weer zodat we veel buiten kunnen spelen; fietsen, rennen en natuurlijk in de zandbak! Binnen willen we ook met zand aan de slag; we gaan proberen te metselen met en bouwen in het zand. We gaan ook een muur stempelen met kleine sponsjes op een groot papier. En er gaat natuurlijk veel gebouwd worden met heel veel verschillende materialen!

Rekenontwikkeling
We gaan veel met tellen aan de slag dit thema. We maken rijen met blokjes en bouwen huizen groot en klein, blokken zwaar en licht. Onze huishoek wordt een gezellige woonkamer, met een echte tv en natuurlijk een kopje koffie en een koekje. Daar hoort ook een klok bij, die gaan we uitgebreid bekijken.

Taalontwikkeling
Natuurlijk gaan we weer heel veel boeken (voor)lezen. Het themaboek is ‘Het huis van Nijntje’ daarnaast krijgen we altijd boeken van de bieb. En Harry (van een huis voor Harry) mag natuurlijk ook niet ontbreken! We proberen om door alleen naar de kaft te kijken te bedenken wat er in het boek zal gaan gebeuren.
Verder gaan we in de kring met elkaar praten over hoe ieders huis eruit ziet en wat er allemaal in staat. Ook kijken wat je met letters kunt; schrijven en lezen. De postbode krijgt het vast druk!

 

 

 

Peuterspeelzaal Ons Heuksken Dotties eieren

Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.
In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;

De Sociale emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal.
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuigelijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen.
Het lijkt ons leerzaam om verschillende jonge dieren te ontmoeten. Daarom willen wij samen met de kinderen na de meivakantie naar de kinderboerderij gaan en zo het thema gaan afsluiten. 

 

Ziek zijn centraal op de Woelige Hoek!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een heerlijke carnavalsvakantie. En is er niemand van jullie ziek geworden, maar op de peuterspeelzaal willen we na de vakantie graag starten met het thema ‘ziek zijn’. Dit doen we samen met de basisschool, om de fijne samenwerking tussen basisschool en peuterspeelzaal nog meer zichtbaar te maken.
In de huishoek zal een bed komen te staan, waarin de kinderen de mogelijkheid krijgen een echt ziekenhuis na te spelen. Daarnaast komt er een apotheek waarin de peuters kunnen experimenteren met het maken van drankjes en tabletjes. Spelenderwijs zullen er weer veel doelen aan bod komen. De onderstaande speel- en leerdoelen zullen, zoals u gewend bent ook weer wekelijks op het bord komen te staan.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
• Stimuleren anderen te helpen, door bijvoorbeeld de dokter te zijn en iemand beter te maken.
• Stimuleren eenvoudige gevoelens bij anderen waar te nemen, bijvoorbeeld waar heb je pijn en wat moet de dokter dan doen?
• Stimuleren om andere kinderen duidelijk te maken wat hij of zij wel of niet wil, bijvoorbeeld in bed liggen, een pleister of een verbandje.
• Ruimte geven intuïtief te denken en reageren, bijvoorbeeld door vrij te spelen in de apotheek.
Rekenontwikkeling:
• Ervaring opdoen met de telrij, bijvoorbeeld door tabletjes te tellen.
• Vergelijken van kleine hoeveelheden op het oog, bijvoorbeeld door drankjes te maken (meer, minder, evenveel)
• Herkennen van enkele getalsymbolen, bijvoorbeeld 1 of 2 x per dag op een receptje schrijven.
• Sorteren op basis van kenmerken/eigenschappen, bijvoorbeeld door hetzelfde tabletje in een doosje te doen.
• In speelse betekenisvolle situaties omgaan met hoog, laag, vol, leeg, zwaar en licht door bijvoorbeeld zelf drankjes te maken in de apotheek.
• Navertellen van gebeurtenissen in de juiste volgorde, bijvoorbeeld eerst ziek en dan weer beter.
• Oriënteren op het lijf, bijvoorbeeld aanwijzen en benoemen waar je pijn hebt.
• Oriënteren op het lijf door imiteren van eenvoudige lichaamshoudingen en bewegingen.
Taalontwikkeling:
• Stimuleren van actieve en passieve woordenschat, zie themawoordenlijst.
• Stimuleren om woorden goed uit te spreken, bijvoorbeeld stethoscoop, medicijnen en ambulance.
• Stimuleren om te reageren op wat je hebt gehoord, bijvoorbeeld dokter die op patiënt reageert.
• Stimuleren om mee te doen aan de gesprekjes tijdens de dagelijkse routine, bijvoorbeeld uitlokken van taal aan de verteltafel.
• Stimuleren vragen te stellen, bijvoorbeeld wie is ziek en wat heeft hij?
• Ervaring opdoen met de manier waarop boekjes worden voorgelezen, bijvoorbeeld waar denk je dat dit boekje over gaat?
• Stimuleren om teksten zelf op te schrijven, bijvoorbeeld recepten uitschrijven.
Op 11 en 12 april zijn we weer beter, dit gaan we vieren met een heus pyjamafeestje! Alle kinderen en juffen mogen dan in pyjama op de peuterspeelzaal komen.

Kinderdagverblijf peuteropvang de Bouwsteen; Ridders en Prinsessen.

De komende weken gaan we aan de slag met het thema Ridders en Prinsessen. We introduceren dit thema aan de hand van het boekje “Ridder Rikki”

Rikki gaat vaak naar zijn lievelingsplek onder de oude eik.
Het is een bijzondere plek: Rikki doet zijn ogen dicht en verzint iets dat daarna ook echt gebeurt!
Vandaag is Rikki niemand minder dan ridder Rikki.
En net als echte ridders in de middeleeuwen maakt de dappere held van alles mee, met gevaarlijke draken en een lieve jonkvrouw en zo…Deze ontwikkelingsgebieden komen tijdens dit thema aan bod;


Sociale emotionele ontwikkeling:. Emoties: stoer doen, bang zijn, ik ben heel sterk , ik kom je helpen. Samenspelen en zo sympathie tonen voor andere kinderen. Stimuleren om aan andere kinderen duidelijk te maken wat je wel/niet wilt. Stimuleren eenvoudige gevoelens bij andere kinderen in te schatten.

Spelontwikkeling: Rollenspel: de prinses is bang voor de draak, welke stoere prins/prinses komt haar redden? Dat is spannend! Schat zoeken in de zandbak. De Paasbrunch op het kasteel. Met stokpaard rijden. Ring steken.We verkleden ons als ridder, draak of prinses. We kijken in de spiegel hoe we eruit zien. We schminken en kijken naar elkaar.
Motorische ontwikkeling: Fijne motoriek: kasteelpuzzel maken, knutselen, diamanten plakken op de kroon, schminken, plakken, knippen en kleuren. Grove motoriek: draven als een paard, klimmen in de toren van het kasteel, graven naar de schat.
Zintuigelijke ontwikkeling: Welk geluid maakt een draak? Hoe klinken paardenhoeven ? Wie roept daar om hulp? Voelen: allerlei materialen verkennen: zand, steentjes(diamanten) Hoe voelt schmink op je gezicht? De koninklijke Paasbrunch vindt plaats op het kasteel met chic versierde eieren en drakenchampagne.
Taalontwikkeling: Woordenschat uitbreiden (zie de woordenlijst) Interactief lezen/ napraten over het boek, stimuleren taal te gebruiken tijdens het rollenspel, liedjes en versjes aanleren., Stimuleren om te reageren op wat je gehoord hebt. Je mening geven en vragen stellen.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Hoeveel diamanten heb jij gevonden? Wie heeft er de meeste? We gaan ze samen tellen en eerlijk verdelen. Vormen herkennen, driehoek, cirkel enz Groepjes maken met dezelfde vormen /kleuren. Begrippen: hoog en laag, groot en klein, dik en dun, warm en koud, hard en zacht.
Kortom weer genoeg te beleven en ontdekken voor iedereen, We gaan er met z’n allen weer een leuk thema van maken.

Peuterspeelzaal Ukkepuk; Ik kan tanden poetsen!

Na de voorjaarsvakantie starten we met het thema Ik kan tandenpoetsen! We werken hierbij rondom het beroep tandarts. In de themahoek word een tandartspraktijk nagebouwd. We nodigen ouders ,die werken als tandarts, uit om ons te vertellen over het werk en over hoe je jou gebit gezond houdt.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We leren om gevoelens non-verbaal te tonen en te herkennen. Vragen of de ander zijn/haar mond open wil doen. We oefenen in het sympathie tonen naar andere kinderen, bijvoorbeeld d.m.v. een troostende arm of een helpend handje. Samen ben je sterker! Je kunt samen naar de tandarts gaan.

Spelontwikkeling:
We spelen samen de tandartswereld na en leren grenzen aan te geven door ‘nee’ te mogen zeggen. We kunnen ons verkleden als tandarts en leren de bijbehorende materialen kennen. In de spiegel kunnen we ons eigen gebit zien. Bij Dirk de Draak en het grote gebit kunnen we oefenen met poetsen.
Motorische ontwikkeling:
We oefenen het tanden poetsen onder begeleiding van een liedje. Wanneer doe je dit? Welke bewegingen maak je? Voor, achter, boven, onder, zijkant etc. In de nagemaakte behandelstoel (tuinstoel met een wit laken) mag je liggen, zodat ‘de tandarts’ een kijkje kan nemen. In ‘de wachtkamer’ leer je zittend wachtend, totdat de assistente zegt dat je aan de beurt bent.

Zintuigelijke ontwikkeling:
Ruiken aan de tandpasta. Ervaren van de tandenborstel in je mond. Stilstaan bij gezond eten.

Taalontwikkeling:
We leren om beleefdheidsnormen te gebruiken. Een hand geven aan de tandarts. Gebruiken van u. Op je beurt wachten Dankjewel zeggen als je iets krijgt of alsjeblieft zeggen als je vraagt of iemand de mond open wilt doen.
In de leeshoek zijn allerlei boeken over het thema tandarts. Aan de hand van de platen voorspellen we wat er gaat gebeuren. We zullen er in de kring volop over praten en elkaar laten nadenken door vragen te stellen.
De assistente zal in de agenda de afspraken noteren. Beginnen van schrijfvaardigheid.

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We tellen en bekijken de tanden. Herkennen van vieze tanden. Leren hoeveelheden te gebruiken, bijv. een beker vol of leeggieten voor het spoelen. Een klein ‘doperwtje’ tandpasta op je borstel. We vertellen aan de hand van een volgorde en gebruiken daarbij de woorden; eerst, daarna. We leren tijd te gebruiken. Op welke momenten poets jij je tanden. We kunnen op de zandloper zien hoe lang 2 minuten duren.

BSO de Bulte februari 2019
Momenteel staat het thema ruimte en planeten centraal op de BSO in Vragender. Het spel wie is als eerste bij de maan, is favoriet. We hebben raketten gelanceerd, en ruimtekoekjes gebakken. In de Krokusvakantie gaan we kostuums maken, schminken, carnaval cup cakes maken, verkleden en toneel spelen en we hebben een echte dansworkshop majorettes. Laat de carnaval maar beginnen, wij zijn er klaar voor!!

 

Voorleesontbijt peuterspeelzaal de Woelige Hoek Zieuwent.

Wat een genieten voor de peuters , samen met opa, oma of een ander dierbaar iemand. We hebben de politie gebeld, die “toevallig” op de gang was of ze een verhaaltje wilde voorlezen. De agenten wilde dit heel graag en de kinderen hebben ze opgehaald uit de gang. Iedereen luisterde ademloos en na afloop mochten ze ook nog de pet van de agent op. De agenten gingen nog met de kinderen een trein en busritje maken en daarna hebben we met z’n allen genoten van een heerlijk ontbijt. Om in het thema te blijven hebben de kinderen een verkeersbord geverfd samen met opa, oma. In de gymzaal hebben ze zich ook nog heerlijk uitgeleefd. Al met al 2 hele geslaagde ochtenden.

Ons Heuksken ; “Tik, tik wie ben ik”?

Wij zijn gestart met ons nieuwe thema: “Tik tik, wie ben ik?” Dit is een boek geschreven door schrijfster Betty Sluyzer. Dit thema houden wij aan tot de voorjaarsvakantie.

Het thema gaat vooral over verkleden en wie/wat je bent. We gaan allerlei leuke en leerzame activiteiten doen samen met de kinderen.
De kinderen mogen vanaf donderdag 17 januari foto’s meenemen. Het zou leuk zijn als jullie foto’s mee kunnen geven waar je kindje verkleed op staat. ( eventueel de ouders/broer of zus).

We gaan werken aan doelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld het ontdekken van verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Ook gaan we bezig met taal. Het themaboek “Tik tik, wie ben ik?” zullen we meerdere keren voorlezen. Dit om de woordenschat van het kind te verbreden.
In kleine groepjes gaan we de kinderen stimuleren om een positieve luisterhouding aan te nemen en deze langere tijd vast te houden. Zo leren ze naar elkaar te luisteren en te wachten op hun beurt.

Er komen ook wat rekendoelen aan bod en gaan wij ervaring op doen met meetkunde, uiteraard allemaal op een speelse manier. Je kunt hierbij denken aan meetkundige begrippen in relatie tot jezelf en ten opzichte van jezelf/je eigen lichaam; achter je voor je, naast je, boven je, onder je, opzij.

Verder gaan we meten en daarbij leuke ervaringen opdoen. In betekenisvolle situaties gaan we lengte/oppervlakte en omtrek vergelijken. Daarbij kun je denken aan: wie/wat is hoger kleiner, dikker/dunner, langer/korter, hoger/lager.

Klein Duimpje; Een koud kunstje!   

De komende tijd hebben we hetzelfde thema als de basisschool, namelijk kunst.  Ons thema noemen we: Een koud kunstje !?.
De peuters maken op allerlei manieren kennis met kunst.
Donderdag 24 januari volgen we samen met de kleuters een workshop van twee kunstenaars in de gymzaal van de basisschool. Zo leren we nieuwe dingen, mogen we experimenteren met verf en klei en we geven de ruimte om/ stimuleren de peuters om zelf dingen te doen.
Wilt u deze donderdag de kinderen kleding aan doen die vies mag worden en regenlaarsjes meegeven, want één ding is zeker: schoon blijven we niet!!! Graag een reserve set kleding meebrengen, zodat we aan het eind om kunnen kleden als dat nodig mocht zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat de taalontwikkeling betreft leren we nieuwe woorden en stimuleren de peuters om hulp te vragen als iets niet lukt. Je mag een mening te geven: dat vind ik wel/ niet mooi en we proberen om te luisteren naar ideeën en meningen van de ander.
We gaan werken met verschillende basisvormen: driehoek, cirkel en vierkant.
Bij kunst hoor een bezoek aan een expositie en het theater……

 

‘t Stekkie; Kikker is boos!
Van 14 januari t/m 22 februari gaan we van start met het thema ‘kikker is boos’.
Binnen dit thema beginnen wij met het maken van muziek, waarbij er geluiden met verschillende muziekinstrumentjes te horen zal zijn en die ook bespeeld mogen worden. Welk instrument maakt een hard of een zacht geluid? Daarbij zullen meerdere liedjes gezongen worden.
Hierbij zal in de kring aandacht besteedt worden aan het deelnemen aan gesprekjes over muziekinstrumentjes. Welk instrument zou jij het liefste bespelen of welk geluid vind je fijner/mooier zijn items die daarbij aan bod komen. En een moeilijker onderdeel is wel dat kinderen zonder te kijken d.m.v. het horen van het geluid het instrument mogen raden. Wauw kijken hoe dit gaat verlopen. We proberen tegen die tijd om een gast uit te nodigen die een accordeon gaat bespelen.
Daarna zal dit overgaan in het bespreken van kunst. Hierbij gaan wij niet vragen wat kunst is maar gaan we door het maken van schilderijen de peuters een beeld geven of je iets mooi vindt of juist niet. We zullen tijdens het werken aan schilderijen allerlei technieken aanbieden. Denk daarbij aan het met een kwast en pallet leren werken, verschillende rollers, dikke en dunne kwasten, de verschillende kleuren verf leren gebruiken, plakkertjes plakken, leren vouwen, verdunde verf met een rietje uit elkaar leren blazen (om een schudbuisje/muziekinstrumentje te gaan maken en onderdeel zal worden van alle kunstobjecten.) Tijdens dit “werken” mogen de kinderen gebruik maken van een schaarbord die als een soort schildersezel zal worden gebruikt. Hun kunstwerkje zal voorzien worden van hun naam met benoeming van de voorstelling. Hierdoor zien ze dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden. Daarnaast zullen wij naar hun mening vragen van hun eigen “werkje” maar ook die van een ander. Belangstelling tonen wat andere kinderen kunnen en maken. Maar ook om ze creatief te leren denken en te reageren.
In de bouwhoek zullen er rekenachtige kleine opdrachtjes worden ondernomen. Er zullen plaatjes hangen van bv cijfer 1 met 1 stip waarbij er 1 blokje gezet kan worden. Bij cijfer 2 en 2 stippen dus 2 blokken etc. Neem maar eens een kijkje in die hoek. Als schilderij zullen er binnen de lange en de korte strepen kleuren worden geplakt. Dit lijkt dan op een soort Mondriaankunst. Hierbij zullen kinderen spontaan of begeleid kunnen noemen welk vlak groot-klein, dik-dun, lang-kort is.
Ook zullen er ongeveer 4 attributen die betrekking hebben op dit thema onder een doek worden gelegd waarbij er 1 object zal worden weggehaald. Raden wat er weg is is het ervaren dat voorwerpen niet direct zichtbaar zijn.
Op woensdag 20 februari zal er een kunstgalerij van alle “werkjes” van onze kleine kunstenaars worden tentoongesteld. Tegen de klok van 11.00 uur zal deze geopend zijn. Er zal een kleine bijdrage in nep geld worden gevraagd om peuters mee te geven dat je entree dient te betalen wanneer je een bezoekje aan een kunstgalerij wilt gaan brengen. Dus de grote mensenwereld wordt zo nagebootst.
Bovendien zullen ze in betekenisvolle situaties leren omgaan met het begrip tijd. Wachten, nu, lang, even, snel, straks, vroeg, laat, dadelijk.

Het prentenboek dat in deze weken wordt voorgelezen is kikker is boos.
Kikker is boos. Hij probeert een schilderij van Eend te maken, maar dat lukt niet. De hele kamer ligt vol met proppen papier. Voor Eend is het ook lastig want die moet de hele tijd stilstaan en houdt dat niet vol. Als Varkentje langskomt en niet ziet wat het schilderij voorstelt, loopt Kikker boos weg. Waarom lukt het nou niet?

‘t Kelderke ; Rupsje Nooitgenoeg”
Van 17 januari tot en met 20 februari gaat het thema Rupsje Nooitgenoeg van start.
In de huishoek zal er eerst een soort rollenspel gespeeld worden waarbij de peuters in een restaurant komen. De juf gaat het bedienen voorspelen. De peuters kunnen dit spel dan overnemen om zo te leren hoe je een tafel gaat dekken, hoe je de “mensen” netjes te woord kunt staan en om de bestelling op papier te gaan zetten en natuurlijk om de goede bestelling aan de juiste peuter gaat geven. Thuis kunt u uw peuter vragen om mee te helpen met het dekken van de tafel. Kijk maar eens hoe betrokken uw peuter dan kan zijn.
Daarnaast kunnen peuters binnen de peuterspeelzaal koekjes/broodjes van klei maken of een boterhammetje met kaas, worst, tomaat beleggen. Hierbij horen ook allemaal materialen die uit een thematas gehaald kunnen worden. In de kring zullen er per keer een aantal materialen uit deze tas tevoorschijn komen. De kinderen mogen het om de beurt pakken, het leren benoemen en aangeven wat je hiermee zoal kunt gaan doen, bv een pan daar kun je mee koken, een lepel kun je mee roeren, een vork kun je mee prikken en een mes kun je mee snijden. Er zal een centraal themaboek worden aangeboden: Rupsje Nooitgenoeg.
Dit prentenboek gaat over Rupsje Nooitgenoeg die altijd honger heeft. Hij eet maar door en door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan de taart, de worst, het snoep, het fruit en de chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Bij dit thema zullen wij knutselwerkjes gaan maken. Denk daarbij aan het verven van een rupsje, een plakje worst en/of kaas prikken om deze op een boterham te kunnen leggen. Een koekenpan beplakken met zelf geknipte groenten. Daarnaast zullen we liedjes gaan zingen en een dansspelletjes gaan ondernemen. En elke week maken de peuters kennis met de verschillende (bouw)materialen bijv. duplo, nopper, hamertje tik, het leren afwassen. Hoe wij dit thema gaan afsluiten is nog even een verrassing.

De Bolderkoare, “Tik tik wie ben ik?”
De vakantie is alweer voorbij en vanaf woensdag 16 januari starten wij met ons nieuwe thema: “Tik tik wie ben ik?” Het thema is gebaseerd op een boek geschreven door schrijfster Betty Sleyzer. Dit thema houden wij aan tot de voorjaarsvakantie.

Het thema gaat vooral over verkleden en wie/wat je bent. We gaan allerlei leuke en leerzame activiteiten doen samen met de kinderen.
De kinderen mogen vanaf woensdag 16 januari foto’s meenemen waar ze verkleed op staan. 

We gaan werken aan doelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld het ontdekken van verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Ook gaan we bezig met taal. Het themaboek Tik tik wie ben ik? zullen we meerdere keren voorlezen. Dit om de woordenschat van de kinderen te verbreden.
In kleine groepjes gaan we de kinderen stimuleren om een positieve luisterhouding aan te nemen en deze langere tijd vast te houden. Zo leren ze naar elkaar te luisteren en te wachten op hun beurt.

Er komen ook wat rekendoelen aan bod en we gaan ervaring op doen met meetkunde. Uiteraard allemaal op speelse manier. Denk hierbij aan meetkundige begrippen in relatie tot jezelf en ten opzichte van jezelf/je eigen lichaam; achter je, voor je, naast je, boven je, onder je, opzij van je.

En we gaan ervaringen op doen in betekenisvolle situaties waarin vergelijken van lengte/oppervlakte/omtrek voorkomt; wie/wat is hoger kleiner, dikker/dunner, langer/korter, hoger/lager.

Het thema wordt afgesloten met Carnaval. Op woensdag 27 februari, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart vieren wij carnaval. 

 

Peuterspeelzaal de Petteflet….Ik wil die!
Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema:
Ik wil die!
We introduceren dit thema aan de hand van het boekje: Ik wil die! van Imme Dros De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?
We maken een schoenenwinkel op de Petteflet en zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod laten komen binnen dit thema.
Sociaal emotioneel: wat vind jij mooi? Een eigen mening hebben, dingen zelf doen: aan/ uit trekken van je schoenen of elkaar hierbij helpen, blij zijn met nieuwe schoenen. We gaan in de winkel schoenen kopen en verkopen en als het heel druk is moet je op je beurt wachten.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Kun jij springen, lopen, dansen, stampen, op je tenen of je hakken lopen? Fijne motoriek: schoenen uit doen? Best lastig met ritsen, veters en klittenband. Sokken aan en uit. En weer aan doen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We kijken naar de schoenen: zijn het sneakers, pantoffels, laarzen? welke vorm of kleur hebben ze? Zijn ze groot of klein?. Voelen: Op blote voeten, warm, koud, water, zand. Horen: Hoe klinken de verschillende schoenen? Kun je het verschil horen?
Taalontwikkeling: Uitbreiden woordenschat door rollenspel in de schoenenwinkel. Voorlezen. Praten met elkaar. “Opschrijven” wat de schoenmaker moet repareren.
Rekenkundige ontwikkeling: Hoeveel schoenen heb je aan? Centraal staat het cijfer twee. Meten van verschillende schoenen/maat opnemen. We moeten betalen in de winkel.
We hebben er zin in!

Ukkepuk; Een huis voor Harry
Volgende week starten we met het thema een huis voor Harry. Het thema wonen komt hierin naar voren. Dit is hét prentenboek van dit jaar en staat ook centraal tijdens de voorleesdagen, waarvoor we zijn uitgenodigd door de bibliotheek.
Het boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis!

Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij? Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een koffiezetapparaat? Waar staat het bed?

Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek, maar ook met het poppenhuis.
We werken actief aan het opruimen. Wat hoort waar?

Motorische ontwikkeling:
We wandelen door een buurt met huizen om eens goed te bekijken welke huizen er zijn. We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot.
Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.

Zintuigelijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het verhaal en oefenen om de aandacht langer vast te houden. We ervaren wat licht of zwaar is m.b.v. een verhuisdoos vol of leeg pakken.
En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?

Taalontwikkeling:
We leren dat letters een verhaal vertellen. We leren een verhaal te vertellen op een volgorde; eerst, daarna, dit a.d.h.v. illustraties.

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We leren huisnummers te herkennen en classificeren de huizen op grootte en basisvormen. Het dak is een driehoek. Het raam is een vierkant. De deur is een rechthoek etc.

We gaan een leuke en leerzame tijd tegemoet. We hebben er zin in!

Lucky Luke; HATSJOE ik ben ziek……………..

Tja, vele van ons en helaas ook onze kinderen ontkomen er niet aan in deze periode… Ziek zijn! Daarom juist een uitermate geschikt thema voor peuters, omdat ze zich helemaal in kunnen leven.
In de huishoek kunnen jullie zo meteen een echt bed vinden, waarin de zieke kan uitzieken, verzorgd kan worden en lekker voorgelezen kan worden door zijn vriendjes en vriendinnetjes. Als het echt te gek wordt bellen we de huisarts, want ook die houdt spreekuur op Lucky Luke!
De apotheek zal gevuld worden met flesje met pilletjes (die we zelf gaan knutselen) en drankjes. Hoeveel zit er in de potjes: iets meer, beetje minder of evenveel? De dokters kunnen zelf hun recept ‘opschrijven’. Ook worden we gemeten en kunnen we zien wie het langst is van ons allemaal!

Natuurlijk heeft iedereen wel wat te vertellen over hoe het is als je ziek bent, hoe je je dan voelt en wat je dan moet doen om weer beter te worden. Daar praten we samen over in de kring en benoemen en ontdekken waar de lichaamsdelen zitten waar je pijn kunt hebben. In de kring lezen we ook mooie boeken voor rondom het thema; we bekijken dan de kaft, de titel en bladzijden van het boek.
Wisten jullie dat alle kinderen al een hele tijd in de kring kunnen zitten, naar elkaar kunnen luisteren en op hun beurt kunnen wachten!?

 

Kikker in de kou op Woezel

Het nieuwe thema waar we tot aan de carnaval mee gaan werken is: Kikker in de kou. Ontwikkelingsgebieden waar wij op de peuterspeelzaal aan gaan werken zijn;
Sociaal emotionele ontwikkeling: samen praten in de kring over de verschillende emoties uit het boek d.m.v. kernwoorden(verbaasd, verdrietig, vrolijk). De woorden benoemen tijdens het voorlezen, vragen wat het is en uit te beelden.
Spelontwikkeling: Voorwerpen uit het boek zoals schaatsen, sjaal, handschoenen, dikke trui enz. in het lokaal leggen. Peuters kunnen met de voorwerpen het verhaal navertellen en naspelen
Motorische ontwikkeling: hoe krijg je het warm, springen, handen klappen, blazen in de handen.
Het samen “schaatsen”
Zintuiglijke ontwikkeling: voelen van kou/warmte, maken van een sneeuwpop van watten, klei of in de scheerschuim Erwtensoep met rookworst proeven.
Taalontwikkeling: kernwoorden uit het boek verduidelijken en uitleggen aan de hand van materialen/voor- en nadoen voor het gericht werken aan woordenschatontwikkeling
Reken/ wiskundige ontwikkeling: veel/weinig(sneeuw), vriezen, dooien. Groot/klein(sneeuwpop van klei)

De grote rode bus staat centraal op de Woelige Hoek in Zieuwent

Ons nieuwe thema: De grote rode bus in het verkeer start vrijdag 11 januari 2019! Op vrijdag 11 januari om 8.45 uur komt Rianne van de bibliotheek interactief het boek ‘De grote rode bus’ van Judy Hindley voorlezen.
Tijdens het thema is er aandacht voor leuke  speel- en leerdoelen. 
Zoals:
Sociaal emotioneel: omgang met regels (lopen op het zebrapad of op de stoep), leren wat nee zeggen betekend (je mag niet op straat of door het rode stoplicht rijden), op de beurt wachten (je kunt niet allemaal tegelijk achter het stuur) en net alsof spelen (spelen als politieagent of buschauffeur).
Rekenontwikkeling: ervaringen opdoen met basisvormen zoals cirkel, driehoek en vierkant (met behulp van verkeersborden), ervaringen opdoen met divers constructiemateriaal (wegen bouwen), telliedjes zoals 1, 2, 3, 4 auto van papier, als de auto dan niet past, zet hem in de garagekast, 1, 2, 3, 4 auto van papier. Tijdens het bewegingsspel zal het kind veel ervaring opdoen met tegenstellingen voor/achter en ver weg/dichtbij.
Motorische ontwikkeling: fietsen, tractor rijden, steppen en in de gymzaal een verkeersparcour volgen. Daarnaast zal er ook bij dit thema veel aandacht zijn voor de fijne motoriek, uw kind mag een grote rode bus verven, een stoplicht maken en zelf vrije voertuigen knutselen met keuze materiaal.
Taalontwikkeling: de peuters zullen ervaring opdoen met woorden die meerdere betekenissen hebben zoals zebra of bord. Ook zullen ze gestimuleerd worden om non-verbale taal te begrijpen en te gebruiken (stop, doorrijden) Ze gaan ook zien dat letters gebruikt kunnen worden om iets aan te geven zoals P van parkeerplaats.
Het wordt weer een leuke en leerzame periode op de Woelige Hoek. We hebben er zin in!

Januari 2019 nieuws van Ons Heuksken

In de afgelopen periode zijn wij op Ons Heuksken, rondom sint en kerst bezig geweest. Peuters mochten cadeautjes inpakken, zich verkleden, als een echte sinterklaas of zwarte piet de kinderen in de kring een hand geven of de pietengym ondernemen. Daarna is er op de kerstmorgen prachtige kerstbakjes gemaakt en met een heus ontbijt de morgen afgesloten. Dit alles met als doel om naast beleefdheidsvormen ook zichzelf zoveel mogelijk te kunnen redden of daarbij hulp in te gaan roepen wanneer dit nodig mocht zijn. Bovendien is het wennen aan nieuwe situaties een andere item binnen de aangeboden doelen. Op 8 januari zijn we na een heerlijke kerstvakantie weer van start gegaan. Volgende week starten we met het thema “tik, tik, tik wie ben ik????”

 

 “Een huis voor Harry” centraal op het Kinderdagverblijf

De aankomende weken werken we met het thema: ‘Een huis voor Harry’. Dit is ons themaboek, deze staat ook centraal tijdens de Nationale voorleesdagen, als prentenboek van het jaar 2019.
Wij gaan in de eerste week van het thema in de kring praten over waar wij zelf wonen. De kinderen mogen een foto meenemen van hun eigen huis waar zij zelf ook op staan. Ook wordt de groep ingericht over alles wat te maken heeft met wonen.  Vanaf de tweede week van het thema zijn wij uitgenodigd in de bibliotheek. Hier zal het themaboek voorgelezen worden. Vanaf dan zal het boek ook centraal staan in het thema en wordt deze tijdens het kringmoment voorgelezen en wordt er over gepraat.

Een samenvatting van het boek:
Harry is een huiskat. Harry komt nooit buitenshuis, tot hij op uitnodiging van Vera de vlinder tikkertje gaat spelen. Hij verdwaalt in de stad bij het tikkertje spelen. Hoe raakt hij nu thuis………..?
Tijdens het thema komen allerlei ontwikkelingsgebieden aan bod;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
Wie wonen er bij ons? Familieleden en buren. Hoe heten ze? Wat doen we elke dag thuis? Wat doen papa en mama? We gaan door middel van rollenspellen in de hoeken spelen. Zelf aanbellen in de huishoek en bij een aantal kinderen op bezoek gaan. Hoe doe ik dat? Wat doe je als je op bezoek gaat? (Dank je wel zeggen, hand geven, afscheid nemen). Dit oefenen we door rollenspellen te spelen.
Spelontwikkeling:
Wij gaan spelen met allerlei materialen, zoals stenen en zand. Spelen in de huishoek van rollenspelletjes. Aanbellen, op bezoek komen en visite spelen, post in de brievenbus doen etc. Van vouwblaadjes wordt een huis gevouwen. Ramen en deuren worden erin geplakt en de huizen worden achter elkaar op gehangen (straat of rij). Het poppenhuis staat op de groep. In de kring bekijken we wat er allemaal in zit. Deze halen we eruit en we praten en vertellen hierover. Zoals; Wie ze zijn en hoe het huis eruit ziet. Boven beneden, indeling en ruimtes.
Motorische ontwikkeling:
-Fijne motoriek: Stempelen van stenen in een groot huis. Knippen of scheuren van plaatjes uit woonmagazines en op plakken. Huisnummer inkleuren en prikken. Bouwen met kleine blokken.
Grove motoriek:vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen, kruipen en klauteren in gymzaal.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Horen: Welke geluiden hoor je in en om het huis? Dieren, mensen en auto’s. Voelen: Aan spullen uit een huis. Zacht-hard en koel-warm. (koelkast of verwarming) Ruiken: Wanneer ruikt het lekker thuis? Zien: Kijken naar verschillen in meubels
Taalontwikkeling:
Stimuleren woorden te gebruiken in andere situaties en conclusies met andere kinderen te trekken. Denk aan het spelen van rollenspellen in de huishoek, netjes praten (dankjewel, alsjeblieft) en het ontvangen van bezoek (hoe doe je dat?). Begrijpend luisteren, enkelvoudige opdracht uit voeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging. Gesprekjes voeren en mening geven naar aanleiding van een verhaaltje. Ervaring opdoen met de manier waarop een boek wordt voorgelezen. Zoals het laten zien van kaft, titel, bladzijdes. Dat letters worden gebruikt om iets te vertellen of te lezen. Ook de postbode leest jouw adres en weet hierdoor in welke brievenbus de post moet.
Reken/ wiskundige ontwikkeling:
Herkennen en benoemen van getal symbolen. Door middel van cijfers de huisnummers samenstellen. De stippen van een dobbelsteen tellen. Vormen zien zoals het dak is een driehoek en huis een rechthoek, Groot/ klein huis, zware stenen. Rijtjes leggen en stapels maken met blokken. Rijen stempelen keurig naast en boven elkaar met sponsjes. Dit kan met grote en kleine sponsjes. Ervaring met tijd. Dagritmes vertellen, dagelijkse gebeurtenissen thuis.  Construeren bouwen met materiaal. We gaan huizen bouwen van duplo, lego en grote dozen

Piet op de BSO in Vragender

Wat een spannende tijd voor  Sinterklaas, maar ook weer leuk we hebben pepernoten gebakken en veel geoefend voor de pietengym.

Wat een verassing dat alle kinderen op 5 december welkom waren op de zwarte pieten middag. We hebben hard gezongen en ja hoor daar kwam Piet met de pepernoten. Hij strooide door de groep dus graaien maar.
Nog een paar liedjes en daarna na de pietengym en zelfs Piet deed mee.
Helaas was Piet de cadeautjes kwijt en gingen we door de hele school zoeken, 2 grote zakken kwamen tevoorschijn. Allemaal een leuk cadeautje en zelfs nog spelletjes voor de groep.

Sinterklaas en Kerst  op de Petteflet!

De gezelligste tijd van het jaar ligt weer voor ons. We hebben een uitgebreid spelaanbod. De kinderen leren spelenderwijs een heleboel;
We lezen boekjes voor over Sinterklaas met rijmpjes zodat de peuters ervaring opdoen met klanken en rijmen.
In de kring vertellen we over Sinterklaas: ieder kind wil horen over Sinterklaas en zo stimuleren we een positieve luisterhouding en proberen we hun aandacht wat langer vast te houden.
Rekenontwikkeling:
We eten samen pepernoten: Hoeveel pepernoten heb je? Wie heeft er meer of wie heeft er minder of hebben we er evenveel?
Telkens als je er één opeet wordt het er één minder en als alles op is , is er niets meer.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Stimuleren ervaring op te doen met nieuwe opdrachten en nieuw materiaal:
Sinterklaas krijgt een baard van scheerschuim.
Het bezoek van Zwart Piet, dat is heel leuk maar ook kan heel spannend zijn. Is er een cadeautje? Wat zal het zijn?
Motorische ontwikkeling:
Van pepernotendeeg maken we pepernoten, best lastig om kleine bolletjes te draaien.
Van papier vouwen we een schoentje, dat we gaan zetten.
Ervaringen opdoen met meetkundige begrippen tijdens het bewegingsspel: voor/ achter, in, op, dichtbij/ ver weg
Als Piet op bezoek komt doen we pietengym: cadeautjes gooien in de schoorsteen, lopen over de bank De laatste dagen voor de kerstvakantie is de kerstbrunch.
We gaan samen eten, delen en op je beurt wachten.
Daarna is het vakantie en zien we elkaar 7 januari weer op de Petteflet.

Klein Duimpje in Zwolle maakt er een gezellige decembermaand van!

Volgende week is al het Sinterklaasfeest. Donderdag a.s. gaan we pepernoten bakken: dat is een goede oefening voor de fijne motoriek. Op de peuterspeelzaal vieren we Sinterklaas op dinsdag 4 december. We maken er een gezellige morgen van en er is voor de peuters een cadeautje.Als de Sint vertrokken is gaan we ons voorbereiden op de kerst. We gaan samen de kerstboom zetten. Wachten op je beurt om een bal of een beer in de boom te kunnen hangen, is best wel lastig.
Donderdag 20 december is de kerstbrunch. Dan hoeft u geen fruit en drinken mee te geven. We gaan brood smeren en dan kiezen wat er op mag. Als je niet kunt kiezen dan mag je hopen dat er genoeg brood is, want dan kun je alles proberen. We proosten met kindercampagne op fijne feestdagen en een goed begin van 2019.

.