Per locatie nieuws

Het laatste kunstje van juf Yvonne op Klein Duimpje – thema Kunst!

We lezen voor uit het Boek: Kikker is boos van Max Velthuijs.
Kikker probeert een schilderij te maken van Eend. Het lukt hem niet, want Eend beweegt altijd. Kikker wordt boos. Hij vindt het schilderij mislukt. Varkentje ziet niet wat het voorstelt. Kikker is niet boos op Eend, hij is ook niet boos op Varkentje, maar op zichzelf. Waarom lukt het niet? Eend vindt het schilderij eigenlijk wel mooi, want Kikker heeft het gemaakt en dat is belangrijk. Kikkers vrienden kunnen hem overtuigen om het nog eens te proberen.

-- Lees verder --

De grote rode bus rijdt naar Woezel

Van 21 mei tot aan de zomervakantie gaan wij ons bezig houden met het verkeer en vervoer.
We gaan buiten en op de groep veel spelen met allerlei soorten voertuigen. We gaan een
parcour maken met verkeerslichten en verschillende verkeersborden. Ook wordt er een
tankstation gemaakt. Wat leuk is dat er ook telkens een vervoermiddel centraal staat. We gaan
praten over een auto, fiets, motor, trein, helikopter en vliegtuig. Waaraan kun je zien dat het
een …. is?

-- Lees verder --

Piet Piraat op peuterspeelzaal ’t Kelderke

Het laatste thema van het jaar breekt aan; ‘Piet Piraat’
‘Piraten zijn niet bang’ is het themaboek.

Sam mag in zijn prachtige piratentent in de tuin slapen. ‘verboden voor elfjes!’ roept hij als zijn vervelende zusje, Emma, bij hem wil blijven. Maar als Sams zaklamp uitgaat en hij RITSEL, RITSEL, RITSEL hoort in de tuin, is hij opeens niet meer zo dapper…

Hieronder leest u hoe wij de verschillende ontwikkelgebieden dit thema aanbod
laten komen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Bij dit thema oefenen we weer met het delen van spullen. In de themahoek komt een
piratenboot te staan, we overleggen dan wie hier mag spelen en op je beurt wachten hoort
daar dan ook bij. Dat gaan we dit thema oefenen. In de kring oefenen we met boos, blij,
verdrietig en bang kijken. Misschien kunnen we zelfs bij een ander de emoties al herkennen.
Aan een ander kind iets vragen is soms best nog wat spannend, daarom gaan wij dat samen
oefen. Ook de omgeving verkennen van het kind vanuit het eigen lichaam oefenen we, daar
horen de begrippen; voor je/ achter je, naast je, boven je/ onder je en opzij.

-- Lees verder --

’t Stekkie gaat met Boer Boris naar Zee

We gaan van 21 mei tot en met 28 juni spelen en werken rond het thema Boer Boris gaat naar zee.
Tijdens dit thema zullen er verschillende boeken in de leeshoek staan maar we lezen regelmatig het prentenboek Boer Boris gaat naar zee.

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee.
Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’
Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!

In de zomer wordt er veel buiten gespeeld. Binnen onze groep gaan wij een soort strandje maken waarbij peuters naar harte lust kunnen spelen en ervaringen op kunnen doen met alle materialen en de verschillende situaties die gecreëerd worden.

-- Lees verder --

De peuters uit Vragender gaan met opa en oma naar zee

We gaan van 13 mei tot en met 28 juni spelen en werken rond het thema met opa en oma naar zee.
Tijdens dit thema zullen er verschillende boeken in de leeshoek staan maar we lezen regelmatig het prentenboek ‘Met opa en om naar zee’ voor. 

Anna zit in de auto bij oma en opa. Ze rijden naar hun vakantiehuisje aan zee. Daar blijven ze een paar dagen logeren. Anna verveelt zich geen moment op het strand: spelen in het zand, pootjebaden, schelpjes zoeken … Een dag aan zee is veel te snel voorbij!
In de zomer wordt er veel buiten gespeeld. Binnen onze klas gaan wij een soort strandje maken waarbij peuters naar harte lust kunnen spelen en ervaringen op kunnen doen met alle materialen en de verschillende situaties die gecreëerd worden.

-- Lees verder --

De Bolderkoare viert het nieuwe seizoen met thema ‘Hoera, het is bijna zomer’

Tijdens dit thema leren wij van alles leren wat met de zomer te maken heeft. Wij gaan het met de kinderen hebben over de vakantie, gaan de kinderen op vakantie of blijven de kinderen in de vakantie thuis? Wat willen de kinderen het liefste doen in de vakantie? Ga je liever naar een warm land of naar een koud land? Als het warm is en de zon schijnt, dan moet je insmeren met zonnebrandcrème.
In de themahoek kunnen de kinderen ijsjes verkopen in een ijssalon. De ijscoman of ijsco
vrouw schept de ijsbolletjes op het hoorntje, de klanten kunnen met geld het ijsje betalen.
Er komt een hoek waar een tentje heerlijk op het gras staat. Hier kunnen de peuters lekker
relaxen. Hun zonnehoed of badslippers aandoen en hun zonnebril opdoen. Vervolgens kunnen
ze een boek gaan lezen in het tentje.


Dit is het boek waar we het thema mee starten. Het is zomer! De tweeling Luuk en Lotje gaat in de tuin spelen. Eerst smeren ze zich in met zonnecrème, want buiten schijnt de zon. Luuk en Lotje spelen samen in de zandbak en in het zwembadje. Opa en oma komen ook even op bezoek. Ze hebben een groot pak bij zich. Wat zou erin zitten? Een vrolijk verhaal over de zomer. Voor zonnige kindjes vanaf 3 jaar.
Natuurlijk hebben ook onze leuke collectie boeken over dit onderwerp van de bibliotheek.

-- Lees verder --

De Woelige Hoek gaat met Bobbi op vakantie

In deze laatste weken voor de zomervakantie zullen we de peuters meenemen met Bobbi, op zijn vakantie. Dit naar aanleiding van het boekje Bobbi op vakantie van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas.


Wat neem je zoal mee op vakantie? Waar kan je naartoe en waar zul je slapen? Ook de speeltuin en de ijssalon mogen natuurlijk niet ontbreken. Ook zullen we aandacht besteden aan de zon en bescherming tegen de zon. Dit doen we in de zonnetjesweek van 27 t/m 31 mei, met lesmateriaal van het Nationaal Huidfonds.

-- Lees verder --

Kikker is boos op peuterspeelzaal de Bolderkoare! Waarom?

Het thema waar we vanaf maandag 11 maart mee aan de slag gaan is ‘Kikker is boos’. Dit boek gaat over kikker die een schilderij wil maken maar hij wordt boos omdat het niet lukt!

Doelen die in dit thema aan bod komen:
Sociaal-emotionele ontwikkeling

We gaan kijken naar schilderijen en de kinderen mogen zeggen wat ze er van vinden; mooi, niet mooi, lelijk! Ook willen we het benoemen van zichzelf met ‘ik’ stimuleren. Dit kunnen jullie thuis ook doen, door vooral jezelf met ‘ik’ te benoemen en niet ‘papa zal je even helpen’ of ‘mama gaat eten koken’ te zeggen bijvoorbeeld.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ’t Stekkie viert feest met Kikker!

Van 4 maart tot aan de 26 april gaan we met het thema “lente” van start. Een seizoen waar veel veranderingen plaatsvinden. De bloemen gaan weer bloeien, de bomen krijgen weer blaadjes en de vogeltjes komen weer tevoorschijn. De temperatuur gaat weer iets omhoog het leuker wordt om weer naar buiten te gaan. De babydiertjes worden geboren en voor sommige kinderen zal het voor het eerst zijn dat ze de overgang van winter naar lente bewust meemaken. Het blijft bijvoorbeeld langer licht wat misschien een beetje moeilijker zal zijn met naar bed gaan voor je peuter. De komende tijd gaan we aan de slag met dit thema. We zullen naar buiten gaan, kijken naar alle mooie bloemen die gaan bloeien en de vogeltjes die weer gaan fluiten.
Omdat het lente wordt gaan we slingers maken, liedjes zingen, muziek maken en natuurlijk lekkere dingen proeven. Tijdens dit thema zal het prentenboek Kikker viert feest voorgelezen worden.

De winter is voorbij, het wordt lente. Kikker kan niet wachten tot het mooi weer wordt. Daarom helpt hij een handje. Hij schildert de hemel blauw. En dan nodigt hij al zijn vrienden uit voor een feest!

Verder komen de volgende ontwikkelingsgebieden en activiteiten aan bod binnen dit thema:
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
De lente is erg leuk maar kan ook heel spannend zijn; wat zien wij allemaal? Blaadjes die aan de boom groeien maar ook bloemetjes die tevoorschijn komen? Jonge dieren en ook de vogels die je hoort of ziet. Hoe zou dit voor kikker zijn? Zou hij blij worden van dit jaargetijde en wat gaat hij allemaal ondernemen om dit te vieren?
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken deelt thema met basisschool en BSO; Ridder Rikki!

Vanaf donderdag 22 februari tot aan Pasen zullen wij dit thema binnen onze peuterspeelzaal aanbieden. Er zullen bij de school 2 toegangspoorten komen. Een aan de voorkant en een aan de achterkant. Zo loop je als het ware het kasteel binnen. Ook in de gangen zullen er items binnen dit thema te vinden zijn. En wellicht zien jullie nog meer verschijnen. Wat zal dit thema voor peuters betekenen?

Wij gaan het boek van Ridder Rikki voorlezen
Rikki gaat vaak naar zijn lievelingsplek onder de oude eik. Het is een bijzondere plek: Rikki doet zijn ogen dicht en verzint iets dat daarna ook echt gebeurt! Vandaag is Rikki niemand minder dan ridder Rikki. En net als echte ridders in de middeleeuwen maakt de dappere held van alles mee, met gevaarlijke draken en een lieve jonkvrouw en zo…

-- Lees verder --

Op de Woelige Hoek gaan de peuters spelen over Dottie’s eieren

De lente komt eraan, dus zullen er een boel jonge dieren geboren worden. De koe krijgt een kalfje, het schaap een lammetje, maar bij Dottie komt er alleen een ei. Dottie ziet alle dat iedereen komt kijken naar al die jonge dieren, maar niemand is benieuwd naar haar mooie ei. Tot overmaat van ramp komt er ook nog een barstje in haar mooi ei, dus daar wordt Dottie wel verdrietig van. Tot daar dan eindelijk haar eigen kuikentje tevoorschijn komt! Nu komt ook iedereen bij Dottie en haar kuiken kijken. Het
boekje Dottie’s eieren, geschreven door Julie Sykes en Jane Chapman, staat gedurende dit thema centraal.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Woezel gaat op zoek naar Dottie’s eieren

Het thema waar we vanaf maandag 26 februari mee aan de slag gaan is ”Dotties eieren”. Het
boek gaat over Dottie die hele mooie glanzende eieren legt en deze trots aan de andere dieren
van de boerderij wil laten zien. Er komen verschillende dieren in voor met hun jong. Deze gaan
we leren zoals puppie, lammetje, biggetje enz.


Het thema sluit aan bij het voorjaar. De kinderen mogen zaadjes en plantjes gaan planten.
Deze gaan we water geven en kijken hoe de zaadjes gaan groeien.
In de week van 18 maart willen we vragen om uw kind een eierdoosje met daarin 2 gekookte
eieren mee te geven. Eén ei gaan we proeven en de andere is een verassing…….. Natuurlijk
gaan we ook nog eieren verstoppen en die mogen gezocht worden. 

-- Lees verder --

Kinderdagverblijf Het Gele Park gaat spelen over het thema ‘ziek zijn’

Van week 3 tot en met 9 gaan we werken met het thema ‘ziek zijn’. Het thema ‘ziek zijn’ is een interessant en leerzaam onderwerp voor kinderen. Het biedt een kans om kinderen bewust te maken van gezondheid, het verzorgen van zichzelf en anderen. We gaan met elkaar praten over dit onderwerp, we introduceren doktersattributen en maken elkaar beter. Er zijn veel activiteiten die je kunt doen om kinderen te helpen leren over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid.
Het boek van ‘Anna is ziek’ staat centraal dit thema.
Anna voelt zich niet lekker. Haar hoofd doet pijn en ze heeft het zo warm. Op haar buik heeft Anna rode vlekjes. Ze heeft waterpokken! Samen met mama gaat Anna naar de dokter. Hij onderzoekt haar en belooft dat ze snel weer beter wordt. Geruststellend verhaal over ziek zijn en naar de dokter gaan.
Dit boek is ook op YouTube te vinden als luisterboek.


Al spelende worden kinderen uitgedaagd om elkaar of knuffels beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, je kunt bijvoorbeeld een zere keel, oorpijn of buikpijn krijgen. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan bijvoorbeeld naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas namelijk een dokterstas met onder andere een stethoscoop, pleisters en verband. Met pen en papier kan hij een recept opschrijven. Dit komt allemaal uit de thematas ‘ziek zijn’, zodat de ‘grote mensenwereld’ zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Per keer worden er enkele atributen uit die tas in de themahoek neergelegd. Kinderen mogen dan zelf Sam de Beer of elkaar beter maken door verbandjes te leggen, pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.

-- Lees verder --

Klein Duimpje in Zwolle stapt in  ‘De Grote Rode Bus’

We lezen voor uit het boek: De grote rode bus van Judy Hindly
Vroem, vroem, vroem,
Boempedie-klènk!
O nee, hè!
De grote rode bus zit vast…
Kan iemand misschien even helpen?

Op een ochtend komt de grote rode bus vast te zitten in een gat in het wegdek en algauw ontstaat er een enorme file: de wals zit vast achter het kiepwagentje, dat vastzit achter de motor, die vastzit achter de auto, die vastzit achter de bestelwagen, die vastzit achter de bus. En we weten allemaal waarom de bus vastzit… ja toch? Er zit een gat in de weg. Help!

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Krekels op HGP speelt over ziek zijn

Van week 3 tot en met week 9 gaan wij met het thema: ‘Ziek zijn’ aan de slag.
Wat gaan wij allemaal binnen dit thema doen?
We gaan met elkaar praten over ziek zijn, we gaan kijken naar dokters
attributen en we elkaar beter maken.


Het boek van “Moet je zo hoesten Sam?” staat centraal dit thema.
Al spelende worden peuters uitgedaagd om Sam de beer weer beter te
maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de
mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent
ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas
namelijk een dokterstas met onder andere een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te
schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan
worden nagespeeld. Per keer worden er enkele materialen uit die tas gepakt en worden deze in de
themahoek neergelegd. Peuters mogen dan zelf Sam de Beer beter maken door verbandjes te leggen,
pleisters te plakken, of om te luisteren met de stethoscoop.
Hierbij wordt het boek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen. Op een koude avond brengt mama beer
Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank
geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?

-- Lees verder --

’t Stekkie start januari met het thema ‘Schoon en vies’

Van 16 januari tot 28 februari gaan wij ons bezig houden met vies en schoon worden. Veel kinderen houden zich bezig met schoon en vies. Of ze maken zich graag vies of juist liever niet. Als voorbeeld nemen we daarom het prentenboek Verschrikkelijk vies hondje.
Rollen in de verf is heerlijk! Maar met varkentje erbij zou het nog leuker zijn. Maar waar is hij toch? En waarom kijken de andere dieren zo verschrikt?


Wat als je zelf vies bent geworden. Hoe zie je er dan uit? Wat ga je dan doen? Je handen wassen, onder de douche of in bad? Vind je dit oké of vind je dit echt niet leuk? Een bijzonder ondeugend thema waarbij wij allerlei handelingen gaan uitproberen.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Ons Heuksken gaat spelen over ziek zijn

Al spelende dat onze Boris de beer moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Boris weer beter te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl een dokterstas met oa een stethoscoop, pleisters en pen en papier om een recept te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld.

  
Tijdens dit thema wordt het prentenboek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen.
Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch! Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet slikken. Wat nu?

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal ’t Kelderke speelt over de boerderij

De komende 6 weken zullen wij het thema ‘wij hebben er een geitje bij!’ behandelen. Dit thema gaat over de boerderij, de dieren die op de boerderij wonen en ook de dieren die geboren worden op de boerderij. Wij zullen de zandtafel gaan vullen met attributen die te maken hebben met de boerderij, je kunt denken aan hooi/stro, dieren, voertuigen etc.
Het themaboek van deze periode is dan ook ‘wij hebben er een geitje bij!’ Ook krijgen wij weer boeken van de bieb deze zullen wij gaan voorlezen aan de kinderen.


Er komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod;
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wij gaan samen leren spelen in de themahoek. Hoe reageert een ander als er iets wordt afgepakt? Word hij boos, blij of verdrietig? We gaan leren wat een reactie van een ander doet met jou. Ook dit thema zullen wij weer mooi knutsel werkjes maken. Wij gaan de kinderen stimuleren om een kortdurende periode rustig te werken, dit doen wij door ze een werkje te laten maken aan tafel. De boerderij dieren gaan wij ook bespreken met de kinderen. Wat vinden we van deze dieren? Vinden wij deze misschien wel een beetje eng als we deze in het echt tegen komen, of vinden we deze dieren heel lief, of is het misschien een beetje spannend? Hierin leren kinderen overeenkomsten en verschillen met andere kinderen. 
-- Lees verder --

BSO de Bulte en BSO de Daltons hebben een gezellige kerstvakantie gehad

Ze hebben…:

… gespeeld rondom het thema ‘light & night’ (licht en donker)
… ge-lasergamed in de gymzaal
… vele spellen in de gymzaal gedaan zoals vies-en-lekkertje, blinde koe en schipper mag ik overvaren
… veel getekend en geknutseld
… de beautysalon geopend, hier werden nagels gelakt, haren gevlochten en werd er ‘ge-make-uped’
… buiten gevoetbald, gefietst, geskeelerd en is er een lichtjes-speurtocht gedaan
… een ’10-tellen in de rimboe-disco’ gehouden
… in de gymzaal ge’air’voetbald

Bij peuterspeelzaal Woezel is iedereen ‘Hatsjoe, ziek!

Al spelende dat onze Woezel moet hoesten worden peuters uitgedaagd om Woezel weer beter
te maken. Want iedereen kan ziek worden, bv oorpijn, buikpijn, pijn in de mond of aan je knie. Elk lichaamsdeel komt zo aan bod. En als je ziek bent ga je dan naar bed of naar de dokter? De dokter heeft een speciale tas nl. een dokterstas met o.a. een stethoscoop, pleisters een pen en papier om een recept op te schrijven. Dit komt allemaal uit een thematas, zodat de “grote mensenwereld” zo echt mogelijk kan worden nagespeeld. Tijdens dit thema wordt het prentenboek “Moet je zo hoesten Sam?” voorgelezen.

Op een koude avond brengt mama beer Sam naar bed. Opeens moet Sam hoesten: ‘Uch! Uch!
Uche-uch!’ Mama beer wil hem een hoestdrank geven, maar die vindt Sam vies. Hij wil hem niet
slikken. Wat nu?

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
We gaan experimenteren/ dingen uit proberen en daarbij ontdekken wat elke peuter wel of niet
wil. Wil jij op de bank liggen en dat ik de dokter ben ? Waar doet het pijn? Hoe voelt het om
een pleister op je arm, je been of je hand te krijgen? Hoe is het om met de stethoscoop te gaan
luisteren? Er mag natuurlijk met de thematas-attributen gespeeld worden. Maar ook mogen ze de beer of
de poppen beter maken.

-- Lees verder --

BSO Het Gele Park en BSO de Leeuw hebben een spetterende kerstvakantie gehad!

Wat hebben de kinderen zoal gedaan in de Kerstvakantie?

– BSO de Leeuw en BSO het Gele Park waren samengevoegd op Het Gele Park, heel gezellig!
– Er is ge-lasergamed  
– De kinderen hebben heerlijke kniepertjes gegeten
– Er werden tikspellen gedaan in de gymzaal, maar ook was er tijd voor voetbal en de stopdans
– Af en toe werd er buiten gespeeld tussen de buien door
– Lekker knutselen, bouwen en relaxen hoort er ook bij natuurlijk

 

Ze krijgen er een geitje bij op peuterspeelzaal Lucky Luke

De komende 6 weken zullen wij het thema ‘wij hebben er een geitje bij!’ behandelen. Dit thema gaat over de boerderij, de dieren die op de boerderij wonen en ook de dieren die geboren worden op de boerderij. Wij zullen de zandtafel gaan vullen met attributen die te maken hebben met de boerderij, je kunt denken aan hooi/stro, dieren, voertuigen etc.
Het themaboek van deze periode is dan ook ‘wij hebben er een geitje bij!’ Ook krijgen wij weer boeken van de bieb deze zullen wij gaan voorlezen aan de kinderen.


Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Wij gaan samen leren spelen in de themahoek. Hoe reageert een ander als er iets wordt afgepakt? Word hij boos, blij of verdrietig? We gaan leren wat een reactie van een ander doet met jou. Ook dit thema zullen wij weer mooi knutsel werkjes maken. Wij gaan de kinderen stimuleren om een kortdurende periode rustig te werken, dit doen wij door ze een werkje te laten maken aan tafel. De boerderij dieren gaan wij ook bespreken met de kinderen. Wat vinden we van deze dieren? Vinden wij deze misschien wel een beetje eng als we deze in het echt tegen komen, of vinden we deze dieren heel lief, of is het misschien een beetje spannend? Hierin leren kinderen overeenkomsten en verschillen met andere kinderen.
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal de Woelige Hoek gaat met Piep naar de dokter

We zullen er in de wintermaanden helaas bijna allemaal mee te maken krijgen; een griepje hier en een hoestje daar, vandaar ons nieuw gekozen thema: Ziek zijn.
Dit naar aanleiding van het boekje Piep naar de dokter, geschreven door Fleur van der Weel.
Er komt een echt bed in de peuterspeelzaal te staan, waar de kinderen en juffen volop ziek mogen zijn, maar hopelijk komt de dokter ook iedereen weer beter maken. Daarnaast komt er een apotheek waar de kinderen zelf drankjes en pilletjes mogen maken en recepten mogen uitschrijven.

Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk bijvoorbeeld aan:
Sociale emotionele ontwikkeling:
We spelen alsof we ziek zijn en geven kinderen de ruimte om naar andere kinderen te kijken. We stimuleren om te doen alsof en om anderen te helpen. We leren de kinderen dat de nepdrankjes (groene, rode, oranje ranja) niet opgedronken mogen worden, alleen wanneer je echt ziek bent en van papa en mama of de dokter een drankje krijgt.

-- Lees verder --

 Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf HGP gaan muziek maken!

Van week 48 tot en met week 2, 2024 gaan wij met het thema: ‘Wij maken muziek’ aan de gang.
Wat gaan wij allemaal binnen dit thema doen? We gaan instrumenten bekijken, benoemen en naar ze luisteren. Natuurlijk gaan we zelf muziek maken met instrumenten en er zal een podium gebouwd worden om zo te proberen of je hier een instrument gaat bespelen of dat je een liedje gaat zingen. Wil je graag nog niet in de spotlights dan mag je natuurlijk ook kijken naar de andere kinderen die dit wel durven. We luisteren dan ook naar verschillende soorten muziek; klassieke muziek, pop, kinderliedjes.

En wat zou het super zijn om dan eens heerlijk daarbij te gaan dansen of juist de polonaise te lopen. We hebben deze keer geen vast themaboek centraal staan. We kijken en luisteren naar verschillende boeken. Ook omdat Sinterklaas en kerst er ook al weer aan zitten te komen. Wij verwachten dan ook weer een mooi assortiment aan boeken van de bibliotheek te krijgen.

Zoals altijd komen de verschillende ontwikkelingsgebieden weer aan bod binnen een thema.
Hieronder leest u in het kort hoe we dat zoal doen:

-- Lees verder --

Sint en Kerst op peuterspeelzaal De Woelige Hoek

Sinds 18 november is Sinterklaas weer met zijn pieten in het land en zal de huishoek op de peuterspeelzaal omgetoverd worden in een groot sint en pietenhuis. Hier zullen de kinderen zich
volop kunnen verkleden en pakjes kunnen inpakken met inpakpapier, een schaar en plakband. Op 5
december komt Sint met zijn pieten om 8.25 uur aan op school, iedereen is welkom om te kijken bij
deze ludieke aankomst.  We maken er een gezellig feestje van. 
Vanaf 11 december toveren we de peuterspeelzaal weer geheel om in kerstsfeer. Natuurlijk
mogen de kinderen ons hierbij helpen versieren. 
De themaboekjes bij dit thema zijn ‘Dikkie Dik sinterklaas’ en ‘Dikkie Dik kerstmis’, geschreven
door Jet Boeke.


Binnen het thema komen er weer verschillende doelen en activiteiten aan bod, denk
bijvoorbeeld aan:

Sociale emotionele ontwikkeling:
We gaan heel veel samen doen; Samen de groep versieren, samen ballonnen opblazen, samen spelletjes doen, samen verkleden, samen schminken, samen cadeautjes in- en uitpakken, samen cadeautjes zoeken, samen knutselen, samen sint/kerst/verjaardag liedjes zingen, samen dansen, samen een boek lezen, samen luisteren naar een verhaal, samen eten, samen pepernoten verstoppen, samen kerstballen ophangen, samen de schoen zetten op de groep, samen de themahoek ontdekken, maar vooral samen spelen en elkaar helpen!
-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Woezel viert Sint en Kerst met Dikkie Dik

Wat vliegt de tijd! Het gezellige en leerzame thema ‘Eendje in de regen’ hebben we al weer
afgesloten. Tijd voor een nieuw thema. Dikkie Dik Sinterklaas en Dikkie Dik viert Kerst is ons thema in
november en december. 
Sinterklaas is in Nederland aangekomen, dus verkleden we ons als Sint of Piet. We gaan
pepernoten bakken, en zingen liedjes. Misschien komt Sint nog wel een cadeautje brengen voor
ieder kind op Woezel.
Sinterklaas vieren we klein, zonder Pieten of Sint op de groep, maar we maken er zeker een
feestje van!! Als de lieve Sint met zijn Pieten dan weer vertrokken zijn naar Spanje gaan we samen de
kerstboom zetten.

-- Lees verder --

Lucky Luke en ’t Kelderke spelen rondom het thema Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg eet zich van maandag tot en met zaterdag helemaal vol met fruit.
Op zaterdag snoept hij van taart, ijs, worst en nog veel meer lekkere dingen. Daarna bouwt hij een cocon voor zichzelf, en ontpopt zich uiteindelijk als een hele mooi grote vlinder!

In dit thema komen ook weer de ontwikkelingsgebieden aanbod, hieronder leest u hoe wij deze toepassen.

Spelontwikkeling:
De themahoek zullen we gaan omtoveren tot een restaurant. Er kan hier mooi rollenspel gespeeld worden. Want er zijn veel rollen te verdelen; Wie is de kok en maakt het lekkere eten klaar? Wie is de ober en serveert het eten? Wie zijn de gasten en mogen komen eten, en hebben zij wel een portemonnee bij zich om te betalen! Wij als leidsters zullen ook zeker meespelen om het spel te stimuleren en uit te breiden.

-- Lees verder --

De peuters van Klein Duimpje gaan op zoek naar Kriebelbeestjes

Na de vakantie starten we met het thema: Kriebelbeestjes
We lezen voor uit het boek: Rupsje Nooitgenoeg

 

Rupsje Nooitgenoeg kruipt als een klein rupsje uit zijn ei. Hij heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen: appel, aardbei, een lollie, watermeloen, taart en een zure bom. tot hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder.
In de tuin van Klein Duimpje is het druk: het gonst van de bijen die genieten van de bloemen. Er kruipen vuurwantsen, mieren, pissebedden , er kriebelt van alles.
De zonnebloemen staan er weer en we hebben planten in de tuin staan die ruiken naar drop.

-- Lees verder --

De peuters van de Bolderkoare gaan naar de kapper

We gaan spelen en werken met een nieuw thema en beginnen hiermee in week 36. Haar kan lang of kort zijn, gekruld of steil. Het kan allerlei kleuren hebben: blond, bruin zwart of rossig. Sommige mensen hebben veel haar, andere juist heel weinig. Maar 1 ding is bij iedereen hetzelfde: haar groeit. Als je haar te lang wordt, wordt het slordig. De kapper geeft je weer een mooi en verzorgd kapsel.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Onze doelen zullen gericht zijn op het zelfbeeld die de peuter ontdekt; Wie ben ik en hoe zie ik
eruit als ik in de spiegel kijk? Wat vind ik mooi en durf ik een complimentje te maken over het
haar van de ander. Emoties herkennen zoals bang en boos. Lachen verdrietig zijn of huilen…ze
komen aan de orde.

-- Lees verder --

De peuters in Vragender gaan spelen rondom ‘Ik en mijn familie’

Van 5 september tot en met 11 oktober gaan we ons bezighouden met “ik en mijn familie.”
Ben ik een jongen of een meisje, hoe groot ben ik, welke lichaamsdelen zitten aan mijn lichaam, welke gezichtsuitdrukking kan ik laten zien. Wie is mijn papa, mama, broer, zus of baby, opa of oma. Alles rondom “ik en mijn familie” gaan we oefenen en prentenboeken bij lezen. We maken ook een speciaal boekje om te zien hoe groot we zijn, hoe wij er zelf uitzien, hoe zwaar wij zijn, een voetafdruk of een handafdruk, maar ook met een familiefoto.
We gaan super veel benoemen en ervaren met ons eigen lichaam en dat van je familie.
Er zal een centraal prentenboek worden voorgelezen:
“Kleine Leon van top tot teen”
Kleine Leon speelt een leuk spelletje.
Hij verstopt zijn hoofd en zijn mond.
Zijn buik, zijn oren en zijn handen.
Wat verstopt Leon achter zijn rug?
Tara! Daar zijn de handen van Leon!

-- Lees verder --

De peuters van ’t Stekkie gaan met Anna het verkeer in

Van 4 september tot en met 12 oktober gaan wij ons bezig houden met het verkeer en het vervoer.  We gaan natuurlijk heel veel spelen op de groep met allerlei soorten voertuigen. Wellicht kunnen wij ook nog een uitstapje naar een autobedrijf maken, wie weet.
Wat leuk is aan het nieuwe thema is dat er per week een vervoermiddel centraal staat. Zo komen de auto, de fiets, de bus en de trein om de beurt voorbij.
We gaan ook voorlezen uit verschillende prentenboeken waaronder Anna in het verkeer.

Vandaag gaat Anna samen met mama naar de stad.
Ze gaan met de fiets.
Mama rijdt en Anna zit achterop.
In de stad is het druk en er is veel lawaai.
Anna en haar mama kijken altijd goed naar links en rechts,
lopen op de stoep en steken over op het zebrapad.

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf Het Gele Park spelen en werken met thema ‘Dit ben ik’

Alle kinderen in unit de weide starten deze week met het thema ‘Dit ben ik’.
Bij ons op de groepen krijgt het thema de naam van het themaboek:. Kleine Leon, Van top tot teen. Kleine Leon speelt een leuk spelletje, Hij verstopt bv zijn, hoofd, mond , oren, enz. Vrolijk kiekeboe boekje voor peuter vanaf 18 maanden.


Uiteraard geeft iedere groep binnen de unit op eigen niveau en passende wijze invulling aan het thema.
Dit thema gaat vooral over het leren kennen van jezelf en het accepteren van de ander.
Vaak lijken we helemaal niet op elkaar. Maar soms zijn we juist precies het zelfde!
Zoals altijd komen de verschillende ontwikkelingsgebieden weer aan bod.
Hieronder leest u kort hoe we dat zoal doen!

-- Lees verder --

Peuterspeelzaal Woezel gaat op zoek naar de neus van Tito

Het thema waar we vanaf maandag 28 augustus mee aan de slag gaan is “Tito is zijn neus
kwijt”. In dit thema komen verschillende vormen en kleuren aan bod.


Sociaal-emotionele ontwikkeling:
Kinderen mogen in de kring vertellen wat zij over het prentenboek willen en durven te vertellen.
We gaan schminken waarbij de peuter zichzelf in de spiegel kan bekijken. Zie ik er boos,
verdrietig of blij uit? Mag een ander kindje jou schminken? Hoe ziet iedereen eruit? Zie je
verschil? Vind je het leuk dat je geschminkt bent en mag ik een foto maken?
Zintuigelijke ontwikkeling:
We gaan voelen in het voelkastje of iets rond of een andere vorm heeft.
Taalontwikkeling:
Tijdens het voorleesmoment mogen de kinderen vertellen wat ze zien op de plaatjes. We gaan
ook de nieuwe woorden in lettergrepen klappen.

-- Lees verder --

 

 

Logo-de-Achthoek

Openingstijden kantoor

Maandag, dinsdag en donderdag
9.00 uur tot 16.30 uur

Woensdag 9.00 uur tot 13.00 uur