Per locatie nieuws

Kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Het Gele Park gaan op vakantie met Bobbi

Het thema boek dat centraal staat binnen dit thema is ‘Bobbi op vakantie’. Een thema wat alle kinderen aanspreekt en waar de meeste kinderen een voorstelling bij kunnen maken. Dat is een van de voorwaarden bij een thema; dat het betekenis heeft voor jonge kinderen.
Het boek dat centraal staat is gelijknamig aan het thema Bobbi op vakantie
Blij rent Bobbi naar de auto,
en zijn rugzak sleept hij mee.
Hij roept: ,,Wij gaan op vakantie
naar een camping bij de zee!”

-- Lees verder --

Terugblik Meivakantie – BSO’s 

De meivakantie was een groot succes, door:
– 2 geweldige dagen bij de Scouting in Lichtenvoorde
– Prachtig weer in de vakantieweken
– Oud-Hollandse spelletjes op BSO de Bulte
– Een relaxweek op BSO de Daltons
– Lekker springen op het springkussen
– Spelen in de speeltuin
– Genieten van het mooie, nieuwe plein bij BSO de Bulte
– Hutten bouwen bij de scouting
– Een Freerun-les in de gymzaal van de Antoniusschool Vragender


De Bolderkoare gaat sporten!

Wij introduceren dit thema door het leuke boekje van schildpad en haas voor te lezen aan de kinderen. Schildpad en Haas houden een hardloopwedstrijd. Wie is het eerst bij de paardenbloemen aan het eind van het bospad? Alle dieren uit het bos komen kijken en helpen mee met de wedstrijd. Haas weet zeker dat hij het snelst is. Daarom kan hij best nog even een koprol maken en over een boomstam springen. Ondertussen kruipt Schildpad rustig verder … Een frisse nieuwe vertelling van een oude fabel. Met een verrassend einde! Wie is er het eerste bij de paardenbloemen aan het einde van het pad? Schildpad doet het op zijn dooie gemak en blijft maar doorgaan, terwijl Haas allerlei dingen tussendoor doet: koprollen maken en het gebruiken van fitnesstoestellen als boomstammen, rekstok en klimrek. Onderweg komen er steeds meer dieren bij die iets aan de wedstrijd willen bijdragen als EHBO’er, tijdmeter en verzorger.

-- Lees verder --

De peuters van ’t Stekkie gaan naar het circus

Het thema waar we vanaf maandag 16 mei mee aan de slag gaan is ”Wij gaan naar het circus”. Ons themaboek zal zijn: “Anna in het circus”.

Het is circus in het dorp! Anna gaat samen met mama een kijkje nemen. De circusdirecteur heet hen welkom in de grote tent en dan kan de show beginnen. Anna en mama zien een grappige clown, twee handige jongleurs, een koorddanser, een meisje dat kunstjes doet op een paard…Anna kijkt er met grote ogen naar. Naar het circus gaan is dolle pret!

-- Lees verder --

 

Op Lucky Luke zijn alle peuters helemaal Fit-la-la!

Vanaf aankomende week, dinsdag 19 mei, zullen we starten met een nieuw thema.
Het thema; ‘Fit-la-la’. De titel van het thema is gebaseerd op een liedje van Kinderen voor Kinderen (voor wie het niet kent: https://www.youtube.com/watch?v=ho9CfacTxpA )
En het zal jullie niet verbazen… dit thema gaat over sporten en bewegen!
Vele soorten sporten en manieren van bewegen komen voorbij. We maken op de groep een echte sportschool waar gefietst kan worden, waar de peuters gewichten kunnen heffen en natuurlijk in de kantine een gezond vruchtendrankje kunnen kopen! 
Ook ligt er op de groep verschillende soorten sportkleding die ze mogen passen en aandoen als ze gaan sporten. We gaan veel dansen op de muziek van Kinderen voor Kinderen, veel van deze liedjes zijn al bekend bij de peuters. Een van de boeken die centraal staat in de thema is ‘De wedstrijd van Schildpad en Haas’

Schildpad en Haas houden een hardloopwedstrijd. Wie is het eerst bij de paardenbloemen aan het eind van het bospad? Alle dieren uit het bos komen kijken en helpen mee met de wedstrijd. Haas weet zeker dat hij het snelst is. Daarom kan hij best nog even een koprol maken en over een boomstam springen. Ondertussen kruipt Schildpad rustig verder … wie is er het eerste bij de paardenbloemen aan het einde van het pad? Schildpad doet het op zijn dooie gemak en blijft maar doorgaan, terwijl Haas allerlei dingen tussendoor doet: koprollen maken en het gebruiken van fitnesstoestellen als boomstammen, rekstok en klimrek.
Natuurlijk staan er ook weer verschillende doelen centraal waar we weer leuke activiteiten bij bedacht hebben:
-- Lees verder --

Op peuterspeelzaal ’t Kelderke gaan ze sporten!

Vanaf 16 mei beginnen wij op de peuterspeelzaal met een nieuw thema:
Sportschool ‘t Kelderke Dit n.a.v het boek Igor Stippelkampioen van Guido van Genechten. We starten op maandag, woensdag met een feestelijke opening en onthulling van de naam van onze sportschool. Deze is nog onbekend. De kinderen mogen de naam officieël onthullen!!

In de speelzaal zullen wekelijks nieuwe sporten voorbij komen.
Zo komt er een boksbal te hangen met bokshandschoenen, een touw om “touw te trekken”, tafelvoetbalspel, springen, turnen, dansen, vissen met water en hengels, kegelen, gewichtheffen enzovoort. Maar natuurlijk gaan we de buitensporten ook niet vergeten, zoals voetballen, fietsen, tennissen, hopelijk zwemmen in buitenbadjes enzovoort. Daarnaast bouwen we samen een ere podium, waar alle kinderen waarschijnlijk vaak op staan omdat ze een 1e, 2e of 3e prijs hebben behaald. In de boekenkast zijn boeken te vinden die over allerlei sporten gaan.

Zoals bij elk thema werken wij, samen met de kinderen aan doelen.
-- Lees verder --

De Woelige Hoek gaat met Boer Boris naar zee
We starten 9 mei met alweer het laatste thema voor de zomervakantie: Boer Boris gaat naar zee (een boek geschreven door Ted van Lieshout).
De eerste paar weken staan in volledig teken van de boerderij, daarna gaat Boer Boris op vakantie. Wat neemt hij allemaal mee? Oh nee, zouden echt alle dieren meegaan op vakantie?

Er zullen weer veel leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen, zoals:
Rekenontwikkeling:
Opzeggen van de telrij als liedje/versje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, welk dier gaat Boer Boris een kusje geven?Herkennen van groepjes 2 of 3 zonder tellen. Hoeveel dieren zitten er bij Boer Boris in de wei of op de tractor? Erbij of eraf halen, zoals bij het liedje tien kleine visjes zwemmen in zee. Dit zullen we zingen en naspelen. Met de oudste kinderen herkennen van getal symbolen 1, 2 of 3 en hiermee bewegingsspelletjes doen. Door koffers een nummer te geven en zo snel mogelijk koffer 1, 2 of 3 te vullen. Ervaring opdoen met het meten van inhoud. Door dieren te voeren en water te geven kunnen de kinderen ervaring opdoen met woorden als vol, leeg, veel, weinig etc.
Sociaal Emotioneel:
In de huishoek komt een wasmachine, strijkplank en strijkijzer te staan. De kinderen krijgen de ruimte om zelfstandig te spelen en te ontdekken. Door eerst samen met de leidsters de zakdoeken en overalls van boer Boris te wassen en dit later steeds meer zelfstandig te doen.

-- Lees verder --
Op peuterspeelzaal Klein Duimpje zoeken ze uit hoe een koe een ei legt

Het thema voor de komende weken is;  Legt een koe een ei?
We starten met het voorlezen van het boek : ‘De koe die een ei legde’ van Andy Cutbill.
Nellie de koe is verdrietig: ze kan niets bijzonders, zoals fietsen of op haar handen lopen. Ze wil zo graag iets bijzonders doen. De kippen besluiten haar te helpen en tot haar eigen verbazing ontdekt Nellie de volgende morgen dat ze een ei heeft gelegd. Een wit ei met zwarte vlekken: een echt koeien-ei dus! De pers wordt erbij gehaald en Nellie geniet van alle belangstelling, wat de andere koeien jaloers maakt. Als dan na een tijdje een bruin hoopje veren uit het ei kruipt, beschuldigen zij Nellie van bedrog. Maar dan heeft dat bruinige hoopje veren nog een verrassing in petto.

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;

-- Lees verder --


Boer Boris en de eieren op Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf Het Gele Park

21 maart is een mooie dag om met een nieuw thema te starten! ‘Boer Boris en de eieren’
Het themaboek draagt dezelfde naam als het thema.
De kippen van Boer Boris hebben wel héél kleurrijke eieren gelegd. Help, zijn de kippen soms ziek? Welnee: het is Pasen! . De kippen hebben extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas.
Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren?

In dit thema komt alles wat met lente te maken heeft aan bod, ook na Pasen wordt er volop gespeeld rondom het boek.

Er valt weer van alles te leren en te ontdekken binnen dit thema;
-- Lees verder --

De Bolderkoare zoekt met Tito naar zijn neus

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballen act’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.

-- Lees verder --

Thema Lente op peuterspeelzaal ’t Stekkie

Een seizoen waar veel veranderingen plaatsvinden. De bloemen gaan weer bloeien, de bomen krijgen weer blaadjes en de vogeltjes komen weer tevoorschijn. de temperatuur gaat weer iets omhoog waardoor het leuker wordt om naar buiten te gaan. De babydiertjes worden geboren en voor sommige kinderen zal het voor het eerst zijn dat ze de overgang van winter naar lente bewust meemaken.  Het blijft bijvoorbeeld langer licht, wat misschien een beetje moeilijker zal zijn met naar bed gaan.

We zullen naar buiten toe gaan, kijken naar alle mooie bloemen die gaan bloeien en de vogeltjes die weer gaan fluiten. We zullen ook stilstaan bij de babydieren. Want hoe gaat dat eigenlijk met een kuikentje? Die zit bijvoorbeeld eerst in een ei voordat hij geboren wordt. Of met een rups? Die eerst een cocon wordt voordat hij een vlinder wordt. En kikkerdril wat een kikkervisje wordt en zich daarna ontwikkeld tot een kikker.

Op een dag krijgt Jules 10 zaadjes van de buurman. Hij zaait ze op een zonnige plek in de tuin. Na enkele dagen staan er al piepkleine plantjes. Vol verwachting belooft Jules aan iedereen een mooie bloem.

-- Lees verder --

Tito zoekt zijn neus op Ons Heuksken

Van 15 maart tot aan de meivakantie zal alles binnen de peuterspeelzaal in het teken staan van het leren van de kleuren rood, geel, groen, blauw en de eerste drie vormen te weten rond, vierkant en driehoek. Tijdens verschillende spelvormen zullen deze kleuren en vormen aan bod komen. Ook door het centrale prentenboek komen de verschillende vormen naar voren.

Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballenact’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.

-- Lees verder --

Carnavalsvakantie op BSO de Bulte

Thema Weer en wind!
We hadden prachtig weer, niet teveel wind ;-), we konden heerlijk buiten en binnen spelen en daarvan hebben we genoten. Het was natuurlijk carnaval dus de meeste gingen verkleed of hebben zich op de BSO verkleed, prachtige carnavalstekeningen zijn er gemaakt en we hebben geschminkt, gemake-uped en onze nagels gelakt. Met de vakantie is ook lekker de radio aangegaan waar de nodige carnaval hits op te horen waren, toch heerlijk zo. Met het buiten spelen gingen de jassen uit, dat kon wel met dat prachtige weer. Daar hebben we ook met vliegtuigen gespeeld, loopings en wat een lol hadden we er mee! In de buurt van de speeltuin hebben we jachtseizoen en pokémon GO gespeeld. Binnen hebben we boomhutten met ijslollystokjes gemaakt.
Het nieuwe planken pad aan de zijkant van de school mochten de kinderen uittesten van Juf Carla van de basisschool. Wij hebben met zijn alle een hele fijne vakantie gehad. Op naar de volgende!

Het kriebelt op peuterspeelzaal Lucky Luke
Op Lucky Luke wordt gestart met het thema Kriebelbeestjes met als themaboek ‘Het luie lieveheersbeestje’

Dit luie lieveheersbeestje houdt heel erg van slapen, ze weet niet hoe ze moet vliegen. Maar op een dag wilde ze graag op een ander plekje slapen.
Zo springt ze van het ene dier op het andere, maar nergens vindt ze een rustig plekje om te slapen.
Lukt het haar om een slaapplek te vinden of misschien wel om te vliegen?!
Hier gaan wij op de peuterzaal zeker achter komen!

Het thema gaat niet alleen over dit lieveheersbeestje maar gaat over alle kriebelbeestjes die we kennen uit onze eigen omgeving zoals in huis of in de tuin. Hieronder lezen jullie hoe dit aan bod zal komen;
Taalontwikkeling;
We lezen samen boeken en leren zo nieuwe woorden,  we hebben plezier doordat we taalgrapjes maken en rijmpjes opzeggen.  We hebben een handpop van een lieveheersbeestje die gezellig met ons mee doet in de kring. We stimuleren de kinderen om verstaanbaar en begrijpelijk te vertellen over wat ze bijv. thuis hebben gevonden aan kriebelbeestjes.

-- Lees verder --

Door weer een wind op BSO Het Gele Park 

In de week van de voorjaarsvakantie zijn we weer druk geweest met allerlei verschillende activiteiten. We hebben op maandag en dinsdag nog een beetje carnaval gevierd met muziek en schmink. De kinderen mochten zelf bedenken wat ze wilde worden, de kinderen waren allemaal erg enthousiast.

We hebben regenboog cakejes gebakken en versierd. We hebben met ballonnen gespeeld in de gymzaal, wie kon er het langste ‘de wolk’ in de lucht hooghouden? Ook hebben we een leuke fotospeurtocht gedaan door de speeltuin aan de voorkant  van het gebouw.
De kinderen hebben ook deze vakantie weer veel gebruik gemaakt van de mooie klimmuur, de gymzaal, de speeltuin en het speelplein.
Op het leerplein staan sinds twee weken ook nieuwe kasten, met nieuw speelmateriaal. De kinderen zijn deze week ook erg druk geweest met het ontdekken van de nieuwe spullen. Zo hebben wat kinderen een hele grote treinbaan gemaakt door de klas.
Om nog meer variatie te geven aan de kinderen, bieden we twee keer in de zes weken een activiteit aan. Dit zijn activiteiten met de volgende onderwerpen beweging, voeding, creatief en experiment.

Krokusvakantie op BSO de Leeuw
We zijn deze krokusvakantie alle dagen open geweest, dat wil zeggen maandag tot en met donderdag. Erg fijn om te zien dat de belangstelling voor BSO de Leeuw nog steeds groot is!

Het begin van de week stond nog deels in het teken van Carnaval, de kinderen hebben prachtige maskers gemaakt en konden zich verkleden om het plaatje helemaal af te maken.
Gezien de veelal onstuimige winter die we gehad hebben zijn we met het thema ‘Weer en wind’ gekomen, echter was het net deze week prachtige zonnig weer! Dit is natuurlijk ook onderdeel van het weer in Nederland.  De kinderen hebben genoten van het weer door op het schoolplein hutten te bouwen, en lekker te ‘donderjagen’.

Zoals altijd hebben de kinderen hun fijne motoriek ook weer gebruikt bij het knutselen. Samen hebben we onder andere een bloem geknutseld waar op elk blad een naam van een kind staat. Daarnaast hebben we de ramen van onze BSO ruimte prachtig versierd met een zon, regendruppels en regenbogen.

Een bakactiviteit is geen uitzondering, in de vakanties, deze keer ook niet! We hebben heerlijke wafels met de kinderen gebakken, en daarnaast hebben de kinderen de uitnodiging om een ijsje te halen van harte aangenomen!

We hopen dat de kinderen op de BSO en natuurlijk naast de BSO een fijne krokusvakantie hebben gehad en weer uitgerust kunnen beginnen aan school.

Tito verliest zijn neus op ’t Kelderke

Van 15 maart tot aan de meivakantie zal alles binnen peuterspeelzaal ’t Kelderke in het teken staan van het leren van de kleuren rood, geel, groen, blauw en de eerste drie vormen te weten rond, vierkant en driehoek. Tijdens verschillende spelvormen zullen deze kleuren en vormen aan bod komen. Ook door het centrale prentenboek komen de verschillende vormen naar voren.


Tito de circusclown is heel verdrietig als hij ineens tijdens een optreden zijn mooie rode neus kwijtraakt. Hij durft zich niet meer te vertonen, probeert in een neuzenwinkel een goede vervanger te vinden, hetgeen niet lukt. Wanneer hij, aangemoedigd door de circusdirecteur, besluit dan maar zonder neus zijn rol weer op zich te nemen, gebeurt er iets wonderbaarlijks: tijdens een ‘ballenact’ komt de rode bal precies op de juiste plaats terecht.

-- Lees verder --


Kunstgalerie de Woelige Hoek

Vanaf 7 maart begint peuterspeelzaal de Woelige Hoek met een nieuw thema:

Kunst bij de Woelige Hoek. Dit n.a.v het boek Kikker is boos van Max Velthuijs. We starten met knuffel kikker met een koffer en verfspullen in de kring. Kikker probeert van allerlei mooie dingen te maken, maar als dit niet lukt wordt hij boos. Na enkele weken komt de paashaas erbij en samen maken ze met de kinderen prachtige kunstwerken. Als afsluiting maken we een prachtig knutselwerkje voor moederdag.

Natuurlijk zullen er nog veel meer leuke speel-/en leerdoelen voorbijkomen.
Zoals:
Rekenontwikkeling:
Ervaringen opdoen met verschillende vormen cirkel, vierkant, driehoek. Kleuren leren benoemen en kleuren mengen. Wat is jou lievelingskleur? Kun je bijvoorbeeld de kleur groen toveren met blauw en geel door elkaar? Telliedje:
1,2,3,4 een schilderij, een schilderij
1,2,3,4, een schilderij van mij
Ik maak hem mooi, ik maak hem af,
Hij is zo mooi, ik sta paf!
1,2,3,4 een schilderij van mij!

-- Lees verder --

Elmer op peuterspeelzaal Klein Duimpje

Deze week starten wij op Klein Duimpje met het thema: Elmer
We lezen voor van Elmer de olifant.

Elmer leeft in een kudde olifanten, oude en jonge, dikke en dunne, allemaal verschillend, maar allemaal grijs. Elmer is de enige veelkleurige olifant. Elmer houdt de andere olifanten graag voor de gek en maakt graag lol. Hij is de grapjas van de kudde. Op een dag heeft Elmer er genoeg van om anders te zijn dan de andere olifanten. “Geen wonder dat ze me uitlachen”. Met behulp van “olifantgrijze bessen” verft Elmer zich helemaal grijs zodat hij er net als de andere olifanten uitziet. De andere dieren en olifanten herkennen Elmer dan ook niet meer. Na een tijdje vindt Elmer het toch een beetje saai en hij besluit de andere olifanten te foppen. De olifanten kijken verdwaasd rond, “dat moet Elmer zijn”, zeggen ze. En terwijl ze opgewekt lachen, spoelt de regen de grijze kleur van Elmer af. “Zijn ware kleur komt weer tevoorschijn”. De olifanten besluiten ten slotte deze speciale dag te ieder jaar te vieren. Op deze dag beschilderen de olifanten zich in alle kleuren van de regenboog. En Elmer… die mag zich op deze dag vermommen door zichzelf grijs te verven.

-- Lees verder --

Het is winter op ’t Stekkie

In onze groep gaan wij van 17 januari tot aan de voorjaarsvakantie aan het werk met het thema ’’Winter”.
We praten, lezen, zingen en werken over allerlei dingen die met de winter te maken hebben. De kinderen kijken, voelen en beleven de winter. We werken vanuit het prentenboek  “ De verloren handschoen”.
Waar gaat het boek over?
Als de houthakker zijn wollen handschoen kwijtraakt in het bos, hebben de dieren die binnen de kortste keren gevonden. Een voor een kruipen ze erin om samen te schuilen voor de kou. Maar dan komt de houthakker terug om zijn handschoen op te halen. Zijn hondje jaagt de dieren zomaar uit hun mooie warme nestje. Wat nu?

We gaan het woord wij leren begrijpen en gebruiken enkele namen van personen in de directe omgeving zoals papa/mama/broertje/zusje/opa/oma.
We geven de kinderen de ruimte om te experimenteren om nieuwe dingen uit te proberen door kennis te maken met sneeuw/ijs/het kleden van poppen of jezelf. Daarbij kan natuurlijk naar voren komen dat niet alles even goed kan gaan. En wanneer er kleine probleempjes worden tegen gekomen dan proberen wij ze zoveel mogelijk na te laten denken hoe je dit zou kunnen oplossen.
-- Lees verder --

Veel helpende handen op peuterspeelzaal de Bolderkoare
In verband met het samenwerken van verschillende locaties werkt peuterspeelzaal de Bolderkoare ook met het thema ‘ik help papa en mama’. 
De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn, stofzuiger en een wasmachine.
En voor de handige “Harries’ hebben we een ‘klusschuur’ met een werkbank en gereedschap!
De boeken die centraal staan dit thema zijn Anna en haar lieve papa en Anna en haar lieve mama.

Ook in dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden weer aan bod; 

Taal ontwikkeling:
We ondersteunen de door ons gesproken taal door gebruik te maken van picto’s en logo’s. Dit doen we dagelijks met de standaard dagritmekaarten die we gebruiken maar in dit thema ook met nieuwe kaarten met klusjes die je in huis kunt doen!
Zo weten de kinderen welke klusjes er in de keuken horen en welke bijv. in werkschuur van papa!  Ook stimuleren we de kinderen in de kring om te vertellen over thuis, de kinderen die dit al erg graag doen stimuleren we om langere en duidelijke zinnen te maken.

-- Lees verder --

Nieuws van BSO de Leeuw

We zijn deze kerstvakantie op de tweede maandag na alle dagen (maandag, dinsdag en donderdag) open geweest, alleen doordat het noodopvang was waren  jammer genoeg niet alle kinderen er. In plaats van een witte kerst was het weer in de kerstvakantie relatief warm en onstuimig.

Door de lockdown waren de mogelijkheden tot uitjes wat beperkt maar de kinderen hebben zich desondanks goed vermaakt. Zo zijn we onder andere naar het survival bos in Harreveld geweest om ons lekker fysiek in te spannen.  Het klimmen en klauteren was een groot succes.

Bij de tijd van het jaar horen natuurlijk ook kniepertjes en oliebollen. De oliebollen hebben we gehaald na een mooie wandeling door het centrum van Lichtenvoorde.  Bij Kasper Paul stond een een tent waar de oliebollen vers gebakken werden!
-- Lees verder --

Op de Woezel staat kikker in de kou
We introduceren het thema met het boek: Kikker in de kou  van Max  Velthuijs.
Het is winter. Er ligt sneeuw en ijs.
Alle dieren houden van de frisse kou.
Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht.
Alleen Kikker, die heeft helemaal niets.
Hij vriest bijna dood…

-- Lees verder --

O nee, ‘Beer is ziek’ op het Kinderdagverblijf Het Gele Park
Dit thema valt binnen het overkoepelende thema binnen onze unit: ‘Gezondheid!’
Al spelend dat de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om de beer weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent, ga je dan naar bed of naar de dokter?  
De dokter heeft een speciale tas namelijk een dokterstas met daarin een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf onze  Beer beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.  

Het themaboek bij dit thema is ‘Moet je zo hoesten Sam?’

Ook zullen er bij dit thema spelletjes, liedjes en werkjes aangeboden worden. Peuters mogen een dokterstas beplakken met plakkertjes,  en een potje met stickertjes verfraaien (potje met tabletjes).  

Het thema wordt in de laatste week van het thema gezamenlijk afgesloten binnen unit de Weide in Het Gele Park (als de maatregelen dit toestaan).

-- Lees verder --

Dit ben ik! op peuterspeelzaal Lucky Luke

Het thema gaat over de peuters zelf; over hoe ze eruit zien, wat ze al kunnen en over hun familie. Het is een thema dat heel dicht bij de belevingswereld van peuters staat. Iedereen kan immers vertellen (of aanwijzen) waar je neus zit, wat jouw foto is of kijk in de spiegel. In dit thema hebben we het boek ‘Coco kan het’ van Loes Riphagen centraal gesteld. Dit boek gaat over de vogel Coco die haar vleugels moet gaan leren vliegen, maar denkt dat ze dit (nog) niet kan… Haar moeder leert haar dat ze meer kan dan ze denkt en dat wanneer ze de sprong waagt ze heel veel nieuwe vriendjes kan maken!

Op de peuterspeelzaal is er veel te ontdekken voor de kinderen. Een hoek met heel veel spiegels waar je jezelf eens goed kunt bekijken. Daar willen we ook foto’s ophangen van alle kinderen en hun gezin. Hoe herkenbaar is dat? 
Daarnaast gaan we heel veel teentjes en vingers tellen natuurlijk en meten hoe groot we zijn! We maken met alle peuters een mooi boekje met daar alles over ‘IK’. Hoe groot ben ik? Hoe ziet mijn handafdruk eruit? kan ik al een tekening van mijzelf maken? Wat vind ik heeeel lekker om te eten?

-- Lees verder --

Peuters op Ons Heuksken helpen papa en mama

Met dit thema komen we erachter hoe lief papa en mama toch wel niet zijn. Hoe sterk, slim en grappig ze zijn. Welke klusjes in huis doet mama? En welke klusjes doet papa in de tuin? Kunnen wij dat ook ? .. Hier gaan we achter komen door het zelf te doen! De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn, stofzuiger en een wasmachine. En voor de handige ‘Harries’ hebben we een ‘klusschuur’ met een werkbank en gereedschap!
-- Lees verder --

Kerstvakantie op BSO Het Gele Park

In de Kerstvakantie was de BSO alleen geopend voor noodopvang. Desondanks hebben ze er samen gezellige weken van gemaakt. 
Zo was er een Kerstlunch met heel veel lekkers in de week na Kerst, ook is er buiten en binnen ge-lasergamed (een groot succes) en veel samen gespeeld in de speelzaal van Het Gele Park onder andere samen met de kinderen van het kinderdagverblijf. Aan het eind van de week stond er een oliebollenkraam van bakkerij Oude Wesselink voor de deur van het Gele Park, daar is natuurlijk heerlijk gebruik van gemaakt!

In de week na Oud & Nieuw is er vuurwerk na-geknutseld, gesmuld van kniepertjes met slagroom én warme chocolademelk, film gekeken, veel buiten en in de speelzaal gespeeld.
Leuk om te weten is dat de groepen van de BSO namen hebben gekregen. De 4+groep heet De Bonte Koe en de 7+groep De Hooglanders. In het nieuwe jaar is er zelfs een 3e stamgroep gestart voor de jongste kinderen. 

Op ’t Kelderke helpen de peuters papa en mama

Met dit thema komen we erachter hoe lief papa en mama toch wel niet zijn. En hoe sterk, slim en grappig ze zijn. Welke klusjes in huis doet mama/ papa? en welke klusjes doet papa/ mama in de tuin? Kunnen wij dat ook ? .. Hier gaan we achter komen door het zelf te doen!
De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn, stofzuiger en een wasmachine.  Maar er kan ook gekookt en gebakken worden. Bij goed weer willen wij buiten gaan vegen, misschien kunnen wij wel sneeuw  vegen. Bij de zandtafel kan er gewerkt worden met zand. Om te klussen is er gereedschap!
We hebben 2 boeken die centraal staan dit thema;
    
Beide boeken gaan over de klusjes die Anna mag doen met haar papa of mama.
-- Lees verder --

Slaapverwekkend thema op peuterspeelzaal de Woelige Hoek 

Vanaf 10 januari starten we met ons nieuwe thema: Welterusten… Kleine Beer.
We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring en vrij spelen in de huishoek/slaapkamer waar een echt eenpersoonsbed staat. Naar bed gaan is een dagelijks ritueel in het leven van elke peuter. Tandenpoetsen, ­pyjama aan en natuurlijk nog een verhaaltje.

Welterusten… Kleine Beer is een leuk boekje om voor te lezen voor het slapen gaan en staat deze weken centraal op de peuterspeelzaal. Zijdelings zal ook het Prentenboek van het jaar 2022 voorbij komen.
-- Lees verder --


Sint en Kerst op de Woelige Hoek

Sint is met zijn pieten weer in het land. Op de Woelige Hoek gaan we hier fijn mee spelen!

Zo kunnen ze zich verkleden als Sint of Piet, er wordt heuse Pietengym gedaan, er worden boekjes voorgelezen, heel veel sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken. Zelfs de juffen kunnen zich als Sint of Piet verkleden. Ook hebben we een stal met het  paard van de Sint: paardje Ozosnel. Zelfs de verjaardag van Ozosnel zullen we niet overslaan.

-- Lees verder --

‘Alles heeft een kleur’ op peuterspeelzaal Lucky Luke

In dit thema komen alle kleuren spelenderwijs aan bod. We beginnen met de herfst en zijn herfstkleuren. Daarna komt natuurlijk Sinterklaas weer in het land en hebben we het over zijn mooie rode mantel! Uiteindelijk wordt het ook Kerstmis en zien we natuurlijk alle kleuren terug in de kerstboom.

Met dit thema hebben we geen vast thema boek maar zullen er verschillende boeken weer in de boekenkast te vinden zijn en worden voorgelezen!


-- Lees verder --

Herfstvakantie op BSO de Daltons

Het lokaal was helemaal in de herfststemming gemaakt met spinnenwebben, pompoenen, gezellige lichtjes, spinnetjes enz. We zijn deze herfstvakantie op maandag op de BSO de Daltons gebleven. Er zijn mooie herfstwindlichtjes gemaakt. In de gymzaal hebben we met wol een heus spinnenweb gemaakt en spinnenweb-tikkertje gedaan. Je moest goed oppassen dat je niet verward raakte in het web. En we hebben oogballen gegeten. Ze zagen er super griezelig uit , rood doorlopen en groen maar ze waren erg lekker. Van wc rolletjes zijn er mooie creaties gemaakt en heerlijk gebouwd, geverfd en spelletjes gedaan.

Op de donderdag werd BSO De Daltons met de BSO de Leeuw uit Lichtenvoorde samengevoegd . Er waren op beide locaties wat minder kinderen en zo hadden we een leuke groep om samen activiteiten te doen en te spelen. En zagen de kinderen Yannick weer een keer. Voor de meeste kinderen was het in de ochtend even aftasten, maar naar onze mening was dit een soort van de kat uit de boom kijken want al snel werd er volop samen gespeeld! Het spinneweb tikkertje hebben ze hier ook gedaan en was weer een succes. Er werden buiten takjes, veren en andere dingen gezocht voor op de herfsttafel. De kinderen konden ook verkleden. Sommige gingen helemaal in hun rol op. En voor de Dalton kinderen was spelen op een ander plein ook leuk.

Al met al een geslaagde vakantie.

Knoop in je slurf op Ons Heuksken
Tijdens dit thema zal er een prentenboek meerdere keren worden aangeboden, waardoor de peuters nieuwe woorden gaan leren. Het prentenboek heet: Knoop het in je slurf!

    

Waarom had Kaja, de kleine olifant, toch ook weer een knoop in haar slurf gelegd? Ze kon niet eten, geen ballonnen opblazen, geen slingers ophangen. Toen ze hoorde dat ze de kaars mocht uitblazen, wist ze het opeens weer: ze was jarig!

Wat hebben we nodig om een feestje te kunnen vieren? Denk aan feestkleding, een feestmuts slingers en ballonnen. Maar natuurlijk ook lekkere traktaties en leuke cadeautjes.

De link naar het Sinterklaasfeest is ook gelegd: Sint is immers ook snel jarig!
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Ben je blij of vind je het ook spannend om bijvoorbeeld jarig te zijn? Vind je het cadeautje mooi? Ben je een beetje bang voor het donker, bijvoorbeeld omdat dan Piet strooit? Vind je fijn dat we gezellig kerst vieren met kaarsjes tegen het donker? Er kunnen heel veel emoties worden besproken en verteld tijdens dit leuke thema. Er is ruimte deze emoties te uiten met dans en muziek. We proberen lief te zijn en elkaar te begrijpen in onze emoties. Wat durf je al: de handpop (sinterklaasje) een handje te geven?
-- Lees verder --

Herfstvakantie op BSO de Leeuw

We zijn deze herfstvakantie alle dagen (maandag, dinsdag en donderdag) open geweest, hierdoor we gelukkig weer opvang kunnen aanbieden aan de kinderen.
Deze week stond geheel in het thema van de herfst, die momenteel echt zijn intrede heeft gedaan.
De week werd afgetrapt met het maken van Halloween poppetjes van onder andere wc rolletjes waarna ze prachtig beschilderd en voorzien werden van een duister gezichtje.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Bolderkoare maakt een knoop in de slurf!

Vanaf november tot en met december gaan we ons bezighouden met het thema: Knoop het in je slurf.
Tijdens dit thema zal er een prentenboek meerdere keren worden aangeboden, waardoor de peuters nieuwe woorden gaan leren. Het prentenboek heet: Knoop het in je slurf!
Waarom had Kaja, de kleine olifant, toch ook weer een knoop in haar slurf gelegd? Ze kon niet eten, geen ballonnen opblazen, geen slingers ophangen. Toen ze hoorde dat ze de kaars mocht uitblazen, wist ze het opeens weer: ze was jarig!

Wat hebben we nodig om een feestje te kunnen vieren? Denk aan feestkleding, een feestmuts slingers en ballonnen. Maar natuurlijk ook lekkere traktaties en leuke cadeautjes. De link naar het Sinterklaasfeest is ook gelegd: Sint is immers ook snel jarig! Daarna volgt het heerlijke kerstfeest waar immers een kindje wordt geboren: een heel erg gezellig feest!   

-- Lees verder --

Feest! op peuterspeelzaal Woezel

We starten half november als afsluiting van dit jaar met het nieuwe thema: FEEST!
We gaan dan het lokaal versieren. En natuurlijk staan het Sinterklaasfeest en Kerstfeest centraal. Dit introduceren we aan de hand van het boekje Dikkie Dik, Sinterklaas van Jet Boeke.

Binnen ons nieuwe thema FEEST! komen een aantal ontwikkelingsgebieden aan bod.

Sociaal -emotioneel:
Gesprekken voeren met de kinderen. Daarbij stimuleren dat ze zichzelf benoemen als ik. Wat zat er in je schoen? Wanneer mag je de schoen zetten? Heb je papa en mama geholpen met de kerstboom versieren? Bewegingen uitproberen bij de “Pietengym” goed voor het zelfvertrouwen. Ruimte geven te experimenteren/nieuwe dingen uit te proberen om zo grenzen leren te ontdekken.
-- Lees verder --

Herfst op de Woelige Hoek en in het kabouterbos
De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. We wegen en tellen met kastanjes en eikels. We gaan genieten van dit seizoen!

Er zullen leuke, leerzame en speelse dingen aanbod komen zoals:
Spel en Sociale ontwikkeling
fantasiespel, samenspel, rollenspel in de huishoek waar de kaboutertjes wonen in een heel groot kabouterhuis. (gemaakt van een rode parasol)
-- Lees verder --

De Bolderkoare gaat op zoek naar Kriebelbeestjes
Het nieuwe thema waar we ons op de Bolderkoare mee bezig gaan houden is Kriebelbeestjes.

Tijdens dit thema zal er een prentenboek meerdere keren worden aangeboden, waardoor peuters meer woorden kunnen leren. Het prentenboek dat voorgelezen zal worden is ‘Superworm’.  Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden te hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks:  Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid. 

Wat zijn kriebelbeestjes en welke zijn er allemaal? Van spin, lieveheersbeestje, kever, langpoot, duizendpoot en noem ze maar meer op.  Ze komen allemaal in dit prentenboek naar voren. Misschien kun je er wat onder een steen of bij een boom vinden. Wellicht is dit een leuke activiteit om thuis met de peuter te ondernemen. We gaan middels plaatjes al deze kriebelbeestjes bekijken en bij het voorlezen komen deze dieren dan ook naar voren.

-- Lees verder --

‘Dit ben ik’ op de Woelige Hoek in Zieuwent

We starten dit schooljaar met het thema: Dit ben ik, waarin we tijdens het spelen, elkaar en het dagritme (weer) leren kennen.

Er zullen leuke, leerzame en speelse dingen aanbod komen zoals:

Taalontwikkeling
De peuter wordt gestimuleerd om zichzelf te benoemen als ‘ik’, om zichzelf te leren uiten b.v. bang, blij, boos. Om zich op z’n gemak te voelen in de groep. Welke lichaamsdelen heb ik en wat doe je ermee? B.v. een mond om te praten, eten en drinken. Gesprekjes voeren over: wie ben ik, wie ben jij, hoe zie je eruit, wat heb je aan, ben je een jongen of een meisje?

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Het Gele Park De Krekels van start met ‘Ik ben ik en jij bent jij’

Evenals Kinderdagverblijf Het Gele Park, start peuterspeelzaal De Krekels aldaar ook met het thema
‘Ik ben ik en jij bent jij’ naar het gelijknamige boek van Karl Newson.

Dit vrolijke prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten. Jij bent zus en ik ben zo, en dat is prima. En in sommige dingen zijn we juist hetzelfde, dat is grappig!
-- Lees verder --


Op peuterspeelzaal Ons Heuksken gaan ze op zoek naar Kriebelbeestjes

Tot aan de herfstvakantie gaan wij op Ons Heuksken ons bezighouden met kriebelbeestjes.
Tijdens dit thema zal er een prentenboek meerdere keren worden aangeboden, waardoor peuters meer woorden kunnen leren. 
Het prentenboek dat voorgelezen zal worden is ‘Superworm’.  

Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden te hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks:  Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid.

Wat zijn kriebelbeestjes en welke zijn er allemaal? Van spin, lieveheersbeestje, kever, langpoot, duizendpoot en noem ze maar meer op.  Ze komen allemaal in dit prentenboek naar voren. Misschien kun je er wat onder een steen of bij een boom vinden. Wellicht is dit een leuke activiteit om thuis met de peuter te ondernemen. We gaan middels plaatjes en digibord al deze kriebelbeestjes bekijken en bij het voorlezen komen deze dieren dan ook naar voren.
-- Lees verder --

‘Dit ben ik’ op peuterspeelzaal ’t Stekkie

Op ’t Stekkie gaan we ons bezighouden met het thema “dit ben ik”.
Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten eraan mijn lichaam, welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Alles rondom “ik” gaan we oefenen en gaan we er een prentenboeken bij lezen. We maken ook een speciaal boekje om te zien hoe groot we zijn, hoe wij er zelf uitzien, hoe zwaar wij zijn en maken we een voetafdruk of een handafdruk.
We gaan super veel benoemen en ervaren met ons eigen lichaam.
Er zal een centraal prentenboek worden voorgelezen: Ik ben ik en jij bent jij

 Sociaal-emotionele ontwikkeling
We gaan ons grotendeels zelf redden bij het toilet, met je jas uit en aandoen en met je tas uit en in te pakken. Daarnaast gaan we kijken of wij boos, blij, verdrietig of bang kunnen zijn. En of de peuter dit kan herkennen aan plaatjes maar ook om deze gevoelens te leren herkennen bij de andere peuter.
Ook gaan we samen leren om alle speelgoed op ruimen. In welke hoek of bak horen de voorwerpen: de blokken, de auto’s of het leesboek? En wat als een peuter “nee” zegt wat ga jij dan doen?

-- Lees verder --

Kikker gaat logeren op peuterspeelzaal Lucky Luke

We gaan starten met een nieuw thema: ‘KIKKER GAAT LOGEREN’

Het boek dat centraal staat dit thema draagt dezelfde naam. Voor kinderen is logeren vaak iets wat best spannend is maar wat ook erg aanspreekt. Het is heel betekenisvol en alle kinderen kunnen er vast iets over vertellen.
In het boek gaat Beertje een nachtje logeren bij Varkentje. Het is fijn bij Varkentje. Maar Beertje mist Kikker.
En Kikker mist Beertje! Hoe gaan ze dat oplossen?
Er is nog iemand die van logeren houdt, dat is Borre. Binnen het thema mogen de kinderen om de beurt een logeerkoffertje met Borre mee naar huis nemen.  In de kring zullen we dan samen kletsen over wat Borre heeft beleeft en hoe ze het vonden dat Borre kwam logeren!
Binnen een thema laten wij allerlei doelen binnen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod komen, hieronder lezen jullie hoe wij dat gaan doen:

-- Lees verder --

Kinderdagverblijf Het Gele Park start met nieuw thema: Ik ben ik en jij bent jij!

Alle kinderen in unit de weide starten deze week met het thema. ‘Dit ben ik’. Bij ons op de groepen krijgt het thema de naam van het themaboek:  ‘Ik ben ik en jij bent jij’

Dit thema gaat vooral over het leren kennen van jezelf en het accepteren van de ander. Bij de jongste kinderen op de Madelief gaan we het vooral hebben over het benoemen van je eigen lichaam. Op beide groepen staat het boek ‘Ik ben ik en jij bent jij’ centraal. Vaak lijken we helemaal niet op elkaar. Maar soms zijn we juist precies het zelfde!
In het boek worden de verschillen en overeenkomsten van mensen kenbaar gemaakt op een grappige en luchtige manier.


-- Lees verder --

Zomerplezier op de BSO’s!

Terwijl iedereen genoot van fijne vrije dagen en alle scholen gesloten waren, draaiden onze BSO’s volop!
Een kleine greep uit de vele leuke activiteiten die ondernomen zijn met de kinderen op BSO de Leeuw en BSO de Bulte:

 • Zo was er een uitstapje naar de natuurspeeltuin in Groenlo, waar heerlijk geravot kon worden,
 • Zijn er overheerlijke tropische smoothies gemaakt,
 • Werd er gebowld in het het Sourcy-centre in Zieuwent
 • Was er een ochtend spelen in het Wentholtpark
 • Werd er slime gemaakt
 • Is er genoten van een high-tea
 • Was er een parcours van waterspelletjes
 • Werd er ge-limbo-danst
 • Zijn de kinderen in een huifkar op stap geweest
 • Werden er echte camping-spelletjes gedaan
 • Kon er gelasergamed worden
 • en was er afscheid van José, die is begonnen op BSO Het Gele Park

De Petteflet en Woezel gaan samen verder!

Na de zomervakantie gaan peuterspeelzaal Petteflet en peuterspeelzaal Woezel Groenlo samen verder op de locatie van de Woezel. 
De Woezel zal vanaf het nieuwe schooljaar alle ochtenden geopend zijn. Juf Karin van de Petteflet komt het team van Woezel versterken. Ook vrijwilligster Ans gaat mee naar de Woezel.

Lianne, Dorien en Karin kijken uit naar een fijne samenwerking!

De peuters van ’t Stekkie gaan naar zee!

Tijdens dit thema zullen er verschillende boeken in de leeshoek staan maar we lezen regelmatig het prentenboek met opa en oma naar zee voor.
Anna zit in de auto bij oma en opa. Ze rijden naar hun vakantiehuisje aan zee. Daar blijven ze een paar dagen logeren. Anna verveelt zich geen moment op het strand: spelen in het zand, pootjebaden, schelpjes zoeken … Een dag aan zee is veel te snel voorbij!

In de zomer wordt er veel buiten gespeeld. In onze klas gaan wij een soort strandje maken waarbij peuters naar harte lust kunnen spelen en ervaringen op kunnen doen met alle materialen en de verschillende situaties die gecreëerd worden. Misschien gaan jullie zelf ook een keertje naar het strand of naar een andere zwemgelegenheid. Jullie kunnen dan samen de tas in gaan pakken met spulletjes die mee gaan naar het strand. Je kunt dan vragen: “Kun jij je schep gaan pakken? Kijk ik doe ook de zonnebrandcrème in de tas. Jij mag je pet in de tas doen?” Op het strand is veel te doen. Scheppen, schelpen zoeken, ijsje eten, in de golven spelen/springen. Kijk, een hele hoge golf, daar komt ie…….Ja, we gaan springen, heel hoog! Warm hè, zullen we een ijsje gaan eten? Ik heb er een met een stokje…en jij? Koud is het ijs hè? Mijn ijsje is wit, welke kleur heb jij?”

-- Lees verder --

Rupsje Nooitgenoeg op peuterspeelzaal Ons Heuksken

Op Ons Heuksken zijn ze gestart met een nieuw thema: ‘Rupsje Nooitgenoeg’

Rupsje nooit genoeg kruipt als een klein rupsje uit zijn ei. Hij heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen, tot hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder.
Dit is een super leuk thema waarin we vele leuke en leerzame dingen kunnen doen met de kinderen zoals hieronder beschreven.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Er komt een mooie groentewinkel in de klas waar de kinderen allerlei lekker en gezond fruit kunnen kopen. Tijdens het rollenspel praten we over al het lekkers dat ze hebben gekocht. In de kring breiden we dit spel uit door liedjes te zingen spelletjes te doen en mogen de kinderen aan elkaar vertellen wat ze lekker of niet zo lekker vinden van wat ze dagelijks eten.
-- Lees verder --

Een berichtje van BSO de Bulte

In de meivakantie was het een drukke bedoening op BSO de Bulte, want kort daarvoor mocht de BSO weer helemaal open voor alle kinderen; wat een feest!
Dat is gevierd met het thema ‘Van Koning tot…’ dit thema ging over beroepen. Er zijn veel leuke activiteiten gedaan zoals een speurtocht door Vragender gelopen, met opdrachten en vragen over beroepen. De kinderen wilden een voetbaltoernooitje houden, lekker fanatiek, maar om in teams te spelen hebben we eerst ons eigen t-shirt versierd met textiel stiften. We hebben een oberrace gedaan; in een soort estafette spel moest elke groep een tafel dekken en een jury mocht de mooist gedekte tafel kiezen en uitleggen waarom ze het zo’n mooi gedekte tafel vonden.


Wie had dat gedacht? We hebben een heleboel metselaars op de BSO! We hebben verschillende huisjes gemetseld. Veel juffen en meesters, we hebben natuurlijk ook schooltje, winkeltje en op de boerderij gespeeld. Er waren echte kunstenaars op de BSO. We hebben prachtige schilderijen gemaakt.
Super gezellig was een heerlijke lunch met gebakken broodjes en croissantjes. Een paar kinderen vonden het leuk om serveerster te zijn en we hebben het ons lekker laten smaken in ons eigen restaurant.

Er zijn twee gastsprekers geweest op de BSO. We hadden een dierenworkshop. Er kwam een vrouw vertellen over verschillende dieren en ze had ook wat dieren meegenomen. Imke en Sarah hebben hieronder een stukje over geschreven.
Op donderdag kwam er een man met de kinderen timmeren. Hij brandde het hout in drie verschillende kleuren. Helemaal zwart, licht zwart en bruin/zwart. De kinderen waren erg enthousiast en gingen gelijk aan de slag. Een paar jongens gingen een mooie hut timmeren.
Het was een geslaagde vakantie.

De peuters van de Ukkepuk gaan met Bobbi verhuizen

Ons laatste thema heet “Bobbi gaat verhuizen”. In de themahoek staan dozen, tape/plakband, stickers/potloden en een verhuiswagen. De kinderen kunnen dozen vullen met spullen en dichtplakken. Wat past er allemaal in?
Op vrijdag 9 juli gaat peuterspeelzaal Ukkepuk verhuizen naar IEKC Het Gele Park. Onze locatie is die dag gesloten.
De laatste schoolweek van dit schooljaar draaien alle organisaties een weekje in het Gele Park, zodat de kinderen weten waarze na de vakantie naar school zullen gaan. Alle kinderen, ouders en de juffen moeten eerst wennen. Alles wordt voor iedereen nieuw. Waar moeten we naar binnen? waar zijn de wc´s en waar moeten we onze jassen ophangen?

-- Lees verder --

De peuters helpen papa en mama op peuterspeelzaal Lucky Luke

Met dit thema komen we erachter hoe lief papa en mama toch wel niet zijn. En hoe sterk, slim en grappig ze zijn. Welke klusjes in huis doet mama? en welke klusjes doet papa in de tuin? Kunnen wij dat ook ? .. Hier gaan we achter komen door het zelf te doen! De huishoek wordt uitgebreid met een waslijn, stofzuiger en een wasmachine. En voor de handige “Harries’ hebben we een ‘klusschuur’ met een werkbank en gereedschap!

   
En natuurlijk  kan er ook het gras gemaaid worden!
De boeken die centraal staan dit thema zijn ‘Anna en haar lieve papa’ en ‘Anna en haar lieve mama’  
-- Lees verder --

Nieuws van BSO de Leeuw!
Wat fijn dat de BSO’s weer open zijn!
BSO de Leeuw (en ook de andere BSO’s van de Achthoek) zijn voor noodopvang gewoon open geweest. In de afgelopen periode zijn er veel leuke activiteiten georganiseerd, we blikken even terug:
In de voorjaarsvakantie stond het thema Carnaval centraal; er is gebakken en gegeten, er zijn maskers gemaakt en verkleedpartijen geweest en zelfs een zelf-gemaakte speurtocht door 1 van de kinderen!

Daarna kwam Pasen en stond dit thema centraal, er waren een paar studiedagen op de Leeuw dus extra opvangdagen voor de BSO, die goed benut zijn: paaseitjes verstoppen en zoeken, veel spelen in de gymzaal, zowel hutten bouwen als lekker veel bewegen!

Rupsje Nooitgenoeg op de Bolderkoare

Peuterspeelzaal de Bolderkoare gaat binnenkort starten met het thema Rupsje Nooitgenoeg.
Rupsje Nooitgenoeg kruipt als een klein rupsje uit zijn ei. Hij heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen, tot hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder.

Dit is een super leuk thema waarin we vele leuke en leerzame dingen kunnen doen met de kinderen zoals hieronder beschreven:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Er komt  een mooie groentenwinkel in de klas waar de kinderen allerlei lekker en gezond fruit kunnen kopen. Tijdens het rollenspel praten we over al het lekkers dat ze hebben gekocht. In de kring breiden we dit spel uit door liedjes te zingen spelletjes te doen en mogen de kinderen aan elkaar vertellen wat ze lekker of niet zo lekker vinden van wat ze dagelijks eten. Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of ‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.
-- Lees verder --

Geopend: Sportschool de Woelige Hoek

Op peuterspeelzaal de Woelige Hoek starten ze met een nieuw thema: Sportschool de Woelige Hoek. Dit n.a.v het  boek Igor Stippelkampioen van Guido van Genechten. We starten met een feestelijke opening van onze sportschool, op een grote kool worden sterretjes aangestoken. In de  speelzaal zullen wekelijks nieuwe sporten voorbij komen. Zo komt er een boksbal te hangen met bokshandschoenen, een touw om touw te trekken, een tafelvoetbalspel, springen, turnen, dansen, vissen met water en hengels, kegelen, gewichtheffen. Maar natuurlijk gaan we de buitensporten ook niet vergeten, zoals voetballen, fietsen, tennissen, hopelijk zwemmen in buitenbadjes. Daarnaast bouwen we samen een ere podium, waar alle kinderen waarschijnlijk vaak op mogen staan omdat ze een 1e, 2e of 3e prijs hebben behaald.


-- Lees verder --

De Parel en de Bouwsteen gaan op zoek naar kriebelbeestjes!

Binnen dit thema staat het boek ‘Dikkie Dik en de kleine beestjes’ centraal. In dit boek staan meerdere verhaaltjes van Dikkie Dik en kleine kriebelbeestjes. Dikkie Dik ontdekt deze kleine beestjes en wij gaan met hem mee op ontdekkingstocht.

We beginnen het thema met het introduceren van het themaboek. We ontdekken kriebelbeestjes in de verschillende hoeken, maar we gaan ook praten over de kriebelbeestjes en we gaan zelfs op zoek naar ze!  Brrr, we krijgen de kriebels er van…

Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan verschillende activiteiten doen waarbij we de kinderen ondersteunen zich op zijn/haar gemak te voelen in de eigen groep, zoals samen een boek lezen of een bewegingsspel te doen. Bij dat laatste willen we de kinderen ook graag de ruimte geven om naar andere kinderen te kijken.

-- Lees verder --

Boer Boris en peuterspeelzaal Woezel gaan naar zee

Na de meivakantie gaan we op Woezel werken met het thema ‘Boer Boris gaat naar zee’. Door er samen over te praten en vragen te stellen leren we de kinderen om actie en reactie te ervaren en de interactie te stimuleren en te bevorderen. Door samen te werken kunnen we van elkaar leren en stimuleren we alle kinderen. Daarbij gaan er veel kinderen op vakantie, op verschillende manieren, hier gaan we over praten. Basisschool het Carillon heeft de laatste 4 weken van dit schooljaar ook thema “vakantie/post’ en hiermee willen we graag aansluiten bij school en kunnen we werken aan de doorgaande lijn.

Voor dit thema gebruiken we het boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ van Ted van Lieshout. 

-- Lees verder --

Dit ben ik! op peuterspeelzaal ’t Kelderke

 

Vorige week is peuterspeelzaal ’t Kelderke begonnen met het thema ‘Dit ben ik’.  Waar gaat dit thema over? Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten aan mijn lichaam, welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Alles rondom “ik” gaan we oefenen en prentenboeken bij lezen. We maken ook een speciaal boekje om te zien hoe groot we zijn, hoe wij er zelf uitzien, hoe zwaar wij zijn, een voetafdruk of een handafdruk. We gaan veel benoemen en ervaren met ons eigen lichaam. Er zal een centraal prentenboek worden voorgelezen “kleine Leon van top tot teen”

Kleine Leon speelt een leuk spelletje.
Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond, zijn buik, zijn oren en zijn handen.
Wat verstopt Leon achter zijn rug?
Tara! Daar zijn de handen van Leon!

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ’t Stekkie gaat boodschappen doen!

Boodschappen doen met muis.
We beginnen het thema met het ontdekken van de themahoek. Wat is boodschappen doen, waar doe je dat en wat heb je daarbij nodig. Ook introduceren we het boek Boodschappen doen met muis.

De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;
Sociaal emotioneel:
We gaan de zelfredzaamheid stimuleren, leren om samen te werken. Dat je soms op je beurt moet wachten. In de rij staan bij de supermarkt.
Motorische ontwikkeling:
We gaan in de gymzaal een spel doen wie het snelst de boodschappen kan halen. Door te lopen via een parcours met hindernissen.
Zintuigelijke ontwikkeling:

We gaan producten geblinddoekt proeven en nieuwe producten laten ontdekken.

-- Lees verder --

Op Lucky Luke hebben ze er een geitje bij!

Vanaf deze week gaan we aan de slag met een nieuw thema
‘We hebben er een geitje bij’ naar het gelijknamige boek van Marjet Huiberts Op de kinderboerderij is een klein geitje geboren! Mik gaat er naartoe om het kleintje te bewonderen. Alle dieren zijn natuurlijk ook erg blij, want… we hebben er een geitje bij!

Binnen dit thema gaan we op onderzoek uit naar wat er allemaal te beleven valt op de (kinder)boerderij. We maken een heuse kinderboerderij-hoek in ons lokaal, waar we de dieren kunnen verzorgen! Ook gaan we natuurlijk mooie dingen maken over het thema.
We gaan samen praten over welke dieren er allemaal op de boerderij te vinden zijn en welke geluiden ze maken. Ook kijken we wat ze eten en waar ze slapen.

-- Lees verder --

Supermarkt de Petteflet is geopend!

Vanaf deze week start er een nieuw thema op peuterspeelzaal de Petteflet: Boodschappen doen.  De winkel op de groep is helemaal ingericht samen met de peuters.
Het boek dat centraal staat dit thema is Het winkeltje van muis.

Verschillende ontwikkelingsgebieden komen met dit thema weer aan de orde.
Sociaal emotioneel:
In de supermarkt moet je natuurlijk samenwerken, elkaar helpen. En ook proberen om de dingen zelf te doen. Je staat bij de kassa te wachten tot je aan de beurt bent.

-- Lees verder --

Jungle-Bungle op peuterspeelzaal Klein Duimpje

De dieren in het oerwoud ontdekken een vreemd dier: het kan niet in de boom slingeren, het is niet mooi, het kan niet zingen en het is niet sterk. Hij is wel heel moe en zo traag dat ze zich afvragen of hij wel iets kan presteren dat de moeite waard is. Ze vinden hem een niksnut, een luiaard. Maar ’s avonds zien ze hem in de boom hangen en dan zien ze dat hij iets kan wat geen enkel ander dier kan: Bibabungelen. Lekker in de boom hangen en een beetje bungelen en schommelen. Kunnen jullie dat ook?

 

De diverse ontwikkelingsgebieden komen bij dit thema aan bod:

Sociaal emotionele ontwikkeling:
In een kringgesprek gaan we praten over de verschillende dieren: sommige dieren kennen we allemaal, maar niet iedereen kent dezelfde en zo kun je leren van elkaar. Voor enge dieren zoals de krokodil mag je bang zijn.
De nieuwe peuters ondersteunen we om zich veilig te voelen in de groep. We geven ruimte om nieuwe dingen te leren en elkaars grenzen te leren kennen. We bieden ruimte om te kijken hoe andere kinderen het doen en samen te spelen. We stimuleren de peuters om een korte periode met iets bezig te zijn en plezier te beleven aan het leren van nieuwe dingen.
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken: Dit ben ik!

Deze week starten we met het thema Dit ben ik.
Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten aan mijn lichaam, welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Alles rondom “ik”  gaan we oefenen en prentenboeken bij lezen. We maken ook een speciaal boekje om te zien hoe groot we zijn, hoe wij er zelf uitzien, hoe zwaar wij zijn, een voetafdruk of een handafdruk. We gaan super veel benoemen en ervaren met ons eigen lichaam.

Er zal een centraal prentenboek worden voorgelezen: “kleine Leon van top tot teen” Kleine Leon speelt een leuk spelletje.
Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond, zijn buik, zijn oren en zijn handen. Wat verstopt Leon achter zijn rug? Tara! Daar zijn de handen van Leon!

De volgende ontwikkelingsgebieden komen aan bod: 
-- Lees verder --

Borre komt logeren op peuterspeelzaal Ukkepuk

Kennen jullie Borre? 
Er zijn verschillende boekjes over de belevenissen van Borre.De kinderen die 4 worden op Ukkepuk, krijgen ook altijd een boekje over Borre die naar school gaat en graag boterhammen met pindakaas eet.


Borre is een logeerbeer. Borre gaat dit jaar op Ukkepuk logeren! In onze klas maken we een slaapkamer als themahoek. Samen zullen we de koffer inpakken en bedenken wat je allemaal nodig hebt als je uit logeren gaat. Wat nemen we mee? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen?

Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:

Sociaal-emotioneel:
Rollenspel over naar bed gaan. Vaste routine/structuren. Aan- en uitkleden. Samen lezen en zingen. We maken een hoek in de ruimte met een matras/stretcher. Hierbij zetten we een nachtkastje met daarop een lamp. Op de muur hangt een schilderij dat lijkt op een raam. Op het raam zie je de sterren en de maan. De boeken kast staat bij het bedje. Op deze manier kunnen kinderen hier een boekje lezen. Op het bed ligt een pyjama en een nachtjapon en evt. een slaapmasker. De kinderen kunnen deze aan doen als ze in deze hoek gaan spelen. Op het kastje staat een wekker.
-- Lees verder --

De Parel en de Bouwsteen gaan boodschappen doen met Muis

Wauw, wat een verschil met een paar weken geleden; de bloembollen steken al boven de grond uit, het zonnetje schijnt en we krijgen allemaal zin in de lente!
Deze week starten we met een nieuw thema: ‘BOODSCHAPPEN DOEN MET MUIS’. 
Binnen dit thema staat het boek ‘Boodschappen doen met muis’ centraal.
We beginnen het thema met het ontdekken van de themahoek. Wat is boodschappen doen, waar doe je dat en wat heb je daarbij nodig. De leidsters die dit thema hebben voorbereid hebben daarbij een leuk filmpje voor thuis gemaakt.
Ook wordt het thema-boek geïntroduceerd:

-- Lees verder --

Dit ben ik! op de Bolderkoare
Op de Bolderkoare gaan we aan de slag met het thema “Dit ben ik”.

Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten aan mijn lichaam, welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Alles rondom “ik”  gaan we oefenen en prentenboeken bij lezen. We maken ook een speciaal boekje om te zien hoe groot we zijn, hoe wij er zelf uitzien, hoe zwaar wij zijn, een voetafdruk of een handafdruk.

We gaan super veel benoemen en ervaren met ons eigen lichaam.

Er zal een centraal prentenboek worden voorgelezen “kleine Leon van top tot teen” Kleine Leon speelt een leuk spelletje.
Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond, zijn buik, zijn oren en zijn handen.
Wat verstopt Leon achter zijn rug? Tara! Daar zijn de handen van Leon!

-- Lees verder --

Thema Dottie’s eieren op peuterspeelzaal Woezel

Het themaboek dat wij gaan lezen is Dottie’s eieren.
Het boek gaat over Dottie die eieren legt en deze trots aan de andere dieren van de boerderij wil laten zien. Er komen verschillende dieren in voor met hun jong. Deze gaan we de kinderen leren zoals een puppie, lammetje, biggetje enz.


Het thema sluit aan bij het voorjaar. De kinderen mogen zaadjes en plantjes gaan planten. Water gaan geven en kijken hoe de zaadjes gaan groeien.
We laten de kinderen ontdekken dat er verschillende eieren zijn, rauw, gekookt, gebakken enz. Natuurlijk gaan we ook nog eieren verstoppen die dan weer gezocht moeten worden.
-- Lees verder --

Lust jij groente en fruit? Nieuw thema op de Woelige Hoek

Deze week start ons nieuwe thema!
Op de peuterspeelzaal zal te zien zijn waarover het thema gaat. In een hoek komt een groente- en fruitwinkel, de kinderen kunnen spelenderwijs deze winkel ontdekken, wat is er te koop en hoe kopen wij iets? Ook komen er een kassa en een weegschaal.

De huishoek wordt omgetoverd tot een heus restaurant. Hier kunnen de kinderen, via een rollenspel, bedenken wat ze nodig hebben om een heerlijke maaltijd te bereiden.
Het thema-boek zal zijn: Rupsje Nooitgenoeg

-- Lees verder --

Coco kan het! op peuterspeelzaal de Woelige Hoek

Op de Woelige Hoek is gestart met het thema Coco kan het!
We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring. Dit is in grote lijnen waar het boek en dus ook het thema over gaat. Vandaag is het een grote dag. Alle babyvogels, dus ook Coco, gaan voor het eerst vliegen. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wel lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Op de peuterspeelzaal komt een vogelhuisje waar Coco in en uit mag vliegen. Ook zal het poppenhuis gebruikt worden als speelhoek/verteltafel met alle voorwerpen en dieren uit het boek (zoals mama vogel, Coco, nest, kleine vogeltjes, boom, wormpjes, poes).

-- Lees verder --                

Circus op peuterspeelzaal Ons Heuksken

Binnenkort starten we met het thema  ”Wij gaan naar het circus”. 
Wie is er wel eens in het circus geweest? En wie weet wat er allemaal te zien is in het circus? Hoe heet de baas van het circus, de man die trucjes doet en de vrouw die op een koord kunstjes doet? En welke dieren zie je in het circus? Er is ook een man met gekleurde kleren en een hele rode neus. Wie zou dat zijn? Er zijn heel veel mensen mooi aangekleed en geschminkt. Willen de kinderen ook geschminkt worden en zich verkleden…?


We gaan weer veel leuke spullen klaar leggen in de speelzaalzaal waar we mee kunnen spelen en verkleden! Ook gaan we naar de gymzaal om zelf mooie kunstjes te oefenen en ons evenwicht proberen te bewaren op een koord…
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Bolderkoare gaat naar het Circus!

Het thema waar we binnenkort mee aan de slag gaan is ”Wij gaan naar het circus”.
Ons themaboek zal zijn: “Anna in het circus”. Het is circus in het dorp! Anna gaat samen met mama een kijkje nemen. De circusdirecteur heet hen welkom in de grote tent en dan kan de show beginnen. Anna en mama zien een grappige clown, twee handige jongleurs, een koorddanser, een meisje dat kunstjes doet op een paard…Anna kijkt er met grote ogen naar. Naar het circus gaan is dolle pret!

-- Lees verder --

Kleine beer komt slapen op de Parel en de Bouwsteen

Brrrr wat is het koud hé? De winter is nu echt aangebroken, dat betekent dat alle beren fijn in hun warme holletje kruipen voor een lekkere winterslaap, tenminste… bíjna alle beren…
Deze week starten we met een nieuw thema: ‘Welterusten kleine beer
Dit thema zal gaan over slapen en alles wat daar bij komt kijken; je omkleden, tanden poetsen, lekker ingestopt worden maar ook het donker van de nacht en het heldere van de sterren.  Een thema die heel dicht bij de leefwereld van peuter staat. 

-- Lees verder --

Bobbi doet boodschappen op peuterspeelzaal Lucky Luke

We starten dit jaar met het thema; Bobbi doet boodschappen Sommige kinderen komen misschien in deze tijd nog maar weinig in de supermarkt of in andere winkels, dus wij dachten dan halen we de supermarkt maar naar de peuterzaal! We gaan op de groep een hoek inrichten als supermarkt, hier kunnen de kinderen ‘de grote mensen wereld’ naspelen en boodschappen doen met een winkelwagentje en afrekenen bij de caissière. We verzamelen echte (lege) verpakkingen voor een uitgebreid assortiment.  
Ons themaboek dit thema is: Bobbi doet Boodschappen.

Bobbi mag papa helpen met boodschappen doen, want ze gaan straks pannenkoeken bakken. Bobbi mag helpen met de producten uit de schappen pakken zoals de melk, de meel en de appels. Maar Bobbi weet dat er ook eieren gepakt moeten worden… maar oeps.. die vallen, boem op de grond! Papa is geschrokken maar gelukkig niet boos.
Gauw naar de kassa, want papa moet betalen!
-- Lees verder --

Thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’ op peuterspeelzaal Woezel

Binnenkort start het nieuwe thema ‘Hatsjoe, ik ben ziek’! De boeken die centraal zullen staan dit thema zijn: ‘Kas is ziek’ en ‘Anna is ziek’.

Spelontwikkeling:  
Voor de spelontwikkeling thuis kunnen jullie een rollenspel gaan spelen bijv. Dat er iemand een arm of been bezeerd heeft. Hier moet naar gekeken worden en eventueel pleisters of verband om gedaan worden. Dit vinden de peuters altijd erg leuk om te doen. Jullie kunnen zogenaamd bellen, 1 is de dokter en 1 is de patient, om zo een gesprekje aan te gaan en taal uit te lokken. Je kunt apotheekje spelen waar de medicijnen gehaald en gemaakt moeten worden           

-- Lees verder --

Beer Boris is ziek op peuterspeelzaal ’t Stekkie

Al spelende dat Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl een dokterstas met oa een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf onze Boris de Beer beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.

Hierbij wordt het boek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen. Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?


-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ukkepuk: Coco kan het!

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

-- Lees verder --

Beer Sam gaat lekker slapen op peuterspeelzaal de Petteflet

De komende weken staat het thema ‘En nu lekker slapen,  Sam!’ centraal.
We maken een slaapkamer voor beer Sam op de Petteflet.
We hebben sloffen en een knuffel voor hem, een lekker bed en een pyjama.
We maken natuurlijk ontbijt en zingen slaapliedjes voor Sam.
Brengen allemaal onze allerliefste knuffel mee, knutselen en lezen allerlei leuke boeken over slapen. Kijken op de klok en naar de sterren en de maan. Doen nachtlampjes  en lantaarns aan. Genoeg te beleven dus.

-- Lees verder --

Het kabouterhuis op peuterspeelzaal Ukkepuk

De kleuren zien we nu buiten terug in het bos. De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. En in dit bos daar staat een heel klein huisje met rood en witte stippen.. Ons volgende thema heet; Welkom in het kabouterhuis!
Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. Kan jij een paddenstoel vinden? We wegen en tellen met kastanjes en eikels. We praten over het weer; koud, warm, nat droog. Wat trek je dan aan? In de herfst zie je ook allerlei dieren, zoals de spin, de egel, de eekhoorn of de slak. We gaan genieten van dit seizoen!

-- Lees verder --

Dikkie Dik viert FEEST op de Petteflet

We starten als afsluiting van dit jaar met het nieuwe thema: Feest! 
Sinterklaas is natuurlijk  in Nederland aangekomen, dus verkleden we ons als Sint of Piet. Bakken pepernoten, zingen liedjes. En zetten onze schoen.(die we zelf gaan maken) Ook komt Sint nog een cadeautje brengen voor ieder kind op de Petteflet.

Als de lieve Sint met zijn Pieten dan weer vertrokken is naar Spanje gaan we samen de kerstboom zetten. Het lokaal versieren. En eten we samen een heerlijke kerstlunch. Dus alweer Feest!!

-- Lees verder --

 

Sint en Kerst op peuterspeelzaal De Woelige Hoek

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land. Een spannende en hele leuke periode van het jaar!
Natuurlijk leven we samen met de peuters toe naar de verjaardag van de Sint. Zo kunnen ze zich verkleden als Sint of Piet, wordt er heuse Pietengym gedaan, worden er boekjes voorgelezen, heel veel sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken en zelfs de juffen kunnen zich als Sint of Piet verkleden.


In de verschillende ontwikkelingsgebieden willen wij het volgende aanbieden:
Taalontwikkeling:
Er komen weer veel nieuwe woorden voorbij en deze zullen we spelenderwijs steeds gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het pepernoten bakken en cadeautjes inpakken.
-- Lees verder --

Sint en Kerst met Dikkie Dik op de Parel en de Bouwsteen

Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: FEEST!
Dikkie Dik viert Sinterklaas en kerstmis, is het themaboek waarmee we gaan werken. Sinterklaas is weer bijna in het land en daar beginnen we dit thema ook mee. We hebben een echte sinterklaas stoel voor de kleine Sinterklazen onder ons. We gaan cadeautjes inpakken en lekker bewegen bij de pietengym.

Als Sinterklaas en zijn pieten weer zijn vertrokken gaan we verder met het kerstfeest. Er wordt een kerstboom versierd en we houden met de kinderen een kerstlunch. Met beide feesten gaan we mooie dingen knutselen, maar wat we gaan maken, houden we nog even voor ons 🙂

Binnen dit thema komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
Sociaal-emotioneel:
We voeren gesprekken met de kinderen.  Daarmee proberen we te stimuleren dat de kinderen zichzelf als ik benoemen. Heb jij je schoen gezet? Wat heb je in je schoen gekregen? Heb je thuis ook een kerstboom? Heb je meegeholpen met de kerstboom versieren? Wat heb jij in de kerstboom gehangen? Ook gaan we bewegingen uitproberen met de pietengym, dat is goed voor het zelfvertrouwen!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Klein Duimpje; Lekker weertje koekepeertje!

We lezen voor uit het boek Anton en de blaadjes van Ole Könnecke.
Nog één blaadje, en dan heeft Anton alles op een grote hoop geharkt. Maar daar komt de wind. En die blaast net dat ene blaadje weg…
Een enkel blaadje te pakken krijgen, dat kan niet moeilijk zijn voor Anton. Maar eenvoudige klusjes zijn niet altijd zo eenvoudig als ze lijken, ontdekken Anton en zijn vrienden. Hun jacht op het eenzame blaadje wordt een avontuurlijke en grappige onderneming.

Anton en de blaadjes illustreert met welk geduld en volharding kinderen soms aan het werk gaan. De grootte of het belang van de taak speelt daarbij geen enkele rol. Ze kunnen zich – in tegenstelling tot ons volwassenen – zo verliezen in details, dat ze daarbij het grote geheel uit het oog verliezen.
We maken popcorn  met de popcornmachine. Dat is net toveren, maiskorrels erin en dan wachten, wachten en plop dan springt de popcorn in de bak!
-- Lees verder --

De kabouters Puntinga op bezoek bij peuterspeelzaal Ons Heuksken

We beginnen met een nieuw thema: Het kabouterbos. Dit thema vloeit langzaam over op het Sinterklaasfeest en Kerstmis.
Het boek dat bij dit thema hoort is: ‘Het jaar rond met de kabouters Puntinga’ waarbij wij een bepaald hoofdstuk over de herfst gaan voorlezen. Er staan allemaal paddenstoelen in het bos die kunnen praten, lopen, dansen, zingen en kusjes kunnen geven.

Elk jaar wachten Ingrid, Herbert, Erik en Frederik op dit grote moment: het feest van paddenstoelenland! Na de herfstvakantie gaan ze naar school om weer van alles te leren. En dan komt de nieuwe buurvrouw egel ook even bij de familie Puntinga kennis maken. Een gezellige boel wordt dat.
Binnen dit thema gaan we veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
We willen jullie als ouders en de kinderen vragen om eigen gevonden eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes etc. mee te brengen voor in onze herfst-ontdekhoek.       
-- Lees verder --

Kriebelbeestjes op peuterspeelzaal ’t Stekkie

Op ’t Stekkie wordt gestart met het thema Kriebelbeestjes.
Wat zijn kriebelbeestjes en welke zijn er allemaal? Van spin, lieveheersbeestje, kever, langpoot, duizendpoot en noem ze maar meer op.  Ze komen allemaal in dit prentenboek naar voren. Misschien kun je er wat onder een steen of bij een boom vinden?
Het prentenboek dat voorgelezen zal worden is ‘Superworm’.  
Superworm is werkelijk steeds in vorm. Altijd schiet hij zijn vrienden te hulp. Hij redt ze van de verdrinkingsdood of van een verkeersongeval of schenkt ze gewoon plezier door te veranderen in een schommel. Alle dieren zijn dolgelukkig met een vriend zoals hij. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks:  Superworm wordt ontvoerd! Gelukkig laten zijn vrienden dit niet zomaar gebeuren en worden de rollen omgedraaid.
-- Lees verder --

De peuters op Lucky Luke moeten nog… nachtjes slapen!

Tijd voor een nieuw thema. Nog … nachtjes slapen is ons thema in november en december. Zoals de titel al zegt, er zijn in deze periode heel veel leuke feestje waar we voor aftellen. We starten het thema door te spelen en praten over een verjaardag vieren, later breiden we uit met Sinterklaas en daarna door naar Kerst.
Ons themaboek dit thema is heel toepasselijk:
‘Nog 100 nachtjes slapen’ Het boek gaat over Dorus die niet kan wáchten tot haar verjaardag. 100 nachtjes? Dat duurt veel te lang!

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Bolderkoare wordt omgetoverd tot Kabouterbos

Ons nieuwe onderkomen is een heerlijke en fijne speelzaal! Het samen buitenspelen met de basisschool is super en het elkaar treffen in de school maakt dat we echt deel van de basisschool uitmaken.

Het boek dat bij het thema Het Kabouterbos hoort is ‘Kabouter Thijm’. Met zijn rode muts en witte baard heeft Kabouter Thijm veel vrienden in het grote bos; zoals het konijn en het roodborstje. In de herfst zoekt hij allemaal herfstvruchten.
Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel.
-- Lees verder --

Op peuterspeelzaal Woezel lopen ze samen met Eendje in de regen

Inmiddels is het weer omgeslagen. De eerste regen en kou hebben we al gevoeld. Ons volgende thema heet; Eendje in de regen
Eendje Kiki heeft een enorme hekel aan regen, totdat ze van opa een paraplu en laarsjes krijgt. 
We zullen dit thema praten over het weer; koud, warm, nat en droog. Wat trek je dan aan? De blaadjes veranderen van kleur; rood, geel, groen, oranje en bruin. Tijdens dit thema zullen we een wandeling maken, op zoek naar de spullen die horen bij de herfst. 

-- Lees verder --

Het Kabouterbos op peuterspeelzaal ’t Kelderke

Deze week start er weer een nieuw thema op peuterspeelzaal ’t Kelderke.
Jullie zijn van ons gewend dat er een prentenboek in het middelpunt staat van ons thema. Dit keer is het thema niet helemaal rond het boek opgezet maar hebben we wel een boek dat we regelmatig zullen lezen:
‘Kabouter Thijm’.
Kabouter Thijm met zijn rode muts en witte baard heeft veel vrienden in het grote bos. Hij maakt een praatje met konijn, het roodborstje zingt een lied voor hem, in de herfst raapt hij de eikels op. 

Binnen dit thema gaan wel veel met herfstmaterialen spelen in de zandtafel, kijken bij de verteltafel, knutselen aan de knutseltafel en kopjes kabouterthee drinken in onze paddenstoel. Samen met de bassischool gaan we een kabouterwandeling lopen met verschillende opdrachten voor de kinderen. 
-- Lees verder --

De spin die het te druk had op De Woelige Hoek

Deze week wordt er op De Woelige Hoek gestart met het thema: De spin die het te druk had n.a.v. een het boek geschreven door Eric Carle. We gaan spelen in de Spinnenhoek, hier wonen heel veel spinnen, maar veel spinnen hebben geen web. Misschien kunnen de kinderen helpen. Ook moet de spin natuurlijk eten, wat zouden spinnen lusten? We laten de kinderen volop fantaseren en voegen af en toe zelf dingen toe.


-- Lees verder --

Een hoed voor Rosie op de Bolderkoare

Vorige week is op peuterspeelzaal De Bolderkoare een nieuw thema gestart: Een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden:

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

De peuters van Ons Heuksken in de werkplaats

Binnenkort gaan we binnen op peuterspeelzaal Ons Heuksken van start met het thema waarbij techniek de boventoon voert. De beroepen de timmerman en de metselaar zullen het meest naar voren komen.


Tijdens dit thema zal een boek speciaal aandacht krijgen. Kasper en Flip in de werkplaats Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.
-- Lees verder --

Wie heeft er op mijn kop gepoept? op ’t Stekkie

Binnenkort start op de peuterspeelzaal ’t Stekkie het thema Wie heeft er op mijn kop gepoept? gebaseerd op het boek ‘Over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’:
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader..

De ontwikkelingsgebieden die aan bod komen tijdens dit thema zijn;

Sociaal emotionele ontwikkeling:
We stimuleren met dit thema de zelfstandigheid van de kinderen. En proberen iedereen enthousiast te maken om naar de wc of het potje te gaan.
Ook is het voor de kinderen belangrijk sympathie te tonen naar andere kinderen in wat ze kunnen en al doen. 
-- Lees verder --

Kasper, Flip en de peuters van ’t Kelderke in de werkplaats

We gaan binnenkort op peuterspeelzaal ’t Kelderke van start met het thema waarbij techniek de boventoon voort: Kasper en Flip in de werkplaats.
We maken een themahoek heuse werkplaats waar getimmerd en gebouwd kan worden en natuurlijk lezen we het themaboek Kasper en Flip in de werkplaats:

Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.

-- Lees verder --

Bouwsteen in het Kabouterbos

Vanaf deze week starten we met een nieuw thema: Het Kabouterbos
Later in het thema komt de Herfst ook om de hoek kijken.

Het thema wordt geïntroduceerd met een boek over groot en klein, reuzen en kabouters.
Dit boek gaat over kabouter Bim en zijn avonturen.

-- Lees verder --

Klein Duimpje gaat JONGleren in het verkeer

De komende weken werken wij in samen met de basisschool aan het thema: JONGLeren in het verkeer. Wat is verkeer? Wat zie je allemaal? Waar moet je op letten?
JONGLeren in het verkeer is een educatief programma voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar én hun (professionele) opvoeders.
In de groep lezen we het prentenboek: Stoeprand stop! Van Dick Bruna

-- Lees verder --

Het kabouterbos op peuterspeelzaal De Petteflet

Vandaag schijnt de zon in het bos, tussen de grote bomen en op de kleine paddenstoel. Kijk eens naar die ene paddenstoel met witte stippen…….
Er zit een deurtje in en een kabouter komt naar buiten.

We beginnen op de Petteflet met het thema ‘het Kabouterbos’

-- Lees verder --

‘DIT BEN IK’ op peuterspeelzaal Woezel

Het thema waar we op peuterspeelzaal Woezel nu mee werken is “Dit ben ik”. Kleine Leon van top tot teen is ons themaboek.
Met behulp van dit boekje benoemen we van alles wat er aan het lichaam zit; ogen, oren, armen, etc.
We gaan de kinderen nog wegen en opmeten. Hierbij komen ook de termen groot/klein, zwaar en licht aan bod.

-- Lees verder --

Zomer op BSO de Bulte

Bso de Bulte in Vragender werd afgelopen zomervakantie omgetoverd tot een heuse  camping, met een echte receptie, tenten, luie stoelen en koffers. Er waren wegwijzers waar je naar het terras kon, het restaurant, de wc en soms was de camping zelfs “vol”!
Iedere week stond een ander vakantieland centraal: Holland, Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Er waren in deze weken leuke spelletjes, lekkere hapjes en toffe speurtochten alles in het teken van het land van de week.
Zo mochten de kinderen op z’n Grieks hun bord kapot gooien na het eten, Italiaans schepijs proeven, Spaanse siësta houden in de hangmat, Hollandse polonaise hossen, verkleden als echte Franse monsieurs en mademoiselles en Engelse drop proeven!
Wat een top zomervakantie!


JONGleren in het verkeer op de Woelige Hoek

Op peuterspeelzaal de Woelige Hoek is er een nieuw thema gestart in samenwerking met de basisschool Jozefschool in Zieuwent: Jongleren in het verkeer.
We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen en verkeerssituaties.

En hierbij zullen op speelse wijze de volgende ontwikkelingsgebieden voorbij komen:

Motorische ontwikkeling
In dit thema komt veel fietsen, rijden, steppen en andere manieren van vervoeren aan bod. We hopen dat we dit veel
buiten kunnen doen! Binnen gaan we aan de slag met zand en auto’s om te kijken wat voor sporen ze maken. Natuurlijk gaan we ook mooie dingen knutselen met dit thema.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Lucky Luke in de regen

De zomervakantie zit er weer op!  We hopen dat jullie allemaal een fijne tijd hebben gehad samen! En hoewel wij natuurlijk allemaal hopen op nog prachtig weer gaan wij het wel hebben over een Eendje in de regen.

De titel van ons thema is afkomstig van dit boek:              
‘Voetjes nat?vraagt opa.
Ja zegt Kiki.
Je neus ook?
Ja, opa. Bah!
Zit er modder aan je tenen?
Nou! zegt Kiki. Moet je zien!

Wat heeft Kiki toch een hekel aan de regen! Papa en mama begrijpen er niks van. Maar opa neemt Kiki mee naar zolder en daar ligt de oplossing..
We gaan het voornamelijk hebben over het seizoen; Herfst en de daarbij de behorende attributen zoals; Bladeren, regen, wind, herfstvruchten zoals; dennenappels, eikels en beukennootjes.
-- Lees verder --

Atelier Ukkepuk geopend

Vanaf volgende week start peuterspeelzaal Ukkepuk met een nieuw thema naar aanleiding van het boek: “Kikker is boos”.
Dit boek gaan over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!


-- Lees verder --

De Kinderopvang gaat kamperen met Fien en Milo

In de zomervakantie start er een nieuw thema bij ons op de Parel en de Bouwsteen: Kamperen met Fien en Milo

Zo komt er een tent in de themahoek te staan en toveren we de groepen om tot (net) echte campings.
De koffer kan ingepakt worden, ‘Wat nemen we mee op vakantie? Wat past er allemaal in? En wat willen we gaan doen op vakantie?’. We gaan ook lekker buiten de tent picknicken op een kleed en bij warm weer gaat de sproeier aan of nemen we een plons in het zwembad!
-- Lees verder --

Thema Een hoed voor Rosie op ’t Kelderke

Wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop. Er staat een winkeljuffrouwtje of een winkelmeneertje om de hoeden te gaan verkopen. Daar heb je munten voor nodig om deze te kunnen betalen.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”

-- Lees verder --

Boer Boris viert vakantie op peuterspeelzaal Lucky Luke

Wat fijn dat de peuters weer mogen komen! Daar hebben wij naar uit gekeken! Vanaf week 23 beginnen we met het thema: Boer Boris heeft vakantie!
Het thema is gebaseerd op het boek Boer Boris gaat naar zee.

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken zoekt een Hoed voor Rosie
Vanaf 26 mei tot en met 2 juli gaan wij ons bezig houden met het thema een hoed voor Rosie. Binnen de peuterspeelzaal zal de themahoek omgetoverd worden tot een hoedenwinkel. Allerlei soorten hoeden zijn daar te koop.
Een thema waarbij alle peuters verschillende elementen aangereikt krijgen. Het prentenboek zal in de grote kring voorgelezen worden.

“In Knuffelland, een poppendorp, is alles van zachte stof gemaakt en delen de poppen hun dromen en fantasieën. Dibo, de paarse wensdraak, is hun grootste vriend, want als de poppen iets te wensen hebben, tovert hij de mooiste cadeautjes uit zijn buik met rits. Zoals een hoed tegen het felle zonlicht voor Rosie het ijdele konijn. Ze is er niet eens blij mee, want met zo’n eenvoudige hoed maak je anderen niet jaloers! Maar haar vrienden helpen haar op te vrolijken door de hoed op te leuken. En dan kan ze trots zijn, want niemand heeft zo’n hoed als zij.”
-- Lees verder --

 Woeste Willem op peuterspeelzaal Klein Duimpje

Op peuterspeelzaal Klein Duimpje in Zwolle begint deze week het thema Woeste Willem, naar het gelijknamige boek.
Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij zijn avonturen uit de tijd dat hij nog zeerover was. Over zijn schip, de schatkaart en de schat, het zeemonster met zeven armen, de waterman en de zeemeermin. Ze bouwen samen een schip, maar als ze willen gaan varen……

De diverse ontwikkelingsgebieden komen binnen dit thema aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
in de kring praten we over het boek, ben jij ook wel eens boos? Wanneer ben jij bang? Ben jij stoer? Samen gaan we de groep inrichten en kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Samen spelen: de zandbak delen en de schatten zoeken die onder het zand liggen.
-- Lees verder --

‘De mooiste vis van de zee’ zwemt naar de Woelige Hoek

We starten met het laatste thema van dit school jaar: De mooiste vis van de zee (een boek geschreven door Marcus Pfister)

We zullen starten met het voorlezen van het themaboekje, individueel en in de grote kring. Dit is in grote lijnen waar het boek en dus ook het thema over gaat. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben, dan om de mooiste te zijn!
Er zullen 2 goudvissen op de peuterspeelzaal komen en het kind van de dag mag de visjes voeren.
-- Lees verder --

De Petteflet aan de slag met Kunst!
Heerlijk dat we met z’n allen weer gestart zijn op De Petteflet.
Deze week gaan we starten met het thema “Kikker is boos”.
Het boek van Max Velthuijs gaat over Kikker ………
die een schilderij wil maken van Eend.
Maar het wordt niet zoals hij wil.
En dan ziet varkentje ook nog niet wat het voorstelt!!
Kikker wordt boos!! Niet op Varkentje, niet op Eend maar op zichzelf.
Waarom lukt het nou niet?
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ’t Stekkie: Ik wil die!

We gaan ons van 27 mei tot en met 3 juli bezig houden met het thema de schoenenwinkel.
In de huishoek zullen verschillende schoenen uitgestald worden. Peuters kunnen deze kopen met een muntje en aandoen. Het is bijzonder om te ervaren of je inderdaad deze schoenen aan kunt krijgen en passen of dat je op deze schoenen kunt lopen. Kleine schoenen, grote schoenen, schoenen met hakken, zonder hakken, gymschoenen, gekleurde schoenen en noem maar op.
Er zal ook een caissière in de winkel aanwezig zijn om deze te gaan verkopen en om geld in ontvangst te kunnen nemen. Maar kunnen de verschillende schoenen ook in de verschillende dozen? We gaan dus echt passen en meten binnen dit thema.
Het boek “Ik wil die!” is het themaboek en gaat over Ella.
De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje te klein?

-- Lees verder --

Het Circus is begonnen op peuterspeelzaal Woezel!
We zijn begonnen met een nieuw thema, Circus!
Veel kinderen zouden graag in het circus willen werken. Moeilijke kunstjes doen en veel bewegen. De komende weken staat ons lokaal in het teken van het circus. Een leuk thema omdat we het ook kunnen combineren met het bewegen buiten.
We wilden graag een voorstelling geven aan het einde van ons thema maar we gaan jullie nu op de hoogte houden via de app. Dussss…….laat jullie verrassen.Ontwikkelingen waar we aan gaan werken:
-- Lees verder --

Raad eens hoeveel ik van je hou…..peuterspeelzaal Ukkepuk

Wat fijn om de meesten van jullie weer in goede gezondheid terug te zien!We zitten door het coronavirus in een bijzondere en spannende periode en we hebben een gekke fase achter de rug. Ineens niet meer naar de Ukkepuk. Wat hebben we jullie gemist!
We hebben genoten van jullie beelden en berichten over het ‘thuis spelen en leren’.
Na de meivakantie hebben we de draad weer opgepakt, ‘de 1,5 meter maatschappij’.
We schudden geen handen meer en wassen ze volop. We passen extra op voor de kwetsbare onder ons, bijvoorbeeld opa of oma. We kunnen niet meer ongestoord knuffelen of kussen. Op welke manier kan je dan laten zien dat je van elkaar houd? Kun je het raden?
In ons laatste thema stoppen we vooral veel liefde.

Het laatste thema van dit schooljaar heet dan ook Raad eens hoeveel ik van je hou? Naar het gelijknamige prentenboek.
Er is binnen dit thema aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden:

-- Lees verder --

Meivakantie op de BSO

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake

Deze meivakantie was een andere vakantie dan normaal. Door het coronavirus waren er minder kinderen en waren en richtlijnen en maatregelen waaraan we ons moesten houden.
Maar wat fijn om op de BSO te mogen spelen. We hadden kikkervisjes meegenomen, die we hebben bekeken: hoe zwemmen ze? Waar zwemmen ze? De kinderen mochten in boekjes bekijken hoe de kikkervisjes ontstaan en groeien.
Erg creatief hebben we geknutseld. Met touw en wol hebben we pompons gemaakt. Dat is best wel lastig, maar het is gelukt. Je kunt er een vogeltje van maken, zagen we op internet.
We hebben gespeeld dat we bij Mc Donalds waren en we hebben appelflappen en cake-jes gebakken.
We hadden mooi weer en konden buiten met water en zand in de modder knoeien en spelen met de auto’s, trekkers en graven in de zandbak.
Ook hebben we buiten het “Ren-je-rot-Spel” gespeeld, met quizvragen en dan zo snel mogelijk in een A-B-C vak rennen, super fanatiek.
Er ontstonden super leuke spontane creatieve spellen, die we hebben uitgeprobeerd, zoals elastieken, angrybirds en mission impossible.
De foto’s laten het zien, we hebben een gezellige vakantie gehad!