Per locatie nieuws

Kleine beer komt slapen op de Parel en de Bouwsteen

Brrrr wat is het koud hé? De winter is nu echt aangebroken, dat betekent dat alle beren fijn in hun warme holletje kruipen voor een lekkere winterslaap, tenminste… bíjna alle beren…
Deze week starten we met een nieuw thema: ‘Welterusten kleine beer
Dit thema zal gaan over slapen en alles wat daar bij komt kijken; je omkleden, tanden poetsen, lekker ingestopt worden maar ook het donker van de nacht en het heldere van de sterren.  Een thema die heel dicht bij de leefwereld van peuter staat. 

-- Lees verder --

Bobbi doet boodschappen op peuterspeelzaal Lucky Luke

We starten dit jaar met het thema; Bobbi doet boodschappen Sommige kinderen komen misschien in deze tijd nog maar weinig in de supermarkt of in andere winkels, dus wij dachten dan halen we de supermarkt maar naar de peuterzaal! We gaan op de groep een hoek inrichten als supermarkt, hier kunnen de kinderen ‘de grote mensen wereld’ naspelen en boodschappen doen met een winkelwagentje en afrekenen bij de caissière. We verzamelen echte (lege) verpakkingen voor een uitgebreid assortiment.  
Ons themaboek dit thema is: Bobbi doet Boodschappen.

Bobbi mag papa helpen met boodschappen doen, want ze gaan straks pannenkoeken bakken. Bobbi mag helpen met de producten uit de schappen pakken zoals de melk, de meel en de appels. Maar Bobbi weet dat er ook eieren gepakt moeten worden… maar oeps.. die vallen, boem op de grond! Papa is geschrokken maar gelukkig niet boos.
Gauw naar de kassa, want papa moet betalen!
-- Lees verder --

Thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’ op peuterspeelzaal Woezel

Binnenkort start het nieuwe thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’! De boeken die centraal zullen staan dit thema zijn: ‘Kas is ziek’ en ‘Anna is ziek’.

Spelontwikkeling:  
Voor de spelontwikkeling thuis kunnen jullie een rollenspel gaan spelen bijv. Dat er iemand een arm of been bezeerd heeft. Hier moet naar gekeken worden en eventueel pleisters of verband om gedaan worden. Dit vinden de peuters altijd erg leuk om te doen. Jullie kunnen zogenaamd bellen, 1 is de dokter en 1 is de patient, om zo een gesprekje aan te gaan en taal uit te lokken. Je kunt apotheekje spelen waar de medicijnen gehaald en gemaakt moeten worden           

-- Lees verder --

Beer Boris is ziek op peuterspeelzaal ‘t Stekkie

Al spelende dat Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl een dokterstas met oa een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf onze Boris de Beer beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.

Hierbij wordt het boek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen. Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?


-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ukkepuk: Coco kan het!

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

-- Lees verder --

Beer Sam gaat lekker slapen op peuterspeelzaal de Petteflet

De komende weken staat het thema ‘En nu lekker slapen,  Sam!’ centraal.
We maken een slaapkamer voor beer Sam op de Petteflet.
We hebben sloffen en een knuffel voor hem, een lekker bed en een pyjama.
We maken natuurlijk ontbijt en zingen slaapliedjes voor Sam.
Brengen allemaal onze allerliefste knuffel mee, knutselen en lezen allerlei leuke boeken over slapen. Kijken op de klok en naar de sterren en de maan. Doen nachtlampjes  en lantaarns aan. Genoeg te beleven dus.

-- Lees verder --

Het kabouterhuis op peuterspeelzaal Ukkepuk

De kleuren zien we nu buiten terug in het bos. De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. En in dit bos daar staat een heel klein huisje met rood en witte stippen.. Ons volgende thema heet; Welkom in het kabouterhuis!
Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. Kan jij een paddenstoel vinden? We wegen en tellen met kastanjes en eikels. We praten over het weer; koud, warm, nat droog. Wat trek je dan aan? In de herfst zie je ook allerlei dieren, zoals de spin, de egel, de eekhoorn of de slak. We gaan genieten van dit seizoen!

-- Lees verder --

Dikkie Dik viert FEEST op de Petteflet

We starten als afsluiting van dit jaar met het nieuwe thema: Feest! 
Sinterklaas is natuurlijk  in Nederland aangekomen, dus verkleden we ons als Sint of Piet. Bakken pepernoten, zingen liedjes. En zetten onze schoen.(die we zelf gaan maken) Ook komt Sint nog een cadeautje brengen voor ieder kind op de Petteflet.

Als de lieve Sint met zijn Pieten dan weer vertrokken is naar Spanje gaan we samen de kerstboom zetten. Het lokaal versieren. En eten we samen een heerlijke kerstlunch. Dus alweer Feest!!

-- Lees verder --

 

Sint en Kerst op peuterspeelzaal De Woelige Hoek

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land. Een spannende en hele leuke periode van het jaar!
Natuurlijk leven we samen met de peuters toe naar de verjaardag van de Sint. Zo kunnen ze zich verkleden als Sint of Piet, wordt er heuse Pietengym gedaan, worden er boekjes voorgelezen, heel veel sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken en zelfs de juffen kunnen zich als Sint of Piet verkleden.


In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling:
Er komen weer veel nieuwe woorden voorbij en deze zullen we spelenderwijs steeds gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het pepernoten bakken en cadeautjes inpakken.
-- Lees verder --

Sint en Kerst met Dikkie Dik op de Parel en de Bouwsteen

Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: FEEST!
Dikkie Dik viert Sinterklaas en kerstmis, is het themaboek waarmee we gaan werken. Sinterklaas is weer bijna in het land en daar beginnen we dit thema ook mee. We hebben een echte sinterklaas stoel voor de kleine Sinterklazen onder ons. We gaan cadeautjes inpakken en lekker bewegen bij de pietengym.

Als Sinterklaas en zijn pieten weer zijn vertrokken gaan we verder met het kerstfeest. Er wordt een kerstboom versierd en we houden met de kinderen een kerstlunch. Met beide feesten gaan we mooie dingen knutselen, maar wat we gaan maken, houden we nog even voor ons 🙂

Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
We voeren gesprekken met de kinderen.  Daarmee proberen we te stimuleren dat de kinderen zichzelf als ik benoemen. Heb jij je schoen gezet? Wat heb je in je schoen gekregen? Heb je thuis ook een kerstboom? Heb je meegeholpen met de kerstboom versieren? Wat heb jij in de kerstboom gehangen? Ook gaan we bewegingen uitproberen met de pietengym, dat is goed voor het zelfvertrouwen!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Klein Duimpje; Lekker weertje koekepeertje!

We lezen voor uit het boek Anton en de blaadjes van Ole Könnecke.
Nog één blaadje, en dan heeft Anton alles op een grote hoop geharkt. Maar daar komt de wind. En die blaast net dat ene blaadje weg…
Een enkel blaadje te pakken krijgen, dat kan niet moeilijk zijn voor Anton. Maar eenvoudige klusjes zijn niet altijd zo eenvoudig als ze lijken, ontdekken Anton en zijn vrienden. Hun jacht op het eenzame blaadje wordt een avontuurlijke en grappige onderneming.

Anton en de blaadjes illustreert met welk geduld en volharding kinderen soms aan het werk gaan. De grootte of het belang van de taak speelt daarbij geen enkele rol. Ze kunnen zich – in tegenstelling tot ons volwassenen – zo verliezen in details, dat ze daarbij het grote geheel uit het oog verliezen.
We maken popcorn  met de popcornmachine. Dat is net toveren, maiskorrels erin en dan wachten, wachten en plop dan springt de popcorn in de bak!
-- Lees verder --

De kabouters Puntinga op bezoek bij peuterspeelzaal Ons Heuksken

We beginnen met een nieuw thema: Het kabouterbos. Dit thema vloeit langzaam over op het Sinterklaasfeest en Kerstmis.
Het boek dat bij dit thema hoort is: ‘Het jaar rond met de kabouters Puntinga’ waarbij wij een bepaald hoofdstuk over de herfst gaan voorlezen. Er staan allemaal paddenstoelen in het bos die kunnen praten, lopen, dansen, zingen en kusjes kunnen geven.

Elk jaar wachten Ingrid, Herbert, Erik en Frederik op dit grote moment: het feest van paddenstoelenland! Na de herfstvakantie gaan ze naar school om weer van alles te leren. En dan komt de nieuwe buurvrouw egel ook even bij de familie Puntinga kennis maken. Een gezellige boel wordt dat.
Binnen dit thema gaan we veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
We willen jullie als ouders en de kinderen vragen om eigen gevonden eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes etc. mee te brengen voor in onze herfst-ontdekhoek.       
-- Lees verder --

Kriebelbeestjes op peuterspeelzaal ‘t Stekkie

Op ‘t Stekkie wordt gestart met het thema Kriebelbeestjes.
Wat zijn kriebelbeestjes en welke zijn er allemaal? Van spin, lieveheersbeestje, kever, langpoot, duizendpoot en noem ze maar meer op.  Ze komen allemaal in dit prentenboek naar voren. Misschien kun je er wat onder een steen of bij een boom vinden?
Het prentenboek dat voorgelezen zal worden is ‘Superworm’.  
Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden te hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks:  Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid.
-- Lees verder --

De peuters op Lucky Luke moeten nog… nachtjes slapen!

Tijd voor een nieuw thema. Nog … nachtjes slapen is ons thema in november en december. Zoals de titel al zegt, er zijn in deze periode heel veel leuke feestje waar we voor aftellen. We starten het thema door te spelen en praten over een verjaardag vieren, later breiden we uit met Sinterklaas en daarna door naar Kerst.
Ons themaboek dit thema is heel toepasselijk:
‘Nog 100 nachtjes slapen’ Het boek gaat over Dorus die niet kan wáchten tot haar verjaardag. 100 nachtjes? Dat duurt veel te lang!

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Bolderkoare wordt omgetoverd tot Kabouterbos

Ons nieuwe onderkomen is een heerlijke en fijne speelzaal! Het samen buitenspelen met de basisschool is super en het elkaar treffen in de school maakt dat we echt deel van de basisschool uitmaken.

Het boek dat bij het thema Het Kabouterbos hoort is ‘Kabouter Thijm’. Met zijn rode muts en witte baard heeft Kabouter Thijm veel vrienden in het grote bos; zoals het konijn en het roodborstje. In de herfst zoekt hij allemaal herfstvruchten.
Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
-- Lees verder --

Op peuterspeelzaal Woezel lopen ze samen met Eendje in de regen

Inmiddels is het weer omgeslagen. De eerste regen en kou hebben we al gevoeld. Ons volgende thema heet; Eendje in de regen
Eendje Kiki heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt. 
We zullen dit thema praten over het weer; koud, warm, nat en droog. Wat trek je dan aan? De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. 

-- Lees verder --

Het Kabouterbos op peuterspeelzaal ‘t Kelderke

Deze week start er weer een nieuw thema op peuterspeelzaal ‘t Kelderke.
Jullie zijn van ons gewend dat er een prentenboek in het middelpunt staat van ons thema. Dit keer is het thema niet helemaal rond het boek opgezet maar hebben we wel een boek dat we regelmatig zullen lezen:
‘Kabouter Thijm’.
Kabouter Thijm met zijn rode muts en witte baard heeft veel vrienden in het grote bos. Hij maakt een praatje met konijn, het roodborstje zingt een lied voor hem, in de herfst raapt hij de eikels op. 

Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel. Samen met de bassischool gaan we een kabouterwandeling lopen met verschillende opdrachten voor de kinderen. 
-- Lees verder --

De spin die het te druk had op De Woelige Hoek

Deze week wordt er op De Woelige Hoek gestart met het thema: De spin die het te druk had n.a.v. een het boek geschreven door Eric Carle. We gaan spelen in de Spinnenhoek, hier wonen heel veel spinnen, maar veel spinnen hebben geen web. Misschien kunnen de kinderen helpen. Ook moet de spin natuurlijk eten, wat zouden spinnen lusten? We laten de kinderen volop fantaseren en voegen af en toe zelf dingen toe.


-- Lees verder --

Een hoed voor Rosie op de Bolderkoare

Vorige week is op peuterspeelzaal De Bolderkoare een nieuw thema gestart: Een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden:

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

De peuters van Ons Heuksken in de werkplaats

Binnenkort gaan we binnen op peuterspeelzaal Ons Heuksken van start met het thema waarbij techniek de boventoon voert. De beroepen de timmerman en de metselaar zullen het meest naar voren komen.


Tijdens dit thema zal een boek speciaal aandacht krijgen. Kasper en Flip in de werkplaats Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.
-- Lees verder --

Wie heeft er op mijn kop gepoept? op ‘t Stekkie

Binnenkort start op de peuterspeelzaal ‘t Stekkie het thema Wie heeft er op mijn kop gepoept? gebaseerd op het boek ‘Over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’:
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader..

De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
We stimuleren met dit thema de zelfstandigheid van de kinderen. En proberen iedereen enthousiast te maken om naar de wc of het potje te gaan.
Ook is het voor de kinderen belangrijk sympathie te tonen naar andere kinderen in wat ze kunnen en al doen. 
-- Lees verder --

Kasper, Flip en de peuters van ‘t Kelderke in de werkplaats

We gaan binnenkort op peuterspeelzaal ‘t Kelderke van start met het thema waarbij techniek de boventoon voort: Kasper en Flip in de werkplaats.
We maken een themahoek heuse werkplaats waar getimmerd en gebouwd kan worden en natuurlijk lezen we het themaboek Kasper en Flip in de werkplaats:

Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.

-- Lees verder --

Bouwsteen in het Kabouterbos

Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: Het Kabouterbos
Later in het thema komt de Herfst ook om de hoek kijken.

Het thema wordt geïntroduceerd met een boek over groot en klein, reuzen en kabouters.
Dit boek gaat over kabouter Bim en zijn avonturen.

-- Lees verder --

Klein Duimpje gaat JONGleren in het verkeer

De komende weken werken wij in samen met de basisschool aan het thema: JONGLeren in het verkeer. Wat is verkeer? Wat zie je allemaal? Waar moet je op letten?
JONGLeren in het verkeer is een educatief programma voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar én hun (professionele) opvoeders.
In de groep lezen we het prentenboek: Stoeprand stop! Van Dick Bruna

-- Lees verder --

Het kabouterbos op peuterspeelzaal De Petteflet

Vandaag schijnt de zon in het bos, tussen de grote bomen en op de kleine paddenstoel. Kijk eens naar die ene paddenstoel met witte stippen…….
Er zit een deurtje in en een kabouter komt naar buiten.

We beginnen op de Petteflet met het thema ‘het Kabouterbos’

-- Lees verder --

‘DIT BEN IK’ op peuterspeelzaal Woezel

Het thema waar we op peuterspeelzaal Woezel nu mee werken is “Dit ben ik”. Kleine Leon van top tot teen is ons themaboek.
Met behulp van dit boekje benoemen we van alles wat er aan het lichaam zit; ogen, oren, armen, etc.
We gaan de kinderen nog wegen en opmeten. Hierbij komen ook de termen groot/klein, zwaar en licht aan bod.

-- Lees verder --

Zomer op BSO de Bulte

Bso de Bulte in Vragender werd afgelopen zomervakantie omgetoverd tot een heuse  camping, met een echte receptie, tenten, luie stoelen en koffers. Er waren wegwijzers waar je naar het terras kon, het restaurant, de wc en soms was de camping zelfs “vol”!
Iedere week stond een ander vakantieland centraal: Holland, Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Er waren in deze weken leuke spelletjes, lekkere hapjes en toffe speurtochten alles in het teken van het land van de week.
Zo mochten de kinderen op z’n Grieks hun bord kapot gooien na het eten, Italiaans schepijs proeven, Spaanse siësta houden in de hangmat, Hollandse polonaise hossen, verkleden als echte Franse monsieurs en mademoiselles en Engelse drop proeven!
Wat een top zomervakantie!


JONGleren in het verkeer op de Woelige Hoek

Op peuterspeelzaal de Woelige Hoek is er een nieuw thema gestart in samenwerking met de basisschool Jozefschool in Zieuwent: Jongleren in het verkeer.
We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen en verkeerssituaties.

En hierbij zullen op speelse wijze de volgende ontwikkelingsgebieden voorbij komen:

Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel
buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Lucky Luke in de regen

De zomervakantie zit er weer op!  We hopen dat jullie allemaal een fijne tijd hebben gehad samen! En hoewel wij natuurlijk allemaal hopen op nog prachtig weer gaan wij het wel hebben over een Eendje in de regen.

De titel van ons thema is afkomstig van dit boek:              
‘Voetjes nat?vraagt opa.
Ja zegt Kiki.
Je neus ook?
Ja, opa. Bah!
Zit er modder aan je tenen?
Nou! zegt Kiki. Moet je zien!

Wat heeft Kiki toch een hekel aan de regen! Papa en mama begrijpen er niks van. Maar opa neemt Kiki mee naar zolder en daar ligt de oplossing..
We gaan het voornamelijk hebben over het seizoen; Herfst en de daarbij de behorende attributen zoals; Bladeren, regen, wind, herfstvruchten zoals; dennenappels, eikels en beukennootjes.
-- Lees verder --

Atelier Ukkepuk geopend

Vanaf volgende week start peuterspeelzaal Ukkepuk met een nieuw thema naar aanleiding van het boek: “Kikker is boos”.
Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!


-- Lees verder --

De Kinderopvang gaat kamperen met Fien en Milo

In de zomervakantie start er een nieuw thema bij ons op de Parel en de Bouwsteen: Kamperen met Fien en Milo

Zo komt er een tent in de themahoek te staan en toveren we de groepen om tot (net) echte campings.
De koffer kan ingepakt worden, ‘Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie?’. We gaan ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed en bij warm weer gaat de sproeier aan of nemen we een plons in het zwembad!
-- Lees verder --

Thema Een hoed voor Rosie op ‘t Kelderke

Wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Er staat een winkeljuffrouwtje of een winkelmeneertje om de hoeden te gaan verkopen. Daar heb je munten voor nodig om deze te kunnen betalen.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

Boer Boris viert vakantie op peuterspeelzaal Lucky Luke

Wat fijn dat de peuters weer mogen komen! Daar hebben wij naar uit gekeken! Vanaf week 23 beginnen we met het thema: Boer Boris heeft vakantie!
Het thema is gebaseerd op het boek Boer Boris gaat naar zee.

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken zoekt een Hoed voor Rosie
Vanaf 26 mei tot en met 2 juli gaan wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”
-- Lees verder --

 Woeste Willem op peuterspeelzaal Klein Duimpje

Op peuterspeelzaal Klein Duimpje in Zwolle begint deze week het thema Woeste Willem, naar het gelijknamige boek.
Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij zijn avonturen uit de tijd dat hij nog zeerover was. Over zijn schip, de schatkaart en de schat, het zeemonster met zeven armen, de waterman en de zeemeermin. Ze bouwen samen een schip, maar als ze willen gaan varen……

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
in de kring praten we over het boek, ben jij ook wel eens boos? Wanneer ben jij bang? Ben jij stoer? Samen gaan we de groep inrichten en kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Samen spelen: de zandbak delen en de schatten zoeken die onder het zand liggen.
-- Lees verder --

‘De mooiste vis van de zee’ zwemt naar de Woelige Hoek

We starten met het laatste thema van dit school jaar: De mooiste vis van de zee (een boek geschreven door Marcus Pfister)

We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring. Dit is in grote lijnen waar het boek en dus ook het thema over gaat. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben, dan om de mooiste te zijn!
Er zullen 2 goudvissen op de peuterspeelzaal komen en het kind van de dag mag de visjes voeren.
-- Lees verder --

De Petteflet aan de slag met Kunst!
Heerlijk dat we met z’n allen weer gestart zijn op De Petteflet.
Deze week gaan we starten met het thema “Kikker is boos”.
Het boek van Max Velthuijs gaat over Kikker ………
die een schilderij wil maken van Eend.
Maar het wordt niet zoals hij wil.
En dan ziet varkentje ook nog niet wat het voorstelt!!
Kikker wordt boos!! Niet op Varkentje, niet op Eend maar op zichzelf.
Waarom lukt het nou niet?
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ‘t Stekkie: Ik wil die!

We gaan ons van 27 mei tot en met 3 juli bezig houden met het thema de schoenenwinkel.
In de huishoek zullen verschillende schoenen uitgestald worden. Peuters kunnen deze kopen met een muntje en aandoen. Het is bijzonder om te ervaren of je inderdaad deze schoenen aan kunt krijgen en passen of dat je op deze schoenen kunt lopen. Kleine schoenen, grote schoenen, schoenen met hakken, zonder hakken, gymschoenen, gekleurde schoenen en noem maar op.
Er zal ook een caissière in de winkel aanwezig zijn om deze te gaan verkopen en om geld in ontvangst te kunnen nemen. Maar kunnen de verschillende schoenen ook in de verschillende dozen? We gaan dus echt passen en meten binnen dit thema.
Het boek “Ik wil die!” is het themaboek en gaat over Ella.
De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?

-- Lees verder --

Het Circus is begonnen op peuterspeelzaal Woezel!
We zijn begonnen met een nieuw thema, Circus!
Veel kinderen zouden graag in het circus willen werken. Moeilijke kunstjes doen en veel bewegen. De komende weken staat ons lokaal in het teken van het circus. Een leuk thema omdat we het ook kunnen combineren met het bewegen buiten.
We wilden graag een voorstelling geven aan het einde van ons thema maar we gaan jullie nu op de hoogte houden via de app. Dussss…….laat jullie verrassen.Ontwikkelingen waar we aan gaan werken:
-- Lees verder --

Raad eens hoeveel ik van je hou…..peuterspeelzaal Ukkepuk

Wat fijn om de meesten van jullie weer in goede gezondheid terug te zien!We zitten door het coronavirus in een bijzondere en spannende periode en we hebben een gekke fase achter de rug. Ineens niet meer naar de Ukkepuk. Wat hebben we jullie gemist!
We hebben genoten van jullie beelden en berichten over het ‘thuis spelen en leren’.
Na de meivakantie hebben we de draad weer opgepakt, ‘de 1,5 meter maatschappij’.
We schudden geen handen meer en wassen ze volop. We passen extra op voor de kwetsbare onder ons, bijvoorbeeld opa of oma. We kunnen niet meer ongestoord knuffelen of kussen. Op welke manier kan je dan laten zien dat je van elkaar houd? Kun je het raden?
In ons laatste thema stoppen we vooral veel liefde.

Het laatste thema van dit schooljaar heet dan ook Raad eens hoeveel ik van je hou? Naar het gelijknamige prentenboek.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden:

-- Lees verder --

Meivakantie op de BSO

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake-jes gebakken.
We hadden mooi weer en konden buiten met water en zand in de modder knoeien en spelen met de auto’s, trekkers en graven in de zandbak.
Ook hebben we buiten het “Ren-je-rot-Spel” gespeeld, met quizvragen en dan zo snel mogelijk in een A-B-C vak rennen, super fanatiek.
Er ontstonden super leuke spontane creatieve spellen, die we hebben uitgeprobeerd, zoals elastieken, angrybirds en mission impossible.
De foto’s laten het zien, we hebben een gezellige vakantie gehad!