Per locatie nieuws

Ik help mama en papa op Woezel;
Na de meivakantie zijn we gestart met het thema “Ik help mama”
Kinderen vinden het leuk om hetzelfde te kunnen/mogen doen als hun ouders.
Waarschijnlijk herkent u dit wel; het mee willen helpen met poetsen, was ophangen, stofzuigen, enz.
Dit thema gaat later over in het thema”Ik help papa”.
Binnen ons aanbod worden alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
We gaan in de huishoek samen afwassen en afdrogen.
We gaan buiten samen zand scheppen en kruien.
We leren de peuters dingen aan elkaar te vragen.

Spelontwikkeling
We laten zien hoe je omgaat met verschillende materialen.
Schoonmaakmiddel, stofzuiger, poetsdoekjes

Motorische ontwikkeling
We gaan boodschappenbriefjes schrijven en naar de supermarkt lopen.
We gaan de ramen lappen.
We gaan de kasten poetsen.
We gaan was wassen en ophangen.
We gaan in de tuin werken

Zintuiglijke ontwikkeling
-Voelen (deeg kneden, schuim van het schoonmaakmiddel voelen en in de aarde wroeten.)
-Ruiken ( Schoonmaakmiddel, wasverzachter en wasmiddel
-Horen (Luisteren naar de wasmachine, de grasmaaier, enz. Er zijn harde en zachte geluiden.)

Taalontwikkeling
We gaan alle handelingen benoemen
We gaan gesprekjes in de kring en in de verschillende hoeken voeren.

Rekenontwikkeling
We gaan emmers vullen. We hebben grote en kleine emmers.
We vullen flessen/emmers vol, halfvol, ¾ kwart vol en kijken waar het meeste inzit of het minste.
Hebben we veel of weinig schoonmaakmiddel nodig.

 

Water en zand centraal op ‘t Stekkie

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek ‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister staat hierbij centraal. Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.

De sociaal emotionele ontwikkeling:

Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.

De spelontwikkeling:

Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.

Fijne motoriek: Zand en water voelen, spiegelen, kleien, tekenen, kleuren, verven, plakken, scheuren, knippen en prikken.

De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zee geluiden.

De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven.

De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.Als eindactiviteit willen we een ochtend vol met waterpret houden!

De boerderij centraal op Peuterspeelzaal de Woelige Hoek

Op de Woelige Hoek zijn we gestart met het laatste thema voor de zomervakantie; Boer Boris gaat naar zee (een boek geschreven door Ted van Lieshout).De eerste paar weken staan in volledig teken van de boerderij, daarna gaat Boer Boris op vakantie. Wat neemt hij allemaal mee? Oh nee, zouden echt alle dieren meegaan op vakantie?

Er zullen weer veel leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen.
Zoals:

Rekenontwikkeling:
– Opzeggen van de telrij als liedje/versje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, welk dier gaat Boer Boris een kusje geven?
– Herkennen van groepjes 2 of 3 zonder tellen. Hoeveel dieren zitten er bij Boer Boris in de wei of op de tractor?
– Spelen met de schaduw van de zon en met een zaklamp in een donkere tent.
– Met de oudste kinderen herkennen van getal symbolen 1, 2 of 3 en hiermee bewegingsspelletjes doen. Door koffers een nummer te geven en zo snel mogelijk koffer 1, 2 of 3 te vullen.
Sociaal Emotioneel:
– Op een positieve manier ontdekken dat er overeenkomsten en verschillen zijn tussen andere kinderen van de groep.
Taalontwikkeling:
Stimuleren om te redeneren en conclusies te trekken, bijvoorbeeld de koe heeft geen eten, zij heeft honger, wat moeten we nu doen? Of aan de verteltafel spelen en praten en er iets bij leggen dat er totaal niets mee te maken heeft en hierdoor reacties uitlokken.
– Er komen weer veel leuke liedjes en versjes voorbij, waarbij de kinderen o.a. in aanraking komen met rijmen.
Op de basisschool wordt ook gewerkt met het thema de Boerderij, de doorgaande lijn en samenwerking komt daardoor geheel tot zijn recht.

Wij maken kunst op peuterspeelzaal Lucky Luke

Na mei vakantie hebben we eerst genoten van onze opa en oma’s op de groep! De kinderen vonden het fantastisch, maar de grootouders ook!
We kregen van een paar ouders de opmerking dat de opa en oma’s het zo leuk vonden om te zien hoe hun kleinkind functioneert op de peuterspeelzaal en dat ze dat zelf nooit zien. Dus bij deze: vaders en moeders jullie zijn ook altijd van harte welkom om een keer een dagdeel mee te draaien!

Het thema waar we vanaf nu mee aan de slag gaan is ‘Kikker is boos’. Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!

Sociaal-emotionele ontwikkeling
We gaan kijken naar schilderijen en de kinderen mogen zeggen wat ze er van vinden; mooi, niet mooi, lelijk! Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of ‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.

Motorische ontwikkeling
Bij een thema als dit wordt er natuurlijk heel veel geschilderd, gekleid, geknutseld en geëxperimenteerd met materialen. Heerlijk fröbelen, friemelen en kliederen. Dus als je peuter een keer thuis komt met ietwat vieze kleding, alvast excuus! 😉

Rekenontwikkeling
Binnen de kunst zijn natuurlijk heel veel rekenbegrippen te vinden; alleen de kleuren al bijvoorbeeld! Ook gaan we aan de slag met de vormen, als een echte Mondriaan.

Taalontwikkeling
We krijgen weer een leuke collectie boeken binnen van de bibliotheek, daar zijn we altijd heel erg blij mee! We lezen natuurlijk het themaboek ‘Kikker is boos’ maar ook ‘het blauwe paard’. Misschien kunt u deze boeken via de bibliotheek lenen, zodat wat we op de psz doen thuis weer terug komt.
En we gaan natuurlijk onze kunstweken signeren met onze eigen naam!

Boer Boris gaat naar zee Peuterspeelzaal ‘t Kelderke 

Van 27 mei tot en met 3 juli zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: BOER BORIS GAAT NAAR ZEE. geschreven door Ted van Lieshout en Philip Hopman.
Wij gaan regelmatig het verhaal voorlezen en er over praten, om zo de taal een extra stimulans te geven
Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super VAKANTIE!
We maken werkjes die passen bij het thema, en leren verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf naspelen leren kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen wij regelmatig herhalen en benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.

De peuterspeelzaal wordt weer verandert in gezellig hoeken die betrekking hebben op het thema.In de leeshoek liggen boeken die over vakantie, zomer, zee gaan. Binnen dit thema werken wij ook aan alle ontwikkelingsdoelen. Hieronder wat voorbeelden.
De Taalontwikkeling: samen boekjes lezen, praten over vakantie. Wat is vakantie? Waar ga je naar toe in de vakantie? Hoe ga je op vakantie? Wat kun je doen in de vakantie? Wat neem je mee?( samen een koffer inpakken) Wij willen de kinderen stimuleren actief deel te nemen in een gesprekje en te reageren op wat er gezegd wordt.
Rekenontwikkeling: de kinderen stimuleren om een rollenspel te spelen waarbij ijsjes verkocht worden, Hoeveel bolletjes ijs? Hoe duur is het ijsje? Met nep geld leren de kinderen dat er betaald moet worden als er iets gekocht wordt. Ervaringen op doen: met blokken de boerderij bouwen van boer Boris, Zandtekenen, ijsblokjes bekijken en zien en voelen wat er gaat gebeuren.
Sociale ontwikkeling: Stimuleren elkaar te helpen en hulp te vragen; tijdens een spel, activiteiten.
Spelontwikkeling: puzzels maken, gezelschapspelletjes doen, in de “ ijssalon” ijsjes maken en gezellig “opeten”, verkleden met zonnebrillen, zwembandjes.


Vroem, Vroem thema op Peuterspeelzaal Klein Duimpje

Deze week starten we met ons nieuwe thema: Vroem, Vroem, over het verkeer.
Annita Oonk van de bibliotheek komt in het kader van Boekenpret voorlezen uit het boek Tim op de tegels van Tjibbe Veldkamp. De peuters krijgen een voorleesboek en werkboek mee naar huis, zo kunt u thuis samen plezier beleven aan dit originele en humoristische prentenboek.

Tim wil graag naar buiten. Dat mag, maar hij moet van zijn vader op de stoeptegels blijven. ‘Omdat het gevaarlijk is om van de tegels te gaan.’ Zoals beloofd blijft Tim op de tegels, ook als die worden opgetild door stratenmakers, door een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en een hijskraan. Dit tot grote schrik van papa, die direct achter zijn zoon aan gaat. En papa doet daarbij alles wat gevaarlijk is.
De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod.

Sociaal emotionele ontwikkeling: We maken kennis met verkeersregels, we laten ervaren dat soms iets moet, zoals stoppen voor een rood verkeerslicht en een andere keer iets niet mag: lopen op de rijbaan. Ook dat je rekening moet houden met elkaar, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties en krijg je ongelukken.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: rijden op de fiets, de step en de tractor. Op tijd stoppen voor het stoplicht, tanken en wassen in de wasstraat. Wandelen en samen de straat oversteken. Fijne motoriek: een stratenplan bouwen, knutselen, het stoplicht bedienen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Goed kijken is belangrijk in het verkeer, welke borden zien we? Welk geluid hoor je: een helikopter, een politie auto, een fietsbel?
Taalontwikkeling: Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen en situaties na te spelen o.a. met het stratenplan. Als je politie bent mag je bekeuringen uitschrijven. Kun je vertellen wat je ziet als we gaan wandelen op de stoep?
Rekenkundige ontwikkeling: : Welke vormen hebben de verkeersborden?: vierkant, cirkel en driehoek. Herken je de vormen en kun je ze benoemen? Hoeveel auto’s staan er in de file? Waar zijn de auto’s, fietsers? We gebruiken begrippen als: voor, naast, achter, opzij, links en rechts.
We zingen over het verkeer: De wielen van de bus, Klein, rood autootje en helikopter.

De Bolderkoare; Het mooiste visje van zee…..

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek “De mooiste vis van de zee” van Marcus Pfister staat hierbij centraal.
Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!
We gaan het verhaal voorlezen en erover praten. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.
Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.

De sociaal emotionele ontwikkeling:
Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.
De spelontwikkeling:
Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.
Fijne motoriek: Zand en water voelen, spiegelen, kleien, tekenen, kleuren, verven, plakken, scheuren, knippen en prikken.
De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zeegeluiden.
De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven.
De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.
Samenwerking met de basisschool;
Tijdens dit thema gaan we weer samenwerken met groep 1-2 van basisschool De Regenboog. We willen graag de gangen en de ramen hetzelfde versieren, zodat iedereen kan zien dat we werken aan hetzelfde thema. Ook hebben we veel dezelfde doelen wat betreft de ontwikkelingsgebieden. Elke groep van de peuterspeelzaal zal een keer een activiteit gaan doen met groep1-2. Hierdoor ontstaat er een mooie doorgaande lijn.

Thema verkeer op PSZ de Petteflet

Deze week starten we met ons nieuwe thema: Vroem, Vroem over het verkeer.We introduceren het thema aan de hand van boeken: Stoeprand… stop! Van Dick Bruna en Kaatje op de fiets van Liesbeth Slegers.
We maken een verkeerstafel met een stratenplan en de diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod.
Sociaal emotioneel: We maken kennis met verkeersregels, we laten ervaren dat soms iets moet, zoals stoppen voor een rood verkeerslicht en een andere keer iets niet mag: lopen op de rijbaan. Ook dat je rekening moet houden met elkaar, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties en krijg je ongelukken.

Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: rijden op de fiets, de step en de tractor. Op tijd stoppen voor het stoplicht, tanken en wassen in de wasstraat. Wandelen en samen de straat oversteken. Fijne motoriek: een stratenplan bouwen, knutselen, het stoplicht bedienen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Goed kijken is belangrijk in het verkeer, welke borden zien we? Welk geluid hoor je: een helikopter, een politie auto, een fietsbel?
Taalontwikkeling: Uitbreiding van de woordenschat door kringgesprekken, voorlezen en situaties na te spelen o.a.met het stratenplan. Als je politie bent mag je bekeuringen uitschrijven. Kun je vertellen wat je ziet als we gaan wandelen op de stoep?
Rekenkundige ontwikkeling: : Welke vormen hebben de verkeersborden?: vierkant, cirkel en driehoek. Herken je de vormen en kun je ze benoemen? Hoeveel auto’s staan er in de file? Waar zijn de auto’s, fietsers? We gebruiken begrippen als: voor, naast, achter, opzij, links en rechts.
We zingen over het verkeer: De wielen van de bus, Klein, rood autootje en helikopter.

PSZ Ons Heuksken Vragender;Thema: De mooiste vis van zee

In week 21 gaan we starten met ons nieuwe thema: De mooiste vis van de zee.Het prentenboek “De mooiste vis van de zee” van Marcus Pfister staat hierbij centraal.

Het verhaal gaat over Regenboog. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en heeft hierdoor geen enkel vriendje. Pas als hij zijn mooie schubben gaat delen met andere vissen vinden ze hem aardig. Regenboog merkt dat het fijner is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

We gaan het verhaal voorlezen en erover praten. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden. U ontvangt ook de themawoordenlijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.

Verder komen er leuke hoeken waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Hieronder wat voorbeelden.
De sociaal emotionele ontwikkeling:
Het leren delen zal regelmatig behandeld worden. We geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen zelf uit te proberen. Zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. Ook beleefdheidsvormen komen aan bod; alsjeblieft en dank je wel.

De spelontwikkeling:
Spelen in de huishoek welke een ijssalon is. (nep)ijsjes maken en verkopen en opeten aan de tafel in de ijssalon. Je verkleden in de verkleedhoek met bijv. zwembandjes en zonnebrillen en jezelf bewonderen in de grote spiegel. Spelen in de bouwhoek en daar een boot bouwen. Het maken van puzzels en samen gezelschapsspelletjes doen.

De motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Vissen vangen, hengelen, verkleden, bouwen van een boot, zandkastelen bouwen. Maar ook lekker buiten spelen, fietsen, rennen, glijden van de glijbaan. Spelen in de gymzaal.

De zintuiglijke ontwikkeling:
Emoties uitbeelden in de kring, speelzaal en buiten. Schelpen en zand en water voelen. Zien van mooie kleuren, horen van zeegeluiden.

De taalontwikkeling:
Uitbreiden van de passieve en actieve woordenschat. We gaan de kinderen stimuleren om woorden goed uit te spreken. Ook willen we ze leren dat ze taal kunnen gebruiken om een eigen mening te geven

De reken/wiskundige ontwikkeling:
Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden; meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig. Eerlijk verdelen van voorwerpen/hoeveelheden over verschillende kinderen. Experimenteren met spiegelen/spiegels.

Eindactiviteit:
Als eindactiviteit willen we een ochtend vol met waterpret houden! Op het whiteboard bij binnenkomst zal tegen die tijd verdere informatie volgen.

 

Meivakantie: BSO Sport Spektakel op BSO De Bulte!

We hebben weer veel leuke activiteiten gedaan in de meivakantie.
Op dinsdag en woensdag hadden we een springkussen op het bso-plein. Dit was meteen vakantiegevoel, lekker actief springen, rollen en bommetje/ ploffen in het kussen. We hebben een heuse bootcamp gedaan. Om de rand van de zandbak rennen en oefeningen doen, pfff…. Dat was wel even zweten. Ook zijn we naar de speeltuin geweest.
Op donderdag hadden we koningsspelen. Een versierde “oranje” ruimte, met slingers en allerlei oranje spullen om aan te doen. We hadden leuke koningsspellen voor groep 4+ en 7+. Eerst gezamenlijk natuurlijk de Pasapas gedanst, dat was nog best moeilijk, hoor!
De 4+ groep hadden estafette spelletjes. De groepen waren enthousiast en aan elkaar gewaagd! Ook de oranje vlag leggen in: ‘zakdoekje leggen’, ging er fanatiek aan toe. De 7+ kinderen werden met een been aan elkaar vastgemaakt en moesten dan een parcours afleggen. Dit ging er vrolijk aan toe! Het bleek nog niet zo gemakkelijk.
Natuurlijk tussen de middagen nog lekker gesmuld van tosti’s, soep, zelfgemaakte poffertjes en van heerlijke broodjes kwakworst.
Op donderdag zijn we naar de scouting geweest. De weersvoorspelling was niet zo goed, maar al met al viel het nog reuze mee. We hebben een foto speurtocht gedaan met wat opdrachten, hutten gebouwd en binnen in de open haard een vuurtje gemaakt en marshmallows aan een stok opgewarmd. Super lekker en gezellig bij de haard, met wat drinken en lekkers. Buiten nog “dieren gespot” en rond de Engelse Schans gerend. De dag was zo voorbij! We hebben ervan genoten!

 

Ukkepuk  “dit ben ik”
Na de meivakantie starten we met het thema “ dit ben ik”. We werken hierbij rondom je lijf. Hoeveel vingers, tenen en welke kleur haar heb ik. In de themahoek worden er verschillende materialen neergezet, waarmee je jezelf kunt wegen en meten.
Annita Oonk van de bibliotheek komt langs op dinsdag 14 mei 2019 om 08:45 om het thema boek ‘tien vingertjes en tien teentjes’ voor te lezen.
De ouders van de dinsdag/vrijdag groep zijn uitgenodigd om te blijven en om mee te luisteren naar het verhaal. Alle groepen krijgen een tas met het boek “dit ben ik” en een speelwerkboek mee. Dit hoort bij de methode boekenpret.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We leren om naar elkaar te kijken en te ontdekken over de overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Spelontwikkeling:
Bewegend actief zijn en alles van je eigen lichaam leren kennen. Bijv. met het liedje hoofd, schouders knie en teen.

Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: dansen, hoofd schouders knie en teen.
Fijne motoriek: we gaan onze handen en voeten verven.

Zintuiglijke ontwikkeling:
We horen met onze oren naar verschillende geluiden in de groep, we kijken met onze ogen, in de spiegel naar ons zelf, we ruiken met onze neus hoe het fruit ruikt en we proeven met onze mond hoe het fruit smaakt.

Taalontwikkeling:
Luisteren en begrijpen: vertellen over zichzelf en zijn/haar lichaam. Gesprekjes voeren: samen een boek lezen en deze navertellen..

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We tellen hoeveel vingers en tenen we hebben. Jezelf meten en wegen, hoelang en zwaar je bent. Elkaar vergelijken wie groter of kleiner is.

 

‘t Kelderke Voorjaarskriebels

Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;
De sociaal emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal. 
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen. 

 

Een huis voor Harry, op  peuterspeelzaal Woezel
Wij beginnen deze week met het thema ‘Een huis voor Harry’. Dit was het prentenboek dat centraal stond tijdens de nationale voorleesdagen.
Het onderwerp wonen staat in dit boek als thema centraal. 

Dit boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis!
Tijdens dit thema, stimuleren we spelenderwijs diverse ontwikkelingsgebieden;

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij?
Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een koffiezetapparaat? Waar staat het bed?

Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek, maar ook met het poppenhuis.
We werken actief aan het opruimen. Wat hoort waar?

Motorische ontwikkeling:
We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot.
Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.

Zintuiglijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het verhaal en oefenen om de aandacht langer vast te houden. We ervaren wat licht of zwaar is m.b.v. een verhuisdoos vol of leeg pakken.
En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?

Taalontwikkeling:
We leren dat letters een verhaal vertellen. We leren een verhaal te vertellen op een volgorde; eerst, daarna, dit a.d.h.v. illustraties.

Klein Duimpje…Krokuskriebels

Deze week zijn we gestart met het thema Krokuskriebels.
We hebben een bijzondere start, want we krijgen bezoek van een lammetje. Bij Rimke op de boerderij zijn lammetjes geboren en er mag een lammetje mee naar de peuterspeelzaal, zodat de peuters in hun vertrouwde omgeving kennis kunnen maken met nieuw leven in de lente. Dit is Zwolle op z’n best! Binnen het thema zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen:

Taalontwikkeling:
De woordenschat wordt uitgebreid: de bloembollen van de hyacint, krokus, narcis, blauwe druifjes ( zie bijgevoegde woordenlijst) We hebben kringgesprekken over de bloemen, het lammetje, de paashaas en de kip met de eieren. We lezen voor uit:
Blij uit het ei van Onderwijsstudio is er ook als digitaal prentenboek op YouTube.
Sociaal – emotionele ontwikkeling:
In de groep komt een lammetje: samen gaan we ervoor zorgen dat iedereen het een fijn moment vindt: als je niet durft is dat niet erg, want iedereen mag genieten op zijn eigen manier. Kijk eens naar de ander: de oudste peuters helpen de jongsten met verstoppen en opzoeken? We gaan op de basisschool kuikentjes kijken.
Motorische ontwikkeling:
Grove motoriek: Als de paashaas de eitjes verstopt heeft gaan wij die zoeken. Wie wil dan de paashaas zijn?
Fijne motoriek: tuinkers zaaien, plantjes in de tuin zetten. We knutselen bloemen, lammetjes en bakken bloemenkoekjes. Donderdags voor Pasen gaan we samen brunchen.
Zintuiglijke ontwikkeling:
We zien, horen, voelen en ruiken het lammetje en de kuikentjes We zien de verschillende voorjaarsbloemen en ruiken ze ook. We proeven onze zelf gebakken koekjes en de eieren bij de Paasbrunch. Wie wil kan geschminkt worden als een paashaas.
Rekenkundige ontwikkeling:
Waar moet je verstoppen en zoeken: achter, voor, onder, naast, boven. De kip legt eieren: erbij en eraf: het besef dat het er eentje meer of eentje minder wordt. Noemen van de telwoorden bij het tellen van de hoeveelheden: hoeveel eieren zijn er?
Herkennen van groepjes van 2 en 3 zonder te tellen: 2 of 3 paaseitjes kun je ook zonder te tellen weten dat die drie er meer zijn dan twee?

‘t Stekkie heeft er een Geitje bij!
Ons nieuwe thema staat weer voor de deur: ‘We hebben er een geitje bij’.
Natuurlijk gaat dit over het voorjaar, boerderijdieren en de geboorte van jonge dieren. Op de groep komt een echt weiland, waar de tractors door heen kunnen rijden en de dieren kunnen grazen. Er komt ook een boerderij op te staan met een stal waarin de dieren kunnen uitrusten na een dag door de wei rennen.Hieronder kun je lezen wat er per ontwikkelingsgebied aan bod komt:
– Sociaal emotionele ontwikkeling: Paas brunchen en op pad naar de (kinder)boerderij. De nadruk ligt op elkaar helpen en dingen zelfstandig doen.
Rekenontwikkeling: We gaan veel aan de slag met dieren. Termen die we o.a. gebruiken zijn: groot, klein, zwaar licht, vol, leeg, gelijk. Ook gaan we ook prachtige hokken bouwen voor de dieren, jullie zullen ze over een tijdje zien staan in de peuterspeelzaal.
Taalontwikkeling: Karin van de Dikkenberg komt het themaboek ‘We hebben er een geitje bij’ voorlezen op de groep. We gaan proberen te voorspellen hoe het boek gaat aflopen. Praten over dieren hoort ook bij dit thema. ‘Welke dieren vind je mooi? Welke dieren vind je misschien wel eng?’ Hierbij gebruiken we ook picto’s die passen bij verschillende emoties.
Motorische ontwikkeling: De gebruikelijke gymmomenten zullen gewoon doorgaan. We hopen natuurlijk ook nog op lekker lente weer zodat we fijn naar buiten kunnen.  Binnen gaan we verven en natuurlijk een cadeautje maken voor Moederdag.
Ook gaan we de zand/watertafel weer vullen met materiaal om fijn mee te spelen en te rommelen.

Peuterspeelzaal de Bolderkoare; Dotties eieren
Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;

De sociaal emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal.
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuiglijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen.
Het lijkt ons leerzaam om verschillende jonge dieren te ontmoeten. Daarom willen wij samen met de kinderen na de meivakantie naar de kinderboerderij gaan en zo het thema gaan afsluiten.

 

Carnavalsvakantie BSO de Bulte in Vragender

We hebben weer veel leuke dingen gedaan. We hadden het thema feest, De dolle dagen.
Voor diegene die wilde mochten verkleed komen naar de BSO. Veel kinderen kwamen maandag dan ook verkleed of ze gingen zich op de BSO verkleden en zich zelf schminken of ze werden geschminkt door andere kinderen.
Helaas hadden we de hele week regen, waardoor we veel binnen waren en de vlaggen/pijlen tocht helaas niet uit hebben kunnen voeren. We hebben binnen in de gymzaal nog wel een mooi parcours gemaakt, zodat de kinderen hun energie kwijt konden. We hebben mooie kostuums gemaakt van vuilniszakken of met dozen. De kinderen mochten het versieren. Ze vonden dit erg leuk om te doen en ze waren erg creatief. Eén kindje heeft van de dozen een hele mooie robotkostuum gemaakt, hij kon er zelf in en er mee lopen. Hij was erg trots op wat hij had gemaakt. Van de dozen hebben we ook nog 3 laags taart gemaakt. Deze taart konden we helaas niet opeten, maar we hebben nog cakejes gemaakt en versierd. Gelukkig konden we deze cakes wel opeten. Ook hebben we geprobeerd om slijm te maken, maar dit is ging helaas niet zoals het moest. We kregen maar geen slijm. Het was een smerige boel en alles zat overal, maar de kinderen vonden het erg leuk om het te doen en ze hadden er erg veel plezier in.
Het was een gezellige week!

Lucky Luke; Hier woon ik!

Het thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’ was een groot succes! We hebben veel leuke verhalen van jullie terug gehoord; van peuters die thuis ook dokter speelden en vaders en moeders die ook ziek moesten zijn! Mooi voor ons om te horen, dan leeft een thema echt!

Het nieuwe thema staat letterlijk voor de deur, want we gaan het hebben over ‘Hier woon ik!’ Hieronder kunnen jullie lezen wat er zoal aan bod zal komen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Ieder kind mag een foto van zijn/haar eigen huis meebrengen; daar gaan we samen over praten. Ook hebben we het over ‘wij’, wie woont er bij jou in huis? Zelfstandigheid komt ook aan bod; wat kan je al zelf? Wat doe je bij jou thuis al zelf? Maar ook wat mag je wel of niet thuis? Wat mag wel en niet op de peuterspeelzaal. We kijken naar de dagelijkse patronen; wat doe je iedere dag? Wat gebeurt er als je een keer ondeugend bent?

Motorische ontwikkeling
We hopen natuurlijk ook prachtig mooi weer zodat we veel buiten kunnen spelen; fietsen, rennen en natuurlijk in de zandbak! Binnen willen we ook met zand aan de slag; we gaan proberen te metselen met en bouwen in het zand. We gaan ook een muur stempelen met kleine sponsjes op een groot papier. En er gaat natuurlijk veel gebouwd worden met heel veel verschillende materialen!

Rekenontwikkeling
We gaan veel met tellen aan de slag dit thema. We maken rijen met blokjes en bouwen huizen groot en klein, blokken zwaar en licht. Onze huishoek wordt een gezellige woonkamer, met een echte tv en natuurlijk een kopje koffie en een koekje. Daar hoort ook een klok bij, die gaan we uitgebreid bekijken.

Taalontwikkeling
Natuurlijk gaan we weer heel veel boeken (voor)lezen. Het themaboek is ‘Het huis van Nijntje’ daarnaast krijgen we altijd boeken van de bieb. En Harry (van een huis voor Harry) mag natuurlijk ook niet ontbreken! We proberen om door alleen naar de kaft te kijken te bedenken wat er in het boek zal gaan gebeuren.
Verder gaan we in de kring met elkaar praten over hoe ieders huis eruit ziet en wat er allemaal in staat. Ook kijken wat je met letters kunt; schrijven en lezen. De postbode krijgt het vast druk!

 

 

 

Peuterspeelzaal Ons Heuksken Dotties eieren

Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema: Voorjaarskriebels. We werken eerst vier weken over de lente en daarna een week over Pasen. Het prentenboek Dottie’s eieren staat hierbij centraal.
Dottie de kip is blij en heel trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Als Dottie de andere dieren wil vertellen hoe mooi haar eieren zijn, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen. Eend leert net haar kleintjes zwemmen en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonge dieren zijn zo leuk. Dottie’s blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken, nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Maar er wacht haar een grote verrassing!
We leren de namen van de dieren en hun jongen, lezen het verhaal van Dottie’s eieren en we tellen de eieren die Dottie voor ons heeft gelegd. Ook werken en leren we over de lente en de bijhorende bloemen. We maken werkjes die passen bij het thema en leren ook verschillende liedjes en versjes.
In de klas willen wij graag het prentenboek Dottie’s eieren naspelen. Verder komen er ook andere leuke hoeken bij, die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen. Binnen dit thema laten we alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, zoals;

De Sociale emotionele ontwikkeling: We gaan samen de dieren verzorgen en we gaan elkaar daarbij helpen. Maar we geven de kinderen ook de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen te leren ontdekken, zodat ze plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen.
De motorische ontwikkeling: Grove motoriek: vegen met een bezem of met een stoffer en blik( schoonmaken/opruimen van de hokken) veel buiten spelen en in de zandbak spelen (schouwen met emmers, graven enz.) vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen kruipen en klauteren in de gymzaal.
Fijne motoriek: Een boerderij bouwen van duplo met de dieren erbij, stempelen, plakken, knippen, scheuren en zo kleurrijke knutsel werkjes maken zoals vlinders en bloemen, puzzelen, spelen in de zandbak met vormen en voor Pasen vrolijke eieren knutselen.
Zintuigelijke ontwikkeling: Horen: Welke geluid maken de dieren en hoe noem je dat geluid? Voelen: We gaan de dieren knuffelen en aaien, hoe voelt de vacht, zacht of ruw en heeft de kip ook een vacht of veren? Ruiken: Hoe ruiken de bloemen? Zien: Kijken naar de verschillende dieren en benoemen hoe ze eruit zien.
Taalontwikkeling: Begrijpend luisteren en meervoudige opdrachten uitvoeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging maar ook leuke spelletjes doen waar de kinderen in worden uitgedaagd mee te doen. Gesprekjes voeren en meningen geven naar aanleiding van een verhaaltje. Laten ontdekken dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Spelen met vormen in water en zand; vormen vullen, overgieten, volmaken, leeggooien enz. Ervaringen opdoen met hoeveelheden. Meer/minder, meeste/minste, evenveel, (heel) veel/ (heel) weinig, dit kunnen we doen door zelf propjes te maken of rietjes te knippen als voer voor de dieren, maar ook als we gaan bouwen met de duplo of met de grote blokken. Ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. De eieren van Dottie tellen ( iedere dag komen er eitjes bij!) met je vingers meetellen.
Het lijkt ons leerzaam om verschillende jonge dieren te ontmoeten. Daarom willen wij samen met de kinderen na de meivakantie naar de kinderboerderij gaan en zo het thema gaan afsluiten. 

 

Ziek zijn centraal op de Woelige Hoek!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een heerlijke carnavalsvakantie. En is er niemand van jullie ziek geworden, maar op de peuterspeelzaal willen we na de vakantie graag starten met het thema ‘ziek zijn’. Dit doen we samen met de basisschool, om de fijne samenwerking tussen basisschool en peuterspeelzaal nog meer zichtbaar te maken.
In de huishoek zal een bed komen te staan, waarin de kinderen de mogelijkheid krijgen een echt ziekenhuis na te spelen. Daarnaast komt er een apotheek waarin de peuters kunnen experimenteren met het maken van drankjes en tabletjes. Spelenderwijs zullen er weer veel doelen aan bod komen. De onderstaande speel- en leerdoelen zullen, zoals u gewend bent ook weer wekelijks op het bord komen te staan.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
• Stimuleren anderen te helpen, door bijvoorbeeld de dokter te zijn en iemand beter te maken.
• Stimuleren eenvoudige gevoelens bij anderen waar te nemen, bijvoorbeeld waar heb je pijn en wat moet de dokter dan doen?
• Stimuleren om andere kinderen duidelijk te maken wat hij of zij wel of niet wil, bijvoorbeeld in bed liggen, een pleister of een verbandje.
• Ruimte geven intuïtief te denken en reageren, bijvoorbeeld door vrij te spelen in de apotheek.
Rekenontwikkeling:
• Ervaring opdoen met de telrij, bijvoorbeeld door tabletjes te tellen.
• Vergelijken van kleine hoeveelheden op het oog, bijvoorbeeld door drankjes te maken (meer, minder, evenveel)
• Herkennen van enkele getalsymbolen, bijvoorbeeld 1 of 2 x per dag op een receptje schrijven.
• Sorteren op basis van kenmerken/eigenschappen, bijvoorbeeld door hetzelfde tabletje in een doosje te doen.
• In speelse betekenisvolle situaties omgaan met hoog, laag, vol, leeg, zwaar en licht door bijvoorbeeld zelf drankjes te maken in de apotheek.
• Navertellen van gebeurtenissen in de juiste volgorde, bijvoorbeeld eerst ziek en dan weer beter.
• Oriënteren op het lijf, bijvoorbeeld aanwijzen en benoemen waar je pijn hebt.
• Oriënteren op het lijf door imiteren van eenvoudige lichaamshoudingen en bewegingen.
Taalontwikkeling:
• Stimuleren van actieve en passieve woordenschat, zie themawoordenlijst.
• Stimuleren om woorden goed uit te spreken, bijvoorbeeld stethoscoop, medicijnen en ambulance.
• Stimuleren om te reageren op wat je hebt gehoord, bijvoorbeeld dokter die op patiënt reageert.
• Stimuleren om mee te doen aan de gesprekjes tijdens de dagelijkse routine, bijvoorbeeld uitlokken van taal aan de verteltafel.
• Stimuleren vragen te stellen, bijvoorbeeld wie is ziek en wat heeft hij?
• Ervaring opdoen met de manier waarop boekjes worden voorgelezen, bijvoorbeeld waar denk je dat dit boekje over gaat?
• Stimuleren om teksten zelf op te schrijven, bijvoorbeeld recepten uitschrijven.
Op 11 en 12 april zijn we weer beter, dit gaan we vieren met een heus pyjamafeestje! Alle kinderen en juffen mogen dan in pyjama op de peuterspeelzaal komen.

Kinderdagverblijf peuteropvang de Bouwsteen; Ridders en Prinsessen.

De komende weken gaan we aan de slag met het thema Ridders en Prinsessen. We introduceren dit thema aan de hand van het boekje “Ridder Rikki”

Rikki gaat vaak naar zijn lievelingsplek onder de oude eik.
Het is een bijzondere plek: Rikki doet zijn ogen dicht en verzint iets dat daarna ook echt gebeurt!
Vandaag is Rikki niemand minder dan ridder Rikki.
En net als echte ridders in de middeleeuwen maakt de dappere held van alles mee, met gevaarlijke draken en een lieve jonkvrouw en zo…Deze ontwikkelingsgebieden komen tijdens dit thema aan bod;


Sociale emotionele ontwikkeling:. Emoties: stoer doen, bang zijn, ik ben heel sterk , ik kom je helpen. Samenspelen en zo sympathie tonen voor andere kinderen. Stimuleren om aan andere kinderen duidelijk te maken wat je wel/niet wilt. Stimuleren eenvoudige gevoelens bij andere kinderen in te schatten.

Spelontwikkeling: Rollenspel: de prinses is bang voor de draak, welke stoere prins/prinses komt haar redden? Dat is spannend! Schat zoeken in de zandbak. De Paasbrunch op het kasteel. Met stokpaard rijden. Ring steken.We verkleden ons als ridder, draak of prinses. We kijken in de spiegel hoe we eruit zien. We schminken en kijken naar elkaar.
Motorische ontwikkeling: Fijne motoriek: kasteelpuzzel maken, knutselen, diamanten plakken op de kroon, schminken, plakken, knippen en kleuren. Grove motoriek: draven als een paard, klimmen in de toren van het kasteel, graven naar de schat.
Zintuigelijke ontwikkeling: Welk geluid maakt een draak? Hoe klinken paardenhoeven ? Wie roept daar om hulp? Voelen: allerlei materialen verkennen: zand, steentjes(diamanten) Hoe voelt schmink op je gezicht? De koninklijke Paasbrunch vindt plaats op het kasteel met chic versierde eieren en drakenchampagne.
Taalontwikkeling: Woordenschat uitbreiden (zie de woordenlijst) Interactief lezen/ napraten over het boek, stimuleren taal te gebruiken tijdens het rollenspel, liedjes en versjes aanleren., Stimuleren om te reageren op wat je gehoord hebt. Je mening geven en vragen stellen.
Reken/wiskundige ontwikkeling: Hoeveel diamanten heb jij gevonden? Wie heeft er de meeste? We gaan ze samen tellen en eerlijk verdelen. Vormen herkennen, driehoek, cirkel enz Groepjes maken met dezelfde vormen /kleuren. Begrippen: hoog en laag, groot en klein, dik en dun, warm en koud, hard en zacht.
Kortom weer genoeg te beleven en ontdekken voor iedereen, We gaan er met z’n allen weer een leuk thema van maken.

Peuterspeelzaal Ukkepuk; Ik kan tanden poetsen!

Na de voorjaarsvakantie starten we met het thema Ik kan tandenpoetsen! We werken hierbij rondom het beroep tandarts. In de themahoek word een tandartspraktijk nagebouwd. We nodigen ouders ,die werken als tandarts, uit om ons te vertellen over het werk en over hoe je jou gebit gezond houdt.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We leren om gevoelens non-verbaal te tonen en te herkennen. Vragen of de ander zijn/haar mond open wil doen. We oefenen in het sympathie tonen naar andere kinderen, bijvoorbeeld d.m.v. een troostende arm of een helpend handje. Samen ben je sterker! Je kunt samen naar de tandarts gaan.

Spelontwikkeling:
We spelen samen de tandartswereld na en leren grenzen aan te geven door ‘nee’ te mogen zeggen. We kunnen ons verkleden als tandarts en leren de bijbehorende materialen kennen. In de spiegel kunnen we ons eigen gebit zien. Bij Dirk de Draak en het grote gebit kunnen we oefenen met poetsen.
Motorische ontwikkeling:
We oefenen het tanden poetsen onder begeleiding van een liedje. Wanneer doe je dit? Welke bewegingen maak je? Voor, achter, boven, onder, zijkant etc. In de nagemaakte behandelstoel (tuinstoel met een wit laken) mag je liggen, zodat ‘de tandarts’ een kijkje kan nemen. In ‘de wachtkamer’ leer je zittend wachtend, totdat de assistente zegt dat je aan de beurt bent.

Zintuigelijke ontwikkeling:
Ruiken aan de tandpasta. Ervaren van de tandenborstel in je mond. Stilstaan bij gezond eten.

Taalontwikkeling:
We leren om beleefdheidsnormen te gebruiken. Een hand geven aan de tandarts. Gebruiken van u. Op je beurt wachten Dankjewel zeggen als je iets krijgt of alsjeblieft zeggen als je vraagt of iemand de mond open wilt doen.
In de leeshoek zijn allerlei boeken over het thema tandarts. Aan de hand van de platen voorspellen we wat er gaat gebeuren. We zullen er in de kring volop over praten en elkaar laten nadenken door vragen te stellen.
De assistente zal in de agenda de afspraken noteren. Beginnen van schrijfvaardigheid.

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We tellen en bekijken de tanden. Herkennen van vieze tanden. Leren hoeveelheden te gebruiken, bijv. een beker vol of leeggieten voor het spoelen. Een klein ‘doperwtje’ tandpasta op je borstel. We vertellen aan de hand van een volgorde en gebruiken daarbij de woorden; eerst, daarna. We leren tijd te gebruiken. Op welke momenten poets jij je tanden. We kunnen op de zandloper zien hoe lang 2 minuten duren.

BSO de Bulte februari 2019
Momenteel staat het thema ruimte en planeten centraal op de BSO in Vragender. Het spel wie is als eerste bij de maan, is favoriet. We hebben raketten gelanceerd, en ruimtekoekjes gebakken. In de Krokusvakantie gaan we kostuums maken, schminken, carnaval cup cakes maken, verkleden en toneel spelen en we hebben een echte dansworkshop majorettes. Laat de carnaval maar beginnen, wij zijn er klaar voor!!

 

Voorleesontbijt peuterspeelzaal de Woelige Hoek Zieuwent.

Wat een genieten voor de peuters , samen met opa, oma of een ander dierbaar iemand. We hebben de politie gebeld, die “toevallig” op de gang was of ze een verhaaltje wilde voorlezen. De agenten wilde dit heel graag en de kinderen hebben ze opgehaald uit de gang. Iedereen luisterde ademloos en na afloop mochten ze ook nog de pet van de agent op. De agenten gingen nog met de kinderen een trein en busritje maken en daarna hebben we met z’n allen genoten van een heerlijk ontbijt. Om in het thema te blijven hebben de kinderen een verkeersbord geverfd samen met opa, oma. In de gymzaal hebben ze zich ook nog heerlijk uitgeleefd. Al met al 2 hele geslaagde ochtenden.

Ons Heuksken ; “Tik, tik wie ben ik”?

Wij zijn gestart met ons nieuwe thema: “Tik tik, wie ben ik?” Dit is een boek geschreven door schrijfster Betty Sluyzer. Dit thema houden wij aan tot de voorjaarsvakantie.

Het thema gaat vooral over verkleden en wie/wat je bent. We gaan allerlei leuke en leerzame activiteiten doen samen met de kinderen.
De kinderen mogen vanaf donderdag 17 januari foto’s meenemen. Het zou leuk zijn als jullie foto’s mee kunnen geven waar je kindje verkleed op staat. ( eventueel de ouders/broer of zus).

We gaan werken aan doelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld het ontdekken van verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Ook gaan we bezig met taal. Het themaboek “Tik tik, wie ben ik?” zullen we meerdere keren voorlezen. Dit om de woordenschat van het kind te verbreden.
In kleine groepjes gaan we de kinderen stimuleren om een positieve luisterhouding aan te nemen en deze langere tijd vast te houden. Zo leren ze naar elkaar te luisteren en te wachten op hun beurt.

Er komen ook wat rekendoelen aan bod en gaan wij ervaring op doen met meetkunde, uiteraard allemaal op een speelse manier. Je kunt hierbij denken aan meetkundige begrippen in relatie tot jezelf en ten opzichte van jezelf/je eigen lichaam; achter je voor je, naast je, boven je, onder je, opzij.

Verder gaan we meten en daarbij leuke ervaringen opdoen. In betekenisvolle situaties gaan we lengte/oppervlakte en omtrek vergelijken. Daarbij kun je denken aan: wie/wat is hoger kleiner, dikker/dunner, langer/korter, hoger/lager.

Klein Duimpje; Een koud kunstje!   

De komende tijd hebben we hetzelfde thema als de basisschool, namelijk kunst.  Ons thema noemen we: Een koud kunstje !?.
De peuters maken op allerlei manieren kennis met kunst.
Donderdag 24 januari volgen we samen met de kleuters een workshop van twee kunstenaars in de gymzaal van de basisschool. Zo leren we nieuwe dingen, mogen we experimenteren met verf en klei en we geven de ruimte om/ stimuleren de peuters om zelf dingen te doen.
Wilt u deze donderdag de kinderen kleding aan doen die vies mag worden en regenlaarsjes meegeven, want één ding is zeker: schoon blijven we niet!!! Graag een reserve set kleding meebrengen, zodat we aan het eind om kunnen kleden als dat nodig mocht zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat de taalontwikkeling betreft leren we nieuwe woorden en stimuleren de peuters om hulp te vragen als iets niet lukt. Je mag een mening te geven: dat vind ik wel/ niet mooi en we proberen om te luisteren naar ideeën en meningen van de ander.
We gaan werken met verschillende basisvormen: driehoek, cirkel en vierkant.
Bij kunst hoor een bezoek aan een expositie en het theater……

 

‘t Stekkie; Kikker is boos!
Van 14 januari t/m 22 februari gaan we van start met het thema ‘kikker is boos’.
Binnen dit thema beginnen wij met het maken van muziek, waarbij er geluiden met verschillende muziekinstrumentjes te horen zal zijn en die ook bespeeld mogen worden. Welk instrument maakt een hard of een zacht geluid? Daarbij zullen meerdere liedjes gezongen worden.
Hierbij zal in de kring aandacht besteedt worden aan het deelnemen aan gesprekjes over muziekinstrumentjes. Welk instrument zou jij het liefste bespelen of welk geluid vind je fijner/mooier zijn items die daarbij aan bod komen. En een moeilijker onderdeel is wel dat kinderen zonder te kijken d.m.v. het horen van het geluid het instrument mogen raden. Wauw kijken hoe dit gaat verlopen. We proberen tegen die tijd om een gast uit te nodigen die een accordeon gaat bespelen.
Daarna zal dit overgaan in het bespreken van kunst. Hierbij gaan wij niet vragen wat kunst is maar gaan we door het maken van schilderijen de peuters een beeld geven of je iets mooi vindt of juist niet. We zullen tijdens het werken aan schilderijen allerlei technieken aanbieden. Denk daarbij aan het met een kwast en pallet leren werken, verschillende rollers, dikke en dunne kwasten, de verschillende kleuren verf leren gebruiken, plakkertjes plakken, leren vouwen, verdunde verf met een rietje uit elkaar leren blazen (om een schudbuisje/muziekinstrumentje te gaan maken en onderdeel zal worden van alle kunstobjecten.) Tijdens dit “werken” mogen de kinderen gebruik maken van een schaarbord die als een soort schildersezel zal worden gebruikt. Hun kunstwerkje zal voorzien worden van hun naam met benoeming van de voorstelling. Hierdoor zien ze dat dingen die je zegt opgeschreven kunnen worden. Daarnaast zullen wij naar hun mening vragen van hun eigen “werkje” maar ook die van een ander. Belangstelling tonen wat andere kinderen kunnen en maken. Maar ook om ze creatief te leren denken en te reageren.
In de bouwhoek zullen er rekenachtige kleine opdrachtjes worden ondernomen. Er zullen plaatjes hangen van bv cijfer 1 met 1 stip waarbij er 1 blokje gezet kan worden. Bij cijfer 2 en 2 stippen dus 2 blokken etc. Neem maar eens een kijkje in die hoek. Als schilderij zullen er binnen de lange en de korte strepen kleuren worden geplakt. Dit lijkt dan op een soort Mondriaankunst. Hierbij zullen kinderen spontaan of begeleid kunnen noemen welk vlak groot-klein, dik-dun, lang-kort is.
Ook zullen er ongeveer 4 attributen die betrekking hebben op dit thema onder een doek worden gelegd waarbij er 1 object zal worden weggehaald. Raden wat er weg is is het ervaren dat voorwerpen niet direct zichtbaar zijn.
Op woensdag 20 februari zal er een kunstgalerij van alle “werkjes” van onze kleine kunstenaars worden tentoongesteld. Tegen de klok van 11.00 uur zal deze geopend zijn. Er zal een kleine bijdrage in nep geld worden gevraagd om peuters mee te geven dat je entree dient te betalen wanneer je een bezoekje aan een kunstgalerij wilt gaan brengen. Dus de grote mensenwereld wordt zo nagebootst.
Bovendien zullen ze in betekenisvolle situaties leren omgaan met het begrip tijd. Wachten, nu, lang, even, snel, straks, vroeg, laat, dadelijk.

Het prentenboek dat in deze weken wordt voorgelezen is kikker is boos.
Kikker is boos. Hij probeert een schilderij van Eend te maken, maar dat lukt niet. De hele kamer ligt vol met proppen papier. Voor Eend is het ook lastig want die moet de hele tijd stilstaan en houdt dat niet vol. Als Varkentje langskomt en niet ziet wat het schilderij voorstelt, loopt Kikker boos weg. Waarom lukt het nou niet?

‘t Kelderke ; Rupsje Nooitgenoeg”
Van 17 januari tot en met 20 februari gaat het thema Rupsje Nooitgenoeg van start.
In de huishoek zal er eerst een soort rollenspel gespeeld worden waarbij de peuters in een restaurant komen. De juf gaat het bedienen voorspelen. De peuters kunnen dit spel dan overnemen om zo te leren hoe je een tafel gaat dekken, hoe je de “mensen” netjes te woord kunt staan en om de bestelling op papier te gaan zetten en natuurlijk om de goede bestelling aan de juiste peuter gaat geven. Thuis kunt u uw peuter vragen om mee te helpen met het dekken van de tafel. Kijk maar eens hoe betrokken uw peuter dan kan zijn.
Daarnaast kunnen peuters binnen de peuterspeelzaal koekjes/broodjes van klei maken of een boterhammetje met kaas, worst, tomaat beleggen. Hierbij horen ook allemaal materialen die uit een thematas gehaald kunnen worden. In de kring zullen er per keer een aantal materialen uit deze tas tevoorschijn komen. De kinderen mogen het om de beurt pakken, het leren benoemen en aangeven wat je hiermee zoal kunt gaan doen, bv een pan daar kun je mee koken, een lepel kun je mee roeren, een vork kun je mee prikken en een mes kun je mee snijden. Er zal een centraal themaboek worden aangeboden: Rupsje Nooitgenoeg.
Dit prentenboek gaat over Rupsje Nooitgenoeg die altijd honger heeft. Hij eet maar door en door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan de taart, de worst, het snoep, het fruit en de chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Bij dit thema zullen wij knutselwerkjes gaan maken. Denk daarbij aan het verven van een rupsje, een plakje worst en/of kaas prikken om deze op een boterham te kunnen leggen. Een koekenpan beplakken met zelf geknipte groenten. Daarnaast zullen we liedjes gaan zingen en een dansspelletjes gaan ondernemen. En elke week maken de peuters kennis met de verschillende (bouw)materialen bijv. duplo, nopper, hamertje tik, het leren afwassen. Hoe wij dit thema gaan afsluiten is nog even een verrassing.

De Bolderkoare, “Tik tik wie ben ik?”
De vakantie is alweer voorbij en vanaf woensdag 16 januari starten wij met ons nieuwe thema: “Tik tik wie ben ik?” Het thema is gebaseerd op een boek geschreven door schrijfster Betty Sleyzer. Dit thema houden wij aan tot de voorjaarsvakantie.

Het thema gaat vooral over verkleden en wie/wat je bent. We gaan allerlei leuke en leerzame activiteiten doen samen met de kinderen.
De kinderen mogen vanaf woensdag 16 januari foto’s meenemen waar ze verkleed op staan. 

We gaan werken aan doelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld het ontdekken van verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de andere kinderen in de groep.

Ook gaan we bezig met taal. Het themaboek Tik tik wie ben ik? zullen we meerdere keren voorlezen. Dit om de woordenschat van de kinderen te verbreden.
In kleine groepjes gaan we de kinderen stimuleren om een positieve luisterhouding aan te nemen en deze langere tijd vast te houden. Zo leren ze naar elkaar te luisteren en te wachten op hun beurt.

Er komen ook wat rekendoelen aan bod en we gaan ervaring op doen met meetkunde. Uiteraard allemaal op speelse manier. Denk hierbij aan meetkundige begrippen in relatie tot jezelf en ten opzichte van jezelf/je eigen lichaam; achter je, voor je, naast je, boven je, onder je, opzij van je.

En we gaan ervaringen op doen in betekenisvolle situaties waarin vergelijken van lengte/oppervlakte/omtrek voorkomt; wie/wat is hoger kleiner, dikker/dunner, langer/korter, hoger/lager.

Het thema wordt afgesloten met Carnaval. Op woensdag 27 februari, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart vieren wij carnaval. 

 

Peuterspeelzaal de Petteflet….Ik wil die!
Deze week gaan we starten met ons nieuwe thema:
Ik wil die!
We introduceren dit thema aan de hand van het boekje: Ik wil die! van Imme Dros De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?
We maken een schoenenwinkel op de Petteflet en zullen alle ontwikkelingsgebieden aan bod laten komen binnen dit thema.
Sociaal emotioneel: wat vind jij mooi? Een eigen mening hebben, dingen zelf doen: aan/ uit trekken van je schoenen of elkaar hierbij helpen, blij zijn met nieuwe schoenen. We gaan in de winkel schoenen kopen en verkopen en als het heel druk is moet je op je beurt wachten.
Motorische ontwikkeling: Grove motoriek: Kun jij springen, lopen, dansen, stampen, op je tenen of je hakken lopen? Fijne motoriek: schoenen uit doen? Best lastig met ritsen, veters en klittenband. Sokken aan en uit. En weer aan doen?
Zintuiglijke ontwikkeling: We kijken naar de schoenen: zijn het sneakers, pantoffels, laarzen? welke vorm of kleur hebben ze? Zijn ze groot of klein?. Voelen: Op blote voeten, warm, koud, water, zand. Horen: Hoe klinken de verschillende schoenen? Kun je het verschil horen?
Taalontwikkeling: Uitbreiden woordenschat door rollenspel in de schoenenwinkel. Voorlezen. Praten met elkaar. “Opschrijven” wat de schoenmaker moet repareren.
Rekenkundige ontwikkeling: Hoeveel schoenen heb je aan? Centraal staat het cijfer twee. Meten van verschillende schoenen/maat opnemen. We moeten betalen in de winkel.
We hebben er zin in!

Ukkepuk; Een huis voor Harry
Volgende week starten we met het thema een huis voor Harry. Het thema wonen komt hierin naar voren. Dit is hét prentenboek van dit jaar en staat ook centraal tijdens de voorleesdagen, waarvoor we zijn uitgenodigd door de bibliotheek.
Het boek gaat over kat Harry die het liefst in huis is. Op een dag gaat hij achter Vera de Vlinder aan en verdwaalt. Waar moet Harry nu wonen? Welk huis is geschikt? In het park ontmoet hij andere katten en ziet hij ook Vera de Vlinder weer, hij volgt haar en….komt zo weer bij zijn eigen vertrouwde huis!

Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We kijken naar de meegebrachte foto’s van de verschillende huizen. Waar woon jij? Tevens praten we over de verschillende ruimtes in het huis. In welke ruimte vind jij een koffiezetapparaat? Waar staat het bed?

Spelontwikkeling:
We bouwen/construeren een huis voor Harry. We spelen het huishouden na in de huishoek, maar ook met het poppenhuis.
We werken actief aan het opruimen. Wat hoort waar?

Motorische ontwikkeling:
We wandelen door een buurt met huizen om eens goed te bekijken welke huizen er zijn. We doen een bewegingsspel over voorzetsels. Op de stoel, onder de stoel, achter de stoel, naast de stoel etc. En oefenen de woorden hoog/laag, klein en groot.
Op papier stempelen we bakstenen en de verdere gemaakte knutselwerkjes zullen we vol trots meenemen naar huis.

Zintuigelijke ontwikkeling:
We voelen aan de vacht van Harry. Luisteren naar het verhaal en oefenen om de aandacht langer vast te houden. We ervaren wat licht of zwaar is m.b.v. een verhuisdoos vol of leeg pakken.
En in de kring proberen we de geluiden te herkennen die in en om het huis te horen zijn. Bijv. hoe klinkt een deurbel?

Taalontwikkeling:
We leren dat letters een verhaal vertellen. We leren een verhaal te vertellen op een volgorde; eerst, daarna, dit a.d.h.v. illustraties.

Reken- en wiskundige ontwikkeling:
We leren huisnummers te herkennen en classificeren de huizen op grootte en basisvormen. Het dak is een driehoek. Het raam is een vierkant. De deur is een rechthoek etc.

We gaan een leuke en leerzame tijd tegemoet. We hebben er zin in!

Lucky Luke; HATSJOE ik ben ziek……………..

Tja, vele van ons en helaas ook onze kinderen ontkomen er niet aan in deze periode… Ziek zijn! Daarom juist een uitermate geschikt thema voor peuters, omdat ze zich helemaal in kunnen leven.
In de huishoek kunnen jullie zo meteen een echt bed vinden, waarin de zieke kan uitzieken, verzorgd kan worden en lekker voorgelezen kan worden door zijn vriendjes en vriendinnetjes. Als het echt te gek wordt bellen we de huisarts, want ook die houdt spreekuur op Lucky Luke!
De apotheek zal gevuld worden met flesje met pilletjes (die we zelf gaan knutselen) en drankjes. Hoeveel zit er in de potjes: iets meer, beetje minder of evenveel? De dokters kunnen zelf hun recept ‘opschrijven’. Ook worden we gemeten en kunnen we zien wie het langst is van ons allemaal!

Natuurlijk heeft iedereen wel wat te vertellen over hoe het is als je ziek bent, hoe je je dan voelt en wat je dan moet doen om weer beter te worden. Daar praten we samen over in de kring en benoemen en ontdekken waar de lichaamsdelen zitten waar je pijn kunt hebben. In de kring lezen we ook mooie boeken voor rondom het thema; we bekijken dan de kaft, de titel en bladzijden van het boek.
Wisten jullie dat alle kinderen al een hele tijd in de kring kunnen zitten, naar elkaar kunnen luisteren en op hun beurt kunnen wachten!?

 

Kikker in de kou op Woezel

Het nieuwe thema waar we tot aan de carnaval mee gaan werken is: Kikker in de kou. Ontwikkelingsgebieden waar wij op de peuterspeelzaal aan gaan werken zijn;
Sociaal emotionele ontwikkeling: samen praten in de kring over de verschillende emoties uit het boek d.m.v. kernwoorden(verbaasd, verdrietig, vrolijk). De woorden benoemen tijdens het voorlezen, vragen wat het is en uit te beelden.
Spelontwikkeling: Voorwerpen uit het boek zoals schaatsen, sjaal, handschoenen, dikke trui enz. in het lokaal leggen. Peuters kunnen met de voorwerpen het verhaal navertellen en naspelen
Motorische ontwikkeling: hoe krijg je het warm, springen, handen klappen, blazen in de handen.
Het samen “schaatsen”
Zintuiglijke ontwikkeling: voelen van kou/warmte, maken van een sneeuwpop van watten, klei of in de scheerschuim Erwtensoep met rookworst proeven.
Taalontwikkeling: kernwoorden uit het boek verduidelijken en uitleggen aan de hand van materialen/voor- en nadoen voor het gericht werken aan woordenschatontwikkeling
Reken/ wiskundige ontwikkeling: veel/weinig(sneeuw), vriezen, dooien. Groot/klein(sneeuwpop van klei)

De grote rode bus staat centraal op de Woelige Hoek in Zieuwent

Ons nieuwe thema: De grote rode bus in het verkeer start vrijdag 11 januari 2019! Op vrijdag 11 januari om 8.45 uur komt Rianne van de bibliotheek interactief het boek ‘De grote rode bus’ van Judy Hindley voorlezen.
Tijdens het thema is er aandacht voor leuke  speel- en leerdoelen. 
Zoals:
Sociaal emotioneel: omgang met regels (lopen op het zebrapad of op de stoep), leren wat nee zeggen betekend (je mag niet op straat of door het rode stoplicht rijden), op de beurt wachten (je kunt niet allemaal tegelijk achter het stuur) en net alsof spelen (spelen als politieagent of buschauffeur).
Rekenontwikkeling: ervaringen opdoen met basisvormen zoals cirkel, driehoek en vierkant (met behulp van verkeersborden), ervaringen opdoen met divers constructiemateriaal (wegen bouwen), telliedjes zoals 1, 2, 3, 4 auto van papier, als de auto dan niet past, zet hem in de garagekast, 1, 2, 3, 4 auto van papier. Tijdens het bewegingsspel zal het kind veel ervaring opdoen met tegenstellingen voor/achter en ver weg/dichtbij.
Motorische ontwikkeling: fietsen, tractor rijden, steppen en in de gymzaal een verkeersparcour volgen. Daarnaast zal er ook bij dit thema veel aandacht zijn voor de fijne motoriek, uw kind mag een grote rode bus verven, een stoplicht maken en zelf vrije voertuigen knutselen met keuze materiaal.
Taalontwikkeling: de peuters zullen ervaring opdoen met woorden die meerdere betekenissen hebben zoals zebra of bord. Ook zullen ze gestimuleerd worden om non-verbale taal te begrijpen en te gebruiken (stop, doorrijden) Ze gaan ook zien dat letters gebruikt kunnen worden om iets aan te geven zoals P van parkeerplaats.
Het wordt weer een leuke en leerzame periode op de Woelige Hoek. We hebben er zin in!

Januari 2019 nieuws van Ons Heuksken

In de afgelopen periode zijn wij op Ons Heuksken, rondom sint en kerst bezig geweest. Peuters mochten cadeautjes inpakken, zich verkleden, als een echte sinterklaas of zwarte piet de kinderen in de kring een hand geven of de pietengym ondernemen. Daarna is er op de kerstmorgen prachtige kerstbakjes gemaakt en met een heus ontbijt de morgen afgesloten. Dit alles met als doel om naast beleefdheidsvormen ook zichzelf zoveel mogelijk te kunnen redden of daarbij hulp in te gaan roepen wanneer dit nodig mocht zijn. Bovendien is het wennen aan nieuwe situaties een andere item binnen de aangeboden doelen. Op 8 januari zijn we na een heerlijke kerstvakantie weer van start gegaan. Volgende week starten we met het thema “tik, tik, tik wie ben ik????”

 

 “Een huis voor Harry” centraal op het Kinderdagverblijf

De aankomende weken werken we met het thema: ‘Een huis voor Harry’. Dit is ons themaboek, deze staat ook centraal tijdens de Nationale voorleesdagen, als prentenboek van het jaar 2019.
Wij gaan in de eerste week van het thema in de kring praten over waar wij zelf wonen. De kinderen mogen een foto meenemen van hun eigen huis waar zij zelf ook op staan. Ook wordt de groep ingericht over alles wat te maken heeft met wonen.  Vanaf de tweede week van het thema zijn wij uitgenodigd in de bibliotheek. Hier zal het themaboek voorgelezen worden. Vanaf dan zal het boek ook centraal staan in het thema en wordt deze tijdens het kringmoment voorgelezen en wordt er over gepraat.

Een samenvatting van het boek:
Harry is een huiskat. Harry komt nooit buitenshuis, tot hij op uitnodiging van Vera de vlinder tikkertje gaat spelen. Hij verdwaalt in de stad bij het tikkertje spelen. Hoe raakt hij nu thuis………..?
Tijdens het thema komen allerlei ontwikkelingsgebieden aan bod;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
Wie wonen er bij ons? Familieleden en buren. Hoe heten ze? Wat doen we elke dag thuis? Wat doen papa en mama? We gaan door middel van rollenspellen in de hoeken spelen. Zelf aanbellen in de huishoek en bij een aantal kinderen op bezoek gaan. Hoe doe ik dat? Wat doe je als je op bezoek gaat? (Dank je wel zeggen, hand geven, afscheid nemen). Dit oefenen we door rollenspellen te spelen.
Spelontwikkeling:
Wij gaan spelen met allerlei materialen, zoals stenen en zand. Spelen in de huishoek van rollenspelletjes. Aanbellen, op bezoek komen en visite spelen, post in de brievenbus doen etc. Van vouwblaadjes wordt een huis gevouwen. Ramen en deuren worden erin geplakt en de huizen worden achter elkaar op gehangen (straat of rij). Het poppenhuis staat op de groep. In de kring bekijken we wat er allemaal in zit. Deze halen we eruit en we praten en vertellen hierover. Zoals; Wie ze zijn en hoe het huis eruit ziet. Boven beneden, indeling en ruimtes.
Motorische ontwikkeling:
-Fijne motoriek: Stempelen van stenen in een groot huis. Knippen of scheuren van plaatjes uit woonmagazines en op plakken. Huisnummer inkleuren en prikken. Bouwen met kleine blokken.
Grove motoriek:vliegen, rennen, lopen, met de auto, met de fiets, springen, kruipen en klauteren in gymzaal.
Zintuiglijke ontwikkeling:
Horen: Welke geluiden hoor je in en om het huis? Dieren, mensen en auto’s. Voelen: Aan spullen uit een huis. Zacht-hard en koel-warm. (koelkast of verwarming) Ruiken: Wanneer ruikt het lekker thuis? Zien: Kijken naar verschillen in meubels
Taalontwikkeling:
Stimuleren woorden te gebruiken in andere situaties en conclusies met andere kinderen te trekken. Denk aan het spelen van rollenspellen in de huishoek, netjes praten (dankjewel, alsjeblieft) en het ontvangen van bezoek (hoe doe je dat?). Begrijpend luisteren, enkelvoudige opdracht uit voeren: Na het luisteren van een verhaal proberen te vertellen waar het verhaal over ging. Gesprekjes voeren en mening geven naar aanleiding van een verhaaltje. Ervaring opdoen met de manier waarop een boek wordt voorgelezen. Zoals het laten zien van kaft, titel, bladzijdes. Dat letters worden gebruikt om iets te vertellen of te lezen. Ook de postbode leest jouw adres en weet hierdoor in welke brievenbus de post moet.
Reken/ wiskundige ontwikkeling:
Herkennen en benoemen van getal symbolen. Door middel van cijfers de huisnummers samenstellen. De stippen van een dobbelsteen tellen. Vormen zien zoals het dak is een driehoek en huis een rechthoek, Groot/ klein huis, zware stenen. Rijtjes leggen en stapels maken met blokken. Rijen stempelen keurig naast en boven elkaar met sponsjes. Dit kan met grote en kleine sponsjes. Ervaring met tijd. Dagritmes vertellen, dagelijkse gebeurtenissen thuis.  Construeren bouwen met materiaal. We gaan huizen bouwen van duplo, lego en grote dozen

Piet op de BSO in Vragender

Wat een spannende tijd voor  Sinterklaas, maar ook weer leuk we hebben pepernoten gebakken en veel geoefend voor de pietengym.

Wat een verassing dat alle kinderen op 5 december welkom waren op de zwarte pieten middag. We hebben hard gezongen en ja hoor daar kwam Piet met de pepernoten. Hij strooide door de groep dus graaien maar.
Nog een paar liedjes en daarna na de pietengym en zelfs Piet deed mee.
Helaas was Piet de cadeautjes kwijt en gingen we door de hele school zoeken, 2 grote zakken kwamen tevoorschijn. Allemaal een leuk cadeautje en zelfs nog spelletjes voor de groep.

Sinterklaas en Kerst  op de Petteflet!

De gezelligste tijd van het jaar ligt weer voor ons. We hebben een uitgebreid spelaanbod. De kinderen leren spelenderwijs een heleboel;
We lezen boekjes voor over Sinterklaas met rijmpjes zodat de peuters ervaring opdoen met klanken en rijmen.
In de kring vertellen we over Sinterklaas: ieder kind wil horen over Sinterklaas en zo stimuleren we een positieve luisterhouding en proberen we hun aandacht wat langer vast te houden.
Rekenontwikkeling:
We eten samen pepernoten: Hoeveel pepernoten heb je? Wie heeft er meer of wie heeft er minder of hebben we er evenveel?
Telkens als je er één opeet wordt het er één minder en als alles op is , is er niets meer.
Sociaal emotionele ontwikkeling:
Stimuleren ervaring op te doen met nieuwe opdrachten en nieuw materiaal:
Sinterklaas krijgt een baard van scheerschuim.
Het bezoek van Zwart Piet, dat is heel leuk maar ook kan heel spannend zijn. Is er een cadeautje? Wat zal het zijn?
Motorische ontwikkeling:
Van pepernotendeeg maken we pepernoten, best lastig om kleine bolletjes te draaien.
Van papier vouwen we een schoentje, dat we gaan zetten.
Ervaringen opdoen met meetkundige begrippen tijdens het bewegingsspel: voor/ achter, in, op, dichtbij/ ver weg
Als Piet op bezoek komt doen we pietengym: cadeautjes gooien in de schoorsteen, lopen over de bank De laatste dagen voor de kerstvakantie is de kerstbrunch.
We gaan samen eten, delen en op je beurt wachten.
Daarna is het vakantie en zien we elkaar 7 januari weer op de Petteflet.

Klein Duimpje in Zwolle maakt er een gezellige decembermaand van!

Volgende week is al het Sinterklaasfeest. Donderdag a.s. gaan we pepernoten bakken: dat is een goede oefening voor de fijne motoriek. Op de peuterspeelzaal vieren we Sinterklaas op dinsdag 4 december. We maken er een gezellige morgen van en er is voor de peuters een cadeautje.Als de Sint vertrokken is gaan we ons voorbereiden op de kerst. We gaan samen de kerstboom zetten. Wachten op je beurt om een bal of een beer in de boom te kunnen hangen, is best wel lastig.
Donderdag 20 december is de kerstbrunch. Dan hoeft u geen fruit en drinken mee te geven. We gaan brood smeren en dan kiezen wat er op mag. Als je niet kunt kiezen dan mag je hopen dat er genoeg brood is, want dan kun je alles proberen. We proosten met kindercampagne op fijne feestdagen en een goed begin van 2019.
We wensen iedereen een fijne kerstvakantie en starten weer op dinsdag 8 januari 2019.
 

Ons Heuksken; Sinterklaas en Kerst………

Op dinsdag 20 november gaan wij beginnen met het thema ‘Sint en Kerst’. Dit gaat over, zoals de titel al zegt, over Sinterklaas en Kerst. De peuterspeelzaal gaan wij versieren met alles wat te maken heeft met Sinterklaas, er komt een bouwhoek om een boot te bouwen, de slaapkamer van Sinterklaas, waar kinderen zich kunnen verkleden in pieten – sint kleding, er kunnen verlanglijstjes gemaakt worden, en lezen uit leuke boeken die over Sinterklaas gaan. Tijdens de weken van dit thema komen er verschillende ontwikkelingsdoelen aan bod.Sociale ontwikkeling: samen spelen in de verschillende hoeken, rollenspel “wie ben jij, wie ben ik?””( er zijn verkleedkleren voor de kinderen) maar ook leren luisteren naar elkaar als er gesprekjes zijn in de kring, “ ik moet even wachten, dan mag ik wat zeggen”, op de beurt wachten. Ook gaan wij werken aan de werkhouding en concentratie: samen rustig kerstbakjes maken, wij blijven aan tafel zitten tot wij klaar zijn.Taalontwikkeling: stimuleren dat de kinderen het voorgelezen verhaal kunnen terug vertellen, maar ook oefenen om antwoord te geven aan een ander.( mondelinge vaardigheid)Motorische ontwikkeling: in de gymzaal komt een parcours waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, springen en lopen.Rekenkundige ontwikkeling: samen gaan de kinderen pepernoten bakken, deze worden eerlijk verdeeld, wij gaan de pepernoten tellen……het wordt weer een heerlijk decembermaand!

Ukkepuk……Nog één nachtje slapen!

Sinterklaas komt op 17 november naar Nederland. We zullen hier over praten t/m week 49. Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden.Sociaal-emotionele ontwikkeling: De basisemoties komen aan bod; Ben je bang als Sint komt? Of ben je juist blij?
Spelontwikkeling: We maken gebruik van onze fantasie door het spelen van een rollenspel. In onze themahoek liggen de verkleedkleren voor sint en piet klaar en maken we roetvegen op onze wangen.
Motorische ontwikkeling: Tijdens deze periode oefenen we met cadeautjes inpakken en maken we onze eigen muts. Hierbij gaan we bijv. vouwen, stempelen en plakken.
Zintuiglijke ontwikkeling/ reken- en wiskundige ontwikkeling: We snuiven de geur van onze pepernoten op als deze gebakken zijn. Jammie! Spelenderwijs gaan we aan de slag met het tellen, groeperen en overzien van getallen.
Taalontwikkeling: We zingen de traditionele liedjes. We stimuleren om een luisterhouding aan te nemen en deze langere tijd vast te houden.Sinterklaas logeert Lichtenvoorde. We willen een bezoek brengen aan zijn slaapkamer in de Anthoniushove.  Maandagmorgen 3 december en dinsdagmorgen en -middag 4 december en woensdagmorgen 5 december komt Piet bij ons op bezoek.
Als Sinterklaas weer is vertrokken naar Spanje, maken we ons op voor Kerst.
Op de eerste dag van dit thema zetten we samen met de kinderen de kerstboom op.
Motorische ontwikkeling: De kinderen mogen zelf de ballen in de boom hangen. Ook gaan we kaartjes knutselen en oefenen met het zogenaamd ‘schrijven’.
Sociaal-emotionele ontwikkeling/ zintuiglijke ontwikkeling: Samen delen en proeven!
In de week voor Kerst is er op iedere groep een kerstbrunch. 
Spelontwikkeling/taalontwikkeling: In deze periode zitten we regelmatig bij de kerstboom, onder het genot van de lichtjes wordt het kerstverhaal verteld.. uit ons hoofd! Maria en Jozef moesten naar Bethlehem om hun naam op te laten schrijven in het grote boek. Maar vroeger hadden ze geen auto. Ze gingen te voet, met de ezel. Er was iets speciaals, want Maria had een baby in de buik die snel geboren zou worden. Zullen ze op tijd een bed vinden?
Reken/wiskundige ontwikkeling: We tellen en sorteren tijdens dit thema door gebruik te maken van de basisgekleurde kerstballen (die gelukkig kunnen stuiteren).

‘t Kelderke Harreveld “Eendje in de regen”

We hebben het thema “de mooiste vis van de zee” met veel plezier gespeeld en afgesloten.
We hebben een super mooie vis gemaakt samen en daar hard aan gewerkt. Het leek wel een echt aqarium toen deze achter het raam bij de wc hing.Juf Jannie bracht een echte vis mee, en daar mochten wij de naam voor verzinnen. Het visje ging Piet heten.
We leerden vanuit het boekje dat samen spelen toch wel veel leuker is dan alleen. Ondertussen zijn alle werkjes al mee naar huis.

Voor de herfst vakantie kwam Karin van de bibliotheek vertellen over eendje in de regen.
Ook de ouders waren uitgenodigd en het was een gezellig uurtje.
De boekjes mochten mee naar huis om daarmee het verhaaltje nog eens voor te lezen.
Ook ons nieuwe thema gaat over eendje in de regen.
We lezen het boekje en praten over de seizoenen en vooral over de herfst en we leren weer wat moeilijke woorden.
Natuurlijk gaan we ook praten over Sint en Piet, want dit feest valt binnen ons thema. En heel misschien kom Piet nog wel langs.
En na het Sint feest natuurlijk de Kerst en dan is ons jaar al weer om.


 

‘t Stekkie, Knoop het in je slurf……
Van 7 november tot en met 21 december gaan wij het thema ‘Knoop het in je slurf’ , naar het gelijknamige prentenboek, houden. Bij dit thema staat alles in het teken van feest. Wat voor feest kennen wij; bijv. een verjaardag, de geboorte, Sinterklaas en Kerst. We gaan kijken wat wij allemaal voor voorwerpen nodig hebben om een feestje te kunnen vieren. Denk daarbij aan feestkleding, een hoed voor de jarige, een handje geven en hem/haar feliciteren met de verjaardag, ga je een cadeautje geven en wat zou dit kunnen zijn? Ga je daar een taartje eten en limonade/ranja drinken?
Wanneer je naar een baby gaat zou je hem of haar willen en durven vasthouden, en geef je wel eens de fles aan je broertje of zusje? Allemaal vragen waar wij met jullie peuters op in willen gaan.
We gaan de groepsruimte dan ook omtoveren tot een prachtig feestelijk geheel met slingers, ballonnen. Met confetti wat in de zandbak zal komen te liggen, kunnen ze heerlijk bakjes en bekers vullen en legen. De peuters mogen zich verkleden waarbij ze zichzelf zoveel mogelijk proberen te redden. En mocht het even niet lukken dan mogen zij natuurlijk hulp inroepen.
Dit alles wordt natuurlijk aangevuld met het centrale prentenboek Knoop het in je slurf, met liedjes, dansjes en knutselwerkjes. Bij de laatstgenoemde is het heerlijk om allerlei handelingen wat betreft het knutselen eigen te gaan maken. Denk daarbij aan bijv. knippen, plakken, prikken. En welke creaties kunnen ze zelf maken?

De schoenenwinkel van Woezel……….
Op peuterspeelzaal Woezel staat het thema “de Schoenenwinkel” de komende periode centraal.
Er is een echte schoenenwinkel ingericht waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden;
Sociaal-emotioneel; Blij zijn met nieuwe schoenen, een eigen mening hebben, zelfvertrouwen  o.a. door te leren om zelf schoenen aan/ uit te trekken, of iemand  helpen daarmee.
Rollenspel; Hoe gaat het in een schoenenwinkel.
Motorische ontwikkeling; Lopen, springen, rennen met allerlei verschillende schoenen aan of op blote voeten.
Zintuiglijke ontwikkeling; Kijken naar de vorm, kleur en afmeting. Voelen hoe het is om op blote voeten door verf of zand te lopen. Horen; Hoe linkt het lopen op verschillende schoenen.
Taalontwikkeling; Uitbreiden van de woordenschat door het rollenspel in de schoenenwinkel, voorlezen en praten met elkaar. “Opschrijven” wat de schoenmaker moet maken. 
Rekenkundige ontwikkeling; De oudste peuters gaan een schoentje vouwen, tellen van de schoenen en het betalen in de winkel, meten van de verschillende schoenen/maat opnemen.
Op 7 november komt Annita van de Bieb in het kader van Boekenpret  de peuters voorlezen op Woezel uit het boek “De schoenen van Mama”.
De peuters krijgen dan ook een tas mee met dit themaboek. Hierbij zit een werkboekje met opdrachtjes/spelletjes die ouders thuis kunnen ondernemen met hun kind. En als Sinterklaas in Groenlo is gearriveerd, mag hij ook nieuwe schoenen komen uitzoeken in de winkel en worden zijn oude schoenen gerepareerd.

De Bolderkoare kijkt uit naar Sint en Kerst………

Zoals wij allemaal weten komt Sinterklaas 18 november in Lichtenvoorde. Het Sinterklaasfeest gaat dan echt beginnen voor veel kinderen. Op de peuterspeelzaal gaan wij dit ook zeker vieren.
Op dinsdag 20 november gaan wij beginnen met het thema”” Sint en kerst” DIt gaat, zoals al blijkt uit de tekst over Sinterklaas en Kerst.
Net als afgelopen jaar gaan wij ook samen activiteiten ondernemen met de kinderen van groep 1-2 van de basisschool, zoals samen pepernoten bakken, pietengym in de gymzaal.
De speelzaal gaan wij versieren met alles wat te maken heeft met Sinterklaas. Er komt een bouwhoek om een boot te bouwen, de slaapkamer van Sinterklaas, waar kinderen zich kunnen verkleden in pieten – Sint kleding, er kunnen verlanglijstjes gemaakt worden, en lezen uit leuke boeken die over Sinterklaas gaan.
Tijdens de weken van dit thema komen er verschillende ontwikkelingsdoelen aan bod.
Sociale ontwikkeling: samen spelen in de verschillende hoeken, rollenspel “wie ben jij, wie ben ik?””( er zijn verkleedkleren voor de kinderen) maar ook leren luisteren naar elkaar als er gesprekjes zijn in de kring en leren op je beurt te wachten“ ik moet even wachten, dan mag ik wat zeggen”, Ook gaan wij werken aan de werkhouding en concentratie en maken we hier samen afspraken over. Bijvoorbeeld het samen rustig kerstbakjes maken, wij blijven aan tafel zitten tot wij klaar zijn.
Taalontwikkeling: stimuleren dat de kinderen het voorgelezen verhaal kunnen navertellen, maar ook oefenen om antwoord te geven aan een ander.( mondelinge vaardigheid)
Motorische ontwikkeling: in de gymzaal komt een parcours waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, springen en lopen net als de pieten.
Rekenkundige ontwikkeling: samen gaan de kinderen pepernoten bakken, deze worden eerlijk verdeeld, wij gaan de pepernoten tellen.

De kinderen mogen hun schoen ook zetten op de peuterspeelzaal. Dit zal zijn op de dagen: maandag 26 november en dinsdag 27 november. Wilt u zorgen dat uw kind dan een “oude” schoen, pantoffel of laarsje meeneemt? Graag voorzien van naam.
Het Sinterklaasfeest vieren we op de peuterspeelzaal op maandag 3 en dinsdag 4 december en woensdag 5 december. Wij hopen dan allemaal op een volle zak met…. cadeautjes! 

Als Sinterklaas weer vertrokken is naar Spanje gaan wij samen met de kinderen opruimen. De kinderen weten dan dat het feest echt voorbij is. Hierna gaat de speelzaal veranderen in Kerst. Er komt een kerstboom te staan, deze is eerst nog kaal, maar samen met de kinderen gaan wij versieringen maken voor de boom.
Op maandag 17, dinsdag 18 december gaan wij samen kerstbakjes maken. Zou u ervoor willen zorgen dat uw kind wat groen en versiersels in een zak met zijn/haar naam erop mee geeft? ( een kaars hoeft niet)
Wij houden een kleine kerstviering op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 december. Hiermee sluiten wij het thema ook af. Vanaf 24 december t/m 6 januari 2019 hebben wij vakantie, op maandag 7 januari hopen wij weer te starten!

Lucky Luke viert feest!

De komende periode gaan we spelen rondom het thema HOERA HET IS FEEST! We starten eerst met feest in het algemeen en het vieren van je verjaardag, eind november gaan we over op Sinterklaas en in december sluiten we het thema af met Kerst! Wat een feestelijk thema zal dat worden!
Natuurlijk hebben we een aantal verjaardagen te vieren in november; z
In ons lokaal maken we een inpakhoek, waar alle peuters cadeautjes kunnen inpakken (en uitpakken!). Ook komt er een verkleedhoek waar eerst allerlei verkleedkleren te vinden zullen zijn en later natuurlijk ook de sint- en pietenpakjes! Natuurlijk gaan we ook prachtige feest-knutsels maken, onder andere ook een mooie versiering voor in het clubhuis en een hoedje voor het Sinterklaasfeest!
We hebben er zin in!

Muis maakt muziek op het Kinderdagverblijf;

De aankomende weken werken we met het Thema:” Muis maakt muziek”.
Muis en haar vriendjes oefenen samen met de band voor het concert
dat ze die avond gaan geven. Muis speelt op drums. Door aan de schuifjes (op elke rechterpagina een) te trekken
kun je de verschillende muziekinstrumenten als contrabas, piano, trompet en
triangel samen met de dieren hardop meebeleven.
Tijdens deze periode is er veel aandacht voor zelf muziek maken, luisteren naar muziek,  dansen en zingen. We leren nieuwe woorden en lezen allerlei verhalen over muziek.
En natuurlijk wordt het thema muziek t.z.t gekoppeld aan Sinterklaas en Kerst.
We gaan natuurlijk ook nog heel veel andere leuke dingen doen!

BSO de Bulte; Het was een fantastische herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie stond het thema Halloween centraal, helaas werden de juffen vaak aan het schrikken gemaakt met een hele grote spin. Ook bedachten een aantal kinderen een spannend spel in de gymzaal. En maakte we onze eigen spookjes en vleermuizen voor een leuke speurtocht.Maar de klap op de vuurpijl was toch wel de donderdag in het scoutinggebouw. Hutten bouwen in het bos, heerlijk rennen van de bult en stokken verzamelen.s’Middags vieren we het een jarig bestaan en de verjaardag van de juffen. Met hulp van een aantal ouders liepen we een foto speurtocht die achteraf toch moeilijke was dan verwacht ook hier moesten we veel spullen verzamelen en wonnen we allemaal een medaille en de eerste groep een beker.
oor het een jarig bestaan werden de juffen verwend met een roos en een leuke bon, alle kinderen en ouders die ondertussen waren binnen gekomen kregen een glas champagne en voor deze gelegenheid mochten zelfs alle kinderen bubbeltjes wijn. En natuurlijk een heerlijk hapje in de vorm van worst en kaas.Voordat de kinderen weg gingen werden er cadeautjes uit gedeeld door de juffen en ook de juffen kregen nog een cadeautje. Wat een heerlijke dag was dit.

Peuterspeelzaal de Petteflet Thema-avond over Hooggevoeligheid bij kinderen

Op 5 november a.s is er op t Petteflet een thema-avond over hooggevoeligheid bij kinderen.
De avond wordt verzorgt door Maike Hulzink van bureau “Op gevoel”.
Vanuit haar eigen verhaal en  opgedane ervaring en kennis van hooggevoeligheid komt ze een presentatie verzorgen, waarin ze interactief  zal vertellen over wat hooggevoeligheid is, praktische tips heeft en uiteraard is er volop ruimte voor vragen.
De avond start om 19.30, en vindt plaats in de Willibrordusschool in Groenlo, er zijn geen kosten aan verbonden.
Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, dan kunt u zich opgeven via; depetteflet@deachthoek.com; 

Opa’s en oma’s assisteren de juffen op Woezel

Ter afsluiting van dit thema “Bobbie gaat naar school” werd deze speciale hulp ingeschakeld door de juffen. Ieder ochtend kwam er een opa of oma. 
We begonnen met opa Frits gevolgd door oma Marijke, -Linda, -Wilma en -Grada.
De opa en oma’s hadden een eigen boekje meegenomen, dit was een groot succes!

De Woelige Hoek in Zieuwent; Lust jij groent en fruit?

Vanaf 12 oktober beginnen wij op de peuterspeelzaal met een nieuw thema:
Lust jij groente en fruit? Rianne van Eijnatten medewerkster bibliotheek
komt het themaboek: Het grote eetboek van Guido Van Genechten introduceren)
Dit thema sluiten wij af op: donderdag 8 november en  vrijdag 9 november, de kinderen van groep 1 mogen dan samen met de peuters
bij ons fruitspiesjes komen maken en proeven.
Samen met de kinderen willen wij de komende weken gaan ontdekken wat  groente en fruit precies is, waar komt het vandaan, waar koop je fruit en groente,
wat kun je met fruit en groente doen?  Wij gaan fruit/groente bekijken, wat is de kleur , is de schil zacht of hard, ruikt het fruit
zoet of zuur, is het zwaar of juist licht, en natuurlijk…hoe is de smaak? Op de speelzaal zal te zien zijn waar het thema overgaat. In een hoek komt een ” groentewinkel”, de kinderen kunnen spelenderwijs deze winkel ontdekken, wat is er te koop, hoe kopen wij iets, ook komt er een kassa
en een weegschaal. In de huishoek kunnen kinderen, via een rollenspel, bedenken wat ze nodig
hebben om groente en fruit te kopen.

 

 

De Petteflet; Nellie & Cezar in de Herfst;
Ook op peuterspeelzaal de Petteflet staat de Herfst centraal deze periode. Dit seizoen spreekt tot de verbeelding van kinderen, er is van alles te vinden buiten. 
Het thema Herfst leent zich uitsluitend voor allerlei “rekenvaardigheden”; Het n
oemen van de telwoorden bij het tellen van kleine hoeveelheden eikels en kastanjes,
het tellen en aanwijzen van kleine hoeveelheden (synchroon tellen), het vergelijken en ordenen van kleine hoeveelheden op het oog; meer/minder, meeste/minste, evenveel
en het ontdekken dat telwoorden, tellen, hoeveelheden en getal symbolen iets met elkaar te maken hebben. En natuurlijk is er veel aandacht voor taal. De kinderen leren in deze periode 20 nieuwe woorden en ontdekken  dat woorden betekenissen hebben door de verhalen die worden voorgelezen.
We gaan naar het bos, en maken een herfstafel m.b.v. de materialen die de kinderen zelf mee hebben genomen. In de huishoek is een verkleedplek, want als het regent dan heb je regenkleding aan, laarzen en een paraplu nodig. We maken prachtige kunstwerkjes en zingen liedjes over de Herfst.Na deze themaperiode hebben de peuters spelenderwijs een veel nieuwe dingen geleerd.

Spelen en leren met het thema Herfst op de Bolderkoare

Met als uitgangspunt het boek “Anna en de herfst” van Kathleen Amant, staat de herfst de komende periode centraal op de Bolderkoare. We gaan allerlei leuke en leerzame activiteiten doen met de kinderen. Zoals: boekjes voorlezen, liedjes zingen, knutselen en misschien gaan we wel een herfstwandeling maken en eikeltjes en bladeren verzamelen .Door veel te herhalen leren de kinderen veel nieuwe woorden erbij. De meeste activiteiten zullen we in kleine groepen gaan doen.

We zullen de thematafel aankleden met allerlei herfstspullen en herfstvruchten. Uiteraard mogen de kinderen ook verzamelde spullen meenemen om te laten zien.
Verder komen er in de klas leuke hoeken die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen.
Bij deze brief ontvangt u ook de themawoordenlijst. Deze woorden zullen veel herhaald worden tijdens verschillende activiteiten.

In de week van 3 oktober t/m 14 oktober gaan wij aandacht besteden aan de kinderboekenweek, met als boek “Kom erbij” van Milja Praagman. Hierbij gaat het vooral om vriendschap en elkaar helpen.

Als afsluiting van dit thema gaan we gezellig met de kinderen naar buiten om te ervaren en bewust te worden van de regen, wind, vallende bladeren etc. In de laatste week (Woensdag 17 okt, donderdag 18 okt en vrijdag 19 okt)) mogen de kinderen regenkleding (regenjas/regencape), regenlaarzen en/of een paraplu meenemen. We gaan naar buiten en hopen op een heerlijk regenachtige dag. Heeft u vragen, dan kunt u altijd bij de leidsters terecht.


Elmer en de kleurenkermis op het kinderdagverblijf

Op dit moment staat het thema “Elmer en de kleurenkermis” centraal op ons kinderdagverblijf.
Een betekenisvol thema, waarbinnen ook aandacht was voor het bloemencorso en natuurlijk de kermis. De kinderen doen ervaringen op met hoeveelheden, kleuren en sorteren. Er is veel aandacht voor het uitbreiden van de woordenschat. Spelenderwijs helpen we de kinderen verder in hun ontwikkeling.

Peuterspeelzaal Ukkepuk; Eendje in de regen.

Inmiddels is het weer omgeslagen. De eerste regen en kou hebben we al gevoeld.
Ons volgende thema heet; Eendje in de regen! Eendje Kiki heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt.

Dit boek zal op donderdag 11 oktober om 13.15u door Anita Oonk van de bibliotheek worden voorgelezen, dit in het kader van boekenpret. 
Naderhand krijgen de kinderen een tas met een voorleesboek en een speel- werkboek te leen mee.
Deze methode zal in deze themaweken alle groepen langs gaan.

We zullen dit thema praten over het weer; koud, warm, nat en droog. Wat trek je dan aan?
De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst.
We wegen en tellen met kastanjes en eikels.
We gaan genieten van dit seizoen!

Peuterspeelzaal Klein Duimpje; Oh wat ben je mooi!

Het thema voor de komende weken op peuterspeelzaal Klein Duimpje  is: Oh, wat ben je mooi!!
Er hangt een spiegel in de groep met de tekst van het liedje:
Oh wat ben jij mooi
Oh wat ben jij mooi
dat heb ik in jaren niet gezien
zo mooi, zo mooi
We gaan onszelf bewonderen in de spiegel, hoe zien we eruit? Kun je het benoemen?
We tellen: hoeveel armen, benen, vingers, tenen etc.
Ben je een jongen of een meisje?
Wat kun je al, wat gaan we nog leren. We gaan boeken lezen over dit thema en zingen liedjes.We praten over emoties: blij, bang, boos, verdrietig. Ben je soms boos? Wat maakt je blij?
Kijk in de spiegel boos, blij, bang, verdrietig en herken je de emoties bij de ander?
Hoe ziet de ander eruit? Wil hij/ zij altijd hetzelfde? Wie zijn je vriendjes en vriendinnetjes, samen spelen, samen delen: hoe doe je dat?
Oh wat ben je mooi is een betekenisvol thema waarbij de sociaal-emotionele ontwikkeling centraal staat!

Peuterspeelzaal Ons Heuksken Vragender;

Nog even en dan is het herfst. Ons volgende thema gaat dan ook hierover. Met als uitgangspunt het boek “Anna en de herfst” van Kathleen Amant. Vanaf dinsdag 18 september tot de herfstvakantie gaan we allerlei leuke en leerzame activiteiten doen met de kinderen. Zoals: boekjes voorlezen, liedjes zingen, knutselen en misschien gaan we wel een herfstwandeling maken eikeltjes en bladeren verzamelen .

Door veel te herhalen leren de kinderen veel nieuwe woorden erbij. De meeste activiteiten zullen we in kleine groepen gaan doen.

We zullen de thematafel aankleden met allerlei herfstspullen en herfstvruchten. Uiteraard mogen de kinderen ook verzamelde spullen meenemen om te laten zien.
Verder komen er in de klas leuke hoeken die dit thema zullen ondersteunen en waar de kinderen fijn kunnen spelen.
Bij deze brief ontvangt u ook de themawoordenlijst. Deze woorden zullen veel herhaald worden tijdens verschillende activiteiten.

In de week van 3 oktober t/m 14 oktober gaan wij aandacht besteden aan de kinderboekenweek, met als boek “Kom erbij” van Milja Praagman. Hierbij gaat het vooral om vriendschap en elkaar helpen.

Als afsluiting van dit thema gaan we gezellig met de kinderen naar buiten om te ervaren en bewust te worden van de regen, wind, vallende bladeren etc. In de laatste week ( week 42 ) mogen de kinderen regenkleding (regenjas/regencape), regenlaarzen en/of een paraplu meenemen. We gaan naar buiten en hopen op een heerlijk regenachtige dag. Heeft u vragen, dan kunt u altijd bij de leidsters terecht.

De Kippensoep van Oma, Peuterspeelzaal Woezel;
Een peuter van peuterspeelzaal Woezel vertelde dat oma de lekkerste kippensoep maakt van alle oma’s in Groenlo.
Waarop de juf vraagt of ze ook een keer mag komen soep eten. Oma vond dat alle peuters en juffen de soep mochten proeven en bracht een pan heerlijke soep naar peuterspeelzaal Woezel!. Het was inderdaad de lekkerste kippensoep van Groenlo….bedankt oma!.

‘t Stekkie en de herfst…….

We gaan spelen en werken over het thema ‘het Kabouterbos’. We krijgen een
prachtige paddenstoel in de groep, waaronder we kabouterthee kunnen
drinken en gezellig boekjes kunnen lezen. We hebben een prachtig boek
‘kabouter Thijm’, daar gaan we samen uit lezen.
De herfst is ook al weer in aantocht, daar gaan we natuurlijk ook mee
aan de slag op ‘t Stekkie. Kinderen mogen allerlei herfstvruchten
meebrengen die ze buiten gevonden hebben. Die verzamelen we in de
zandtafel zodat we daar ook mee kunnen spelen.
Graag willen we ook nog een herfstwandeling gaan maken, fijn door de
bladeren ritselen en eikels en stokken zoeken. We gaan ook weer
prachtige knutselwerkjes maken, maar dat blijft nog even een verrassing
voor de ouders!

Peuterspeelzaal Woezel is verhuisd binnen de basisschool

Na de vakantie zijn we begonnen op een nieuwe plek voor binnen basisschool de Wheme.
Het was even wennen, nieuwe gezichten, nieuw lokaal en waar staat alles?
Ook voor ons, leidsters, was het ook even zoeken wat het beste/ fijnste werkt.
We hebben inmiddels allemaal onze weg hierin gevonden. We delen de ruimte met de BSO van Humanitas. De samenwerking verloopt goed en biedt bovendien nieuwe mogelijkheden.
Het thema waar we nu mee werken is “Bobbi naar de speelzaal”.
Met behulp van het boekje benoemen we wat er op de peuterspeelzaal allemaal gebeurt,van afscheid nemen tot het ophalen.
De peuters zijn door de hele school gelopen en hebben alles bekeken.
Bij het buitenspel wordt er ook een kwartiertje samen met de kleuters gespeeld.
In de week van maandag 8 tot vrijdag 12 oktober lijkt het ons leuk om enkele opa’s en oma’s te laten voorlezen. Opa’s en oma’s die dit willen mogen dit aangeven bij de leidsters.

Peuters Lucky Luke  gaan naar het kabouterbos……….

Het nieuwe schooljaar is al weer twee weken oud! De kinderen hadden er weer helemaal zin om te komen spelen! (en wij ook!)
Jullie zijn van ons gewend dat er een prentenboek in het middelpunt staat van ons thema. Dit keer is het thema niet helemaal rond het boek opgezet maar hebben we wel een boek dat we regelmatig zullen lezen: ‘Kabouter Thijm’.Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen (in de ontdekhoek), kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel, die speciaal voor ons gemaakt is door de moeder van juf Marieke!
We willen ook nog graag een herfstwandeling maken door Lievelde en zoeken naar mooie bladeren en eikels, kastanjes en wat er maar te vinden is.
We willen de jullie als ouders en de kinderen vragen om eigen gevonden eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes etc. mee te brengen voor in onze herfst-ontdekhoek.

Ukkepuk aan de slag met het thema de Bloemenwinkel

De zomervakantie zit er weer  op. Vanaf maandag 3 september beginnen wij met een nieuw thema. Het thema zal zijn:
De bloemenwinkel. Op de groep komt een bloemenwinkel te staan, de kinderen maken hier spelenderwijs gebruik van. De kinderen kunnen samen in de bloemenwinkel spelen. Ze kunnen hier de bloemen bekijken, ze kopen met “echt” geld en leren welke soorten bloemen er allemaal te koop zijn. Op deze manier leren ze tellen, en met geld omgaan, de kleuren van de bloemen herkennen en ze leren benoemen.
Daarnaast zullen wij in de week van 3 t/m 9 september aandacht besteden aan de kermis van Lichtenvoorde. Samen met de kinderen willen we over dit thema gaan praten; wat is er allemaal te doen op de kermis en wat lijkt de kinderen zelf het leukst om te gaan doen. Natuurlijk staan we ook stil bij het bloemencorso. Met alle mooi versierde wagens met alle gekleurde dahlia’s.Heeft uw kind thuis een leuk shirt van jullie corsogroep, dan mag hij/zij deze gerust aantrekken of mee nemen naar de peuterspeelzaal, zodat wij deze ook kunnen bewonderen!

De Petteflet thema Dit ben ik

Petteflet is weer volop in bedrijf.
Volgende week beginnen we met het thema “Dit ben ik”.  Met dit thema willen we kinderen bewust maken van zichzelf en de mensen om hun heen. We praten over familie, ben je een jongen of een meisje, wat zit er allemaal aan mijn lijf. Wat zie ik in de spiegel. Wie is mijn vriendje of vriendinnetje.
Begrippen als groot en klein komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan een positief zelfbeeld en emoties.  We gaan meten en wegen, schminken en verkleden om ons  heel mooi te maken.
De aandachtsgebieden bij dit thema zijn de sociaal emotionele ontwikkeling. Natuurlijk is er zoals bij ieder thema veel aandacht voor taal.

Het was een fantastische vakantie op de BSO de Bulte

De vakantie zit er weer op, maar wat hebben we leuke weken gehad op de BSO. We hebben elke week een thema gedaan met verschillende activiteiten, waaronder dagjes uit, wat altijd een leuke verrassing voor de kinderen is. De eerste week hadden we als thema Ravotten en relaxen, daar konden “De Bulte” kinderen zich prima in vinden. Met Juf Dorien ( nieuwe inval) maakten we echte indianenhutten ofwel wigwams met stokken, doeken en touw. De oudste kinderen konden al zelf, met een klein beetje hulp, de takken knippen. En hierna natuurlijk relaxen in de tent met een ijsje.

We hebben met hout getimmerd, ijshoorntjes gevuld met fruit en heerlijk op gegeten. Veel buiten gespeeld, zelfs met een echt basketbalspel en ook veel met water in de zandbak en in het zwembad. We wandelden gezellig met z’n allen naar de speeltuin. We zijn met de trein naar Winterswijk geweest. We gingen met auto’s naar het treinstation in Lievelde en daar mochten we eerst de kaartjes kopen en zelf inchecken en later uitchecken. Voor sommige kinderen heel spannend, want voor hen was het de eerste keer in de trein. In Winterswijk stapten we uit om bij de Mc Donalds een ijsje uit te zoeken en lekker spelen in het speeltoestel daar. En toen weer terug met de trein. Ook zijn we naar de sporthal geweest en hebben daar de toestellen in de zaal gezet voor een variant van het spel: 10 tellen in de rimboe! Een fanatiek verstopspel, waarbij je op de tijd moest letten en gouden ballen kon winnen. Natuurlijk zijn we eerst begonnen met een warming up. Ook hebben we nog een bal- en lijnspel gedaan.
De allerlaatste dag hebben we een bolderkar geleend en zijn naar de schans / bos gewandeld. Daar hebben we hutten gebouwd, in kuilen en op bulten gerend en gepicknickt. De kinderen hebben zich daar supergoed goed vermaakt. ‘s middags hebben we de verjaardag van Isa gevierd, het was smullen van een heerlijke monchou taart. Het was een heerlijke zomer!

Peuterspeelzaal de Woelige Hoek gaat naar de Dierentuin.

We starten dit schooljaar met het thema: Ga je mee naar de dierentuin?
Meteen de eerste dag komt er in de kring een sprekende papegaai, die alles wat er tegen hem gezegd word nazegt. Dit zal de kinderen stimuleren om zelf terug te praten en d.m.v. de speelse wijze waarop de papegaai wordt aangeboden, worden de kinderen gestimuleerd om hun woordenschat zowel actief als passief uit te breiden.
In de dierentuin zullen in de loop van de weken steeds meer dieren tevoorschijn komen, ieder met eigen functies, zo gaan we tellen hoeveel vissen en andere waterdieren in het water zitten en als we er 1 uitscheppen met een netje zijn er dan echt minder vissen? Of in de vlindertuin met een vergrootglas hele kleine vlindertjes zoeken en misschien ergens achter hele grote vlinders zoeken.Het dwaze dierentuinboek van Marianne Busser en Ron Schroder. De leeshoek zal aangepast worden aan het thema.
Ook zullen de kinderen leren dat je soms even moet wachten, bijvoorbeeld bij de kassa of als iemand anders al met het vergrootglas of het fototoestel aan het spelen is, maar we hopen vooral dat we samen met uw peuter een fantastisch speeljaar tegemoet gaan!

Ukkepuk is even met vakantie……
Op Ukkepuk is de laatste weken voor de vakantie gewerkt en gespeeld over het thema Borre gaat met vakantie. Borre mocht kamperen op Ukkepuk, maar mocht soms ook logeren bij de kinderen thuis. En als je gaat logeren dan moet je een koffer inpakken, en dat is best lastig…..want wat moet je allemaal meenemen?
Het is allemaal goed gekomen. Borre en de kinderen hebben genoten van de logeerpartijtjes. Er was dan ook voldoende gespreksstof voor de kringgesprekken naderhand.
De laatste schoolweek hebben de kinderen en Borre een bezoek gebracht aan de speeltuin, een mooie afsluiting van een mooi en leerzaam schooljaar.
De juffen hebben nu even vakantie, maar vanaf 27 augustus staan de deuren van Ukkepuk weer open om de kinderen te verwelkomen voor het nieuwe schooljaar 2018-2019.
De voorbereidingen zijn al in volle gang, er wacht de peuters een leerzaam schooljaar met betekenisvolle thema’s en heel veel leuke ontwikkelingsgerichte activiteiten, een compleet VVE aanbod ter voorbereiding op de basisschool. Fijne vakantie allemaal!

De Petteflet sluit het schooljaar af………
De kinderen hebben zich de afgelopen tijd vermaakt met het thema; Op de Boerderij!
We zijn als startactiviteit naar de boerderij geweest en hebben hier de koeien en hun kalfjes van dichtbij mogen bekijken in de stal maar ook in de wei!
Op de groep hadden we onze eigen wei met knuffel dieren om mee te spelen.
Ook zongen we liedjes in de kring zoals;”Vies, klein varkentje, je moet in bad!
Modder op je staartje en modder op je gat.
Ik zal je even wassen, ik maak je lekker nat.
Vies klein varkentje, je moet in bad!”
Af en toe waren we zelf varkentjes en maakten we modder in de zandbak, Heerlijk!
Natuurlijk staat na de vakantie de koffie weer klaar om gezellig even bij te kletsen over de vakantie.

Namens de juffen van psz. de Petteflet; EEN HELE FIJNE VAKANTIE!

Klein Duimpjes naar de Leemputten
Het was vorig jaar zo goed bevallen dat we ook dit schooljaar afsluiten met een morgen naar de Leemputten
De ouders regelden het vervoer: we gingen met de bakfiets.
Het zomerse weer en de prachtige omgeving zorgden voor vakantiegevoel: het leek wel een dagje aan zee.
Lekker rennen door het zand en dobberen in het water, modder maken en kliederen. Vies en moe kwamen we terug op Klein Duimpje.
Dank je wel Chantal, moeder van Liv het was een supermorgen.
Met mekare, veur mekare Zwolle maakt het waar.

Feest op de Woelige Hoek !
Aan het eind van het schooljaar zijn er vaak veel feestjes: zoals moederdag/vaderdag,kermis,verjaardagen,afscheidsfeestjes, afsluiting van het schooljaar! Kleine Ezel en jarige Jakkie is het centrale prentenboek bij dit thema.
In de peuterspeelzaal maken we een ijssalon met terras en allerlei attributen om ijsjes te maken en te (ver)kopen.Later voegen we nog een strand met strandspullen toe. De peuters doen allerlei ervaringen op: met geld (ijsje kopen) ,met tijd (wanneer is het feest) leren de op de beurt wachten.
We leren ze ook te accepteren, dat je niet alles even goed kan.
En proberen ze zelf een probleem te laten oplossen.We stimuleren ze boodschappen op te laten schrijven, beleefdheidsvormen te gebruiken en te reageren op wat ze hebben gehoord.Voor Vaderdag praten we over het werk van Papa en waarom hij lief is,
maar……..we vertellen de verrassing nog niet !!!
De activiteiten en de boeken worden weer aangepast aan het thema:
Ijsjes kleuren, tellen ,sorteren
Een zon plakken met zonnestralen
Een zonneklep stempelen
Zandkasteel maken met zand en water
Cadeautje maken voor Vaderdag……
Feestjes vieren: zingen,muziekmaken,dansen,springen……….
Het is een groot feest op de Woelige Hoek!

 

Opa en omadag Peuterspeelzaal de Bolderkoare
Ondertussen is het al echt een traditie aan het worden. De opa en omadagen op de Bolderkoare.
Elk jaar mag er op een dagdeel 1 opa of oma per kind meedraaien op de peuterspeelzaal.
Wat is dat altijd weer gezellig!
De opa’ en oma’s spelen dan mee met hun kleinkinderen. Ze eten ook fruit, zingen liedjes mee en met buiten spelen zie je sommige opa’s en oma’s ook lekker in de grote zandbak spelen. Je ziet de peuters hiervan genieten en de opa’s en oma’s ook.
Op deze manier zien opa’s en oma’s hoe het tegenwoordig gaat op een peuterspeelzaal. En de peuters zijn trots dat opa of oma mee mag naar hun peuterspeelzaal.
Dit jaar was het ook weer geslaagd. Nu op naar volgend jaar, want door alle leuke reacties willen we deze traditie voortzetten!

Thema  Buiten spelen op PEUTERSPEELZAAL  Klein Duimpje
We gaan lekker spelen op Strootman: we hebben ballen in allerlei formaten om mee
te gooien en op te vangen en lekker achter aan te rennen.  Een grote parachute om balletjes en ballonnen in de lucht te houden of om onder
te gaan zitten.We kunnen gooien met de frisbee, darten, spelen jeu de boulen, kruipen door de tunnel, tennissen, voetballen.
We spelen dobbelspelletjes met een grote dobbelsteen.Als het warm weer is gaan we waterspelletjes doen en 28 donderdag juni
worden we moddermonsters, want dan is het MODDERDAG.Wie wordt er bij u thuis het grootste moddermonster?
Wie kan het hoogst of het verst gooien? Wie kan het snelst kruipen?
En samen uitrusten languit in het gras………………..Wat is het fijn om buiten te spelen!!!!!!!!

Kinderdagverblijf de Achthoek muziek maken met de kinderen van de Villa

Eens in de twee weken zijn wij uitgenodigd bij Villa Kakelbont om daar  samen muziek te maken, soms onder begeleiding van een muziektherapeute
en andere keren onder leiding van een van de leidsters van de Villa. Afgelopen donderdagmiddag zijn we met 3 van onze peuters naar de Villa
geweest om daar samen met de kinderen van Zozijn muziek te maken! Het  was ontzettend leuk! Het thema van deze keer was ‘De Zee’. Er was een  instrument dat precies zo klonk als de zee, de muziektherapeute had haar gitaar meegenomen en zong het ene na het andere leuke liedje en er was  zelf een leidster met een plantenspuit zodat we ook echt een beetje nat
werden! Gelukkig was het lekker warm dus waren we zo weer droog! De muziekmomenten duren ongeveer een half uur, zodat het voor alle  kinderen goed vol te houden was. De peuters van de Bouwsteen waren eerst een beetje onder de indruk van alles maar hebben zeker genoten van het
samen muziek maken!

Nieuws van BSO de Bulte
We hebben het erg gezellig op de BSO. Omdat het zo warm is spelen we veel met water. Het maken van loombandjes hebben we herontdekt en we vinden het leuk om met de nieuwe strijkkralen mooie figuurtje te maken. Is er iemand jarig, dan gaan we popcorn maken! Kortom het is een groot feest op de Bulte!

 

Ons Heuksken Boer Boris gaat naar zee;

Van 22 mei tot 6 juli zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: Boer Boris gaat naar zee.
Als startactiviteit zullen we het leuke prentenboekje Boer Boris gaat naar zee gaan voorlezen.
Dit boekje zal vaak worden voorgelezen om zo de taal een extra stimulans te geven. Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super vakantie!
In de leeshoek zijn ook een aantal boeken over dit thema geleend van de bibliotheek, neem eens een kijkje in deze hoek samen met uw peuter. En weet u dat uw peuter gratis lid kan worden bij de bibliotheek?
Aan de hand van allerlei activiteiten zoals: boekjes voorlezen, liedjes zingen, rollenspelletjes te spelen en te knutselen gaan we de kinderen dit thema een beetje eigen maken. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden bij.
U ontvangt ook een lijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.
Want wat neem je eigenlijk allemaal mee als je zelf op vakantie gaat? We gaan samen met de kinderen ook een koffer vullen met allerlei dingen die de kinderen leuk vinden om mee te nemen. De kinderen krijgen ook alle ruimte om iets over hun eigen vakantie-ervaringen te vertellen.
• Verder zouden we het fijn vinden als u thuis ook een beetje aandacht besteedt aan dit thema. Dit kan door in gesprek te gaan met uw kindje, door bijvoorbeeld de vakantiefoto’s die u heeft samen te bekijken en daarover te praten.
• Uit tijdschriften kunt u samen zomerse plaatjes knippen en zo een mooie zomerposter maken. En er kan natuurlijk altijd iets bij geplakt worden!
Als afsluiting van het thema gaan we gezellig met de kinderen verschillende soorten ijsjes proeven.

Handjes wassen op ‘t Stekkie
Het thema voor de komende periode, die van 23 mei t/m 6 juli gehouden zal worden, staat in het teken van handjes wassen.
Handjes wassen…! Handen, wat doe je er eigenlijk allemaal mee? Heel veel!! Ga eens na wat een kind allemaal aanraakt op een dag. Spelen in de zandbak en op de speeltoestellen, naar de wc gaan en de bril daarbij vastpakken, de roltrap vasthouden, een appeltje eten enzovoorts. Allemaal activiteiten waarbij de kinderhanden ook in aanraking komen met verschillende bacteriën. Wanneer een kind met niet gewassen handjes het brood, of duim in de mond stopt, krijgt het ook die bacteriën binnen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat een kind regelmatig de handen wast voor of na bepaalde activiteiten.
Het prentenboek dat hierbij voorgelezen zal worden is “ vies hondje”.
Vies Hondje doet in dit prentenboek zijn naam alle eer aan. Hij rolt door de modder en door de verf en ziet er verschrikkelijk vies, maar ook anders uit. Op zoek naar zijn vriendje Varkentje, die vast ook wel zin heeft in een partijtje modderrollen, komt hij de andere dieren op de boerderij tegen. Die zijn echter niet zo gecharmeerd van de groezelige metamorfose die Vies Hondje heeft ondergaan. Vies Hondje heeft echter niets in de gaten; pas als hij Varkentje gevonden heeft, komt hij erachter dat hij er eng uitziet. Een val in het water doet echter wonderen als je zo vies bent.

De Bolderkoare: Boer Boris gaat naar zee

Van 23 mei tot 22 juni zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: Boer Boris gaat naar zee.
Als startactiviteit zullen we het leuke prentenboekje Boer Boris gaat naar zee gaan voorlezen.
Dit boekje zal vaak worden voorgelezen om zo de taal een extra stimulans te geven. Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super vakantie!
In de leeshoek zijn ook een aantal boeken over dit thema geleend van de bibliotheek, neem eens een kijkje in deze hoek samen met uw peuter. En weet u dat uw peuter gratis lid kan worden bij de bibliotheek?
Aan de hand van allerlei activiteiten zoals: boekjes voorlezen, liedjes zingen, rollenspelletjes te spelen en te knutselen gaan we de kinderen dit thema een beetje eigen maken. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden bij.
U ontvangt ook een lijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.
Want wat neem je eigenlijk allemaal mee als je zelf op vakantie gaat? We gaan samen met de kinderen ook een koffer vullen met allerlei dingen die de kinderen leuk vinden om mee te nemen. De kinderen krijgen ook alle ruimte om iets over hun eigen vakantie-ervaringen te vertellen.
• Verder zouden we het fijn vinden als u thuis ook een beetje aandacht besteedt aan dit thema. Dit kan door in gesprek te gaan met uw kindje, door bijvoorbeeld de vakantiefoto’s die u heeft samen te bekijken en daarover te praten.
• Uit tijdschriften kunt u samen zomerse plaatjes knippen en zo een mooie zomerposter maken. En er kan natuurlijk altijd iets bij geplakt worden!
Als afsluiting van het thema gaan we gezellig met de kinderen verschillende soorten ijsjes proeven.

BSO de Bulte; Het was een fantastische meivakantie!

Het was een fantastisch mooie meivakantie. Wat hadden we een mazzel met het weer.
Wat hebben we allemaal gedaan?
Een fotospeurtocht door Vragender, waarbij we via foto’s (deelfoto’s: best lastig soms!) moesten bepalen welke weg we moesten lopen. Waar zouden we uitkomen?
Lekker spelen in de speeltuin; schommelen, springen, glijden en van de kabelbaan… Super leuk!
Oud Hollandse Spelen hebben we gedaan: blik gooien: wie kon de meeste blikken omver gooien? En kan dit ook, als de afstand verder is? Met zijn tweeën op de loopskies, hoe lastig lopen is dat?! En sjoelen: wie had de meeste punten of gewoon omdat het leuk is om tussendoor te doen?
De nieuwe stuntstepjes zijn een groot succes, daarop wordt al flink geoefend.
Een scavenger hunt, wat is dat? Je krijgt een papier met voorbeelden mee en deze moet je allemaal (zoveel mogelijk) zoeken en meenemen / tekenen / fotograferen. Na een bepaalde tijd verzamelen de teams en kijken wie de meeste voorbeelden gevonden heeft. Het was niet allemaal even gemakkelijk om te vinden, echter het ene team had de eekhoorn gevonden en het andere team had de paddenstoel gevonden. Goed gedaan!
Een Quiz over Vragender…. Deze was nog best heel moeilijk! Maar we kwamen er wel uit…
Natuurlijk tussen de middag nog lekker gesmuld van tosti’s en soep en we hebben een verjaardag gevierd en heerlijke cake-jes gebakken.
We hadden 2 dagen een springkussen op het bso-plein. Dit was echt gaaf, een groot succes! Heerlijk springen en spelen, echt vakantiegevoel.
We hebben genoten van het fantastisch mooie, zonnige weer. We konden heerlijk in het water van het zwembadje en natuurlijk lekker spelen met de waterpistolen!  Een super gezellige meivakantie.

Kinderdagverblijf “Rupsje Nooitgenoeg”

De aankomende weken werken we met het thema: “Rupsje Nooitgenoeg”. Het themaboek waar wij mee gaan werken is, “Rupsje Nooitgenoeg”.
‘Rupsje Nooitgenoeg”” heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!’
We gaan op zoek naar echte rupsjes. Waar wonen ze, wat eten ze? We gaan van alles ontdekken over fruit, welke soorten zijn er, welke kleuren, ook gaan we proeven, hoe smaakt het (zoet, zuur).We gaan langs de groenteboer, supermarkt en kopen er verschillende soorten fruit, dit kunnen we ook gaan wegen.
We gaan verschillende activiteiten doen rondom het thema. Zoals bewegen in de gymzaal als een rups en fladderen als een vlinder en kruipen als rupsen door de hoepels. We hebben echte rupsen op de groep daar gaan we heel goed voor zorgen……zouden het prachtige vlinders worden……..?
We gaan natuurlijk ook nog heel veel andere leuke dingen doen!

Ons Heuksken Boer Boris gaat naar zee….
Van 23 mei tot 22 juni zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over de vakantie. De titel zal zijn: Boer Boris gaat naar zee.
Als startactiviteit zullen we het leuke prentenboekje Boer Boris gaat naar zee gaan voorlezen.
Dit boekje zal vaak worden voorgelezen om zo de taal een extra stimulans te geven. Want Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg! Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een super vakantie!
In de leeshoek zijn ook een aantal boeken over dit thema geleend van de bibliotheek, neem eens een kijkje in deze hoek samen met uw peuter. En weet u dat uw peuter gratis lid kan worden bij de bibliotheek?
Aan de hand van allerlei activiteiten zoals: boekjes voorlezen, liedjes zingen, rollenspelletjes te spelen en te knutselen gaan we de kinderen dit thema een beetje eigen maken. Door veel te herhalen en zelf na te spelen leren de kinderen op die manier veel nieuwe woorden bij.
U ontvangt ook een lijst met woorden die betrekking hebben op dit thema. Deze woorden zullen we regelmatig benoemen tijdens het spelen om zo de woordenschat te verrijken.
Want wat neem je eigenlijk allemaal mee als je zelf op vakantie gaat? We gaan samen met de kinderen ook een koffer vullen met allerlei dingen die de kinderen leuk vinden om mee te nemen. De kinderen krijgen ook alle ruimte om iets over hun eigen vakantie-ervaringen te vertellen.
• Verder zouden we het fijn vinden als u thuis ook een beetje aandacht besteedt aan dit thema. Dit kan door in gesprek te gaan met uw kindje, door bijvoorbeeld de vakantiefoto’s die u heeft samen te bekijken en daarover te praten.
• Uit tijdschriften kunt u samen zomerse plaatjes knippen en zo een mooie zomerposter maken. En er kan natuurlijk altijd iets bij geplakt worden!
Als afsluiting van het thema gaan we gezellig met de kinderen verschillende soorten ijsjes proeven.

Peuterspeelzaal ‘t Kelderke mei 2018

Ons thema “we hebben er een geitje bij” is al weer afgelopen.
Wat hebben we veel gespeeld met de tractoren en de dieren in het hooi, we hebben de varkentjes laten zwemmen in eigen gemaakte modder. Een varken met onze vingers geverfd en de konijntjes gekleurd en eten gegeven.We hebben gewerkt aan een geheimpje voor mama. Maar mama moet nog even wachten voor dat ze dit mag open maken.

Van week 21 t/m 26 gaan wij daarom verder met het thema Beer Flip gaat op vakantie, we hebben een grote beer die bij de kinderen mag logeren. Samen zullen we de koffer inpakken en bedenken wat Flip allemaal nodig heeft als hij uit logeren/op vakantie gaat. Wat nemen we mee op vakantie en wat gaan we doen op vakantie. Natuurlijk kunnen we ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed of misschien wel de barbecue “aansteken”?.
We hopen dat jullie weer vol enthousiasme mee werken aan dit thema. De kinderen mogen bijvoorbeeld foto’s meebrengen van een vakantie op de camping. Een verrekijker om je omgeving te onderzoeken of een zaklamp voor als het donker is in de tent. Alles rond dit thema is welkom en in de kring kunnen we dit uitgebreid bekijken en bespreken.

Flip gaat ook met de kinderen mee naar huis. Flip heeft een koffertje met leesboekjes die u thuis met uw kind kunt lezen. Maar natuurlijk ook een pyjama en een tandenborstel. Het belangrijkste dat aanwezig is, in het koffertje, is het Flip de beer-schrift. Hierin kunt u samen met uw kind opschrijven en tekenen wat Flip in deze logeerdagen heeft beleefd. Als Flip het volgende dagdeel weer terugkomt op de peuterspeelzaal, lezen we dit gezamenlijk voor in de kring en zal Flip bij een volgend kindje komen logeren.

De Petteflet naar de boerderij;
De peuters van Peuterspeelzaal de Petteflet is naar de boerderij geweest.De kinderen hebben hun ogen uitgekeken!
Ze mochten de kalfjes de fles geven, de kippen stukjes brood en even op de rug van het paard zitten. Oh wat spannend allemaal!
Laat het thema ’Op de Boerderij’ maar beginnen na zo’n leerzame en leuke start activiteit!

Ukkepuk; Borre op vakantie;
Van week 20 t/m 26 gaan wij daarom verder met het thema Borre op vakantie
Borre is een logeerbeer. In onze klas zetten we een tent in de themahoek. Borre gaat op Ukkepuk kamperen! Samen zullen we de koffer inpakken en bedenken wat je allemaal nodig hebt als je uit logeren gaat. Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie? Natuurlijk kunnen we ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed of misschien wel de barbecue ‘aansteken’? We hopen dat jullie weer vol enthousiasme meewerken aan dit thema. De kinderen mogen bijvoorbeeld foto’s meebrengen van een vakantie op de camping. Een verrekijker om je omgeving te onderzoeken of een zaklamp voor als het donker is in de tent. Alles rond dit thema is welkom en in de kring kunnen we dit uitgebreid bekijken en bespreken.

Borre gaat ook met de kinderen mee naar huis. Borre heeft een blauw koffertje met 3 leesboekjes die u thuis met uw kind kunt lezen. Het belangrijkste dat aanwezig is, in het koffertje, is het Borre-schrift. Hierin kunt u samen met uw kind opschrijven en tekenen wat Borre in deze logeerdagen heeft beleefd. Als Borre het volgende dagdeel weer terugkomt op Ukkepuk, lezen we dit gezamenlijk voor in de kring en zal Borre bij een volgend kindje komen logeren.

‘t Stekkie “Kom uit het ei kleintje”

Op peuterspeelzaal ‘t Stekkie stond de afgelopen periode het thema “Kom uit het ei kleintje” centraal , de lente en jonge dieren stonden daarbij centraal.
Er was een breed aanbod van activiteiten. Ter afsluiting werd een bezoek gebracht aan een konijnenboerderij, waar we de babykonijntjes mochten aaien en knuffelen.

Ons Heuksken Vragender naar de Boerderij

Op Peuterspeelzaal Ons Heuksken stond de afgelopen periode het thema “We hebben er een geitje bij “centraal.
Het was een leuk thema waarbij de lente centraal stond. Ter afsluiting van dit thema hebben we een bezoek gebracht aan de boerderij. Dit was een hele belevenis. De kinderen mochten de boer helpen met het voeren van de koeien en kalfjes.

BSO de Bulte Vragender
De afgelopen weken hebben we allerlei activiteiten gedaan in het kader van Pasen en het voorjaar.
Natuurlijk hebben we ook heerlijk buiten gespeeld , speurtochten gelopen en binnen allerlei spelletjes gedaan.
De BSO maakt gebruik van dezelfde ruimte als de peuterspeelzaal. De kinderen van de BSO maken de raamschilderingen voor de peuters van peuterspeelzaal Ons Heuksken.
Superleuk om dat te mogen doen!
Voor de meivakantie wordt in overleg met de kinderen een leuk programma samengesteld. De voorbereidingen zijn al in volle gang. We houden jullie op de hoogte!

Klein Duimpje; Vrolijke vogel!
De komende tijd gaan we leren en spelen over het thema: Vrolijke vogel. We lezen voor uit:Vrolijke vogels van Lucy Cousins.
Voel je een vrolijke vogel: zing, spring, klop, ren, vlieg, waggel, zwem, zwerm, schiet door de lucht en laat je horen!
Van de haan die kraait tot de papegaai die alles nazegt: een dag is pas fijn als mama je uiteindelijk toedekt in je nestje en de uil over je waakt.
Oogjes dicht en snaveltjes toe…
Klop, klop, klop van Lucy Cousins
Kleine Specht leert gaatjes maken.
Dat is leuk!
Hij kan niet meer stoppen…
In het Zwolse bos is de specht te horen, hij maakt gaatjes in de bomen. We zullen goed luisteren of we het kunnen horen. Ook luisteren we naar de andere vogels.
We gaan op zoek naar takken om te knutselen. We maken vogelhuisjes, vrolijke vogels, vreemde eieren. Alles bij elkaar wordt het ????
                               

Ons Heuksken; Thema we hebben er een geitje bij
Van 14 maart t/m 20 april willen wij het thema we hebben er een geitje bij aanbieden. Bij dit thema zal het boek “we hebben er een geitje bij” als prentenboek centraal staan.
Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Vσσr Mik het babygeitje heeft gevonden moet hij langs alle andere kinderboerderij dieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Alle peuters leren spelenderwijs allerlei dieren met hun jongen te herkennen en te benoemen. Maar ook het tellen of het benoemen van de kleuren komen naar voren. Dit thema willen wij graag afsluiten met een bezoek aan een boerderij. 

‘t Stekkie Mariënvelde ”Kom uit het ei, kleintje”
Van 14 maart t/m 20 april willen wij het thema ”Kom uit het ei, kleintje” aanbieden. Bij dit thema zal het boek “Kom uit het ei, kleintje” als prentenboek centraal staan.
Moeder Hen heeft een ei gelegd. Maar er is een probleem: ze weet niet hoe ze het uit moet broeden. Ze probeert van alles, maar het ei komt niet uit. Totdat …Alle peuters leren spelenderwijs allerlei dieren met hun jongen te herkennen en te benoemen. Maar ook het tellen of het benoemen van de kleuren komen naar voren. 
Werkjes, liedjes en bijzondere activiteiten worden hieraan gekoppeld.
Dit thema willen wij graag afsluiten met een bezoek aan een boerderij. 

Kinderdagverblijf Stichting de Achthoek “Voorjaarskriebels””
De aankomende weken werken we met het thema: “Voorjaarskriebels”. Het themaboek waar wij mee gaan werken is, “Dottie’s eieren”.
Dottie de kip is blij en trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Wat zijn ze mooi! Ze vindt dat iedereen ze moet zien. Maar Eend leert net haar kleintjes zwemmen, en Varken is met haar biggetjes aan het slapen. Al die jonkies zijn zo leuk…. Dottie is eigenlijk niet meer zo blij met haar eieren. Maar er wacht haar een grote verrassing.
Met dit thema gaan de kinderen ervaren en ontdekken welke dieren er allemaal op de boerderij zijn. Samen praten we over de jonge dieren die geboren worden in het voorjaar. Hoe heten de papa’s, mama’s en baby’s, welke geluiden maken de dieren, wat eten ze en hoe worden ze verzorgd.
Omdat dit thema tijdens Pasen valt, schenken we hier ook aandacht aan. We gaan paaseieren verven, verstoppen en zoeken.
We gaan natuurlijk ook nog heel veel andere leuke dingen doen!

De Bolderkoare;  Tienvingertjes en Tienteentjes;
Vanaf 13 maart t/m 26 april werken de kinderen en wij weer met een nieuw thema, deze keer is dat:
Tienvingertjes, Tienteentjes naar het gelijknamige boek van Helen Oxenbury.  
Wij starten het thema met het voorlezen van dit boek, dit zal regelmatig herhaald worden, maar wij willen ook foto’s van elkaar bekijken en het gezin waarin wij wonen ( heb ik dezelfde kleur haar als mama , lijk ik op papa?).
Het thema gaat vooral over: Wie ben ik, wie ben jij, ben ik een meisje of een jongen, hoe zie ik er uit, mijn lichaam, hoelang ben ik? De hoeken op de peuterspeelzaal zullen veranderen, zodat kinderen kunnen ontdekken waar hun interesses liggen.
De huishoek wordt een plekje waar kinderen zich kunnen optutten en bekijken in de spiegel, maar er komt ook een hoekje met auto’s. Daarnaast zal er ook gezongen/ gedanst worden op liedjes als “Hoofd, schouder, knie en teen”.De gymzaal zal worden gebruikt voor spelletjes en oefeningen die betrekking hebben op het lichaam.
Als afsluiting hopen wij ouders bereid te vinden die hun baby bij ons in bad willen doen.

Nieuws van BSO de Bulte Vragender;
We hebben het erg naar onze zin op BSO de Bulte!
Er is altijd wel wat te beleven. Er worden leuke activiteiten georganiseerd binnen en buiten.

Zo hebben we onlangs een speurtocht gelopen. Binnen vermaken we ons ook erg goed met allerlei spelmateriaal. 
De tijd vliegt, en voor we het weten is het al weer tijd om naar huis te gaan!

Peuterspeelzaal de Petteflet: Dinosaurussen en draken

Ook al is het buiten nog zo koud, wij gaan over naar een ander thema.
wij gaan verder met thema Dinosaurussen en draken!
We spelen met de zandtafel, dansen de draken dans en knutselen gekke en bijzondere dinosaurussen.
Ons themaboek waar mee we zullen starten zal zijn: Als ik een dinosaurus had.
‘’Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een
kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino!
Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in
de kamer staat is ruim genoeg voor vier.
Het past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier. ‘’ of toch niet ?

‘t Kelderke  “We hebben er een geitje bij”
Komende perioden gaan we het hebben over het boekje “we hebben er een geitje bij”.
Dit verhaal gaat over de Mik die naar de kinderboerderij gaat omdat daar een geitje is geboren.
In de groep lezen we het boekje en maken we een boerderij met dieren er kan gespeeld worden met de boerderij. We spelen met de dieren en met de tractors kan worden rond gereden.
We gaan een geitje maken en we verven een varken met onze handen.

Dit thema willen wij afsluiten door een bezoekje te gaan brengen aan de kinderboerderij. U wordt tegen die tijd verder geïnformeerd wanneer dit bezoek plaats gaat vinden.
Ook verwerken we Pasen in dit thema en de lente natuurlijk. Dit kan door over de jonge dieren op de boerderij te praten.


Woelige Hoek: Dotties eieren

Met het voorjaar en Pasen in het vooruitzicht hebben we gekozen voor het
themaboek: Dottie’s eieren.Dottie de kip heeft voor de allereerste keer een nest eieren gelegd.
Ze is zo blij en trots dat ze de eieren aan iedereen wil laten zien: aan Eend, Varken,
Schaap, Hond en Koe.Maar niemand heeft tijd, ze moeten allemaal op hun kleintjes passen.
Teleurgesteld loopt Dottie terug naar het kippenhok en gaat op haar nest zitten.
Krak…..de eieren breken. Dottie schrikt en huilt omdat de eieren kapot zijn.
Maar dan opeens is het nest vol kuikentjes, prachtig geel en wat een zachte veertjes!
Dan stapt Dottie trots over het erf met haar kleintjes achter zich aan.
Alle andere dieren kijken en bewonderen haar kuikentjes.
Dottie is zo blij en trots dat ze helemaal niks meer kan zeggen.We maken op de peuterspeelzaal een themahoek als kippenren, waarin de peuters kunnen spelen met een kruiwagen, scheppen en natuurlijk eieren.Ze mogen zich ook verkleden als boer of boerin.We kunnen eieren tellen, wat is meer-minder-evenveel In verschillende eierrekjes kunnen eieren eerlijk worden verdeeld. Hoeveel eieren erbij-eraf, veel-weinig eieren, vol-leeg eierrekje.
We stimuleren de peuters om dingen zelf te doen en actief mee te helpen met opruimen.
Welke dieren zijn er op een boerderij?Hoe heten de jonge dieren? b.v. kuiken, big, kalf
Welk geluid maken de dieren? We gaan de dierengeluiden nabootsen.Wat eten de dieren, waar slapen ze enz.
Ook wordt de woordenschat weer uitgebreid en stimuleren we de peuters om nieuwe woordbetekenissen af te leiden uit verhalen.


Woezel:‘Brammetje is ziek’
.

Dit thema is voor de kinderen heel herkenbaar. Ieder kind is wel eens ziek geweest, heeft een prikje of drankje gehad.
De autohoek heeft plaatsgemaakt voor de dokterspraktijk en wachtkamer. Kinderen kunnen in deze hoeken allerlei situatie naspelen die te maken hebben met ziek zijn. Kinderen leren nieuwe woorden, mogen recepten schrijven en er worden werkjes gemaakt die met dit thema hebben.

Jong en oud verbonden door muziek
1x per 6 weken wordt er bij het BMV met peuters en ouderen muziek gemaakt en liedjes gezongen. Ze leren met elkaar omgaan, peuters geven bij binnenkomst en met het weggaan een hand, ze delen muziekinstrumentjes uit en gaan ze later weer opruimen, samen wordt er liedjes van vroeger en van nu gezongen.
Peuters mogen ook even een dansje aan de ouderen laten zien, waarbij de ouderen door mee te klappen zorgen voor de muzikale begeleiding. Deze bijeenkomsten zijn altijd weer een feest voor jong en oud. 

Ukkepuk; We hebben er een geitje bij!
Ons thema Piet Piraat is alweer tot zijn eind gekomen. Onze boot is weer in de stijgers gegaan tot een ander jaar. Het was een leuk thema om met de kinderen te doen. Juf Jose had hier de coördinatie van en heeft de werkjes bedacht en voor bereid. Piraat spelen in de boot en de schat zoeken daar waren de kinderen erg enthousiast over. De carnaval kon daar goed in verwerkt worden, lekker dansen en gek doen, wie vindt dat nu niet leuk!
Ons nieuwe thema is: ‘We hebben er een geitje bij!’. Dit thema gaat over de boerderij en zal tot week 15 duren. In het lokaal maken we een wei/stal met echt stro. Een tante van Lianne heeft voor ons een boerderij gehaakt om mee te spelen. Deze week wordt die geïntroduceerd, het is een heel gekleurd geheel geworden. Heel mooi, we zijn dan de tante ook heel dankbaar.
Het ligt in de bedoeling om 12 en 13 april een boerderij te bezoeken, we hopen dat dat lukt en dat er voldoende ouders zijn om mee te rijden.
Ook verwerken we Pasen in dit thema en de lente natuurlijk. Dit kan door over jonge dieren op de boerderij te praten en te maken. Op 27 en 28 maart s’morgens en donderdag 29 maart s’morgens en s’middags willen we een Paasbrunch organiseren.  Laat de lente maar komen!

Lucky Luke Rupsje Nooit Genoeg:

Vanaf 20 februari beginnen wij op de peuterspeelzaal met een nieuw thema:
“RUPSJE NOOITGENOEG”, dit thema sluiten wij af op 27 maart. 
“Rupsje Nooit Genoeg” is een leesboek ( van E Carle) waarin een rupsje zich door allerlei fruit (en andere lekkere dingen) heen eet en uiteindelijk een wonderschone vlinder wordt. Dit boek gebruiken wij gedurende het thema.

Samen met de kinderen willen wij de komende weken gaan ontdekken wat fruit precies is, waar komt het vandaan, waar koop je fruit, wat kun je met fruit doen?
Wij gaan fruit bekijken, wat is de kleur , is de schil zacht of hard, ruikt het fruit
zoet of zuur, is het zwaar of juist licht, en natuurlijk…hoe is de smaak? En vooral… wat vind je lekker of juist vies?

In de loop van het thema maken we samen met de kinderen een ‘groentewinkel-hoek’ de kinderen kunnen spelenderwijs deze winkel ontdekken, wat is er te koop, hoe kopen wij iets, ook komt er een kassa en een weegschaal.
In de huishoek kunnen kinderen, via een rollenspel, bedenken wat ze nodig
hebben om fruit te kopen. En natuurlijk het samen verdelen en opeten.Wij gaan samen liedjes zingen die over fruit gaan.
Er zal ook geknutseld worden rond dit thema, zoals plakken, verven en kleien.De verteltafel in de leeshoek zal ook in het teken staan van Ruspje Nooitgenoeg , de kinderen kunnen hier het verhaal zelf naspelen.


Carnaval op Woezel

Carnaval in Grolle… het liedje van “de luizenmoeder”hebben we goed geoefend..Hallo allemaal……… en de polonaise  gelopen ( geen mayonaise maar….)De carnavalskleding werd gepast en we hebben een eigen steek gemaakt. Wij zijn er klaar voor!!!!!

Programma BSO de Bulte tijdens de Krokusvakantie;

Tijdens de krokusvakantie valt er weer van alles te beleven op BSO de Bulte.
Je zult het geloven of niet, maar we gaan op expeditie naar de Noordpool……..
In de bijgevoegde flyer doen we onze missie uit de doeken.

Flyer Expeditie Noordpool

Kinderdagverblijf de Achthoek ; Sttt de Tijger slaapt

De komende weken werken we met het thema: ‘Ssst! De tijger slaapt’. Dit is ons themaboek, deze staat ook centraal tijdens de Nationale voorleesdagen, als prentenboek van het jaar 2018.
De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen……….????????
Samen gaan we praten over de dieren in de dierentuin,( woordenschatuitbreiding.)Er kan een dierentuin worden gebouwd met de duplo en blokken (reken- en wiskundige activiteiten) In de themahoek kunnen de kinderen voer voor de dieren maken om de dieren te verzorgen.
In de gymzaal kunnen de kinderen klimmen en klauteren en gaan we bewegingen en geluiden van dieren nadoen. We luisteren naar dierengeluiden, zingen dierenliedjes en we dansen samen.
Om aan te sluiten op de belevingswereld van de kinderen, mogen de kinderen een knuffeldier van thuis meenemen van de dierentuin. Deze knuffels blijven dan gedurende het thema op de groep liggen en mogen worden gebruikt in de themahoek. 

Klein Duimpje:Zeg eens AAAAAAA

De komende tijd gaan we spelen en leren over het thema: Zeg eens AAAAA
We lezen voor uit het boek:
Boer Boris en het gebroken been van Ted van Lieshout.O jee, broer Berend is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken! Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als hij daar een nachtje moet blijven slapen, voelt hij zich wel heel alleen. De volgende dag komen Boris en zusje Sam gelukkig op bezoek. Maar ja, de béésten, die mist Berend toch het meeste. Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als hij daar geen oplossing voor wist: met een grote kraan hijst hij de boerderijdieren zo naar het raam van het ziekenhuis.
In de huishoek komt een bed voor de zieke. Met een pyjama of nachthemd, een ochtendjas en warme pantoffels lekker onder de wol.
Wat mankeert eraan?
Waar doet het pijn: kun je het aanwijzen: je arm, je hoofd, je knie ……….
De dokter onderzoekt en schrijft medicijnen voor.
Hoeveel pilletjes per dag? Of moet er een pleister op? De dokterskoffer van de dokter is gevuld met kleine en grote spuiten, pleisters en verband.Het gipsverband is gekocht, mocht er iemand iets breken dan staan we paraat.

De Bolderkoare, Welterusten Kleine Beer!

We hebben een nieuw thema op de peuterspeelzaal: Welterusten kleine beer!
Als startactiviteit zullen we het prentenboek” Welterusten kleine beer” van schrijver Martin Waddell gaan voorlezen . De huishoek wordt een slaapkamer waar verschillende bedden staan. Ook komt er een verteltafel. Daarop zullen materialen staan waarmee de kinderen het verhaal van kleine beer kunnen naspelen. We gaan praten over wat je nodig hebt als je gaat slapen. Ook komt de thematas tevoorschijn en zullen we gaan praten over de dingen die daar inzitten, zoals een toilettas (tandenborstel, tandpasta, kam) pantoffels, ochtendjas, nachtlampje etc. Daarnaast gaan we natuurlijk dingen knutselen, boeken lezen, slaapkamers bouwen met blokken, spelletjes doen, puzzels maken, liedjes zingen, ochtendgymnastiek en nog veel meer.
Als afsluiting van het thema houden we een pyjamaparty! Alle kinderen mogen in hun pyjama komen en een knuffel meenemen. Dit zal zijn op woensdag 21 februari, donderdag 22 februari en vrijdag 23 februari. Schrijft u het alvast in uw agenda?

Ons Heuksken ; Wat moet je hoesten Sam!!

Van 16 januari t/m 1 maart hebben we het thema “Wat moet je hoesten, Sam”. Al spelende dat Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl een dokterstas met oa een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf onze Boris de Beer beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop. Thuis kan uw peuter ook zijn/haar knuffel beter maken. Kijk maar eens of het een doktertje in spe zal zijn.

Op de peuterspeelzaal wordt het boek “Wat moet je hoesten, Sam” voorgelezen. Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?

Peer Tof theater op Peuterspeelzaal de Woelige Hoek

Wat een geluk………. de peuters van peuterspeelzaal “de Woelige Hoek” mochten weer genieten van de voorstelling van Peer Tof Theater.
Samen genoten ze met de kleuters van de basisschool en papa of mama van “Ssssstt … de tijger slaapt” n.a.v. het voorleesboek van de nationale voorleesdagen van dit jaar.

‘t Stekkie ;Welterusten Kleine Beer

Van 16 januari tot en met 23 februari zullen we bezig zijn met een nieuw thema op de peuterspeelzaal. Dit keer zal het thema gaan over slapen. De titel zal zijn: Welterusten kleine beer.

Als startactiviteit gaan we het prentenboek” Welterusten kleine beer” van schrijver Martin Waddell gaan voorlezen . De huishoek wordt een slaapkamer waar verschillende bedden staan. Ook komt er een verteltafel. Daarop zullen materialen staan waarmee de kinderen het verhaal van kleine beer kunnen naspelen. We gaan praten over wat je nodig hebt als je gaat slapen. Ook komt de thematas tevoorschijn en zullen we gaan praten over de dingen die daar inzitten, zoals een toilettas (tandenborstel, tandpasta, kam) pantoffels, ochtendjas, nachtlampje etc. Daarnaast
gaan we natuurlijk dingen knutselen, boeken lezen, slaapkamers bouwen met blokken, spelletjes doen, puzzels maken, liedjes zingen, ochtendgymnastiek en nog veel meer.

Als afsluiting van het thema houden we een pyjamaparty! Alle kinderen mogen in hun pyjama komen en een knuffel meenemen. 

Kikker in de kou op ‘t Kelderke

15 januari  beginnen we met het thema “Kikker in de kou”, naar het gelijknamige boek van Max Velthuijs;
Kikker bemerkt op een dag tot zijn schrik dat de wereld wit en koud is geworden. Hoewel zijn trouwe vrienden hem wijzen op alle pret die de winter met zich meebrengt, voelt Kikker zich hoe langer hoe ellendiger. Als hij bijna bevroren raakt, vangen zijn vrienden hem vol zorg en warmte op. Toch gaat het pas echt weer goed met hem, als de lente zich aandient. 
Er is weer een leuk activiteitenaanbod opgezet gekoppeld aan dit boek. Er wordt gewerkt aan de woordenschatuitbreiding. We hebben kringgesprekken over de verschillende emoties uit het boek d.m.v. kernwoorden(verbaasd, verdrietig, vrolijk): De kinderen leren nieuwe liedjes en er wordt van alles gebouwd en geknutseld. Een betekenisvol aanbod waardoor kinderen spelenderwijs weer veel leren. 

De Woelige Hoek; Tito is zijn neus kwijt

Het themaboek is: Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde.

Clown Tito werkt in het circus en bij het gekleurde ballenspel raakt hij zijn rode neus kwijt. Verdrietig zoekt hij in een neuzenwinkel naar een neus, maar tevergeefs.Ze zijn of vierkant, of driehoekig, ruitvormig enz.
Als hij opnieuw zijn gekleurde ballenspel in de circustent speelt, krijgt hij gelukkig de rode neus weer terug.

Op de peuterspeelzaal maken we een themahoek met een winkel voor neuzen.
Later wordt deze aangevuld met verkleedkleren en schmink.
De peuters kunnen het verhaal naspelen.
Ze kunnen neuzen passen, verkleden,schminken en zichzelf bekijken in de spiegel.
Ze moeten natuurlijk ook betalen aan de kassa als ze iets kopen.
Er is een clownspop Tito, waarmee ze kunnen spelen, die een neus heeft met klitteband.
De kinderen worden gestimuleerd om zich vrij te voelen met het verkleden en schminken, om er plezier aan te beleven.
Ze leren omgaan met verschillende vormen:cirkel, vierkant, driehoek.
Leg de driehoek voor/achter je, boven/onder/naast je (meetkundige begrippen).
Natuurlijk gaan we ook grappige,gekke kunstjes doen zoals Tito.
We gaan zingen, muziek maken, dansen, springen,in een polonaise lopen.
Alle activiteiten worden aangepast aan het thema.

Woezel: Bobbi in de Winter

Het nieuwe thema waar we tot aan de carnaval mee gaan werken is: Bobbi in de winter, naar het gelijknamige prentenboek.
Dit thema is voor de kinderen heel herkenbaar. Sneeuw, ijs, schaatsen en vogels voeren komen aan
bod. Lianne en Dorien hebben een leuk activiteitenaanbod bedacht, waarmee de ontwikkeling van de peuters wordt gestimuleerd. Er is veel aandacht voor woordschatuitbreiding, spelactiviteiten, knutselactiviteiten en nog veel meer. We hebben er zin in!

Ukkepuk ; Piraten zijn niet bang in het donker

Op Ukkepuk gaan we spelen over het thema Piet Piraat.
Het boekje Piraten zijn niet bang in het donders staat daarbij centraal.
Dit boekje gaat over een beer die speelt dat hij een piraat is en zijn zusje een elfje. Voor de duidelijkheid hebben wij van het elfje een prinses gemaakt.
En uitgelegd dat piraten de boefjes van de zee zijn.
Zo is dat voor onze jonge peuters ook goed te begrijpen.
Er is al een boot in de groep en een schatkist met verkleedkleren.
Op donderdag 8 en vrijdag 9 februari sluiten we dit thema af met een themafeest van piraten en prinsessen. Alle kinderen mogen dan verkleed komen op de peuterspeelzaal.

 

Peuterspeelzaal de Petteflet start na de kerstvakantie met het thema Koud!

Hierbij staat het boek `Kan ik er ook nog bij?’centraal.Dit boek gaat over een oude man, een houthakker die in het bos één van zijn wanten verliest, deze want vormt voor een muis, een  kikker, een haas, een vos, een everzwijn en een beer een fijn onderdak Het lijkt wel of de want steeds groter wordt. Tot het hondje van de oude man terugkomt..we hebben een kijktafel en een speelhoek ingericht naar dit thema. En nu maar hopen dat het weer ons ook nog een beetje sneeuw gunt!